Kuvankauniilla Kilpisjärven alueella sijaitsee erämainen Mallan luonnonpuisto, joka tarjoilee uskomattoman hienoja elämyksiä luonnossa jo lyhyellä päiväretkellä. Mallan luonnonpuiston kuuluisimmat nähtävyydet ovat Kolmen valtakunnan rajapyykki, Kitsiputous sekä Pikku-Malla. Mallan läpi kulkeva Mallan polku on osa Kalottireittiä.
Mallan luonnonpuisto
Mallan luonnonpuisto on Suomen vanhin luonnonsuojelualue, joka on rauhoitettu jo 1916. Mallan luonnonpuisto sekä Kilpisjärven tunturit Malla (942 m) ja Saana (1029 m) kuuluvat Skandien vuoristoon. Tunturialueella on arktisia ja alpiinisia piirteitä sekä kalkkipitoinen maaperä, jossa kasvaa erittäin harvinaisia ja uhanalaisia kasvilajeja.
Kolmen valtakunnan rajapyykki on nimensä mukaisesti kolmen maan eli Suomen, Ruotsin ja Norjan rajalla oleva suuri keltainen rajakivi, joka on Ruotsin pohjoisin ja Suomen läntisin piste, jos Ahvenanmaata ei lasketa. Kolmen valtakunnan rajalla sijaitsee myös harvinainen Goldajärvi, josta vesi laskee sekä Kilpisjärveen että Norjan puolelle Lyngenvuonoon.
Mallan luonnonpuiston alueella saa liikkua vain merkityillä poluilla ja reiteillä. Pyöräily on alueella kiellettyä. Luonnosta ei saa ottaa mitään, kiviä ei saa kasata eikä jälkeensä saa jättää roskaa.
Mallan luonnonpuiston reitit
Mallan polku eli Mallan pysäköintialue – Kolmen valtakunnan rajapyykki on yhteen suuntaan noin 11 kilometrin vaellusreitti. Päiväretkenä tehtynä Kolmen valtakunnan rajapyykin vaellus on siis noin 22 km. Mallan polku on osa Kalottireittiä, joka kulkee Haltille asti.
Pikku-Mallalla käymisestä Mallan polun varrella tulee lisää matkaa 2,6 kilometriä. Pelkkä Pikku-Mallan retki parkkipaikalta huipulle ja takaisin on noin 7 kilometriä.
Kolmen valtakunnan rajapyykin pääsee katsastamaan myös Malla-laivalla matkustaen, joko molempiin suuntiin tai sitten patikoimalla joko menomatkan tai paluumatkan Mallan polkua. Laiturista Koltalahdelta Kolmen valtakunnan rajapyykille on 3 kilometriä yhteen suuntaan.
Autolla saapuessa Mallan luonnonpuiston pysäköintialue löytyy Käsivarrentien (E8) länsipuolelta Mallan luonnonpuiston kohdalta. Parkkipaikka on iso, mutta sesonkiaikaan tyhjää koloa voi joutua etsimään jonkun aikaa.
Malla-laiva
Malla-laiva liikennöi Kilpisjärven ja Koltalahden välillä jäiden lähdöstä syyskuun lopulle. Yleensä jäät lähtevät Kilpisjärvestä kesäkuussa juhannukseen mennessä, mutta sää kannattaa tarkistaa ennen Käsivarteen suuntaamista. Laivamatka kestää noin puoli tuntia suuntaansa.
Malla-laiva ei aja tyhjänä eikä sillä ole säännöllisiä lähtöaikoja Koltalahdesta. Jos haluaa yhdistää yhdensuuntaisen laivamatkan ja patikoinnin, kannattaa laivalla tehdä menomatka ja tulla paluumatka kävellen. Meno-paluuretkellä ehtii käydä parin tunnin aikana Kolmen valtakunnan rajapyykillä.
Yöpyminen Mallan luonnonpuistossa
Mallan luonnonpuistossa yöpyminen on rajoitettua. Telttailu ei ole sallittua muualla kuin Kuohkimajärven autiotuvan pihalla. Kuohkimajärven autiotuvalta löytyy majoitus 6 hengelle ja Kuohkimajärven varaustuvalta 10 hengelle. Myös tulenteko on kielletty muualla kuin Kuohkimajärven tuvilla.
Kilpisjärven retkeilykeskus Saanan juurella tarjoaa maksullisia matkailuautopaikkoja ja muutamia telttapaikkoja sekä huoneistoja ja mökkejä majoittumiseen. Retkeilykeskuksella on myös hyvä ravintola. Aulasta löytyvät mm. suuri Mallan luonnonpuiston kartta sekä pieni retkeilytarvike- ja matkamuistoputiikki (jos on sattunut unohtamaan vaikka kompassin ja vaellussukat).
Kilpisjärvellä on tarjolla muutakin majoitusta. Ja jos Mallan luonnonpuiston retken jälkeen jaloissa riittää vielä ytyä, voi patikoida vaikkapa Tsahkaljärven rannalle telttailemaan.
Reittikuvaus Mallan polku – Kitsiputous – Pikku-Malla
Vaellus alkaa Käsivarrentieltä pysäköintialueelta. Pysäköintialueelta Kitsiputoukselle kertyy matkaa vähän reilu 5 kilometriä. Pysäköintialueella on Mallan luonnonpuiston kartta ja tietoa alueen luonnosta.
Hiekkapolku johtaa tiheään tunturikoivikkoon. Oranssipäiset tolpat erottuvat hyvin vihreyden keskeltä. Hienon pauhaavan Siilasjoen kosken yli johtaa tukeva puinen silta.
Polku kiertää koivikossa välillä loivasti nousten välillä laskien. Puiden yläpuolelle noustessa Saana-tunturi polkuineen näkyy taustalla. Hiekkapolku jatkuu avaralla tunturiylängöllä. Purojen yli on rakennettu siltoja.
Noin kahden ja puolen kilometrin vaelluksen jälkeen polun varrella on suuri haljennut lohkare, jonka vieressä on penkki sekä viitta vasemmalle Pikku-Mallalle. Tässä on mukava istahtaa maisemia ihailemaan ja mietiskelemään.
Polku muuttuu tasaisemmaksi ja ohittaa ensin Mallalammit ja sitten Mallajávrit järvet. Tasaista ja leveää polkua kuljetaan kumpuilevassa tunturimaisemassa pitkän matkaa ennen kuin noustaan Mallan reunamille tasanteelle, jossa on iso kivikasa.
Rinteessä on kunnostettu pieni sodanaikainen korsu. Sisällä voi vierailla, laverilla on vanhaa esineistöä kuten pakki ja ruostunut haarukka. Kilpisjärven alueella sotahistoriaa on vielä monin paikoin jäljellä maastossa.
Korsun jälkeen seuraa reitin kivisin osuus. Kivirakka on jyrkähkö rinne, mutta sen pystyy ylittämään helposti isojen ja tasaisten kivien kautta kulkevalla polulla. Putouksen pauhu kuuluu jo rakkapolulle.
Kitsiputous
Kitsiputous, saameksi Gihcigorži, on Suomen pisin vesiputouksien sarja. Pituutta putoukselle kertyy yhteensä 400 metriä ja korkeutta komeat 118 metriä. Kevon luonnonpuiston Fiellun putouksen ohella Kitsiputous kuuluu ehdottomasti Suomen kauneimpiin vesiputouksiin. Kitsiputous on saanut lempinimensä 'Mallan kyyneleet' tunturien tarujen mukaan.
Kitsiputouksen eli Kitsijoen pystyy heinäkuun lopulla ylittämään suhteellisen helposti kiviä pitkin kenkiään kastelematta. Kesäkuussa tunturissa on voi olla lunta vielä paljonkin ja Kitsiputouksessa vettä niin runsaasti, ettei virran ylitys onnistu. Juuri Kitsijoen kohdalla polku katoaa kivikkoon, mutta oranssit täplät löytyvät taas virran toiselta puolelta.
Myös Kitsiputouksen ympäristössä pitäisi pysytellä vain merkityllä reitillä. Putouksen alle ja varsinkaan sen päälle ei siis sovi mennä hyörimään. Reitin varrella Putouksen kohdalla on kuitenkin paljon sileää kalliota, jolle istahtaa nauttimaan lounasta uskomattoman hienossa maisemassa.
Kitsiputoukselta Pikku-Mallan huipulle ja huipulta takaisin parkkipaikalle on matkaa noin 8 kilometriä.
Pikku-Malla
Polku Pikku-Mallan huipulle lähtee Mallan polun varrelta noin 2,5 kilometriä parkkipaikalta. Hyvänä maamerkkinä on iso haljennut kivi, jonka läheltä löytyy myös viitta. Risteyksestä polku alkaa nousta loivasti ylöspäin.
Polku voi olla paikoin märkä ja mutainen, mutta yleensä jalan alle löytyy kivi tai kuivempi kohta. Loivaa nousua on nopea ja helppo nousta. Vasta lähempänä huippua rinne jyrkkenee jonkun verran. Pikku-Mallan korkeus merenpinnasta on 738 metriä.
Pikku-Mallan huipulta avautuvat mahtavat panoraamamaisemat Saanalle ja Kilpisjärvelle. Laakealta huipulta näkee myös lumihuippuiset vuoret Norjan puolella. Huipulla saattaa tuulla niin että tukka on lähteä päästä.
Mallan luonnonpuiston parkkipaikalta Kitsiputoukselle ja putoukselta Pikku-Mallalle ja takaisin pysäköintialueelle oli pituudeltaan noin 13,5 kilometrin vaellus. Vaelluksen kesto rennosti kulkien, valokuvaten, maisemia ihaillen ja lounasta retkikeittimellä laittaen oli alle viisi tuntia.
Vaikka lyhyellä päiväretkellä näkeekin jo upeita maisemia, alueella on myös hienoja mahdollisuuksia pidemmille vaelluksille. Mallasta pääsee Norjan puolelle Barrakselle ja Gappohyttalle ja Ruotsiin Pältsalle. Ja tietenkin tien toisella puolella Käsivarren erämaan ja Haltin upeat maisemat odottavat kulkijaa!
Linkkejä
Mallan luonnonpuisto kartta (Karttapaikka)
Luontoon.fi – Mallan luonnonpuisto
2 Avautumiset