Norjan Lyngenin niemimaan pohjoisimmassa kärjessä piilottelee pikkuinen punainen mökki, Lyngstuva. Kesän vaellusretkellä Lyngstuvalle pääsee ihailemaan merellisiä maisemia, historian havinaa sekä uskomatonta keskiyön aurinkoa ja leiskuvaa auringonlaskua.
Lyngstuva on toiminut strategisesti tärkeänä maamerkkinä idän ja lännen välillä. Alue on ollut tärkeä tukikohta kalastajille ja hylkeenpyytäjille. Lyngstuvan ympäristössä on ollut turvemaja-asutusta jo myöhäisellä kivikaudella.
Lyngenin niemimaan kärjessä kävellään rennosti tuulisella rannikolla ja seikkaillaan jännittävillä kallioilla. Lyngstuvan retki on kuin luotu lepopäivän ohjelmaksi, jos käy matkalla vaikkapa tunkkaamassa korkeita vuoria.
Lyngenin Niemimaa
Lyngenin niemimaa tai ”Lyngenin Alpit” sijaitsevat Pohjois-Norjassa Tromssan ja Altan välillä. Alppimaisemaan kuuluvat ainutlaatuiset jylhät ja teräväpiirteiset vuoret sekä vuorijonojen väleissä kimaltelevat turkoosit vuonot ja rannikkomaisemat. Pohjois-Suomen Kilpisjärveltä ajaa Norjan Lyngenin alueelle tuossa tuokiossa.
Lyngenin niemimaalta löytyy kasapäin hienoja vaellus- ja retkeilyreittejä lyhyistä ja helpoista päiväretkistä haastavampiin ja pitkiin vaelluksiin jäätiköille ja vuorille. Automatka eli roadtrip on helpoin tapa saada Pohjois-Norjan maisemista ja vaellusreiteistä kaikki irti.
Lyngstuvan lisäksi muita käymisen arvoisia päiväretkeksi sopivia kohteita ovat mm. Blåvatnet ja Aspevatnet, Dalberget ja Storhaugen, Hengenin vesiputous, Barheia, Steindalsbreen ja Raikebakti. Lähdin tosin Raikebaktille kesällä 2022, jolloin alueella oli maanvyöryvaroitus. Jo alkumatkalla useat kyltit varoittelivat maanvyörymistä, ja maasto näytti niin pelottavalta kaatuneine puineen ja kivenlohkareineen, että jätin vaelluksen kesken.
Saapuminen Lyngstuvalle
Jos tulet autolla Tromssan suunnalta, pääset vuonon yli Breivikeidet – Svensby lautalla. Lautalla kannattaa olla jonottamassa hyvissä ajoin. Svensbystä tie kääntyy pohjoiseen kohti Lyngstuvaa. Matkan varrelle jää myös upea Blåvatnet -vaellusreitti.
Fagervollin kohdalla tie kääntyy kohti Storvollenin siltaa. Kylästä löytyy Joker-ruokakauppa (josta saa herkullisia pullia!) sekä bensa-asema. Tietä 314 Nord-Lenangenin ohi voi ajaa tien loppuun saakka.
Telttailu ja pysäköinti Lyngstuvalla
Tie Lyngstuvalle päättyy suurin piirtein Russelva-joelle. Asvalttitien päässä on pieni parkkipaikka. Loppupätkä tiestä on kuoppaista hiekkatietä. Tien sivuun niitylle saa pysäköidä auton. Alueelta löytyy myös huussi.
Pitkin rantaviivaa on tasaista nurmea, jolle teltan voi pystyttää. Norjassa puskatelttailu on sallittua, kunhan leiriytyy vähintään 150 metrin päähän rakennuksista eikä alueella ole muuta ohjeistusta yöpymisestä.
Russelvan rantakaistaleella leiristä avautuu yksi Lyngenin hienoimmista merinäköaloista kohti auringonlaskua. Ainakin hyvällä ilmalla kannattaa varautua siihen, että ranta on täynnä telttoja.
Lyngstuva – vaellusreitti
Lyngstuvan kuuden kilometrin reitti kulkee suhteellisen tasaisessa maastossa ja polku on merkitty selkeästi. Helppo muutaman tunnin vaellus sopii kaiken ikäisille ja kuntoisille.
Lyngstuvan reitti alkaa leveänä hiekkatienä rannan tuntumassa ja kapenee vähitellen poluksi. Aivan reitin alkupuolella on suuri infotaulu, josta löytyy myös Lyngstuvan alueen tarkka kartta sekä vaellusreitti.
Opastaulu kertoo entisaikojen öljynvalmistuksesta maakuopissa. Vaelluksen aikana voi huomata merkkejä myös muinaisesta saamelaisesta asutuksesta, kunhan katselee tarkasti ympärilleen.
Kivikkoinen polku kaartaa oikealle ja ylös rinteeseen. Oikealle puolelle polkua jää korkeampi vuori, vasemmalle matalahko töppäre.
Loiva rinne on nopeasti kiivetty. Tasanteelta tulosuuntaan näkyvät telttakylä poukamassa sekä hienot lumihuippuiset vuoret. Lyngstuva sijaitsee matalamman kallion takana.
Jos haluat kulkea suoraan Lyngstuvan majakalle, jatka tasanteelta vasemmalle yli kallioiden johtavaa polkua. Oikealle ja alas lähtevä polku johtaa laivan hylylle. Ruosteisia laivan kappaleita lojuu pitkin poikin rantakallioita. Pohjan suuren reiän kautta hylyn sisälle voi käydä kurkistamassa.
Viimeinen etappi Lyngstuvalle kulkee rantakallion rinteillä mutkitellen. Polku on paikoin sorastettu. Pikkuinen punainen mökki erottuu sinistä merta varten jo kaukaa kallioiden päältä.
Lyngstuvan majakka on rakennettu vuonna 1921. Majakan vieressä olevassa pikku mökissä on ollut öljyvarasto, jossa öljy säilytettiin talvella. Punaiseen mökkiin pääsee tutustumaan sisälle ympäri vuoden, ovi ei ole lukossa. Lyngstuvan mökissä saa myös yöpyä, tikkailla pääsee parvelle.
Lyngstuvalta Lyngenin niemimaan kärjestä avautuvat upeat panoraamamaisemat merelle, vuonoihin sekä muun muassa Reinøyan, Karlsøyan, Vannøyan, Arnøyan ja Skerjvøyan saarille. Kesäkauden ulkopuolella Lyngstuva on loistava paikka katsella revontulia.
Rantakalliot suorastaan kutsuvat leppoisalle piknikille. Mereltä kuuluu lokkien kirkunaa, tuuli tuivertaa hiuksia. Lyngstuvan kesää muistelee kaihoten talven pakkasilla!
Takaisin Russelvalle voi kiertää myös rannan kautta. Myös rannassa näkyy selkeä polku. Ensin laskeudutaan poukamaan rantahietikolle, josta polku jatkuu ylös kallioille. Yhdessä kohdassa pitää kiipeillä melko ilmavassa ympäristössä, ja lyhyt henkilö ei välttämättä pääse kipuamaan kovin helposti.
Jos et halua kiipeillä tai pelkäät korkeita paikkoja, älä lähde rantareitille. Vaihtelua paluumatkaan saa joka tapauksessa kulkemalla eri polkua kuin tulomatkalla – polkuja risteilee rinteissä useita.
- Retkivinkki: Sekä Blåvatnet että Lyngstuva ovat helppoja ja ne sijaitsevat lähellä toisiaan. Peruskunnolla jaksaa vaeltaa toisen reitin aamupäivällä ja toisen reitin iltapäivällä yhden päivän aikana!