Merinovilla on mahtava luonnonmateriaali, joka on parhaimmillaan retkeily- ja ulkoliikuntavaatteissa. Olen käyttänyt erilaisia merinovillavaatteita alusta alkaen vaelluksilla, polkujuoksussa olen suosinut enemmän teknisiä materiaaleja. Tekniset materiaalit jäävät vertailussa kuitenkin kakkoseksi, joten katseeni on yhä enemmän kääntynyt merinovillan suuntaan myös juoksupuolella.
Kokosin tähän tietopaketin merinovillaisista vaatteista ulkoliikunnassa, merinovillan ominaisuuksista ja merinovillavaatteiden valinnasta ja hoidosta.
Mitä on merinovilla?
Merinovillaa saadaan kerimällä tietystä lammasrodusta, merinolampaasta. Merinolampaita kasvatetaan eteläisellä pallonpuoliskolla, erityisesti Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Etelä-Afrikassa. Merinovillan kuidut ovat pitkiä ja merinovilla on huomattavasti ohuempaa kuin moni muu lampaanvilla.
Merinovillan parhaita ominaisuuksia ovat:
- Merinovilla ei tunnu märältä kosteanakaan
- Merinovilla lämmittää kylmällä säällä, mutta tuntuu viileältä kuumalla
- Merinovilla ei ala haista, vaikka vaatetta käyttäisi kauan
- Merinovillavaatetta ei tarvitse pestä usein
- Merinovillavaate ei juuri kutita, vaikka muut villalaadut kutittaisivat.
Merinovillainen vaate hengittää, ja tuntuu miellyttävältä iholla. Villan kuidut pystyvät sitomaan itseensä suuria määriä kosteutta ilman että vaate tuntuu märältä. Merinovilla ei juurikaan rypisty, joten se on ihanteellinen pakata pieneksi mytyksi reppuun tai rinkkaan.
Tekninen juoksupaita on merinovillaista paitaa kevyempi vaelluksella. Kevyt paino miellyttää grammanviilaajaa, ja otankin myös teknisen juoksupaidan aina mukaan vaellukselle. Tekninen paita tuntuu kuitenkin kylmältä kostuessaan, ja varsinkin silloin kun liike pysähtyy. Se alkaa myös nopeasti haista kammottavalta. Usein huomaan vaelluksen alun jälkeen siirtyväni lopulta merinovillaiseen paitaan.
Merinovilla ei ala haista, vaikka käyttäisit sitä pitkään. Erityisesti tämän huomaa pitkillä vaelluksilla sukkien ja aluskerrastojen kohdalla. Antibakteeriset kuidut imevät hien iholta, ja pitävät hajut ikään kuin lukittuna pesuun asti. Harvemmat pesukerrat säästävät energiaa ja säästävät luontoa. Merinovilla hylkii myös likaa ja on antistaattinen eli se ei kerää pölyä. Lisäksi villa on vähemmän altis syttymään kuin keinokuidut.
Kutittaako merinovilla?
Merinovilla on hienoa villakuitua, joka tuntuu pehmoiselta ihoa vasten muihin villamateriaaleihin verrattuna, eikä se yleensä kutita. Toiset merinovillavaatteet ovat kuitenkin pehmeämpiä kuin toiset, osa esimerkiksi merinoneuleista on hieman karheita.
Ihoni on erityisen herkkä erilaisille materiaaleille, pesuainejäämille ja vaikkapa vaatteen saumoille, mutta merinovilla ja silkki eivät ärsytä eivätkä kutita. Merinovillassa on luonnostaan elastisuutta, joten se on erinomainen materiaali liikuntaan.
Voiko merinovillalle olla allerginen?
On yleinen käsitys, että villalle voi olla allerginen, eikä villa-allergikon kannata käyttää merinovillaisia vaatteita. Esimerkiksi Allergialiiton mukaan villa ärsyttää atooppista ihoa, jos se on suoraan ihoa vasten. Villa-allergiaa on tutkittu viime vuosina, eivätkä todisteet tue väitettä siitä, että villa olisi allergeeni. Tutkimuksen mukaan merinovilla voi jopa parantaa atooppista ihoa.
Villavaatteissa saattaa olla kemikaaleja kuten formaldehydejä, kromivärijäämiä sekä lanoliinia, jotka aiheuttavat allergisen reaktion. Sen lisäksi villan karheus saattaa aiheuttaa ihoärsytystä, mutta samanlaista ärsytystä voi aiheuttaa myös vaikkapa akryyli.
Laadukkaat ja hienokuituiset (superfine merino wool) sekä ekstrahienokuituiset (ultrafine merino wool) merinovillavaatteet eivät todennäköisesti sisällä lanoliinia tai kemikaaleja valmistusprosessin jäljiltä, ja villakuitu on niissä niin hienoa, ettei se aiheuta ihoärsytystä.
Onko merinovilla eettistä?
Merinovilla on sataprosenttinen luonnontuote. Merinovilla ei sisällä ympäristölle haitallisia mikromuoveja. Kun merinovaate tulee käyttöikänsä loppuun, se kompostoituu täysin ja nopeasti. Merinovilla on uusiutuva luonnonmateriaali: lampaat kasvattavat vuosittain uuden pehmoisen villatakin.
Mulesing-vapaa merkintä tarkoittaa sitä, ettei lampaille ole tehty epämieluisia kirurgisia toimenpiteitä. Kun välität eläinten hyvinvoinnista, valitse aina mulesing-vapaa merinovillatuote.
Onko merinovilla kuuma kesällä?
Merinovilla tuntuu viileällä lämpimältä, ja kuumalla säällä vilpoiselta, kuten toinen luonnonmateriaali, silkki. Kesällä erityisesti silkin ja merinovillan yhdistelmä on lyömätön vaelluksella, vaikkapa aluskerraston toppimateriaalina tai pitkiksissä.
Merinovillavaatteita on useita vahvuuksia. Kesään sopivat luonnollisesti ohuet ja kevyet merinovillavaatteet. Esimerkiksi omat Northern Playgroundin ohuet merinovillan ja silkin sekoitteesta valmistetut housuni ovat ihanat ja juuri sopivan vilpoiset kesävaelluksella.
Talvella paksummat (200g/m2 ja vahvemmat) merinovillakerrastot tulevat tarpeeseen. Esimerkiksi Icebreakerin 260g aluskerrasto on niin mukava, että käytän toisinaan sen paitaa ihan farkkujenkin kanssa arjessa. Paksumpi merinovillainen aluskerrasto pääsee mukaani jo loppusyksyn vaelluksille, hiukan keleistä riippuen.
Paras merinovillainen aluskerrasto
Alusvaatteet, eli toppi ja alushousut, voivat myös olla merinovillaa. Merinovillaiset alusvaatteet ovat ulkoiluharrastuksissa niin mukavat, etten vaihtaisi enää merinovillasta muihin materiaaleihin.
Tavalliset urheilutopit ja liivit painavat saumoista, tuntuvat hikisiltä ja haisevat jo yhden pitkän lenkin jälkeen. Merinovillainen urheilutoppi istuu kuin hansikas eikä tunnu kuin olisi jotain ylimääräistä päällä. Ulkoilun jälkeen liivi on lähes yhtä raikas kuin lähtiessäkin. Sama pätee jopa parin viikon vaellukseen: merinovillatoppi ei ala haista.
Merinovillainen aluskerrasto, eli pitkähihainen paita ja pitkälahkeiset housut, on ulkona liikkuvan kerrospukeutumisen aatelia. Merinovillaisen aluskerraston valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota merinovillan paksuuteen, leikkaukseen ja kokoon.
Merinovillan paksuus ilmoitetaan grammoissa per neliömetri. Esimerkiksi merkintä 150g / m2 tarkoittaa melko ohutta neulosta, 260g / m2 taas paksua ja lämmintä neulosta. Kesään riittää ohut neulos, talvella paras merinovillainen aluskerrasto on tietenkin paksu, eli merinovillan vahvuus on 200g / m2 ja siitä ylöspäin.
Merinovillainen aluskerrasto ei saisi painaa saumoista. Tarkista, että vaatteessa on litteät saumat. Arvokkaimmissa merinovaatteissa paidan kainaloissa ja housujen haaroissa on erilliset kiilakappaleet, jolloin liikkuessa hiertävään kohtaan ei osu edes litteää saumaa. Erityisherkkä arvostaa kiilakappaleita suuresti.
Jotta merinovillainen aluskerrasto lämmittää talvella, sen tulee olla ihonmyötäinen. Kun pohdit sopivaa kokoa, ota huomioon, kuinka joustavaa tai joustamatonta kyseisen tuotteen neulos on. Jos neulos on hyvin joustavaa tai lötköä, kannattaa valita pienempi koko.
Merinovillaa kannattaa talvella kokeilla myös välikerroksessa ja mahdollisesti kuorikerroksessakin. Myös käsineissä ja päähineissä eli pipoissa ja pannoissa voi valita ohuempia ja paksumpia merinomateriaaleja kelien ja käyttötarkoituksen mukaan. Ikiklassikko, merinovillainen tuubihuivi, on loistava ja monikäyttöinen varuste ulkoliikuntaan ympäri vuoden.
Kestääkö merinovilla sukissa?
Vaellussukat joutuvat usein kovalle koetukselle, vaikka käyttäisi linereitä merinovillaisten päällisukkien kanssa. Sekä 100 % merinovillaiset että tekokuiduilla vahvistetut vaellussukat luultavasti joko hiutuvat tai sitten reikiintyvät jossain vaiheessa, jos vaellat paljon.
En ole omissa merino- tai sekoitevaellussukissani huomannut juuri eroa. Olennaista kestävyyden kannalta on ollut sukan rakenne, eli että neulos on hyvin jämäkkää ja sukka on vahvistettu oikeista kohdista.
Olen siirtynyt myös juoksusukissa täysin merinovillaisiin sukkiin. Ne tuntuvat ihanalta ja kevyeltä jalassa, eivätkä ala haista. Polkujuoksussa usein tossut myös kastuvat. Merinovillainen juoksusukka ei kastuessaan tunnu ällöttävän märältä, eikä hierrä rakkoja kosteanakaan. Tämä on tärkeätä varsinkin pitkillä juoksumatkoilla. Ohuetkin merinovillaiset juoksusukat ovat kestäneet käytössä hämmästyttävän hyvin.
Pitääkö merinovilla pestä ennen käyttöä?
Ei todellakaan! Merinovilla voidaan pestä pesukoneessa ja useimmat vaatekappaleet voi kuivata kuivausrummussa. Kuivausrumpu ei kuitenkaan ole välttämätön – villavaatteen kuivattaminen tasossa säästää sekä energiaa että vaatetta.
Merinovillavaatteen pesu ennen ensimmäistä käyttöä voi joskus olla kuitenkin tarpeen. Erityisen herkkä iho voi ärsyyntyä merinovillan karheudesta, vaikka se yksi pehmeimpiä villakuituja onkin. Pesu pehmentää merinovillavaatetta, joten muutaman pesun jälkeen merinokerrasto voikin tuntua mukavalta, vaikka se aluksi olisikin kutittanut.
Merinovillavaate on pitkäikäinen luottovaruste, kunhan hoidat sitä oikein. Toisaalta hyvälläkin hoidolla villa kuluu. Kun taittaa satoja ja tuhansia kilometrejä polkuja, sukat kuluvat lopulta puhki, ja koit napostelevat kerrastoihin ja tuubihuiveihin reikiä.
Miten merinovillaiset vaatteet pestään?
Käännä merinovillaiset vaatteet nurinpäin ennen kuin laitat ne pesukoneeseen. Puhdista vaellussukista ja muista merinovillaisista ulkoiluvaatteista ensin mahdollinen irtoava roska ja lika, jotta ne eivät jää sukan sisään tai tuki pesukonetta.
Pese merinovillaiset vaatteet villa- tai hienopesuohjelmalla 30-40 asteessa vaatteen pesuohjeen mukaan. 30 astetta riittää, jos vaatteessa ei ole mitään megatahroja. Käytä villalle tai herkälle pyykille tarkoitettua pesuainetta.
Myös esim. kotimaiset hajusteettomat ja allergialiiton kanssa yhteistyössä -merkillä varustetut kaikelle pyykille tarkoitetut tiivisteet käyvät merinovillan pesuun. Ei siis tarvitse ostaa kalliita erikoisaineita! Tarkistin asian vielä Erisanin asiakaspalvelusta, josta vastattiin, että villalle ei saa käyttää proteaasientsyymiä sisältävää pesuainetta. Tätä entsyymiä ei siis esimerkiksi Erisanin pesuaineessa ole.
Älä käytä merinovillan pesussa myöskään valkaisuaineita tai pehmentäviä huuhteluaineita, ne heikentävät villakuitujen ominaisuuksia.
Kuivata merinovillaiset vaatteet mielellään tasolla, jossa ne voivat olla ilmavasti. Froteepyyhe käy tasosta. Muotoile vaate tasolle kevyesti venyttämällä ja suoristamalla sivusaumat. Roikkuessaan villavaate voi venyä muodottomaksi, ja neulepoolosta tulee yöpaita. Vältä myös kuivausta suorassa auringonpaisteessa tai patterilla. Kuumuus saattaa muuttaa vaatteen väriä.
Merinovillavaatteiden säilytys
Tuuleta merinovillavaate käytön jälkeen. Hyödynnä pakkasia talvikeleillä: samoin kuin itämaiset villamatot, myös merinovaatteet iloitsevat tuuletuksesta ja lumikylvyistä pakkasessa! Pidemmän vaelluksen tai seikkailujuoksun jälkeen pesukin tulee silti tarpeeseen. Koit pitävät tosi paljon merinovillasta, ja niitä houkuttavat tuoksut, jotka ovat jääneet vaatteeseen ihmisen ihosta.
Säilytä merinovillaiset vaatteet ilmavasti. Jos pakkaat vaatteen pois käytöstä pidemmäksi aikaa esimerkiksi sesongin mukaan, käytä suojapusseja, joihin ötökät eivät pääse. Laita vaikka seetripuupaloja säilytyslaatikoihin tai vaatekaappiin. Saatat silti löytää jonain päivänä reikäjuuston näköisen villapaidan tai tuubihuivin.
Pidennä merinovillaisten ulkoilu- ja retkeilyvaatteidesi käyttöikää paikkaamalla kulumat. Reiät voi myös reilusti parsia sukista ja neuleista – retkeilyvaatteissa ja luontoliikunnassa pienet kauneusvirheet eivät haittaa tippaakaan!
PS. Kuvan lampaat eivät liity merinovillavaatteisiin – söpöläiset linssiluteet ovat Norjan Lyngenin Lyngstuvan lähellä laiduntavia lampaita!