Jos olet nähnyt Norjan Lyngen -kuvissa häikäisevän sinisen järven, kuvat eivät yleensä valehtele kovinkaan paljon. Jäätikköjärvi Blåisvatnet eli Blåvatnet (”Sininen järvi”, Jiehkkejávri) näyttää keskellä karua vuoristoluontoa lähes surrealistiselta – niin loistelias on sen turkoosiin vivahtava sininen väri.
Blåvatnet saa sinisen värinsä järven yläpuolella olevan Lenangsbreen-jäätikön sulamisvesistä. Jäätikön sulamisvedessä on mineraalipitoisia partikkeleita, ja sakea liete peittää koko järven pohjaa. Tarunhohtoinen Blåvatnet on Norjan Lyngenin niemimaan TOP 1 vaelluskohde, joka kannattaa kokea omin silmin!
Blåvatnetin reitti on helppo puolen päivän retki. Noin neljän kilometrin polku (yhteen suuntaan) on merkitty hyvin viitoilla ja punaisella maalilla, eikä matkan varrella oikein pääse eksymään, joten kartta ei mielestäni ole pakollinen. Luonnon kulumisen estämiseksi polulta ei saisikaan poistua.
Lyngenin Alpit
Lyngenin niemimaa sijaitsee Tromssan ja Altan välillä Pohjois-Norjassa. ”Lyngenin Alpit” eli niemimaan majesteettiset vuoret hallitsevat maisemaa, samoin kuin vuorijonojen väliin jäävät syvät vuonot. Pohjois-Suomesta Norjaan Senjan saarelle ajaessa Lyngen osuu sopivasti matkan varrelle.
Lyngenin alueella on toinen toistaan hienompia vaellus- ja retkeilyreittejä. Joukkoon mahtuu sekä lyhyitä ja helppoja päiväretkiä että pidempiä ja haastavampia vaelluksia vuorille ja jäätiköille. Lyngenin alue (kuten muukin Norja) on kuin tehty liikunnalliseen roadtrippiin.
Hienoja päiväkohteita Lyngenin alueella ovat muun muassa Dalberget ja Storhaugen, Hengenin vesiputous, Lyngstuvan majakka, Barheia, Steindalsbreen ja Raikebakti. Raikebaktilla oli maanvyöryvaroitus kesällä 2022 ja polku näytti sen verran hurjalta kaatuneine puineen ja kivenlohkareineen, että käännyin pupu pöksyissä takaisin melko varhaisessa vaiheessa.
Saapuminen Blåvatnetille
Jos saavut Blåvatnetille Tromssan suunnalta, suorin tie on oikaista vuonon yli Breivikeidet – Svensby lautalla. Svensbyssä on suosittu leirintäalue, josta löytyy myös mökkimajoitusta. Lähes yhtä nopeasti Blåisvatnetille ajaa myös Suomen Kilpisjärveltä.
Svensbystä tie jatkuu pohjoiseen ja kääntyy oikealle ison Jaegervatnet-järven pohjoispuolelta. Muutaman kilometrin päästä käännytään taas oikealle kohti Sør-Lenangsbotnia.
Pysäköinti ja Blåvatnetin lähtöpaikka ovat tien oikealla puolella, ohi saattaa ajaa helposti. Ison parkkipaikan fasiliteetteihin kuuluvat tilavat vessat, juomia ja snäksejä myyvä kioski sekä kota.
Blåvatnet – reitti siniselle järvelle
Vaellusreitti sukeltaa aluksi koivikkoon hiekkaiselle polulle. Reitin alussa on viitat Blåisvatnetille ja Aspevatnetille. Blåvatnetia ympäröivät vuoret ja Lenangsbreenin jäätikkö näkyvät jo reitin ensi metreille.
Isomman virran yli on rakennettu silta, joten kenkiä ei tarvitse kastella. Turvepolku on päällystetty puuhakkeella. Reitin alkupuolelle osuu jonkun verran soistumaa, jonka yli pääsee mukavasti pitkospuilla.
Vaellusreitti on melko tasainen ja Blåvatnet vain 189 metriä merenpinnan yläpuolella. Pitkospuiden jälkeen seuraa pientä nousua mäntyjen ja isompien lohkareiden välissä kulkevalla polulla.
Matka on alun jälkeen oikeastaan suoraa leveää ja tasaista kivitietä, jonka horisontissa vuoret kohoavat. Joitain hentoisia virtoja kiemurtelee paikoin kivien lomassa. Välillä tuntuu siltä kuin vuoret eivät tulisi yhtään lähemmäksi, vaikka koko ajan kävelee.
Vain hieman ennen järvelle saapumista louhikon koko kasvaa ja polku nousee mutkittelemaan kivenlohkareiden lomaan. Pian louhikon reunan tunnistaa, ja sille noustessaan avautuvat uskomattomat maisemat, jonka keskellä kimaltelee häkellyttävän sininen järvi. Loistavan turkoosin-sinisen Blåvatnet-järven äärellä leuka loksahtaa pikkuisen auki – Lyngenin Alppien kätköissä lymyää palanen fantasiamaailmaa.
Uiminen Blåvatnet-järvessä
Blåvatnet-järvessä on uiminen sallittua. Rannalla on useita hyviä kiviä ja tasanteita, joilta pääsee helposti kastautumaan veteen. Kivikossa pystyy myös kahlailemaan.
Blåvatnetin lämpötila lienee nollan tuntumassa, ainakin varpaat kohmettuvat, kun hetken lilluttelee niitä vedessä. Järvessä on, ihmeellistä kyllä, myös kaloja. Jotkut leiriytyvät yöksi järven rannalle, tasaisia telttapaikkoja siis löytyy jonkun verran.
Blåvatnet – vinkit reitille
- Oleta kansainvaellusta – väkeä ja eläimiä kulkee molempiin suuntiin reittiä kuin muurahaispolulla. Vaikka järvi on häkellyttävän kaunis, Blåvatnet on selkeä turistikohde.
- Blåvatnetin muutaman tunnin päiväretki sopii lähes kaiken ikäisille ja normaalikuntoisille retkeilijöille.
- Vaellusreitti on pääosin pienehköä kivikkoa, joten valitse kengät sen mukaan.
- Kirkkaalla ilmalla Blåvatnet näyttää kaikkein sinisimmältä taivaan heijastuessa järven pinnasta.
- Järven rannalla on reilusti kalliota ja istumapaikkoja – maisemien ihailun lomassa kannattaa pitää edes pieni evästauko.
- Pakkaa reppuun myös juomavettä. Reitin alkupuolen virroista voi täyttää pulloa, mutta järvestä ei ehkä kannata juoda.
- Aivan reitin alkupuolella lähellä pysäköintialuetta näkyy tasaisia telttapaikkoja pusikossa ja Aspevatnet-järvellä on viitan mukaan laavu sekä käymälä. Myös Blåvatnetilla telttaillaan.
- Jos ei ole kiirettä, kannattaa poiketa myös läheisellä Aspevatnet-järvellä, jossa on luultavasti huomattavasti rauhallisempaa.
- Ota mukaan uikkarit – kuitenkin haluat pulahtaa jäätävään veteen!