Artikkeli sisältää affiliatelinkkejä, merkitty *-merkillä
Oletko saanut ”raudanpuute ilman anemiaa” -diagnoosin? Millaiset oireet kertovat raudanpuutteesta? Miten nostat matalan ferritiinin? Miten saa *ferritiini-testin? Kuinka nopeasti ferritiini nousee ja milloin juoksu alkaa taas kulkea?
Alhainen ferritiini viittaa raudanpuutteeseen. Omalla kohdallani raudanpuutteen löytymisestä on kulunut reilu vuosi. Tästä jutusta löydät kokemuksia ferritiinin nostamisesta, ferritiinin mittauksesta ja ferritiinitestien tuloksista, sekä raudanpuutteen oireista juoksijalla.
Diagnoosi: raudanpuute ilman anemiaa
Sain raudanpuutediagnoosin kolme kuukautta koronaan sairastumisestani keväällä 2022. Kärsin pitkistä ja aaltoilevista koronaoireista, mutta osa oireista oli todennäköisesti raudanpuutteen aiheuttamia oireita.
Koronaviruksen ja infektion aiheuttaman tulehdusprosessin onkin useissa tutkimuksissa havaittu vaikuttavan negatiivisesti rauta-arvoihin.
Ferritiinin viitearvot
Yleisesti hyväksytty raja-arvo matalalle ferritiinille on 30 µg/l, jonka alle jäävä ferritiiniarvo osoittaa raudanpuutteen aikuisella. Ensimmäinen mitattu ferritiiniarvoni oli 23 µg/l. Juoksijalla rauta-arvojen tulisi olla jopa tavallista paremmat, sillä juoksu kuluttaa rautavarastoja.
Ferritiini on siis raudan imeytymis- ja varastoitumismuoto, joka kuvaa kehon rautavarastojen määrää. Matala ferritiiniarvo voi viitata raudanpuutteeseen, kun taas korkea ferritiiniarvo voi viitata muun muassa tulehdusprosesseihin kehossa. Koholla oleva ferritiini ei sen vuoksi sulje pois raudanpuutetta.
Raudanpuutteen hoito ja matalan ferritiinin nostaminen
Raudanpuutteen diagnosoimisen aikoihin olin niin uuvahtanut, että koin tärkeimmäksi saada rautavarastot korjaantumaan mahdollisimman nopeasti, vaikka se sitten tarkoittaisi einesverilettujen popsimista. Muutos rautavarastoja tankkaavaan ruokavalioon kävi oikeastaan melko kivuttomasti.
Ruokavaliomuutoksen lisäksi raudanpuutettani hoidettiin 100 mg Ferrodan-rautatableteilla, jotka sopivat useimmille. Oma vatsani ei onneksi suuresta rautamäärästä hätkähtänyt. Ensimmäiset kolme kuukautta annos oli 200 mg, ja sen jälkeen 100 mg päivässä.
Ruokavaliomuutoksen ja rautalisän ohella toipumiseen kuului riittävä lepo. Juoksun kannalta se tarkoitti alle kymmenen kilometrin polkulenkkejä maksimissaan joka toinen tai joka kolmas päivä... argh!
Rautahoidon aloituksesta vointini koheni puolen vuoden sisällä mm. seuraavasti:
- järkyttävä uupumus päästi otteestaan
- jalat eivät tuntuneet enää raskailta ja pystyin jälleen juoksemaan kunnolla
- astmankaltaiset oireet ja tukehtumisentunne katosivat liikkuessa
- leposyke laski lähelle normaalia
- treeneistä pystyi jälleen palautumaan ilman 1-2 päivän koomaa
- aivosumu yhtäkkiä vain katosi
- korvat eivät enää humisseet
- oudot näköhäiriöt enimmäkseen hävisivät.
Seuraavassa mittauksessa ferritiini oli kohonnut hienosti 80 ja risat. Kävin verikokeessa heti Norjan vuorilla tunkkauksen jälkeen. Jostain akateemisesta tutkimuksesta luin (en valitettavasti löydä enää lähdettä), että raskas treeni vuoristossa voisi vaikuttaa ferritiiniarvojen hetkelliseen nousuun.
Lopetin tuossa kohtaa oikeastaan kaikki rautalisät ja rautapitoisen ruokavalion, kun ferritiiniarvo oli niin korkea. Myös juoksu kulki erittäin hyvin – kunnes syksyn kaamosaika alkoi verottaa voimia. Seuraavassa mittauksessa (tällä kertaa ennen Norjaan lähtöä) ferritiiniarvo olikin enää vähän päälle 50. Juoksijalle suositellaan ainakin puolet korkeampia arvoja.
Matalampi ferritiiniarvo tuntuu selvästi polkujuostessa. Heinäkuun vuoristotreenien jälkeen (jotka tosin kelien vuoksi jäivät hieman torsoksi) kunnossa näkyi tuttu suorituskyvyn paraneminen, mutta kunto jää jälkeen vuoden takaisesta ja jalkojen väsymyksen huomaa vähänkin pidemmillä matkoilla.
Ihan itse tästä päättelen, että on syytä jälleen palata rautapurkille. En nimittäin kaipaa tippaakaan noita viime kevään oireita.
Raudanpuute ilman anemiaa
Kun ferritiini on alhainen, mutta hemoglobiini pysyttelee täysin normaalin rajoissa, puhutaan ilmiöstä nimeltä ’raudanpuute ilman anemiaa’. Tässä tilassa varastoraudan määrä on merkittävästi alentunut, mutta tilanne ei vielä ole johtanut varsinaiseen anemiaan. Pelkkä hemoglobiinin mittaus ei siis kerro oikeastaan mitään.
Juoksija ja aktiivinen liikkuja huomaa alentuneen raudan siitä, että juoksu ei kerta kaikkiaan kulje niin kuin pitäisi. Jalat saattavat tuntua ’omituisen painavilta’, missään kohtaa lenkkiä ei ala tulla energiseksi, keuhkot eivät vaikuta täyttyvän hyvin, olo on kuin todella huonosti nukutun yön jäljiltä, ja juoksusta seuraavana päivänä on aivan poikki.
Raudanpuute on yksi maailman yleisimmistä ravintoainepuutoksista. Siksi onkin erikoista, että näin yleiseen, helposti todettavaan ja usein helposti hoidettavaan terveysongelmaan on saatu liitettyä niin paljon negatiivista puhetta ’muotisairaudesta’.
Ferritiinin puute - oireet
Raudanpuutteen aiheuttamia oireita ovat muun muassa:
- selittämätön uupumus ja väsymys
- palautumisen hitaus, virkistämätön lepo
- hengenahdistus, palan tunne kurkussa, ’pakkohaukottelu’
- lihas- ja nivelsäryt, voimattomuus
- kognitiiviset oireet, kuten aivosumu, keskittymisongelmat
- masennus, ahdistuneisuus
- nopea syke, rytmihäiriötuntemukset, muljahtelut
- hiusten lähtö, huonot kynnet, kalpeus
- levottomat jalat
- jne.
Check, check ja check!
En tiedä ketään, joka haluaisi kärsiä raudanpuutteen aiheuttamista oireista, tai ketään, joka haluaisi keksiä oireet. Ja jos oireet paranevat rautahoidolla, missä on vika?
Naisten on todettu olevan miehiä alttiimpia raudanpuutteelle. Jopa viidennes maailman naisista kärsii raudanpuutteesta. Tämä johtuu erityisesti kuukautisverenvuodosta ja synnytyksistä sekä naisten dieetin liian vähäisestä raudansaannista.
Miten juoksu ja treeni vaikuttavat rauta-arvoihin?
Tutkimuksen mukaan raudanpuute voi olla urheilijoilla yleisempää kuin ei-urheilijoilla, koska raskas liikunta ja runsas hikoilu voivat johtaa raudan menetykseen kehosta. Urheilupiireissä tiukat dieetit saattavat olla myös yleisiä. Varsinkin naiset ja kasvissyöjät kuuluvat raudanpuutteen osalta riskiryhmään.
Toinen riskiryhmä on juuri juoksijat. Juoksu aiheuttaa erityistä raudan kulumista jalan iskeytyessä maahan – puhutaan ilmiöstä nimeltä ’askelhemolyysi’. Kehon rautavarastot saattavat huveta erityisesti pitkäkestoisen ja intensiivisen juoksun yhteydessä.
Jos olet juoksija, nainen ja punaista lihaa karttava – miten juoksusi kulkee?
Kuulun niihin onnekkaisiin, joiden ei ole tarvinnut taistella hoidon saamiseksi. Itse asiassa en olisi ehkä ikinä tullut itse ajatelleeksi raudanpuutosta (vaikka yleensä olen kiinnostunut kaikesta terveyteen liittyvästä), vaan aloite ferritiinin mittaukseen tuli lääkäriltäni.
Raudanpuutteen ja ferritiiniarvojen mittaus
Käyn kilpirauhaslääkitykseni takia vuosittain omalla lääkärilläni, joka huolehtii myös labrakokeiden tuloksien seurannasta ja tulkinnasta. Ihmisillä on erilaisia sairauksia ja muita tiloja, jotka vaikuttavat verikokeiden tuloksiin eri tavoin. Tästä syystä omien verikokeiden tuloksia ei ole järkevää vertailla yksi yhteen internetistä löytyvien muiden ihmisten tuloksien kanssa.
Raudanpuute on kuitenkin todella yleinen vaiva, jonka pystyy usein hoitamaan melko vaivattomasti ja edullisesti, vaikka rautavarastojen täyttyminen saattaa kestää pitkään. Rautavarastojen koheneminen ja ferritiiniarvon nousu on yksilöllistä – mutta kun rauta-arvot viimein kohoavat hyviksi, elämänlaadun paraneminen tuntuu käsittämättömän hienolta.
Ferritiini on helppo käydä *mittauttamassa laboratoriossa, jos epäilee raudanpuutetta.
Voiko laboratorioon mennä ilman lähetettä?
Kyllä voi. *Puhti tarjoaa kaikki laboratoriotestit ilman lääkärin lähetettä. Ajanvaraus *ferritiinitestiin käy käden käänteessä netissä, ja verikokeen tulokset saa nopeasti itselleen. Ferritiinin verikoe ei vaadi paastoa ja sen voi ottaa mihin kellonaikaan tahansa. Puhti-testeistä löytyy myös *laaja raudanpuutteen ja anemian tutkimuspaketti.
Haluan korostaa, että *Puhti-palvelua ei tulisi käyttää sairauden diagnosointiin. Sen sijaan omatoiminen veriarvojen seuranta säännöllisesti toimii hyvin sen jälkeen, kun on ensin asiantuntijan johdolla (ei siis itse) diagnosoitu mahdolliset sairaudet ja puutostilat sekä tehty hoitosuunnitelma.
Laboratorioon ilman lähetettä kannattaa mennä selvittämään lähtötilanne, jos vaikkapa se juoksu ei vain ala kulkea. Toisaalta esimerkiksi kolesteroliarvot eivät oikeastaan tunnu missään, joten veriarvoja tutkimalla voi selvittää, mihin omassa terveydessä voisi kiinnittää paremmin huomiota.
Vaikka omin päin ei kannata alkaa itseään lääkitsemään suurilla rautalisillä, yksinkertainen ja nopea laboratoriotesti voi paljastaa, onko juuri raudanpuute väsymyksen ja palautumisen vaikeuden takana. Näin pääset alkuun raudanpuutteen hoidossa.
Kun olet ensin konsultoinut terveydenhuollon ammattilaista, voit jatkossa käydä, vaikka puolivuosittain ottamassa pikaisen *Puhti-ferritiinitestin ja seurata rauta-arvojasi ja niiden kehittymistä. Rautavarastot nimittäin kuluvat etenkin naisilla ja juoksua harrastaessa.
Miksi juuri Puhti laboratoriopalvelut?
*Puhti on varmasti luotettava toimija, jolla on selkeä ja suhteellisen edullinen hinnoittelu. Toimipaikkoja löytyy ympäri Suomen, ja ajanvaraus hoituu netistä ilman lähetettä. Testeihin pääsee nopeasti ilman jonottamista.
Tutkimukset voi valita valmiina testipakettina, johon voi halutessaan ottaa lisätestejä. Myös kokonaan oman testikokonaisuuden voi suunnitella. Testien kohdalla kerrotaan tarkemmin, mitkä vaativat esimerkiksi paastoa.
Verikokeiden tulokset saa nopeasti ja ne voi ottaa mukaan myös omalle lääkärille. Myös etälääkärin konsultaation voi tilata erikseen, mutta se ei ole suinkaan pakollinen.
Liikkujan testipaketti
Olen itse kiinnostunut kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistani, joten seuraan mielelläni vähän kaikenlaisia veriarvoja.
Esimerkiksi kolesteroliarvot ja perusverenkuva on hyvä tarkistaa aina välillä, sillä ruokatottumuksia on tarvittaessa helppoa korjata jo varhaisessa vaiheessa. Etenkin, jos taustalta löytyy sukurasitetta (esim. korkea kolesteroli tai heikentynyt sokerinsieto), terveyden säännöllinen seuranta paljastaa muutokset hyvinvoinnissa varhaisessa vaiheessa.
*Puhti-terveystarkastus helpottaa siis ymmärtämään omaa terveydentilaa ja elimistön vointia. Säännöllisellä seuraamisella näkee ensinnäkin, miten omat arvot sijoittuvat viitearvoihin ja mitä ne tarkoittavat, sekä mitä tekijöitä muuttamalla (esim. ruokavalio, liikunta, uni) pystyt vaikuttamaan arvoihin ja suoraan omaan hyvinvointiisi.
Puhti tarjoaa erityisesti aktiiviselle liikkujalle testipakettia ’Liikkujan terveystarkastus’. Testistä on sekä *liikkuville naisille suunnattu terveystarkastus että *liikkuvan miehen terveystarkastus. Testipaketissa on mukana hyviä suorituskykyyn ja palautumiseen liittyviä testejä, kuten D-vitamiini, magnesium, B12-vitamiini ja nestetasapainoon liittyvä kalium.
Parhaimmillaan monipuoliset testit toimivat itselle ’terveyden avainlukuina’, jotka auttavat pitämään yllä hyvää oloa ja suorituskykyä niin lenkkipoluilla kuin polkujen ulkopuolellakin!
Miten valitsen kaupalliset yhteistyöt?
Teen tätä ulkoilu- ja hyvinvointiblogiani suurella sydämellä ja tunteja laskematta. Haluan pitää kiinni blogin hyvästä lukukokemuksesta ja visuaalisesta muotoilusta, jos vain mahdollista. Siksi mainosten määrä on ainakin toistaiseksi vähäinen. Valitsen myös vain sellaisia yhteistöitä, joiden voisin kuvitella kiinnostavan teitä blogin lukijoita.
Linkkien klikkaaminen ja tuotteisiin tai palveluihin tutustuminen ei luonnollisesti maksa Sinulle mitään. Vain jos päätät ostaa jotain siirtymällä suoraan blogistani yhteistyökumppanin sivuille, saatan saada pienen komission. Iso kiitos tuestasi!