Kaupallinen yhteistyö: Addnature
Sopiiko untuvatakki retkeilyyn, patikointiin ja vaellukseen? Retkeilyn tärkeimpiä varusteita ovat kerrospukeutumiseen soveltuvat vaatteet. Kevytuntuvatakki on lämmittävä kerros, jonka lämpimyyden suhde painoon on ylivoimainen muihin eristäviin vaihtoehtoihin verrattuna.
Laadukas kevytuntuvatakki lämmittää, pakkautuu pieneen, kestää vuodesta toiseen ja sopii niin metsään kuin kaupunkimatkalle. Kevytuntuvatakki on kuin tehty kevääseen ja syksyyn, mutta monikäyttöinen untuvatakki on retkeilyn luottovaate ympäri vuoden.
Kevytuntuvatakki talviretkeilyssä
Untuvatakki on parhaimmillaan taukotakkina, mutta ultrakevyt untuvatakki sopii retkeilyyn myös liikkuessa talvipakkasilla. Olennaista on säädellä vaatetusta sen mukaan, ettei palellu eikä hikoile.
Pienelle Karhunkierrokselle lähtiessäni helmikuussa mittari näytti rapsakat -30.5 °C. Ylläni oli ohut merinovillapaita, sen päällä fleecepaita, ja kolmantena kerroksena ohut untuvatakki. Alkumatkasta oli hieman vilpoista, mutta jo parin kilometrin patikoinnin jälkeen lämpötila tuntui sopivalta. Siilastuvalla poistin loppumatkaksi välikerroksen eli fleecen, kun aurinko paistoi ja ilma lämpeni noin kahteenkymmeneen pakkasasteeseen.
Kevytuntuvatakki on mainio myös lumikenkäilyssä tai hiihtovaelluksella silloin, kun kovan pakkasen lisäksi tuulee. Alle kymmenen asteen pakkasilla jopa ohuin kevytuntuvatakki on kuitenkin luultavasti liian lämpöinen liikkuessa.
Jokaisen kylmän kokemus ja kehon lämmönsäätely on yksilöllistä, joten samalla tavalla kuin unisysteemin eli makuupussin ja makuualustan valinnassa, myös retkeilyvaatteiden eristävyys ja lämpöominaisuudet pitää valita itselleen sopiviksi.
Kevytuntuvatakki kesän retkeilyssä
Voisi helposti ajatella, että untuvatakki kuuluu vain talviretkeilyyn. Pohjoisen kesä on kuitenkin arvaamaton: Lapissa yö voi käväistä pakkasella keskellä kauneinta heinäkuuta ja Helsingissäkin saattaa saada raekuuron niskaansa juhannuksena laavulla grillatessa.
Karhunkierros kesäkuussa on luultavasti ainoa tekemäni vaellus, jonne en ottanut mukaan untuvatakkia – se oli myös ensimmäinen pitkä vaellukseni. Korkeapaine piti lämpötilaa hellelukemissa yölläkin, joten rinkassa oli vain joitakin kesäisiä retkeilyvaatteita. Viimeisenä vaelluspäivänä sää muuttui tuuliseksi ja sateiseksi ja hyvin kylmäksi. Kevytuntuvatakki olisi ollut tarpeen viimeisellä etapilla laavulla hytistessä.
Kevytuntuvatakki pakkautuu pieneen tilaan reppuun, ja se sopii erinomaisesti kevytretkeilyyn. Kevytuntuvatakista voi taitella vaelluksella yöksi tyynyn. Kylmillä ilmoilla kevytuntuvatakin voi vetäistä makuupussin päälle lisälämmikkeeksi, ja erittäin kylmillä ilmoilla sen voi kiskaista ylleen ennen makuupussiin sujahtamista.
Mitä pitää huomioida kevytuntuvatakin ostossa? Kun haluat maksimoida kevytuntuvatakin lämmittävyyden ja minimoida painon, tarkastele takin FP/CUIN -lukua sekä täytön määrää.
Untuvan FP eli Fill Power
Untuvan Fill Power (FP) tai CUIN (cubic inches per ounce) luku kuvaa untuvan suhteellista laatua sen ilmavuuden ja täyttövoiman suhteen. Yleisimmät luvut ovat 650, 700, 800 ja 850. Näistä suurin luku kuvaa korkeinta laatua.
Untuvatuotteissa on sekä FP-luku että täytteen paino (fill weight), joka ilmoitetaan yleensä grammoissa. Nämä luvut yhdessä kertovat, miten lämmin untuvatakki on. Mitä korkeampi FP, sitä vähemmän tarvitaan täytettä saman lämmön saavuttamiseksi. Naisten kevytuntuvatakeissa täyttöä on 100 gramman molemmin puolin, talveen tarkoitetuissa takeissa enemmän kuin lämpimämmän kauden takeissa.
RDS-merkintä untuvatuotteessa on lyhenne sanoista Responsible Down Standard. Se tarkoittaa vastuullisesti tuotettua untuvaa, eli ettei eläimiä ole vahingoitettu tuotantoprosessissa. Vastuullisesti tuotetuissa untuvatakeissa on aina RDS-merkintä.
Monissa laadukkaissa kevytuntuvatakeissa käytetään nykyään myös kierrätettyä untuvaa, recycled down. GRS-standardi (Global Recycled Standard) on perustettu kierrätysmateriaalien käytön edistämiseksi. GRS-sertifioidussa tuotteessa valmistusmateriaalit ovat vähintään 50 % kierrätettyjä. Lisäksi haitalliset kemikaalit on valmistuksessa kielletty.
Lue myös: Mitä on kevytretkeily? Pakkauslista ja 10 vinkkiä kevytretkeilyn aloittamiseen
Voiko untuvatakkia käyttää sateessa?
Kun untuvatuote kastuu, se menettää ilmavuutensa ja siten eristävän eli lämmittävän ominaisuutensa. Monissa untuvatuotteissa käytetään nykyään hydrofobista eli vettähylkivää untuvaa, joka on käsitelty erityisillä kemikaaleilla. Hydrofobinen untuva säilyttää lämmöneristävyytensä kosteudessa pidempään.
Untuvatakin kankaat eivät kuitenkaan ole vedenpitäviä, ja hydrofobinenkin untuva on suhteellisen nopeasti läpimärkä, jos retkeilet se ylläsi kosteassa säässä ilman sateensuojaa. Kevytuntuvatakki onkin parhaimmillaan kuivilla keleillä tai sitten eristävänä kerroksena kuoritakin alla. Kuoritakin valinnassa kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, että sen alle mahtuu tarvittaessa kevytuntuvatakki.
Kevytuntuvatakin muut ominaisuudet
Untuvatakin kangas ja vuori vaikuttavat sekä takin painoon että sen tuulenpitävyyteen. Kannattaa varmistaa, että kevytuntuvatakki on riittävän tuulenpitävä.
Kevytuntuvatakin teknisyyteen kuuluvat kankaan lisäksi sen leikkaus ja yksityiskohdat. Huppu on omasta mielestäni aivan ehdoton, mutta etenkin kevytretkeilyssä saatetaan suosia grammojen viilaamista hupun osalta.
Takin pituus kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. Hieman pidempi malli naisten untuvatakeissa lämmittää myös lantion aluetta.
Naisten untuvatakit retkeilyyn
Addnaturen verkkokaupasta löydät valikoiman kevytuntuvatakkeja eri merkeiltä, joiden tuotteissa on varmasti RDS-merkintä. Kevytuntuvatakki naisten mallistosta löytyy suoraan hakua rajaamalla.
Loistavia ja laadukkaita kevytuntuvatakkeja löytyy mm. Rabilta ja Patagonialta. Näiden merkkien parhaat tuotteet ovat usein hivenen arvokkaampia. Oman kokemukseni mukaan Rabin naisten untuvatakit ovat aavistuksen kapeita vyötärön kohdalta, Patagonian takeissa taas väljyyttä löytyy lantion kohdalta ja helmasta.
Kun hankit kevytuntuvatakkia, kannattaa hyödyntää myös sesonkitarjoukset. Kesän lähestyessä arvokkaita untuvatakkeja saattaa löytää tuntuvilla alennuksilla.
Omat suosikkini kevytuntuvatakeista olen löytänyt Mountain Equipmentin -mallistosta. Mountain Equipmentilla on myös edullisia retkeilyyn sopivia kevytuntuvatakkeja, joita kehtaa käyttää muuallakin vapaa-ajalla. Norjan-matkalta Lyngenin alueella seikkaillessa mukaan tarttui paikallisen putiikin edullinen kevytuntsikka, joka on osoittautunut sekin ihan toimivaksi.
Retkeily on mukavaa, kun varusteet toimivat. Kevytuntuvatakki on jokaisen retkeilijän ja vaeltajan sekä seikkailujuoksijan luottovaate!
(Artikkelissa näkyvät takit ovat Mountain Equipmentilta ja Scandinavian Explorer -merkeiltä. Olen maksanut takit itse. Olen myös ollut Addnaturen asiakas ennen kaupallista yhteistyötä.)