Festvågtinden Lofooteilla: maailman kaunein auringonlasku

Festvågtinden Lofooteilla: maailman kaunein auringonlasku

Lofoottien saaria Norjan luoteisrannikolla kutsutaan toisinaan maailman kauneimmiksi saariksi. Eikä ihme, kun katsoo pystysuoraan turkoosista merestä nousevia vuoria, valkoisia hiekkarantoja, ja karunkin maan loistavaa vihreyttä.

Henningsværin vieressä kohoava Festvågtinden (541 m) kuuluu Norjan Lofoottien suosituimpiin vaellusreitteihin. Austvågøyn eteläpuolella sijaitsevan Festvågtindenin huipulta avautuu uskomaton näkymä auringon laskiessa horisonttiin Lofoottien pääsaarien taakse.

Lofootit

Lofoottien saaria Norjan luoteisrannikolla kutsutaan toisinaan maailman kauneimmiksi saariksi. Eikä ihme, kun katsoo pystysuoraan turkoosista merestä nousevia vuoria, valkoisia hiekkarantoja, ja karunkin maan loistavaa vihreyttä. Myös hehkuva keskiyön aurinko ja kultaisen valoisat yöt houkuttelevat kuvaajia mutkitteleville teille ja jyrkille rinteille.

Lofoottien hienoimpiin vaelluskohteisiin Festvågtindenin ohella kuuluvat ikoninen Kvalvika ja Ryten, rauhallinen ja satumainen Horseidin ranta sekä suppailuparatiisi Haukland viereisine vuorineen.

Henningsvær

Henningsvær on pieni kalastajakylä Lofoottien Våganin kunnassa. Kylä sijaitsee valtaosin Heimøyn ja Hellandsøyn saarilla, vuorijono Vågakallen ja Festvågtinden puolestaan pääsaari Austvågøylla. Turistien suosimaan kylään ajetaan Henningsværin siltoja pitkin tietä 816.

Henningsværissä nähtävyyksiä ovat mm. jalkapallokenttä ja kirkko. Kylässä on sööttejä ravintoloita, kahviloita ja kauppoja. Reilun viidensadan hengen kalastajakylän kapeat kadut on nopeasti koluttu, mutta päivää voi jatkaa loputtomiin hienoilla liuskeisilla rantakallioilla.

Autolla Lofooteille saapuessa Henningsvær on hyvä ensimmäinen ja lähtiessä viimeinen kohde, jos on ehtinyt katsastaa jo Svolværin ja Kabelvågin kylät. Näillä seuduilla on myös parhaat sukellus- ja snorklausvedet.

Pysäköinti ja telttailu Festvågtindenin ja Henningsværin läheisyydessä

Iso yksityinen ja maksullinen pysäköintialue löytyy Festvågista Urvika-lahden länsirannalta. Parkkimaksun voi suorittaa kännykällä lataamalla ensin sovelluksen, johon ohjeet löytyvät infotaulusta rakennuksen seinästä.

Pysäköintialueelta löytyy myös ohjeet telttailuun sekä Festvågtindenin reitin kartta. Telttailualueita on kolme, yksi Henningsværveien-tien Festvågtindenin puolella ja kaksi tien toisella puolella rantakallioilla. Alueet ovat suuria, teltalle löytyy todennäköisesti paikka myös sesonkiaikaan.

Pysäköintialue on lähellä Gandalfveggeniä. Gandalfveggen on suosittu kiipeilyalue Festvågtindenin lounaiskulmalla. Kiipeilyoppaita voi ostaa kahvilasta Henningsværista.

Lofooteilla telttailuun ja retkeilyyn on luonnon suojelemiseksi tarkat säännöt, kuten muuallakin luontokohteissa. Telttailuun on merkitty erikseen alueet ja leirin tulee sijaita vähintään 150 metrin päässä asutuksesta. Yksityisillä mailla telttailuun tarvitaan maanomistajan lupa. Samassa paikassa saa leiriytyä korkeintaan kaksi yötä, kauempana vuorilla viikon.

Tulenteko maastossa kesällä on Lofooteilla kiellettyä muualla kuin tarkoitukseen rakennetuilla tulipaikoilla. Luonnollisesti omat roskat pitää siivota ja tuoda pois maastosta. Alueella on myös paljon yleisiä vessoja, joita tulisi suosia puskapissin asemesta.

Festvågtindenin reitti

Parkkipaikalta kuljetaan tietä pitkin noin 300 metriä, jonka jälkeen käännytään vasemmalle puskiin. Kulumisen merkeistä näkee melko helposti, mistä polku alkaa.

Aivan polun alussa on portaita, sen jälkeen hiekkaista ja kivikkoista polkua. Polku haarautuu melko pian, Festvågtindille käännytään oikealle ja suoraan ylöspäin.

Seuraavaksi eteen tulee suuria lohkareita. Tässä vaiheessa polku saattaa kadota näkyvistä. Lohkareiden yli pystyy hyppimään suhteellisen helposti oikealle yläviistoon.

Kivien jälkeen maa muuttuu turpeeksi ja matalaksi kasvillisuudeksi. Polkuja voi huomata maastossa useampiakin.

Oma kohteensa on reitin puolivälissä sijaitseva Heiavatnet-järvi (189 mpy). Järvessä saa uida, jos tarkenee. Järvelle vie oikeanpuolimmaisin polku.

Suorin reitti huipulle on kulkea ihan keskeltä soraista ja jyrkkää rinnettä. Jossain vaiheessa polut yhtyvät yhdeksi leveäksi väyläksi, joka johtaa Festvågtindenin huipulle. Sora saattaa luistaa jalan alla.

Huipun tasanteelle pitää vielä könytä kivien välissä, mutta mitään putoamisvaaraa huipunkaan tuntumassa ei ole. Festvågtindenin huipulta avautuvat käsittämättömän hienot maisemat Vestvågøyan suuntaan auringonlaskuun. Loistava istumapaikka löytyy läheltä Presten-seinämää.

Festvågtinden – omia kokemuksia

Festvågtinden on hyvin suosittu huippu ja vaellusreitti (28 000 henkeä vuonna 2021). Omalla lenkilläni elokuussa ensimmäisellä viikolla reitillä oli hiljaista, mutta huipulla oli arviolta kymmenestä viiteentoista ihmistä ihailemassa auringonlaskua. Suurin ruuhka oli kivikasalla, jonka päällä huipun merkki kökötti vinossa.

Omasta mobiilikarttasovelluksestani ei löydy lainkaan polkuja Festvågtindenilta. Juoksin vuorella hämärässä, vain polkuja seuraten ja välillä karttasovellusta vilkaisten. Kohteessa ei pysty eksymään kovin helposti.

Juoksin ja tunkkasin vuoren nopeasti ylös, huipulla tuijotin herkeämättä auringonlaskua, ja alaspäin tullessa rinteessä oli jo aivan pimeää. Kuvasaalis jäi laihaksi. Esim. Summitpostin sivuilta löytyy hyviä ja informatiivisia kuvia mm. vuoren huipulta.

Festvågtind on hyvällä säällä helppo ja nopea juoksu- tai patikointikohde. Jos käyt Henningsværissä, suosittelen ehdottomasti tekemään myös pienen luontoliikuntakeikan taivaallisiin maisemiin!

Festvågtinden, Lofootit

  • Kohde: Vågan, Lofootit, Norja
  • Reitin pituus: Festvågtinden huiputus 1,3 km (yhteen suuntaan, korkeus 541 m)
  • Vaikeustaso: keskivaativa (hyvin jyrkkää rinnettä, joitain minimaalisesti ilmavia paikkoja)
  • Kulkuaika: 45-90 min suuntaansa
  • Missä yöpyä: telttaillen meren äärellä

Norja Lofootit Festvågtinden Polkujuoksu Patikointi Kesä
– SHARING IS CARING –

LISÄÄ TARINOITA

EDELLINEN JUTTU
Rokuan Keisarinkierros tarjoaa hienoja harjuja ja jääkauden jälkiä
SEURAAVA JUTTU
Miten treenata ultramatkalle? 16-viikon treeniohjelma polkujuoksuun