Ruska




Hetta-Pallas -vaellusreitti Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa on Suomen vanhin vaellusreitti ja yksi suosituimmista vaelluksista. Hetta-Pallas reitti kulkee tunturien huipuilta alas kuruihin ja takaisin huipuille uskomattoman kauniisiin maisemiin. Syyskuun ruska värjää tunturit syvillä punaisilla sävyillä. Kolmen yön ja reilun 50 kilometrin pituinen Hetta-Pallas vaellus kuuluu ehdottomasti hienoimpiin tekemiini vaelluksiin.

Lue lisää


Ruskavaellus Muotkatunturin erämaassa

Muotkatunturin erämaata luonnehditaan erämaista erämaisimmaksi. Utsjoen ja Inarin kuntien alueella sijaitsevassa erämaassa on noin sata tunturia, mutta maisema on erityisen avara. Korkein huippu on Kuárvikozzâ (590 m). Virallisia merkittyjä polkuja Muotkatunturin alueella ei ole, mutta suosituille vaellusreiteille, kuten Peltojärven hiekkarannalle ja Peltotunturille on muodostunut selkeitä polkuja. Tein kolmen yön ruskavaelluksen Muotkatunturilla syyskuussa heti Kevon vaelluksen perään. Muotkatunturin vaellukseni oli ensimmäinen seikkailuni merkittyjen reittien ulkopuolella, jos Haltin-vaelluksen Salmikurun pyrähdystä ei lasketa. Miten erämaista erämaisin Muotkatunturi sopi aloittelijalle?

Lue lisää


Kevon kanjonin vaellus: 63 km hehkuvaa ruskaa

Kevon luonnonpuisto Utsjoella on jylhintä Lappia. Luonnonpuistoa halkoo lähes 40 kilometrin mittainen rotkolaakso, jonka pohjalla virtaa Kevojoki. Kevon kanjonia pääsee ihailemaan kulkemalla joko Kuivin rengasreittiä tai Kevon reittiä Sulaojalta Kenesjärvelle tai toisinpäin. Upea 63 kilometrin pituinen Kevon reitti kulkee rotkolaakson alueella laskeutuen useita kertoja kanjonin pohjalle ja nousten takaisin ylös tunturiin. Kanjonin useista putouksista tunnetuin on Fiellun putous. Kevon reitti on luokiteltu vaativaksi korkeuserojen ja useiden vesistöjen ylityksien takia. Tein kolmen yön ruskavaelluksen Kevon luonnonpuistossa syyskuussa Kenesjärveltä Sulaojalle.

Lue lisää