Parhaat juoksuvaatteet ja juoksuvarusteet 2023: 7 tärppiä polkujuoksuun!

Parhaat juoksuvaatteet ja juoksuvarusteet 2023: 7 tärppiä polkujuoksuun!

Parhaat juoksuvaatteet ja juoksuvarusteet voivat olla melko arvokkaita. Panostaa kannattaa laadukkaisiin tuotteisiin, jotka kestävät käytössä vuosia.

Artikkeli sisältää affiliate-linkkejä, jotka on merkitty *-merkillä

Jos olet lähiaikoina hurahtanut polkujuoksuun, haluat ehkä panostaa kunnollisiin juoksuvarusteisiin ja juoksuvaatteisiin saadaksesi mahtavasta lajista vielä enemmän irti.
Parhaiden juoksuvarusteiden löytäminen valtavasta valikoimasta voi olla pulmallista – tai sitten helpompaa kuin uskoitkaan.

Monet juoksuvaatteet ja juoksuvarusteet on perinteisesti markkinoitu erittäin pienille ja suoranmallisille ihmisille. Tässä jutussa suosittelemani varusteet ja vaatteet juoksuun ja polkujuoksuun sopivat erinomaisesti ihan tavallisen kokoiselle ja kurvikkaammallekin vartalotyypille.

Artikkelista löydät parhaat vaatteet polkujuoksuun ja polkujuoksuvarusteet, joihin olen päätynyt tuhansien juostujen kilometrien perusteella. Kaikki valitsemani suosikkituotteet 2023 ovat pitäneet pintansa huipulla jopa vuosia, paitsi listan juoksuhousut, jotka löysin tänä keväänä (rakkautta ensi silmäyksellä!).

Vuoden 2023 juoksuvaatteet ja juoksuvarusteet -listalta löydät omat suosikkini näistä:

  • Parhaat polkujuoksukengät
  • Juoksureppu lyhyille ja pitkille matkoille
  • Juoksutakki (vedenpitävä)
  • Juoksutakki (tuulitakki)
  • Parhaat juoksuhousut / trikoot polkujuoksuun
  • Urheiluliivit juoksuun
  • Urheilulasit

Voit olla polkujuoksuharrastuksen aloittelija tai jo aikaa sitten polkujuoksuun koukuttunut – nämä juoksuvarusteet sopivat kaikenlaisille poluille säähän kuin säähän.

1. Varusteet polkujuoksuun: parhaat polkujuoksukengät

Mikä on paras polkujuoksukenkä? Polkujuoksun varusteista juoksukenkien valinta lienee vaikeimmasta päästä, sillä parhaan polkujuoksukengän tittelistä kilpailee hyllyllinen juoksutossuja eri valmistajilta. Sen oikean löytää vain kokeilemalla – oman suosikkini löysin vasta kolmannella yrittämällä Hokan polkujuoksukengistä.

Hoka Speedgoat 5 W polkujuoksukengät – kaikkiin maastoihin

Hoka Speedgoat 5 naisten polkujuoksukengät* ovat edelleen jalkani mielestä ’maailman parhaat polkujuoksukengät’. Speedgoatissa on suhteellisen leveä lesti, maksimaalinen iskunvaimennus ja ylivoimainen pito. Legendaarisen vauhtivuohen viimeisimpään malliin painoa on hivenen viilattu, sitä on kenkää kohden vain 234 grammaa (US 7).

Speedogoat 5 -versioon myös iltti (läpyskä nauhojen alla) on muotoiltu uudelleen. Aiemmin Speedgoat 4 -mallissa se tuli pitkälle ja saattoi hinkata nilkan etuosaa, nyt reuna on kaarrettu istuvaksi. Kengän nauhoitus on loistavasti suunniteltu, ja kengän saa nyöritettyä juuri omaan jalkaansa sopivaksi.

Hoka Speedgoat 5 -juoksukengän droppi on 4 mm, eli matala. Pohja taas on paksu: 31 mm:n hulppea tyyny jalan alla on markkinoiden suurimpia. Maksimaalinen iskunvaimennus tarkoittaa sitä, ettet juuri tunne kiviä, risuja ja männynkäpyjä askeleesi alla. Toiset tykkää, toiset ei.

Hoka Speedgoat 5 -polkujuoksukengän tuki on neutraali, eli kenkä ei ole erityisen jalkaa tukeva. Se ei ole välttämättä paras vaihtoehto paljon ylipronatoivalle jalalle tai harjoitteluun tottumattomalle nilkalle, mutta keskimäärin neutraalin tuen hyvin istuva kenkä ei aiheuta hankaluuksia kenellekään juoksijalle.

Omat vaivaiset jalkani ovat taipuvaisia alipronaatioon ja koen Hokan Speedgoatin tehneen pitkien matkojen juoksemisesta itselleni ylipäänsä mahdollista. Hyvä iskunvaimennus minimoi myös varpaideni särkyjä.

Hoka Speedgoat löytyy myös miesten mallina. Naisten polkujuoksukengät ovat ihan vastaavia kuin miesten polkujuoksukengät, eroja on lähinnä kokotaulukossa ja lestin muotoilussa. Naisten juoksukengässä on yleensä vähän kapeampi kanta ja leveämpi päkiän kohta.

Vinkki: jos naisten lesti polkujuoksukengissä (tai vaikkapa vaelluskengissä) ei istu hyvin, testaa myös miesten versioita!

Hokan maksimaalisen muotoilun Speedgoat -polkujuoksukenkiin kuulemma joko rakastuu tai sitten niistä ei tykkää yhtään. Speedgoat oli itselleni juuri se polkujuoksukenkä, joka vei sydämeni. Vauhtivuohet ovat tulleet vastaan kevytretkeilijöiden jalassa myös vaelluksella – aion kesällä kokeilla itsekin!

Hoka Speedgoat 5 W Plussat:

  • Hokan Speedgoat 5 -polkujuoksukengän Regular-malli on riittävän leveä jopa leveälle jalalle, ja varpaille riittää liikkumatilaa (osta riittävän suuri koko) – silti polkujuoksukenkää saa myös leveällä lestillä (Wide).
  • Polkukengän päällinen on joustavaa mesh-kangasta, joka tuntuu äärimmäisen mukavalta reiluun turvotukseen taipuvalle jalalle – ei hinkkaa, ei tule rakkoja. Itse saan rakot helposti lähes kengistä kuin kengistä, Hokan juoksutossuista en.
  • Speedgoatin pohjassa on muhkeat nappulat ja pito on omaa luokkaansa: voit juosta märillä kallioilla, lumessa, mudassa jne. Juoksukenkä sopii siis käyttöön myös talvella.
  • Vaikka pohjassa on muhkeat nappulat, kenkä rullaa hyvin myös satunnaisilla asvalttipyrähdyksillä. Älä kuitenkaan hanki Speedgoatia, jos pääasiassa juokset asvaltilla – Hoka Speedgoatit ovat parhaat juoksukengät maastoon.
  • Kengän saa nauhoitettua istumaan erittäin napakasti oman jalan muodon mukaan.
  • Mukavuus ja iskunvaimennus on maksimaalista, mikä voi helpottaa tietynlaisten jalkavaivojen kanssa juoksemista.
  • Korkea pohja estää veden pääsyn kengän sisälle matalissa lätäköissä
  • Juoksukengän kangas kuivuu salamannopeasti.
  • Hoka Speedgoat 5 sopii oikeastaan mille tahansa alustalle ja matkalle.

Miinukset:

  • Iskunvaimennus ja korkea pohja vie tuntumaa alustaan, mikä saattaa tuntua varsinkin aluksi oudolta.
  • Heikommasta tuntumasta huolimatta ketteryys ei mielestäni kuitenkaan kärsi vaikkapa vuorilla ja teknisillä poluilla (en sanoisi kengän syyksi, jos kompuroin juurakoissa).
  • Mataladroppinen kenkä ei sovi kaikille.
  • Kengän kärjessä ei ole suojausta kiviltä – muuten kenkä tarjoaa hyvän suojan.
  • Juoksu Hokan kengissä on niin mukavaa, että joudut kohta ostamaan toisen parin!

Jos harkitset polkujuoksukenkien ostoa, lue myös kirjoittamani OPAS: Näin valitset parhaat polkujuoksukengät ja vältyt hankkimasta vääränlaisia tossuja!

2. Varusteet polkujuoksuun: paras juoksuliivi

Olen testannut useita juoksuliivejä ja juoksureppuja erilaisissa olosuhteissa vuosien varrella. Juoksureput ovat kulkeneet päivästä toiseen arkisilla lähiluonnon lenkkipoluilla, käyneet pitkillä seikkailujuoksuilla, kokeneet kesän helteet ja talven pakkaset. Ei pääse yli eikä ympäri: Salomon naisten juoksuliivi on paras juoksureppu – koossa kuin koossa.

Salomon ADV Skin juoksureppu naisille

Salomonin pitkä tuotekehittely näkyy laadukkaiden juoksureppujen valikoimassa. Salomon ADV Skin juoksuliiveissä* on eri kokoja ja erilaisia tuotteita, mutta niiden muotoilu, materiaalit ja suunnitteluperiaatteet ovat samanlaisia. Yhdelläkin juoksurepulla varmasti pärjää, mutta omiin tarpeisiini olen hankkinut sekä Salomon ADV Skin 8 että Salomon ADV Skin 12 juoksuliivit.

Pieni Salomon ADV Skin 8 juoksuliivi menee kaikkeen polkujuoksuun nollasta maratoniin ja ultraan tavallisissa sulan maan maastoissa, kun mukaan ei tarvitse ottaa mitään erityistä energian ja juoman lisäksi. Ensimmäiseksi juoksurepukseni hankkimani Salomonin 8-litrainen juoksuliivi on kevyt ja lähes huomaamaton yllä.

Jos olisin tiennyt hankkivani myöhemmin myös 12-litraisen, olisin tosin luultavasti ostanut hiukan pienemmän Salomon ADV Skin 5 -juoksuliivin*. ADV 8 -malli onkin ilmeisesti poistumassa markkinoilta (sen saa nyt hyvään hintaan!) ja 5-litrainen sekä 12-litrainen ovat saaneet uusia hienoja värejä ylleen. Luonnollisesti tuotekehityksen myötä juoksuliiveihin voi tulla myös muita uusia paranneltuja ominaisuuksia.

Salomon ADV Skin 12-litrainen juoksuliivi on kooltaan isompi tyhjänäkin ja enemmän reppumainen, vaikka sekin istuu kuin hansikas. Tilavampi juoksureppu on tarpeen pidemmille retkille ja erämaisempiin oloihin suunnatessa. Kaksitoistalitrainen juoksureppu ei sentään riitä yön yli retkille – paitsi jos retkellä ei tarvitse minkäänlaisia majoitteita.

Parhaat ominaisuudet:

Salomon ADV Skin naisten juoksuliivien kangas on joustavaa ja hengittävää, ja naisten juoksuliivi on muotoilu enemmän naisvartalon ominaisuuksia ajatellen. Juoksuliivin etuosan joustava ja monipuolinen kiinnitys mahdollistaa loistavan istuvuuden vartalon mukaisesti – se on omaa luokkaansa verrattuna unisex- tai miesten versioihin.

Juomapullot asettuvat mukavasti liivin etuosaan, ja nestettä pystyy tankkaamaan helposti juostessa. Taakse mahtuu iso juomarakko. Monipuolisiin taskuihin ja lokeroihin saa pakattua itselleen sopivalla tavalla energiat ja muut tuotteet. Napakka kangas takaa sen, etteivät tavarat hölsky juostessa.

Juoksuliivien säätömahdollisuudet ovat huikeat. Taitettavien juoksusauvojen kiinnityspaikan voi myös säätää itse. Materiaalit ovat todella kestäviä kovassakin käytössä. Juoksuliivien mukana tulee kaksi lötköpulloa sekä eristetasku juomarakkoa varten.

Salomon naisten juoksuliivin plussat:

  • Maailman paras istuvuus! En voi sietää pitkänmallista reppua, joka hinkkaa alaselkää. Salomonin naisten juoksuliivissä painopiste on ylhäällä, vaikka selkäosan taskun täyttäisi pullolleen. Kangas on joustavaa, mutta tukevaa.
  • Monet juoksureput asettuvat nätisti vain suhteellisen tasaiselle rinnukselle. Salomon naisten juoksuliivi sujahtaa muodokkaammankin rinnan päälle ja näyttää (ja tuntuu!) silti hyvältä.
  • Salomonin juoksureppujen säätömahdollisuudet ovat huippuluokkaa.
  • Juoksurepuissa on todella hyvä tuuletus. Vaikka juoksuliivi kastuu niin sisäpuolelta selästä kuin sateessa ulkopuolelta, materiaali kuivuu todella nopeasti.
  • Lötköpullot kulahtavat ajan kuluessa, mutta niitä voi ostaa erikseen – koko liiviä ei siis tarvitse uusia.
  • Salomon ADV Skin juoksuliivit ovat tilaihmeitä. Juoksuliiveihin mahtuu vaihtopaita ja pieneen pakkautuva kuoritakki, ensiapupaketti, paljon evästä, useampi litra nestettä, kännykkä, avaimet jne. Repun täyteen pakkaaminen ei vaikuta juoksuliivin istuvuuteen.

Miinukset:

  • Lötköpullojen ja erityisesti pilliosan puhdistus ja kuivaus on hankalaa

Useat vaatteet ja varusteet polkujuoksuun voivat olla lähes mitä tahansa, mutta oikeat polkujuoksukengät ja hyvä polkujuoksureppu voivat ratkaista sen, haluatko jatkaa harrastusta!

3. Parhaat juoksuvaatteet – vedenpitävä juoksutakki

Viileämmille ja sadekeleille tarvitset juoksutakkia, joka pitää tuulta ja vettä, muttei hiosta. Optimaalinen vedenpitävä juoksutakki on kevyt ja hengittävä.

OMM Women’s Kamleika Jacket

OMM Kamleika naisten juoksutakki on täysin vedenpitävä (vesipilariarvo 20 000 mm) sekä erittäin hengittävä (hengittävyys 20 000 g/m2/24h). Kangas ei silti tunnu yhtään sadetakkimaiselta eikä kuoritakkimaiselta. Ulkopuoli on mattamainen ja pehmeä, mutta myös sisäpuoli tuntuu miellyttävältä ihoa vasten.

OMM Kamleikan suurin hienous onkin sen neljään suuntaan joustava nylon-kangas. Materiaali ei ole kelmumainen eikä rapiseva. Kaikki saumat on teipattu.

Juoksutakin muotoilussa ja leikkauksessa on paljon yksityiskohtia. Raglanhihaleikkauksen ansiosta yläkroppa voi liikkua vapaasti. Huppu on loistava: pehmustettu lippa pysyy napakasti oikeassa paikassa ja säätönauhalla hupun saa kiristettyä haluamaansa muotoon.

Kamleikan hihat ovat poikkeuksellisen pitkät. Hihansuun tarrakiinnityksen ansiosta ylimääräisen pituuden saa kasaan tai hihan saa vedettyä sateella käden/hansikkaan päälle, peukalolle jää reikä. Hihat ovat tilavat, mutta eivät pussimaiset.

OMM kokoluokitus on ehkä aavistuksen pienempään kallellaan. Kamleika juoksutakki on kuitenkin mielestäni samaa kokoa kuin Patagonian Houdini juoksutakki. OMM juoksuhousuista (sadehousut) otin sen sijaan yhtä kokoa suuremmat kuin normaalisti.

OMM Kamleika Plussat:

  • Mielettömän ihana joustava ja hengittävä materiaali
  • Kurvikkaallekin sopiva leikkaus, istuu todella hyvin
  • Mahtavan isot kännykänmentävät vetoketjulliset taskut, jotka sijoiteltu täydellisesti
  • Hyvä hupun muotoilu ja säädettävyys
  • Takin pitkä selkäpuoli suojaa takamuksen sateelta
  • Huippulaadukas ja kestävä – ei juuri käytön jälkiä parissa vuodessa

Miinukset:

  • Värit hyvin urheilumaisia, paitsi tummansininen versio ei niin räikeä (toisaalta yksin korvessa liikkuessa tulisi käyttää värikkäitä vaatteita)
  • Kamleika on yllättävän lämmin – kevyessä kesäsateessa hiukan liian kuuma
  • Ei tuuletusmahdollisuutta
  • Melko arvokas

Vaihtoehto Kamleikalle: Odlo Zeroweight Dual Dry Jacket Waterproof juoksutakki

Nostin tähän myös toisen vedenpitävän juoksutakin tämän kevään uutuuksista. Odlo Zeroweight Dual Dry Jacket Waterproof naisten juoksutakki* haastaa jopa oman pitkäaikaisen suosikkini OMM Kamleikan.

Mallista on myös miesten juoksutakki, joka näyttää tismalleen samalta. ISPO-messuilla palkittu Odlon juoksutakki on vedenpitävä ja myös erittäin hengittävä naisten juoksutakki.

Kävin sovittelemassa Odlon juoksutakkia, mutta ainakin toistaiseksi tyydyn Kamleikaani.

Plussat:

  • Äärettömän kevyt, sopii ultrakevyeen urheiluun
  • Erittäin hengittävä – sateenpitävässä varusteessa vastaavaa saa hakea
  • Vetoketjullinen rintatasku avaimille ja geeleille
  • Joustava kangas ja raglanhihat eivät rajoita liikkumista
  • Paino 156 g, eli huomattavasti Kamleikaa kevyempi

Miinukset:

  • Lyhyempi helma myös takana – ei suojaa takamusta sateessa
  • Nafti mitoitus – slim fit on todella kapeaa mallia etenkin rinnan kohdalta (tämän voi nähdä jo kokotaulukosta)
  • Rintatasku on pieni, isompi iPhone ei mahdu taskuun.
  • Ultrakevyelle materiaalille tyypillinen kelmumainen tuntuma. Jos olet käyttänyt tähän asti tavanomaisempia kankaita, kelmumaisuus voi tuntua oudolta. Itse olen yliherkkä kaikenlaisille materiaaleille ja saumoille ym. mutta totuin aika nopeasti ihmeellisiin materiaaleihin kevytretkeilyn aloittamisen myötä. Ottamalla yhtä kokoa isompi juoksutakki voi ehkä ratkaista kerralla sekä slim fitin että kelmumaisen tunnelman.

Selkeästi urheiluvaatteelta näyttävää Kamleikaa suosittelen, jos juokset paljon vaativissa ja kylmissäkin olosuhteissa esim. vuorilla tai harrastat juoksuvaellusta. Eleetöntä Odlon Zeroweight Dual Dry Jacket Waterproof -juoksutakkia suosittelen (varauksella, ilman käyttökokemusta erilaisissa olosuhteissa, enkä ehkä rintavalle), jos haluat näyttää tyylikkäältä myös urbaanissa ympäristössä juostessa.

4. Parhaat juoksuvaatteet – tuulenpitävä juoksutakki

Silloin kun on vilpoista muttei sada, tuulitakki riittää ja on huomattavasti mukavampi kuin sadetakki. Sadetakissa juoksu hiostaa liikaa, vaikka kangas olisi miten hengittävä. Siksi kannattaa satsata sekä sadetakkiin että tuulitakkiin.

Patagonia Women’s Houdini Jacket juoksutakki

Patagonian Women's Houdini tuulitakki on ollut suosikkini polkujuoksussa jo pitkään. Takki on ultrakevyt ja pakkautuu todella pieneen (voit tunkea takin vaikka juoksuliivin etutaskuun). Houdini -juoksutakki ei myöskään hiosta kovinkaan paljoa.

Tuulitakin materiaali on 100 % kierrätettyä nylonia. 96-grammaisen juoksutakin voi pakata takin omaan vetoketjulliseen taskuun kämmenen kokoiseksi paketiksi.

Houdinissa on slim fit -leikkaus, mutta muuten Patagonian juoksutakki vastaa mielestäni hyvin kokoaan. Ota kokoa suurempi, jos haluat käyttää alla paksumpaa paitaa tai haluat muuten rennomman istuvuuden.

Patagonia Houdini juoksutakki on täydellinen kesän juoksulenkeillä tuulisina päivinä ja viileinä iltoina!

Patagonia Houdini juoksutakki Plussat:

  • Äärettömän kevyt ja pieneen pakkautuva
  • Sopii moniin muihinkin lajeihin kuin polkujuoksuun
  • Takaa pidempi malli, suojaa paremmin
  • Pitää kevyttä sadetta (vettähylkivä käsittely)
  • Täysin kierrätettyä materiaalia
  • Patagonian tuotteet on valmistettu eettisesti ja ympäristöystävällisesti

Miinukset:

  • Ei tuuletusmahdollisuutta
  • Tasku on sen verran pieni, ettei esimerkiksi iPhone Pro Max mahdu siihen. Kannattaakin hankkia lisäksi juoksutrikoot tai juoksusortsit, joissa on suuri tasku!

Vaihtoehto Patagonian Houdinille

Rab Women’s Vital Hoody* on Patagoniaa vastaava 114-grammainen ultrakevyt tuulenpitävä juoksutakki. En ole kokeillut tätä Rabin Vital-tuulitakkia, mutta omistan Vital Windshell-tuulitakin. Nostin tämän listalle kiinnostavana vaihtoehtona, sillä sen ominaisuudet ovat hyvin samanlaiset kuin Patagonian Houdinissa ja koska nämä kaksi Rabin tuulitakkia voi sekoittaa helposti keskenään.

Plussat:

  • Normaalimpi mitoitus, istuva muttei tiukka (kokoluokitukseltaan ehkä aavistuksen pienempää kokoa)
  • Äärettömän kevyt ja pieneen pakkautuva
  • Hupussa hyvä lippa
  • Tilavat taskut
  • Rinnan kohdalla pieni kiinnike, joten tuuletus onnistuu
  • Sopii moniin muihinkin lajeihin kuin polkujuoksuun

Rabilta löytyy siis myös toinen lähes samanniminen ja samantyyppinen Rab Vital Windshell Hoody* kevyt tuulitakki. Tämä tuulitakki on hyvä ja edullinen vaikkapa pitää varalta juoksuliivissä. Takki kuitenkin hiostaa tosi paljon, eikä se ole kovinkaan hyvä käytettäväksi juostessa. Tämä on usein mukanani pysähdyksiä varten esim. kesällä nopealla huiputuslenkillä vuorilla.

5. Parhaat juoksuhousut – juoksutrikoot isoilla taskuilla

Millä tahansa juoksuhousuilla tai trikoilla voi luonnollisesti pyrähtää poluille. Olen käyttänyt paljon Malojan ja Athlecian joogatrikoita viileillä kesäkeleillä. Niiden huono puoli on järkevien taskujen puuttuminen, joten mukaan on pitänyt aina ottaa juoksuliivi kännykän takia.

Rab Women’s Talus Tights

Jostain syystä naisten juoksuhousut (juoksutrikoot) kesään on lähes poikkeuksetta suunniteltu vain pikkuruisella vyötärötaskulla. Talven lämpimät juoksutrikoot sen sijaan on varustettu suurilla taskuilla. Rab on vihdoin korjannut kesän juoksutrikoiden epäkohdan!

Rab Women’s Talus Tights naisten juoksutrikoot* kesään (ja kevääseen ja syksyyn) ovat selkeästi parhaat koskaan käyttämäni juoksuhousut sulan kauden aikaan. Juoksutrikoot ovat äärettömän kevyet ja ohuet, mutta silti todella napakat. Taskuihin on käytetty vielä ohuempaa teknistä kangasta, jolloin kokonaispaino on saatu viilattua vain 165 grammaan.

Housujen molemmilla sivuilla on suuri joustava tasku, johon mahtuu isompikin kännykkä. Tasku on niin syvä, ettei kännykkä vahingossakaan pullahda juostessa ulos. Myös takana vyötärönauhassa on harvinaisen tilava vetoketjullinen tasku.

Rabin grafiitinmustissa trikoissa kehtaa juosta niin poluilla, vuorilla kuin asvaltillakin. Vaikka mitoitus on ’slim fit’, kangas on erittäin joustavaa ja koko vastaa hyvin kokoluokitusta (eivät ole ainakaan pienet). Rabin juoksutrikoot myös istuvat loistavasti vähän treenatumpienkin pakaroiden päällä!

Rab Women’s Talus Tights juoksuhousujen lahje on 7/8-pituinen, mutta 165-senttisellä lahje yltää nilkkaan saakka. Rabilta löytyy myös Rab Women’s Talus ¾ Tights, joka onkin lyhytlahkeisempi malli.

Rab Women’s Talus Tights juoksutrikoot Plussat:

  • Kaksi suurta taskua, joihin mahtuu kännykkä ja muuta tarpeellista kuten energiageeliä, litteä vesipullo, nenäliina ja jopa pieneen pakkautuva tuulitakki
  • Tilava vetoketjullinen tasku esim. avaimille
  • Materiaali tuntuu mahtavan kuivalta, vaikka hikoilisi paljon
  • Korkea vyötärö – ei rullaannu jenkkakahvojen alle
  • Todella joustava kangas, istuu napakasti kuin hansikas
  • Ultrakevyt vaate – toimii erityisesti pitkillä matkoilla ja juoksuvaelluksilla, kun haluaa viilata grammoja
  • Haarassa kiilakappale – ei hankaavia saumoja
  • Rab on ilmastoneutraali yritys – ympäristötietoiselle hyvä valinta

Miinukset:

  • Ei tuuletusreikiä tai viilentäviä mesh-paneeleita
  • Ei kierrätysmateriaalien hyödyntämistä
  • Heijastavat yksityiskohdat melko pienet

6. Parhaat Urheiluliivit juoksuun – Odlo

Siirryin Shock absorber ultimate run bra -liiveistä Odlon urheiluliiveihin* muutama vuosi sitten ja olen ollut älyttömän tyytyväinen. Odlon liivit tuntuvat samalta kuin Salomonin juoksureput: istuu kuin hansikas, ei hierrä mistään, etkä edes juuri huomaa, että ne ovat ylläsi.

Kevyesti tukevia trikoisia Odlon urheilutoppeja ei kannata hankkia polkujuoksulenkeille, vaikka ne ovatkin ihanat arkeen ja kevyempiin lajeihin kuten joogaan. Kevyesti tukevat liivit eivät juuri anna tukea intensiivisessä lajissa kuten polkujuoksussa. Näiden liivien trikoo myös venyy käytössä aika nopeasti, toisin kuin napakasti tukevien liivien trikoo.

Intensiiviseen urheiluun, kuten juoksuun, suunnatuissa Odlon urheiluliiveissä on joustava ja säädettävä liivin alareuna. Olkaimet ovat leveät, miellyttävän pehmeät ja ne on hyvin muotoiltu. Toppaukset voi ottaa halutessaan pois kuppiosasta.

Odlon urheiluliivien koot menevät samoin kuin tavallisissa rintaliiveissä eli kuppikoko ja rinnanympärys. Kokoonsa nähden Odlon liivit istuvat hyvin napakasti. Materiaalit ovat ihoystävällisiä ja Öko-Tex -sertifioituja.

7. Hyvät aurinkolasit urheiluun

Omalla budjetillani ja sillä perusteella, että unohtelen aurinkolaseja usein tunturien ja vuorien huipuille tai istun vahingossa niiden päälle, tyydyn yleensä halpoihin arskoihin. Hyviä edullisia aurinkolaseja juoksuun löytyy mm. Alpinalta ja norjalaisilta huoltoasemilta.

Bliz Matrix -urheilulasit ovat astetta arvokkaammat*, mutta laadukkaista urheiluun sopivista aurinkolaseista kuitenkin sieltä edullisemmasta päästä. Blizin laseja saa eri kokoisilla rungoilla, joten mallistosta löytyy myös kapeammille kasvoille sopivat lasit. Sankoja voi myös kevyesti taivuttaa täydellisen istuvuuden takaamiseksi.

Skandinaavista muotoilua edustavat Bliz Matrix -lasit ovat todella kevyet, vain vähän päälle 30 grammaa. Tämä miellyttää kevyistä varusteista tykkäävää, ja onhan se mukavaa, kun aurinkolasit eivät tunnu huonekalulta naamalla. Perusmalli on unisex ja mitoitukseltaan keskikokoa.

Iso kaareva linssialue suojaa tehokkaasti säteiltä joka suunnasta. Suojausluokan 3 linssit toimivat aurinkoisella ja kirkkaalla säällä. Laseja on erilaisiin olosuhteisiin, kuten pilviselle ilmalle. Bliz Matrix -laseissa on myös 100 % UV-suoja.

Mikä parasta, Bliz Matrix -laseihin on tarjolla varaosia, ikään kuin valmistaja olisi arvannut, että ihan kaikki eivät osaa suojata linssejä naarmuilta vuorilla könytessään. Pleksissä on myös naarmuuntumisenestokäsittely, joten se suojaa pahimmilta raapaleilta huolettoman urheilijan matkassa. Lasien mukana tulee erinomainen säilytysboksi.

Bliz Matrix -aurinkolasit sopivat hyvin polkujuoksuun ja oikeastaan mihin tahansa urheiluun, jossa lasien pitää suojata hyvin silmiä ja pysyä napakasti päässä. Käytän Blizin urheilulaseja juoksun lisäksi vuorilla patikoidessa ja pyöräilyssä, ja etenkin vesillä liikkuessa eli melonnassa ne ovat loistavat. Vaellukselle sen sijaan otan aina halpislasit, koska olen säheltäjä.

Jos jotain miinuspuolia pitäisi keksiä Bliz Matrix -laseista, niin se, että pleksi on usein täynnä sormenjälkiä (missäpä arskoissa ei olisi). Ja ehkä värivalikoimassa voisi olla edes yksi hillitympi versio. Toisaalta: väriläiskä on helpompi havaita tundrakasvillisuuden joukosta, jos on sattunut unohtamaan lasit vuoren huipulle.

Parhaat juoksuvaatteet ja juoksuvarusteet

Parhaat juoksuvaatteet ja juoksuvarusteet voivat olla melko arvokkaita. Panostaa kannattaa laadukkaisiin tuotteisiin, jotka kestävät käytössä vuosia. Juoksuvarusteista pitkäaikaisia ovat etenkin juoksureppu tai juoksuliivi* sekä juoksutakit.

Edulliset juoksuvaatteet toimivat erittäin hyvin esimerkiksi paidoissa, topeissa, trikoissa ja päähineissä. Sukissakaan ei tarvitse hifistellä, mutta varsinkin pitkiksillä tekninen merinovillainen sukka tekee toki juoksusta paljon mukavampaa.

Polkujuoksukenkä* sen sijaan kannattaa valita sen mukaan, mikä omalle jalalle sopii parhaiten, vaikka hintalappu voi hiukan kirpaista. Polkujuoksukenkä on kaikkein nopeimmin kuluva juoksuvaruste, mutta samalla kaikkein eniten juoksumukavuuteen vaikuttava varuste.

Valmistajien kuvissa naisten juoksuvaatteet ja juoksureput ovat perinteisesti olleet lähes poikkeuksetta hyvin hoikan ei-kurvikkaan ei-lihaksikkaan vartalon päällä, joten niiden istuvuudesta eri vartalotyypeille ei ole saanut mitään käsitystä. Raikkaan poikkeuksen ovat jo pidempään tehneet Patagonian (polkujuoksuvaatteet) ja Niken (urbaanimmat juoksuvaatteet) kuvastot.

Myös Salomon on ilokseni siirtynyt monenlaisten vartalotyyppien kannattajaksi. Puhun asiasta sen vuoksi, että juoksukuvasto on luonut hyvin kapean ja haitallisen mielikuvan siitä, millainen on ’juoksijan näköinen juoksija’.

Polkujuoksu on ihana laji kaikenlaisille vartaloille ja kuntotasoille. Kaikista suosittelemistani juoksuvaatteista ja juoksuvarusteista löytyy laaja skaala kokoja, ja niiden materiaalit sekä leikkaukset toimivat muuallakin kuin henkarissa. Näillä lenkkipolulle lähtö ei jää ainakaan vermeistä kiinni!

Lue myös vinkkini polkujuoksun aloittamiseen!


Rakkaudesta lajiin

Artikkeli sisältää affiliate-linkkejä, jotka on merkitty *-merkillä. Linkkien klikkaaminen ja tuotteisiin tutustuminen ei maksa Sinulle mitään, mutta jos päädyt ostamaan jonkin tuotteen sivujeni kautta, saatan saada pienen komission. Tämä auttaa minua erittäin paljon blogin ylläpidossa ja tuotteiden testaamisessa jatkossakin. Suuri kiitos tuestasi!

Suosittelen ja linkitän blogiini vain vastuullisia yrityksiä, joista hankin nämä omatkin juoksuvaatteet ja varusteet. Vaatteista ja varusteista kerron niin hyvät kuin huonotkin puolet oman kokemukseni mukaan. En valitettavasti pysty takaamaan, että juuri nämä minulle parhaat tuotteet olisivat myös juuri sinulle parhaita, mutta olen yrittänyt parhaani mukaan miettiä varusteiden toimivuutta erilaisilla ihmisillä ja eri tilanteissa.

Olen ostanut kaikki blogissa näkyvät vaatteet ja varusteet itse eli en ole vastaanottanut yhtään ilmaisia tuotelahjoja tai ottanut tuotteita mainosta vastaan.

PS. Jos päädyt ostamaan tuotteita Scandinavian Outdoorista* joko blogini kautta tai ihan muuten vain, suosittelen katsomaan myös jäsenedut, joilla saat alennuksia ostoksistasi!


Varusteet Polkujuoksu Ultrajuoksu Kesä Syksy
– SHARING IS CARING –

LISÄÄ TARINOITA

2 Avautumiset

  • Teija

    Teija
    29.4.2023 17:04

    "Puhun asiasta sen vuoksi, että juoksukuvasto on luonut hyvin kapean ja haitallisen mielikuvan siitä, millainen on ’juoksijan näköinen juoksija'". Kiitos tästä, hienosti kirjoitettu!

    • Aino | In the Woods, Dear

      Aino | In the Woods, Dear
      11.5.2023 22:05

      Kiitos paljon kommentistasi! Ja jep, kannustan ihan kaikkia kurvaamaan metsään, varusteillakaan ei oikeasti ole kovin väliä :D

EDELLINEN JUTTU
Riisitunturin kesäreitit: 11 km Riisin Rietas vie lumoaviin maisemiin
SEURAAVA JUTTU
Suomunjärven kierto Patvinsuon kansallispuistossa – hiekkarantaa, suota ja mäntymetsää