Pohjois-Ruotsin Abiskon kansallispuisto on suosittu retkeilykohde ympäri vuoden. Hienoimmat Abiskon nähtävyydet ja kuvauspaikat on helppo saavuttaa, vaikka ei haluaisi tai pystyisi tekemään pitkiä ja haastavia vaelluksia. Lyhyet reitit ja näköalapaikat lähellä tietä sopivat kiireisellekin – päivässä ehtii jo paljon.
Nuolja on suosittu laskettelukohde talvisin, mutta myös sulan maan aikaan tunturin huipulta avautuvat upeat panoraamamaisemat Torneträskille, Abiskon kansallispuistoon ja Norjan suuntaan. 1169 metriä korkea Nuolja hallitsee maisemaa Abiskon poluilla.
Nuoljan ylärinteille ja Aurora Sky Stationille voi ottaa elämyksellisen tuolihissin, josta tunturin huiputtaa helpommin. Treeniä ja enemmän maisemia kaipaava kiipeää huipulle vesiputousreittiä Rihdonjiran luontopolkua pitkin.
Abiskon kansallispuisto
Vuonna 1909 perustettu Abiskon kansallispuisto sijaitsee Pohjois-Ruotsissa Kiirunan kunnassa aivan Norjan rajalla. Alueen luonto vaihtelee tunturi- ja vuoristoluonnosta vehreisiin metsiin ja soihin. Kirkkaiden järvien ja jokien vedet ovat pääasiassa juomakelpoisia.
Abiskon kansallispuiston luontoa suojellaan tiukemmilla rajoituksilla. Esimerkiksi marjastus ja sienestys ovat sallittuja, mutta koirien tulee olla kytkettyinä kansallispuiston alueella. Lintujen suojelualueella liikkuminen on kielletty loppukeväästä ja kesäaikaan.
Telttailu Abiskossa on sallittua vain leirintäalueilla Abiskon retkeilykeskuksella sekä Abiskojauren tuvilla. Leirintäalueet ovat maksullisia. Ilmaiseksi voi telttailla Kungsledenin varrella Nissonjohkan telttailualueella, jonne on noin neljä kilometriä tieltä. Abiskon kansallispuiston rajojen ulkopuolella voi leiriytyä vapaasti.
Abisko – reitit ja nähtävyydet
Abiskosta lähtee lukuisia lyhyitä päivävaellusreittejä ja pitkiä usean päivän vaellukseen sopivia reittejä. Tunnetuin pitkistä vaellusreiteistä on Kungsleden-klassikko Abisko-Nikkaluokta -vaellus, joka kulkee Singiin asti Kungsledenillä ennen kuin kääntyy kohti Kebnekaisea.
Samasta aloituskohdasta Abiskojåkka-joelta pääsee esimerkiksi vehreään Kårsavaggen laaksoon tai Baddustrailille kohti Lapportenia. Myös Kalottireitti kulkee Abiskon läpi. Kalottireittiä pitkin pääsee Kilpisjärvelle Mallan luonnonpuiston kautta kohti Suomen huippua Haltia ja edelleen Norjaan.
Abiskon hienoimmat nähtävyydet ovat Abiskon kanjoni ja Abiskojåkka, Torneträsk-järvi, Lapporten ja vesiputoukset. Vesiputouksia löytyy Nuoljan rinteiltä Rihdonjiralta, Kårsafallet Kårsajåkkalta ja kanjonin ”Villin poron vesiputoukselta”.
Abiskoon pääsee helposti autolla, junalla ja bussilla Kiirunasta tai Narvikista. Kiirunasta ajaa Abiskoon reilussa tunnissa. Abiskon retkeilykeskus ja Naturum vierailijakeskus sijaitsevat E10-tien ja rautatien vieressä. Naturumilta löytyy infotaulu ja kartta sekä kaksi pysäköintialuetta.
Jos majoittuu STF:n retkeilykeskuksella, voi pysäköidä tien pohjoispuolelle. Juna-aseman eteläpuolella on suuri ilmainen parkkipaikka, joka sopii myös pitkän ajan pysäköintiin vaeltajille.
Nuolja on ympärivuotinen ulkoilukohde
Nuolja, tai pohjoissaameksi Njullá, on Torneträsk-järven rannalla kohoava tunturi, jonka huippu kohoaa 1169 metriin. Abiskon kansallispuiston raja kulkee suoraan Nuoljan huipun ja sen viereisen Slåttatjåkka-tunturin huipun kautta. Kansallispuiston tiukemmat säännöt koskevat siis tunturin Abiskon-puoleisia rinteitä.
Nuolja Offpist on Nuoljan hiihtokeskus, jossa pääsee talvisin laskettelemaan hienoilla luonnonrinteillä. Vuonna 2007 avattu STF Aurora Sky Station tarjoaa näköalapaikan revontulien katseluun sekä keskiyön auringon ihailuun kesäaikaan. Sisätiloissa toimii kahvila.
Hissi vie Aurora Sky Stationille Nuoljan rinteille 900 metrin korkeuteen. Hissillä kulkien välttää kaikkein jyrkimmät polut Nuoljan huiputusretkellä.
Nuoljan huipulle pääsee useita reittejä pitkin. Abiskosta voi lähteä tuolihissin ala-asemalta ylös rinnettä hissin pohjoispuolelta, ottaa hissin, tai nousta Rihdonjiran luontopolkua. Björklidenistä voi nousta suoraan huipulle tai kiertää Nuoljan ja Slåttatjåkkan välisen satulan kautta.
Talvella Rihdonjiran luontopolulle ei kannata suunnata – jyrkät rinteet ovat lumivyöryaluetta.
Reitti Nuoljan huipulle Rihdonjiran vesiputouksen kautta
Rihdonjiran luontopolulle startataan Abiskojåkkan länsipuolelta samasta kohdasta kuin Kårsavaggen laakson reitille. Luontopolku on merkitty punaisilla kuusikulmaisilla merkeillä.
Pienen mutaisen ja kivisen pätkän jälkeen polku on katettu pitkospuilla. Nuolja kohoaa heti mahtavana edessä puiden latvojen yläpuolella. Kohta polku kapenee ja lähtee nousemaan tiheässä koivikossa.
Rihtonjiran luontopolulla kesäkukat kasvavat rehevinä maaperän kalkkipitoisuuden ansiosta. Syyskuun alussa kukat ovat tosin lakaistuneet, vain punaisena ja oranssina hehkuvat lehdet kertovat menneen kesän kauneudesta.
Polku lähtee jyrkkään nousuun kapeaa hiekkapolkua melkein saman tien. Oikealle puolelle jää syvässä uomassa vesiputouksina pärskyvä Rihdonjiran virta. Vesiputous jatkuu ylös mutkittelevana nauhana koko rinteen pituudelta.
Vähän ylempänä pääsee jo veden äärelle, kun polku koukkaa vesiputouksella. Tästä on vielä jonkun matkaa tunkkausta, ennen kuin luontopolku ylittää virran. Ylityspaikalla on hyviä kiviä istua ja pitää evästaukoa.
Abisko ja Torneträsk alkavat jo pilkistää tuuheiden pensaiden takaa. Rihdonjiran yli pääsee helposti kiviä pitkin. Polku kääntyy kohti hissiä käkkyräisten pajujen sekaan.
Kaikkein jyrkin rinne osuu hissin loppumatkalle lähelle Aurora Sky Stationia. Märkä hiekka ja sora luruavat kenkien alla, sauvat yrittävät takertua pajupuskiin. Nousu haastaa reisilihakset – varsinkin, jos on edeltävinä päivinä tehnyt pitkän vaelluksen ja ehtinyt jo aamulla kulkea Kungsledenia.
Suurta yleisöryntäystä ei Nuoljalla ole ainakaan harmaana syyskuun alun iltapäivänä. Harvat vierailijat valitsevat hissin ylös. Kahvilan ulkopuolella ei näy ketään.
Hissin päätepisteeltä rinne loivenee. Kivistä polkua on mukava ja helppo kävellä. Aurora Sky Stationilta on vielä parisen kilometriä Nuoljan huipulle.
Aivan viimeinen nousu on taas vähän jyrkempää, sauvat tulevat tarpeeseen. Tulosuunnassa näkyy yksi pohjoisen Ruotsin kuvatuimmista luontokohteista, U:n muotoinen Lapporten, sekä vehreä Abiskon kansallispuisto. Nuoljan huipulle rautatieaseman parkkipaikalta kului kolme tuntia.
Nuoljan huipun merkkinä kohoaa värikkäin lipuin koristeltu kivikasa. Vasta huipun pohjoisreunalta pääsee ihastelemaan, miten suuri Torniojärvi onkaan. E10-tie mutkittelee ohuena nauhana Björklideniin ja siitä eteenpäin kohti Riksgränseniä eli Norjan rajaa ja lumilaikkuisia vuoria.
Nuolja sopii ilmeisen loistavasti myös polkujuoksuun. Ryhmä nuoria juoksijoita pyrähti Abiskon suunnasta läpsäisemään kivikasaa ja katosi sitten jonnekin alas Björklidenin suuntaan. Nuoljalta voisi jatkaa myös vaellusta vaikkapa Kårsavaggeen Slåttatjåkkan länsipuolelta, tai Gohpasjohkan vartta Latnjajavrille.
Reitti Nuoljalta alas Aurora Sky Stationille sujuukin juoksujalkaa loivaa rinnettä. Jos ei halua kiertää uudestaan vesiputousten kautta, voi laskeutua hissin viereistä rinnettä takaisin Abiskoon.
Polkuja risteilee laskettelurinteessä useampia, kaikki ovat melko jyrkkiä. Valuva sora tekee alaspäin kulkemisesta hiukan hankalaa. Hidasta mutkittelua kestää aina puurajaan asti.
Nuolja Offpisteellä hissin lähtöpaikalla on lumivyöryopastusta ja rinnekartta. Sulan maan kulkijalle on tarjolla hiekkainen kävelytie, joka johtaa takaisin retkeilykeskukselle ja juna-aseman pysäköintialueelle.
Linkkejä
Abiskon kartta & infoa (Ruotsin kansallispuistot)