Polkujuoksukenkien valinta on ehkä yksi vaikeimmista varustevalinnoista luontoliikuntaan. Juoksutossujen ostajaa ei yhtään helpota se, että polkujuoksukenkien valikoima on paisunut valtavaksi ja hintahaitari on leveä. Jos googlaat ”paras polkujuoksukenkä”, löydät satoja sivuja, joilla esitellään joitain tiettyjä kenkämerkkejä tai malleja.
Ennen kuin muutama vuosi sitten aloitin säännöllisen polkujuoksun, harrastin pitkiä kävelyitä, sauvakävelyä ja hölkkäilyä lähinnä tasaisilla alustoilla. Asicsin lenkkarit riittivät hyvin siihen asti, kunnes siirryin juoksemaan juurakkoisille poluille ja liukkaille kallioille. Vasta erään ulkoiluliikkeen verkkokaupassa tajusin, että on edes olemassa sellaiset kuin polkujuoksutossut.
Aloitin saman tien syvällisen tutkimuksen polkujuoksutossuista. Useimmat polkujuoksutossuja vertailevat artikkelit oli kirjoittanut erittäin kokenut juoksija, joka harrasti kilpailemista ja juoksi myös vuoristossa. Tossuvertailut vilisivät erilaisia termejä ja lukuja. Kukaan ei ikinä kuvaillut jalkansa muotoa, mutta ihasteli kengän istuvuutta tai harmitteli kantakupin löysyyttä.
Oma lähtökohtani oli se, että pystyin juoksemaan ehkä kilometrin yhtä soittoa metsäpolulla, enkä ollut koskaan edes nähnyt polkujuoksukenkiä.
Monille varsinkin aloitteleville polkujuoksijoille lähimetsän polut riittävät muutamien kilometrien lenkkeihin. Harrastuksen alkutaipaleella ei välttämättä ole tarvetta arvioille, joissa käsitellään yksityiskohtaisesti polkujuoksukenkien ominaisuuksia kilpailuihin, ultramatkoille tai paritonnisille vuorille. Tärkeintä on löytää itselleen ne oikeat polkujuoksukengät, joilla juoksu tuntuu mukavalta.
Kokosin tähän artikkeliin mielestäni tärkeimmät asiat, joita aloittelevan polkujuoksijan kannattaa miettiä, kun ostaa ensimmäiset polkujuoksutossut. Tuhansien juoksukilometrien ja kymmenien (ellei satojen) lukemieni vertailujen perusteella tietyt perusasiat on helppo poimia neuvojen viidakosta.
Lue myös Parhaat juoksuvaatteet ja juoksuvarusteet 2023: 7 tärppiä polkujuoksuun!
Mitä eroa on polkujuoksukengillä ja tavallisilla juoksukengillä?
Jos olet aiemmin harrastanut maantie- tai ratajuoksua, saatat ihmetellä, miten polkujuoksukenkä eroaa normaaleista juoksukengistä. Suurimmat erot polkujuoksukengissä verrattuna tavallisiin juoksukenkiin ovat tossujen pohjien kuvioinneissa ja pidossa, sekä siinä miten tossu tukee jalkaa ja suojaa iskuilta.
Maantietossut ovat yleensä hyvin rullaavat. Polkujuoksukenkä on enemmänkin jäykkä, ja se estää jalan kiertymistä. Polkujuoksutossuissa ei ole vastaavaa pronaatiotukea kuin tavallisissa juoksutossuissa, mikä kannattaa huomioida, jos on tottunut juoksemaan pronaatiotuetuilla tossuilla asfaltilla.
Voiko polkujuoksukengillä juosta asfaltilla? Jos haluat juosta sekä poluilla että asfaltilla, kannattaa valita polkujuoksukenkä, jossa ei ole niin muhkeat nappulat pohjissa. Vaihtoehtoisesti voit hankkia pari eri mallia, joista toisissa on aggressiivisempi pito vaativammille poluille ja toisissa maltillisempi pohja asfaltille ja sorateille tai tasaisille poluille.
Eri merkeillä on valikoimassaan vastaavasti tossuja yleiskäyttöön (sopivat kaikkialle), teknisille poluille tai erityisen pitkille ultramatkoille jne.
Polkujuoksukenkien vertailu kannattaa aloittaa perehtymällä polkujuoksutossujen keskeisiin ominaisuuksiin, joita ovat pito ja pohjakuviointi, droppi, sekä iskunvaimennus.
Polkujuoksukengän pito ja pohjakuviointi
Kun siirryt sileiltä teiltä metsäpoluille, tarvitset tossut, joissa on hyvä pito. Polkujuoksutossujen pohjat ovat täynnä erilaisia syviä kuvioita sekä ’nappuloita’, jotka pureutuvat mutaan ja pehmeään hiekkaan. Materiaalina on käytetty ns. tahmeaa kumia, jotta pito olisi maksimaalinen esimerkiksi märillä kivillä juostessa.
Nyrkkisääntönä koville alustoille, kuten sora- ja hiekkateille sopivat matalammat pohjakuviot, pehmeille alustoille, kuten mutaan, sopii paremmin syvä kuviointi.
Polkujuoksukengän droppi
Mitä tarkoittaa ’droppi’? Polkujuoksukengän droppi tarkoittaa korkeuseroa kannan ja päkiän/varpaiden välillä. Arvo vaihtelee useimmiten 0-12 mm välillä.
Paljasjalkakengät ja minimalistiset polkujuoksutossut on varustettu 0-4 mm:n dropilla. Näissä juoksukengissä koko jalkapohja koskettaa maata samalla tasolla. Keskimäärin 5-7 mm droppi on tavanomainen, ja 8-12 mm on suuri droppi. Suuremman dropin juoksukengissä kantapää osuu juostessa luontevasti ensin maahan.
Maantiejuoksuun tarkoitetuissa kengissä on yleensä korkea droppi. Myös polkujuoksukengissä on paljon korkeadroppisia malleja. Useimmille juoksijoille sopii korkeampi droppi niin asfaltille kuin poluillekin.
Paljasjalkakenkien ja mataladroppisten juoksukenkien etuna on se, että ne tukevat jalan luonnollista liikerataa ja aktivoivat monipuolisesti normaalia liikkumista tukevia lihaksia. Mitä matalampi droppi, sitä enemmän juoksukenkä tukee etupainotteista askellusta. Matalan dropin polkujuoksutossuilla askel on lyhyempi ja päkiä tai keskiosa jalkapohjasta tulee ensin maahan. Tämä on luontaista, kun juostaan maastossa.
Polkujuoksutossussa voi olla myös muhkea pehmuste, mutta silti matala droppi. Pohjan paksuus ei siis vaikuta droppiin, eikä sitä voi päätellä kengän ulkonäöstä.
Polkujuoksukengän iskunvaimennus (cushioning)
Polkujuoksukenkien iskunvaimennus ja pohjien pehmusteet vaihtelevat vaimentamattomista paljasjalkakengistä ja minimaalisesta vaimennuksesta maksimaaliseen vaimennukseen. Sopivan toppauksen määrä riippuu muun muassa alustasta, jolla juokset. Suurempi iskunvaimennus tarkoittaa luonnollisesti vähemmän iskua kehoosi ja pienempi puolestaan enemmän.
Mitä enemmän juoksukengässä on iskunvaimennusta, keskimäärin sitä huonompi tuntuma juostessa on maahan. Hyvin teknisillä poluilla, jyrkissä ylämäissä ja epätasaisessa maastossa saattaa kaivata enemmän ketteryyttä ja tuntumaa maanpintaan. Näihin olosuhteisiin pienempi pohjan korkeus voi tuntua paremmalta.
Suurempi iskunvaimennus ja pohjan korkeus toimivat erityisen hyvin pitkillä matkoilla. Toppaukset saavat juoksun tuntumaan hyvin mukavalta vielä kymmenien kilometrienkin jälkeen. Hyvin iskuja vaimentavat polkujuoksukengät voivat sopia paremmin myös jalkavaivaisille.
Toisaalta on myös tutkimusta, jonka mukaan maksimaalisesti vaimennetut juoksukengät saattavat lisätä jalan jäykkyyttä ja sitä kautta rasitetta. Optimaalisesta iskunvaimennuksesta ja dropista käydään paljon keskustelua, eikä ehdottoman oikeita vastauksia ole.
Omat jalkani viihtyvät (ainakin tällä hetkellä) maksimaalisesti pehmustetuissa tossuissa. Niissä päkiöiden kipu on varsin siedettävää, myös ultramatkoilla.
Kannattaako hankkia vedenpitävät polkujuoksukengät?
Useimmiten kannattaa valita ei-vedenpitävät polkujuoksukengät. Polkujuoksutossut on suunniteltu kuivumaan nopeasti. Juostessa jalka hikoilee, joten valitse mieluummin hyvin hengittävä polkujuoksutossu.
Gore-tex polkujuoksukengät sopivat parhaiten talvikeleille, varsinkin loskakeleille ja silloin, kun juokset pitkiä matkoja ja jalka on kauan kengässä.
Mitkä ovat kolme tärkeintä asiaa, jotta saat valittua itsellesi ne oikeat polkujuoksukengät?
1. Mieti ensin, missä juokset ja miten – polkujuoksukengän tyyppi
Aloita polkujuoksukenkien valitseminen pohtimalla maastoa, jossa juokset sekä juoksumääriä. Tämän tarkoituksena on rajata valikoimaa hiukan pienemmäksi.
Polkujuoksukenkiä on:
- Kevyitä malleja, joissa on matalahkot pohjakuviot,
- Tukevampia malleja, joissa on syvemmät pohjakuviot,
- Jäykkiä ja vahvoja malleja, joissa on maksimaalinen suoja.
Kevyimpiä ja ketterimpiä polkujuoksukenkiä käytetään erityisesti helpoilla poluilla, kovalla alustalla sekä hyvin teknisillä osuuksilla, joissa vaaditaan hyvää tuntumaa alustaan. Näissä malleissa vaimennus voi vaihdella minimaalisesta kohtalaiseen.
Astetta vahvemmissa polkujuoksukengissä on yleensä muhkeammat pohjanappulat ja enemmän vaimennusta. Tuntuma alustaan on heikompi, mutta kengät tukevat enemmän jalkaa ja suojaavat paremmin kiviltä. Tästä luokasta löytyvät yleisimmin käytetyt polkujuoksukengät. Jos siis etsit ensimmäisiä tossuja metsäpoluille, tähtää keskikastiin.
Jäykät ja vahvasti suojatut polkukengät tarjoavat maksimaalista tukea. Tästä ryhmästä löytyy hyviä vaihtoehtoja myös patikointiin ja vaeltamiseen.
2. Oma juoksutaustasi ja rajoitteet – droppi ja iskunvaimennus
Millainen droppi on paras polkujuoksussa? Riippuu täysin omista mieltymyksistäsi ja ominaisuuksistasi, millainen droppi jalallesi sopii. Esimerkiksi jalan rakenne voi estää mataladroppisten kenkien käytön.
Salomon suosittelee 6 mm ja sitä suurempaa droppia useimmillle juoksijoille, sillä useimmilla kantapää tulee juostessa ensin maahan. Pienempää droppia taas suositellaan paljon juokseville ja juoksijoille, joilla päkiä tulee ensin maahan. Olennaisinta olisi valita droppi, joka sopii oman kehosi luonnolliseen liikkeeseen.
- Jos olet tottunut käyttämään juoksukengissäsi korkeaa droppia tai arjessa korkeakorkoisia kenkiä, siirtyminen matalaan droppiin voi olla hankalaa ja ainakin vaatia maltillisen pitkän siirtymäajan. Odotettavissa voi olla lihasjumeja ja muuta epämukavuutta.
- Kannattaakin ensin tarkastella omaa kenkävarastoaan, ja valita suurin piirtein samansuuntainen kenkä dropin suhteen. Normaaleissa juoksukengissä on yleensä aika korkea droppi (10 mm). Jos se on tuntunut mukavalta, voi hyvin jatkaa samalla linjalla myös polkujuoksutossuissa.
Iskunvaimennuksen ja toppausten määrä on samalla tavalla omista mieltymyksistä kiinni. Suosituimpia malleja ovat keskikastiin sijoittuvat kohtuullisesti vaimennetut polkujuoksukengät. Paljasjalkakenkien yleistymisen myötä myös minimalistinen vaimennus on tullut suositummaksi.
Toisaalta maksimaalisesti pehmustetut tossut tarjoavat hyvän vaihtoehdon niin pitkänmatkan juoksijoille kuin jalkavaivaisille. Jos jaloissasi on terveysongelmia, kannattaa kuitenkin keskustella tossuvalinnasta asiantuntijan kanssa.
Turvallinen valinta aloittelijalle on maltillinen droppi (vähintään 6 mm) ja kohtuullisesti vaimennettu polkujuoksukenkä.
3. Kokeile eri merkkejä ja eri kokoja – istuvuus ja mukavuus
Kun olet ensin rajannut polkujuoksutossujen kategorian ja pohtinut omia tarpeitasi sekä haarukoinut sopivan dropin, kenkävalikoima on supistunut huomattavasti. Tässä vaiheessa on hyvä vilkaista yksittäisten merkkien arvioita ja eri merkkien vertailuja.
- Polkujuoksukengän tulisi istua erinomaisesti jalkaan, jalka tai kantapää ei saisi hölskyä, ja varpailla pitäisi olla riittävästi tilaa. Useilla kenkämerkeillä on normaalilestisiä sekä leveälestisiä malleja eri jalkatyypeille. Kokoluokitus on yleensä puolen koon välein, joten useimmille jaloille sopiva kenkä löytyy varmasti.
- Tärkeintä on sovittaa eri malleja ja kokoja omiin jalkoihinsa. Polkujuoksukenkiä kannattaa sovittaa illalla tai työpäivän jälkeen, kun jalka on mahdollisesti turvonnut. Jalan turpoaminen kesähelteillä on hyvä huomioida kokovalinnassa.
Pelkkien vertailujen perusteella on todella vaikea sanoa, onko polkujuoksutossu leveä- tai kapealestinen, sillä myös jalan muoto vaikuttaa istuvuuteen. Lisäksi se, miten ihmiset arvioivat esimerkiksi oman jalkansa leveyden, vaihtelee henkilöstä toiseen. Vertailujen perusteella voikin saada vain yleistä ajatusta polkujuoksukenkämerkkien istuvuudesta omaan jalkaan.
Esimerkiksi omat kokemukseni ovat Hokan polkujuoksukengistä sekä Sauconyn Peregrine -kengistä. Yleisesti ottaen Hokan tossuja pidetään melko leveinä, mutta olen nähnyt myös arvioita, joissa lesti arvioidaan kapeaksi. Oma jalkani on leveä, mutta Hokan normaalilesti on jalkaani sopiva.
Jos juokset paljon, kenkien käyttöikä tulee loppuunsa suhteellisen nopeasti. Kun käytössäsi on vain yhdet polkujuoksutossut, noin puolen vuoden kuluttua kengät alkavat olla siinä pisteessä, että ne kannattaa päivittää uusiin. Tässä vaiheessa on hyvä vaihtaa mallia tai merkkiä, jos juoksu ei ole tuntunut niin hyvältä tai luonnolliselta kuin olisit toivonut.
Toinen vaihtoehto on hankkia kahdet erilaiset polkujuoksutossut, ja käyttää niitä vuorotellen lenkeillä. Samalla pystyt testaamaan, miten ne toimivat erilaisilla alustoilla ja vaihtelevan pituisilla matkoilla.
Olen itse käyttänyt jo pidempään kahta eri kokoa polkujuoksutossuista. Talveen ja pitkiksille sopii isompi malli ja kesään sekä lyhyille tai hyvin teknisille pienempi ja ketterämpi polkujuoksukenkä.
Parhaat polkujuoksukengät ja polkujuoksukenkä-vertailut
”Testin paras polkujuoksukenkä” tarkoittaa testin tekijän tai tekijöiden mielipidettä kyseisessä testissä olleista polkujuoksukengistä. Sama kenkä ei välttämättä ole juuri sinun jalkaasi paras polkujuoksukenkä. Tein itse sen virheen ensimmäisiä polkujuoksukenkiä ostaessani, että valitsin tossut, joita toistuvasti arvioitiin otsikolla ’paras polkujuoksukenkä naisille’. Jouduin ostamaan uudet toisenlaiset tossut melko nopeasti.
Juoksukenkätestistä kannattaa lukea yleiset arviot kengän pidosta, painosta, laadusta ja hinnasta, mutta toisen ihmisen testaama polkujuoksukenkä ei kerro juuri mitään kengän istuvuudesta omaan jalkaasi.
Tämän jutun tärkein takeaway: valitse polkujuoksukenkä, joka istuu hyvin jalkaasi ja tuntuu mukavalta!
Esimerkki hyvästä artikkelista on vaikkapa Juoksija-lehden polkujuoksukenkävertailu, josta saa hyviä vinkkejä siihen, mihin kannattaa kiinnittää huomiota eri tossuja vertaillessa. Vastaavanlaisista arvioista voit poimia juuri niiden kenkämerkkien arviot, joihin olet rajannut omat vaihtoehtosi. Arvioista löydät hyödyllistä tietoa kenkien sopivuudesta erilaisiin maastoihin, niiden painosta ja kestävyydestä, mutta omaan jalkaasi sopivuus ja mukavuus täytyy käydä itse testaamassa.
Toivottavasti näistä vinkeistä on apua, kun suuntaat polkujuoksukenkäostoksille!
Katso myös: Vuoden 2023 parhaat vaatteet ja varusteet polkujuoksuun
Lue myös mitä kannattaa ottaa huomioon, kun valitset polkujuoksutossut talvikeleille: Pukeutuminen polkujuoksuun talvella