Yksinvaellus


Kebnekaisen vaellus: yksin Ruotsin huipulle

Kebnekaise (Giebmegáisi saameksi) on Ruotsin korkein vuori, jonka huipulla seistään noin 2097 metriä merenpinnan yläpuolella. Eteläiselle Sydtoppenille pääsee helpohkoa polkua pitkin, pohjoisemmalle Nordtoppenille vaaditaan muutakin kuin hyvät tossut. Kiirunasta noin 80 kilometriä länteen sijaitseva Kebnekaise on Pohjois-Ruotsin vaellusklassikko ja reisilihaksia mukavasti lämmittelevä päiväretki.

Lue lisää


Vaellus Ruotsin Lapissa: sateinen Vistas

Vistasin laakso – ruotsiksi Vistasdalen ja saameksi Vistasvagge – on vehreä vaelluskohde Kebnekaisen alppimaisemissa Ruotsin Lapissa. Polku kulkee alhaalla vuorten reunustamassa laaksossa Vistasjohka-joen vartta Alesjauren ja Nikkaluoktan välillä, ja se on merkitty punaisella maalilla. Vistasin halki pääsee Nikkaluoktasta myös Abiskoon, jolloin matkaa kertyy 84 kilometriä. Keskellä laaksoa sijaitsee Vistasin vuoristomaja. Vesialueet houkuttelevat myös melojia. Hyvällä säällä Vistasissa saattaa kulkea paljonkin retkeilijöitä, mutta hyvällä tuurilla tai huonolla kelillä laaksossa ei välttämättä törmää kehenkään. Paitsi ehkä hirviin!

Lue lisää


Halti on Suomen korkein tunturi, jonka huippu, Háldičohkka, kohoaa 1324 metriä merenpinnan yläpuolelle. Suosituin reitti Kilpisjärveltä Haltille on Kalottireitti, mutta perille pääsee myös omia polkujaan erämaan halki. Kuljin Haltille Kalottireittiä, mutta palasin Kilpisjärvelle Termisjärven kautta poiketen merkityltä polulta Kuonjarjoella. Olin haaveillut jo pitkään Haltin huiputtamisesta, ja yksinvaellus toteutui vihdoin elokuussa 2021. Menomatka sujui hiukan paremmin kuin paluumatka, josta tämä juttu kertoo.

Lue lisää


Haltin vaellus - yksin Suomen huipulle

Halti on Suomen korkein tunturi, jonka huippu, Háldičohkka, kohoaa 1324 metriä merenpinnan yläpuolelle. Norjan puolella hieman korkeammalle. Tunturi sijaitsee Suomen ja Norjan rajalla, ja huipulle voi kiivetä molemmista maista. Suosituin vaellusreitti Kilpisjärveltä Haltille on Kalottireitti.

Lue lisää


Monessa yhteydessä varoitetaan lähtemästä yksin retkelle. Metsä on vaarallinen, erämaasta ei ainakaan selviä yksin hengissä. Pelottelun tai pelkäämisen asemesta kannattaisi keskittyä yksinvaeltamisessa tarvittaviin taitoihin ja yksin olemisen positiivisiin vaikutuksiin. Käyn aina polkujuoksemassa yksin, käyn patikoimassa yksin, kiipeän vuorilla yksin ja teen pitkiä vaelluksia ja seikkailujuoksuja yksin erämaassa. Useimmiten en kaipaa reissuilleni seuraa. Pidän yksinolosta, hiljaisuudesta ja häiriöttömyydestä luonnossa. Pidän siitä, että saan tehdä itse valinnat ja päätökset ja hanskata haastavatkin tilanteet. Lue miten aloitin yksinvaeltamisen ja mitä olen oppinut sooloseikkailuistani, ja poimi parhaat vinkit ensimmäiselle yksinvaellukselle!

Lue lisää


Galdhøpiggen on Norjan ja Pohjoismaiden korkein vuori Jotunheimenin kansallispuistossa. 2469 metriä merenpinnan yläpuolella olevalta huipulta avautuu huikea panoraama Norjan vuoristoon. Galdhøpiggenin voi huiputtaa Juvashyttalta Styggebreen-jäätikön ylittämällä, tai patikoimalla Spiterstulenilta.

Lue lisää


Suomen suosituin vaellusreitti on Sallan ja Kuusamon alueella kulkeva legendaarinen Karhunkierros. Vaellusreitti vie Oulangan kansallispuiston kauneimmille paikoille, halki jäkäläisten kangasmetsien ja tupasvillasoiden, yli harjujen ja jylhien vaarojen. 82 kilometrin vaellus alkaa Sallan Hautajärveltä ja päättyy Rukatunturille.

Lue lisää


Legendaarinen Karhunkierros Kuusamon alueella on Suomen suosituin pitkä vaellusreitti. Reitti vie Oulangan kansallispuiston kauneimmille paikoille, halki jäkäläisten kangasmetsien ja tupasvillasoiden, yli harjujen ja jylhien vaarojen. 82 kilometrin vaellus alkaa Sallan Hautajärveltä ja päättyy Rukatunturille (tai päinvastoin).

Lue lisää