Miten pukeutua juoksuun talvella – poimi vinkit!

Miten pukeutua juoksuun talvella – poimi vinkit!

Juoksuun pukeutuminen talvella voi tuntua hankalalta, jos ei ole harrastanut aiemmin mitään vastaavantyyppistä talviliikuntaa. Oman polkujuoksuharrastukseni ensimmäisenä talvikautena mietin ihan tosissani, voiko talvella edes juosta. Ajattelinkin nyt kertoa omista suosikeistani ja miten itse pukeudun talvella polkujuoksulenkille.

Talvijuoksussa hienointa on se, kun tutut polut muuttuvat uusiksi valkeiden kinoksien peittäessä maisemat. Pimeän aikaan otsalampun valossa polkujuoksuun tulee lisää jännitystäkin. Kun juoksee tarpeeksi kaukana kaupungin valoista, voi joskus ihailla loistavaa tähtitaivasta tai jopa revontulia pohjoisemmilla leveysasteilla juostessa.

Testasin ensimmäisenä talvena juoksuun kaikenlaisia asuyhdistelmiä, välillä enemmän ja välillä vähemmän onnistuneesti. Polkujuoksussa on hiukan sama kuin vaelluksessakin: se mikä toimii jollain toisella, ei välttämättä toimi itselläsi. Tietyt perusjutut, kuten kerrospukeutuminen ja pito juoksutossuissa, sopivat kuitenkin kaikille.

Nappaa tästä omat vinkkini, miten pukeudut talviseen polkujuoksuun, kun juokset kohottaaksesi kuntoa tai kun juokset vain omaksi iloksesi!

Miten pukeutua juoksulenkille pakkasella?

Talvikeleille liikuntaan pukeutuminen voi aiheuttaa suunnattomasti päänvaivaa, sillä pohjolan talven sää saattaa vaihdella paukkuvista pakkaskeleistä hyytävään viimaan ja loskaan sekä lempeän aurinkoisiin ja lämpimiin talvipäiviin. Saattaa kuulostaa sadalta vaatekappaleelta pelkästään talvijuoksuun, mutta muutamalla hyvällä varusteella pärjää, kun pukeutuu kerroksittain.

Kaikessa talviurheilussa, myös polkujuoksussa, kannattaa suosia kerrospukeutumista. Kerrospukeutuminen perustuu kolmeen peruskerrokseen: aluskerrokseen, välikerrokseen ja kuorikerrokseen. Kerrospukeutumisen idea on se, että voi tarvittaessa joko lisätä tai vähentää jonkun kerroksen ja yhdistellä samoja vaatteita eri tavoin erilaisiin keleihin.

Missään vaatteessa ei muuten tarvitse erikseen lukea ’juoksuvaate’ tai kymmenen hienoa teknistä termiä. Talvijuoksuun käyvät useimmat vaatteet, joita käytät talvella retkeilyyn tai muuhun talviliikuntaan. Olennaisinta on kylmässä toimiva materiaali.

Sitten kun polkujuoksuun kuitenkin hurahtaa, saattaa haluta joitakin vain juoksuun tarkoitettuja varusteita. Kun satsaa kerralla kunnollisiin ja kestäviin varusteisiin, ei todellakaan tarvitse joka talvi uusia talvivaatevarastoa.

Kerrospukeutuminen talvijuoksussa

Aluskerros on yksi tärkeimmistä talvipukeutumisen kerroksista. Sen tehtävänä on pitää iho kuivana kosteutta siirtämällä. Talvijuoksuun sopii sekä tekninen kerrasto että merinovillainen kerrasto.

  • Icebreakerin 260 g merinovillainen aluskerrastoni on sekä lämmittävä että miellyttävän pehmeä. Se on myös lämmin, joten aluskerrasto pääsee ylle vain kunnon pakkasilla. Pienemmillä pakkasilla laitan tarvittaessa juoksutrikoiden alle kesävaelluksilla käyttämäni ohuet merinohousut ja yläosaksi eri paria olevan ohuen merinopaidan tai paksun teknisen juoksupaidan.
  • Käytän talvella juostessa mieluiten myös merinovillaisia alushousuja ja juoksutoppia, jotka eivät tunnu ällöttävän kylmän märiltä missään vaiheessa lenkkiä. Toiset suosivat juoksussa teknisiä materiaaleja, omasta mielestäni merinovilla on ihanin materiaali ulkoiluvaatteissa.

Välikerros on talviliikunnassa eristävä kerros, eli se lämmittää ja myös kuljettaa kosteutta pois. Aluskerroksen päälle tulevan välikerroksen materiaalin tulee olla huokoista. Parhaiten toimivat fleece ja villa.

  • Talvijuoksuun sopivat kevyet ja ohuet välikerrokset. Välikerros ei saisi mielellään kiristää ja puristaa, jotta se toimisi parhaimmalla mahdollisella tavalla.
  • Oma suosikkini välikerroksessa on Rabin lämpöfleece tai Salomonin fleece-juoksutakki.

Kuorikerroksen tärkein tehtävä on suojata sateelta ja tuulelta. Juoksuun sopii kevyt ja hengittävä takki, jonka leikkaus sopii aktiiviseen liikkumiseen. Talvella kuorikerros valitaan sen mukaan, mitä taivaalta tulee tai ei tule: jos on pakkasta, et tarvitse sadetakkia, ja jos sataa räntää, ei ole kovin kylmä.

Lisäkerroksella tarkoitetaan ylimääräistä lämpöä tuovaa kerrosta. Talvijuoksussa esimerkiksi tauko ulkona jäähdyttää nopeasti hien, ja pikainen lisäkerros on tarpeen. Lämpökerrokseksi käy esimerkiksi kevytuntuvatakki tai untuvaliivi.

Juoksutrikoot talvella

Talvella juoksuun sopivat parhaiten kesäpöksyjä lämpimämmät talvitrikoot. Sopivia löytyy vaikkapa googlaamalla ”talvitrikoot juoksuun”. Talvitrikoot ovat paksumpaa kangasta, joissa on yleensä harjattu sisäpinta.

  • Nollan molemmin puolin pärjää pelkillä talvitrikoilla, mutta kovilla pakkasilla (-10 °C ja kylmemmällä) alle kannattaa kiskaista ihonmyötäiset merinopitkikset tai muut termopöksyt (näitä löytää edullisesti esim. pohjoisen matkamuistomyymälöistä). Ihonmyötäinen aluskerrasto lämmittää eikä tunnu epämukavalta ihonmyötäisen trikoon alla.
  • Omat suosikkini naisten talvitrikoista olen löytänyt Endurancen ja Craftin mallistoista. Molemmat tuntuvat mahtavilta päällä, ja Endurancen trikoista löytyy myös riittävän isot taskut kännykälle ja muulle sälälle. Craftin trikoot hiutuivat haaravälistä yhdessä talvessa, mutta Endurancen pöksyissä ei näy mitään kulumaa.

Olen pohtinut myös lämpimiä esim. kevyttoppasortseja trikoiden päälle, mutta ajatus ei toistaiseksi ole edennyt ideatasolta eteenpäin.

Jos pakkasella sääret tuntuvat trikoissa liian kylmiltä, päälle voi vetää lisäksi säärystimet. Mitkä tahansa villasäärystimet käyvät. Neulova juoksija kutoo nopeasti säärystimet itse.

Talvijuoksuun voi käyttää myös väljempiä juoksuhousuja, jotka toimivat kuoritakin tavoin ihonmyötäisen aluskerroksen päällä. Omaan makuuni löysät juoksuhousut tuntuvat jollain lailla kömpelöiltä purjeilta, enkä osaa juosta kuin trikoissa.

Juoksutakki talvikeleille

Etelä-Suomen talvet ovat usein leutoja ja vähälumisia, mutta toisinaan pääsee juoksemaan syvässä hangessa ja paukkupakkasilla. Kun olet panostanut hyvään ja lämpimään aluskerrokseen, päälle riittää ohuempikin takki.

  • Leudompien ja kuivien talvikelien vakiovarusteeni on Salomonin fleece-talvijuoksutakki sekä merinovillainen aluspaita (Icebreaker, Tierra, Devold tai Super.Natural) tai paksu talvijuoksuun tarkoitettu Endurancen tekninen paita. Kaikkia merinovillapaitoja käytän sujuvasti myös vaelluksilla ja muussa retkeilyssä.
  • Räntäkelissä eli nollan tuntumassa toimivin yhdistelmä on lämmin merinovillainen aluskerros ja kuorikerroksena vedenpitävä takki. Välikerrosta et luultavasti tarvitse. Tuulen voimakkuudesta riippuen vedän ylle joko hupullisen väljän Patagonian Storm Racer Jacket -sadetakin tai sitten joustavan OMM Kamleika -kuoritakin.
  • Parinkymmenen asteen pakkasella tarvitset luultavasti yhden lisäkerroksen. Kovemmilla pakkasilla toimivin yhdistelmä on lämmin merinovillainen aluskerros, sen päällä lämmittävä fleece (esim. Rabin korkeakauluksinen termofleece on todella hyvä), ja kuorikerroksena kevyt ja hengittävä takki.
  • Fleecen tilalta voi riittää myös merinovillainen t-paita aluskerraston päällä. Riippuu omasta kylmän tuntemuksesta, missä vaiheessa kaipaa lämmittävää välikerrosta ja miten paksua vaatetta.

Olen testannut myös talvivaellukseen hankkimaani Tierran softshell -takkia polkujuoksussa talvella. Softshell -takki on yllättävän lämmin, joten sitä ei kannata kiskaista ylleen kovin leudolla ilmalla. Se on myös omaan makuuni turhan painava juoksulenkeille. Parhaiten softshell toimii hyytävässä viimassa, sillä se pitää lämmön sisäpuolella ja estää tuulta.

Kevytuntuvatakkia ei ehkä kannata laittaa juoksulenkille, vaikka ilma tuntuisi kylmältä. Jos hiukankaan juoksee niin että sykkeet nousevat, nousee myös hiki pintaan. Märkä untuvatakki tuntuu ikävältä.

Toisaalta, jos et ehdi lämmitellä kotona ennen lenkille lähtöä, voi alkumatkalla pitää lämmintä kevytuntsaa, untuvaliiviä tai fleeceä, jonka riisuu heti kun tuntuu lämpimältä.

Kun lähdet talvella pitkikselle, pieneen tilaan pakkautuva kevytuntuvatakki on mitä mainioin taukotakki. Jos talvella jää pidemmäksi ajaksi seisoskelemaan kesken juoksulenkin, hiki jäätyy ja paleltuu nopeasti. Nopea jäähtyminen ja hypotermian riski kannattaa huomioida, kun suunnittelee pidempää polkujuoksulenkkiä kovilla pakkasilla.

Pidä pää ja sormet lämpimänä

Talvella liikkuessa on tärkeää pitää pää ja sormet sekä varpaat lämpiminä, sillä näistä paikoista hikoilee eniten ja ne ovat kaikkein alttiimpia jäätymiselle.

  • Kevyillä pakkasilla ja suojasäällä minulle riittävät ohuet Inovin polkuhanskat, joita käytän myös syksyllä ja keväällä. Kovilla pakkasilla vaihdan ohuet hanskat Black Diamondin paksumpiin lämpösormikkaisiin, jotka kulkevat usein mukana vaelluksilla.
  • Kovilla pakkasilla toimiva yhdistelmä on myös ohuet merinovillaiset sormikkaat ja niiden päälle paksut lapaset. Joskus käytän myös Hestran toppasormikkaita, jotka kuuluvat lähinnä lumikenkä- tai hiihtoretkieni varustukseen.
  • Päähineenä kevyillä pakkasilla käytän joko merinovillapantaa tai juoksupipoa merinovillan ja silkin sekoitetta. Suojasäällä ohutkin pipo yleensä hiostaa, joten panta toimii parhaiten korvien suojana.
  • Kovalla pakkasella menee paksumpikin merinovillainen pipo. Käytän juostessa esimerkiksi Fjällrävenin merinovillaista peruspipoa, joka sopii kaikkeen arjesta retkeilyyn.

Hyvin kireillä pakkasilla on hyvä suojata myös hengitystiet esimerkiksi Buffin merinovillaisella tuubihuivilla tai balaklavalla (kommandopipolla), varsinkin jos sairastaa astmaa. Huono puoli tuubihuivin pitämisessä suun edessä on se, että se kastuu hönkimisestä ja alkaa tuntua jossain vaiheessa ikävältä.

Polkujuoksutossut talveksi

Talvijuoksutossuissa olennaista on hyvä pito. Polkujuoksutossut ovat lähtökohtaisesti hyvät myös talvikeleille, sillä niissä on yleensä syvät ja monimutkaiset pohjakuvioinnit, jotka takaavat loistavan pidon.

  • Olen testannut hangessa ja jäällä tavallista Asicsin lenkkaria, Saucony Peregrine 10 -polkujuoksutossua, sekä Hokan Speedgoat 4 ja 5, Evo Speedgoat ja ATR Challenger -polkujuoksutossuja. Tavallisella lenkkarilla on pärjännyt, jos ei ole liukasta. Vähänkin liukkaalla alustalla tavallinen lenkkari lipsuu kaiken aikaa.
  • Sauconyn tossut voisivat olla hyvät talvikeleille, mutta omaan jalkaani malli ei tunnu hyvältä juostessa. Lesti on kapeahko, eikä varpaille jää riittävästi tilaa heilua. Sauconyt ovat päässeet päiväretkeilykengikseni, johon ne soveltuvat mainiosti.
  • Hokan polkujuoksutossut ovat toimineet talvikeleissä erinomaisesti. Suosikkini on Hokan Speedgoat, joka toimii kaikissa maastoissa ja keleissä. Hokassa on tuhti vaimennus ja väljä varvasosa. Niissä on myös erittäin muhkeat nappulat pohjissa, joiden pito riittää suurin piirtein kaikkeen muuhun paitsi jäiseen lumeen ja jäähän.

Kannattaako hankkia nastalenkkarit? Tähän en osaa vastata, sillä jumitan Hokan hyväksi havaitussa mallissa, enkä ole saanut aikaiseksi koskaan testata nastalenkkareita. Hankin sen sijaan Hokan tossuihin erilliset nastat. Talvijuoksussa nastat ovat tarpeelliset, jos juoksee jäisillä poluilla ja kallioilla.

  • Esimerkiksi Nortec Trail Micro Crampons -nastat kiinnitetään tossun päälle vetämällä, joten talvella voi juosta samoissa tossuissa kuin kesälläkin. Päälle kiinnitettävissä nastalaitteissa on joustava osa, joka venyy eri kokoisten tossujen päälle. Nortecin nastat ovat äärettömän kevyet ja ne takaavat erinomaisen pidon myös kovalla ja sileällä jäällä juostessa. Tunne on hämmästyttävä!
  • Olen ollut muuten tosi tyytyväinen Nortecin nastoihin, mutta yhden talven aikana ne kuluttivat Hokan tossujen päällisen puhki, ja lisäksi yksi vaijeri katkesi jostain syystä. Tossun koko oli nastojen koossa juuri siinä rajamaastossa, joten yhtä kokoa suurempi nastalaite ei ehkä olisi nirhannut kangasta niin pahasti. Aion korjailla ja jatkotestailla nastahässäkkää lähitulevaisuudessa.

Loskasäillä Gore-Tex -tossut olisivat luultavasti mukavimmat, sillä tavalliset polkujuoksutossut kastuvat sohjossa. En ole kuitenkaan osannut kaivata myöskään vedenpitäviä tossuja, koska loskakeleillä voi juosta jossain muualla kuin siinä loskalätäkössä. Jos olet kuivien jalkojen ystävä, harkitse vedenpitäviä tossuja.

Jalat ja varpaat eivät jäädy kesälenkkareissakaan, kun käytät talvella kylmän kelin merinosukkia. Olen käyttänyt ja testaillut juoksusukkia mm. seuraavilta merkeiltä: Smartwool, Salomon, Stoic, Bridgedale, Revolution ja Devold. Salomonin sukat (kahdet) ovat harmillisesti rikkoutuneet käytössä, vaikka muuten mukavat ovat olleetkin.

  • Pakkasille omat suosikkini ovat varmaan topatut Smartwoolin Women’s Run Cold Weather Targeted Cushion Crew -merinosukat. (Tässä myös esimerkki tarpeettomasta termipläjäyksestä, jotta talvisukka kuulostaisi enemmän professionaalilta!) Sukissa on erittäin muhkea toppaus varpaiden kohdalla sekä vahvistettu kantapää.

Jos harrastat paljon (polku)juoksua, omistat luultavasti useammat juoksutossut. Vinkki: hanki kahta eri kokoa juoksutossuja, kesäksi normaalin kokoinen ja talveksi puoli numeroa isommat tossut.

  • Puoli numeroa suurempi koko ei tunnu paljonkaan isommalta, mutta talvella tossuihin mahtuvat paksut ja lämpimät sukat ja varpaille jää hiukan enemmän tilaa liikkua. Itse käytän puolta numeroa suurempia tossuja myös kesän pitkillä lenkeillä ja ultramatkoilla, jolloin jalka saattaa turvota enemmän.

Jos juoksee lumessa, kannattaa nilkan päällä olla säärystin, joka estää lumen kulkeutumisen kenkään. Juoksutossussa lumi sulaa ja kastelee sukat nilkoista, mikä tuntuu ikävältä pakkasessa.

Tarvitseeko talvella juoksuliiviä?

Samoin kuin kesällä, talvella lyhyille lenkeille päiväsaikaan ei välttämättä tarvitse juoksuliiviä. Juoksuliivissä tai juoksurepussa on kuitenkin etunsa: mukana kulkee kätevästi otsalamppu, nenäliinat, termari kuumaa mehua ja varalta lämmin fleecepaita. Varsinkin otsalampun jättäminen kotiin harmittaa, jos lenkki venähtää ja pimeys yllättää.

  • Tilava Salomon ADV Skin 12W naisten juoksuliivi on mahtava talveen. Selkäosaan mahtuu pystyyn litran Thermos -pullo sekä vaihtovaatetta ja vaahtomuovialunen peffan alle, jos sattuisi istahtamaan vaikka maisemiin kesken lenkin. Liivi antaa mukavasti lisäsuojaa myös viimalta.
  • Lämpimiin talvikeleihin riittää pienempikin juoksuliivi, kun mukana ei tarvitse raahata termospulloa. Oma Salomonin Advanced Skin 8W -juoksuliivini on kulkenut lenkeillä jo useamman vuoden. Molempiin liiveihin mahtuu vaihtopaita ja pieneen pakkautuva kuoritakki.

Pimeän aikaan on tärkeä muistaa myös näkyä: käytä heijastinta. Pidä myös aina mukana otsalamppua, sillä pimeä laskeutuu nopeasti ja vauhdin voi arvioida väärin lumisessa metsässä.

Juoksu talvella – pakkasta ja matalampaa tempoa

Talvijuoksu on parhaimmillaan kunnon ylläpitoa ja kauniita maisemia. Varsinkaan talvella ei tarvitse tuijottaa urheilukelloa ja yrittää rikkoa ennätyksiä. Rauhallinen tempo on lempeä keuhkoille ja hengitysteille, joten talvijuoksu saattaa sopia myös astmaatikolle.

Minulla on lievä astma, joka reagoi eniten juuri rasittavaan liikuntaan kylmässä ilmassa. Talvilenkkeily on helpointa, kun liikun riittävän matalilla sykkeillä.

Pukeutumisen kannalta on hyvä muistaa, että kevyemmässä treenissä talvella on hyvä pukeutua aavistuksen lämpimämmin kuin kisavauhdissa. Toisaalta hidas vauhti talvella voi tarkoittaa hyvinkin raskasta treeniä, jos kahlaat umpihangessa. Koska samaan lenkkiin voi mahtua monenlaista sykettä, on mukavaa, kun matkassa on ylimääräinen kerros, jota voi lisätä ja poistaa tarpeen mukaan.

Kylmällä ilmalla liikkuessa janon tunnetta ei välttämättä huomaa lainkaan niin hyvin kuin kesällä, vaikka liikunta hikoiluttaa ja keho vaatii nesteitä samalla tavalla kuin kesälläkin, tai jopa enemmän. Pakkaa pieneen termariin kuumaa mehua ja toiseen vaikka lötköpulloon viileää vettä. Oma lötköpulloni ei ole koskaan jäätynyt pakkasilla, joten en ole hankkinut mitään erityistä talvijuomajärjestelmää.

Ota talvilenkille mukaan myös evästä, joka ei pakkasella kovetu jääkalikaksi. Suklaa pysyy pehmeänä, kun laitat sen taskuun riittävän lähelle kehoa, geelit ja hunaja samoin. Mikä voisi olla ihanampi juoksuelämys, kuin rauhallinen pitkis ja kuppi kuumaa mustaherukkamehua kera piparin talvisessa metsässä!

Lue myös: Polkujuoksu talvella – talvijuoksijan 10 parasta vinkkiä


Polkujuoksu Talvi Varusteet
– SHARING IS CARING –

LISÄÄ TARINOITA

EDELLINEN JUTTU
Vuoden 2022 urheilut ja 8 tavoitetta vuodelle 2023
SEURAAVA JUTTU
Polkujuoksu talvella – talvijuoksijan 10 parasta vinkkiä