Jotunheimenin kansallispuisto on ulkoilijan paratiisi ja vuorilla vaeltamista rakastavan ehtymätön aarrearkku. Jotunheimen on Norjan vuoristoisin alue. Jotunheimenista löydät Norjan korkeimmat vuoret, turkoosit järvet, vehreät laaksot ja jopa maailman hienoimpiin kuuluvan vaellusreitin.
Jotunheimenin kansallispuisto on perustettu vuonna 1980, mutta alue on houkutellut vaeltajia, hiihtäjiä ja vuorikiipeilijöitä jo kauan ennen sitä. Jotunheimenin luoteispuolella kulkee maisematie 55 Sognefjellsvegen, joten seutu on täydellinen myös road tripille henkeäsalpaavan kauniissa maisemissa.
Jotunheimenin kansallispuistosta on helppo löytää juuri itselleen sopivat retkikohteet, sillä pituudeltaan ja kestoltaan sekä vaikeustasoltaan vaihtelevia reittejä ja kohteita on valtavasti. Alueella on myös kattava DNT:n vuoristomajaverkosto, jonka tunnelmallisissa tuvissa yövyt mukavasti, jos telttailu ei innosta.
Tästä artikkelista löydät vinkit parhaimmille päivävaelluksille ja lyhyille helpommille retkille Jotunheimenin alueella. Vaellusreitit eivät vaadi kiipeilyvarusteita tai erityisosaamista ja ne sopivat myös yksinvaellukseen.
Jos olet jo nähnyt riittävästi Lofootteja ja Senjaa, ota kesällä suunnaksi keski-Norja ja Jotunheimen, ja nauti elämästä näissä huikeissa retkikohteissa!
1. Galdhøpiggen – Skandinavian korkein vuori
Listan ykkösenä on itseoikeutetusti Norjan ja samalla koko pohjoisen Euroopan korkein vuori Galdhøpiggen, jonka huippu kohoaa 2469 metriä merenpinnan yläpuolelle. Spiterstulenin vuoristoasemalta Galdhøpiggenille voi patikoida helposti ilman jäätikkövälineitä. Reitti on pitkä ja kuntoa vaativa, muttei missään kohdassa vaikea.
Huipulla kannattaa pitää kunnon evästauko ja ihailla käsittämättömän kaunista panoraamaa Jotunheimenin lumihuippuisiin vuoristoihin. Galdhøpiggenin huipulla kököttää myös pikkuinen kahvila, jonka ulkopuolelta löytyy penkkejä.
Hienointa Galdhøpiggenin vaelluksessa on tietenkin maisemien lisäksi se tunne, kun tietää olevansa jonkun alueen korkeimmalla kohdalla. Helppoutensa takia Galdhøpiggen on hyvä valinta jopa ensimmäiseksi isoksi vuoreksi.
- Galdhøpiggenin vaellus: 13 km huipulle ja takaisin
- Retken kesto: 6-8 h
- Hyvä tietää: Vaikka vaellus on helppo, lähde vain hyvällä kelillä ja riittävän ajoissa.
Katso myös: Galdhøpiggenin vaellusreitti, saapuminen, majoittuminen ja vinkit
2. Besseggen – yksi maailman TOP 20 vaelluksista
National Geographic on listannut Besseggenin vaelluksen yhdeksi maailman 20 parhaimmaksi vaellukseksi. Eikä mikään ihme: kolmentoista kilometrin vaellus on yhtä suurta maisemaa alusta loppuun. Reitiltä avautuvat maisemat korkeuksista turkoosille Gjende-järvelle ja sinisenä hohtavalle kirkkaalle Bessvatnet-järvelle sekä ympäröiville Jotunheimenin vuorille.
Besseggenin voi vaeltaa molempiin suuntiin. Suositumpaa on aloittaa laivamatkalla Memurubuun, jolloin jyrkkä harjanne kiivetään ylöspäin. Alaspäin laskeutuminen on jonkun verran hankalampaa. Besseggen on yksi suosituimmista vaelluksista Norjassa, mikä tarkoittaa myös ruuhkia vaellusreitillä. Arkipäivinä ja sesongin ulkopuolella pääsee nauttimaan myös luonnon rauhasta.
- Besseggenin vaellus: 13 km
- Retken kesto: 6-8 h
- Hyvä tietää: Jos kesken vaelluksen Besseggenin harjanne aiheuttaa ylitsepääsemättömän esteen, vuoren pääsee kiertämään toista reittiä Bessvatnet-järven vierustaa, joten takaisin lähtöpisteeseen ei tarvitse palata.
Katso myös: Besseggenin vaelluksen reitti, kuvat harjanteesta, laivamatka ja vinkit yöpymiseen
3. Fannaråken – klassikkovaellus Turtagrøstä
Fannaråki tai Fannaråken Jotunheimenin kansallispuistossa on kenties vähemmän tunnettu vuori Norjan ulkopuolella. Turtagrøstä lähtevä vaellus on kuitenkin klassikko. Monet lähtevät Fannaråkille upean auringonnousun toivossa, ja odottavat näkevänsä läntisen Jotunheimenin vuoriston kultaisessa valossa.
Fannaråkin vaellus kulkee kauniin Helgedalenin läpi ja nousee sitten ylös lumihuippuiselle vuorelle. Koko matkalla on tarjolla upeita jylhiä maisemia. Fannaråkhytta on Norjan korkeimmalla sijaitseva vuoristotupa 2068 metrissä. Auringonnousun ihailu käy kätevästi tuvalla yöpyen ja hyvän kelin osuessa kohdalle.
- Fannaråkin vaellus: 15 km
- Retken kesto: 8-9 h
- Hyvä tietää: Fannaråkin vaellus on luokiteltu vaativaksi. Lumisateessa tai muuten huonolla kelillä reittimerkkejä voi olla vaikea havaita.
Kannattaako Fannaråkille kiivetä huonolla kelillä? Lue jäätävästä vaelluksesta Fannaråkilla ja poimi vinkit
4. Glittertind – Norjan toiseksi korkein vuori
Jos suuntaat Galdhøpiggenille ja Spiterstulenille, kiipeä samalla Glittertind! Glittertind on heti Galdhøpiggenin jälkeen toiseksi korkein Norjan vuorista 2457 m korkeudellaan. Glittertindille voi lähteä joko Glitterheimiltä tai Spiterstulenilta. Glitterheimiltä lähtiessä pitää ylittää Glitterbrean-jäätikkö, joten ilman varusteita ja oppaita vaihtoehdoksi jää vain Spiterstulen.
Glittertind on vaativa vuoristovaellus, johon saa kulumaan koko päivän. Reitillä saattaa olla paljon upottavaa lunta jyrkissä nousuissa. Huipulla voi olla lumilippa, joten aivan reunalle ei ole menemistä. Korkeimmalla huipulla seisotaan jäätiköllä. Kirkkaalla ilmalla huipulta avautuvat panoraamanäkymät Hurrunganen vuoristoon.
- Glittertind Spiterstulenista: 10 km yhteen suuntaan
- Vaelluksen kesto: 9-10 h
- Hyvä tietää: Glittertind on Galdhøpiggeniin verrattuna huomattavasti vaativampi reitti, mutta myös paljon rauhallisempi kohde.
5. Vettisfossen ja Vetti Gård – korkein vesiputous
Vettisfossen on yksi Norjan korkeimmista vesiputouksista ja maan korkein vapaana virtaava putous. Reitti lähtee Øvre Årdalin alueelta Hjellen parkkipaikalta Utladalenin laaksoon. Polku on käytännössä hiekkatietä Vetti Gårdille asti. Vetti Gårdilta lähtien polku on vaihtelevasti soraa ja kivikkoa.
Parasta Vettisfossenin reitillä ovat lukuisat pienemmät vesiputoukset ja syvän turkoosina pauhaava virta, jonka vieressä polku kulkee. Reitti on helppo ja sopii loistavasti iltalenkiksi. Lisää kilometrejä ja haastetta kaipaava voi kiertää vesiputouksen yläpuolelle, josta avautuvat hienot maisemat laaksoon.
- Vettisfossenin reitti: Hjelle – Vettisfossen 6 km yhteen suuntaan
- Retken kesto: 3-4 h
- Hyvä tietää: Helppo ja hieno reitti sopii kaiken ikäisille ja kuntoisille
6. Gjenden järvipolku – kukkia ja järvimaisemia
Aina ei tarvitse kiivetä korkealle päästäkseen kauniisiin maisemiin! Gjende-järven pohjoisrannalla kulkee polku rehevässä metsässä, jossa voi nähdä lukuisia kukkia ja muuta kasvillisuutta. Helppo sorapolku lähtee Gjendesheimiltä rannalta, ja jatkuu lähellä vesirajaa Besseggenin juurella. Polku sopii loistavasti niin rauhalliseen iltakävelyyn kuin polkujuoksuun.
Vaihtoehtoisesti voit lähteä ylös rinnettä näköalapaikalle, josta avautuvat mahtavat maisemat Gjende-järvelle. Besseggenin reitti kulkee samasta kohdasta.
- Gjende-järven polku: 10 km Memurubuun
- Hyvä tietää: Helppo ja maisemallinen reitti, hyvä vaihtoehto Besseggenin vaellukseen, jos haluaa jättää vuorilla kiipeilyn väliin.
7. Ridderspranget – The Knight’s Leap
Ridderspranget, ’The Knight’s Leap’ eli Ritarin loikka on uskomattoman hieno ja kapea rotko, jossa Sjoa-joki kohisee koskena. Paikka on saanut nimensä rakkausdraamasta 1300-luvulta, jossa tarun mukaan eräs ritari loikkasi rotkon yli. Tämä kuuluu sarjaan ’älä tee perässä’.
Riddersprangetin patikointi on helppo ja nopea. Autolla pääsee 51-tieltä ajamaan parkkipaikalle, josta on lyhyt matka rotkolle. Alueella on kuivakäymälä ja penkkejä piknikkiä varten. Lisäksi opastaulut kertovat paikan tarinoista.
- Ridderspranget polku: 2 km
- Retken kesto: alle 1 h
- Hyvä tietää: Kallion reunoilla on syytä olla todella varovainen, ettei vahingossa putoa virtaan. Rotkon yli ei missään tapauksessa saa yrittää hypätä.
8. Knutshøe – Besseggenin pikkuveli
Besseggenin vieressä kohoaa 1517 metriä korkea pitkulainen Knutshøe Gjenden etelärannalla ja Leirungsdalen-laakson itäpuolella. Huipulta avautuvat näköalat turkoosina hohtavalle Gjende-järvelle, Besseggenin harjanteelle sekä 360-astetta ympäröiville jylhille vuorille. Jos Besseggen tuntuu liian ruuhkaiselta, lähes samanveroiset maisemat voi kokea hiljaisemmalla Knutshøella.
Knutshøen voi vaeltaa rengasreittinä kulkemalla harjanteen yli Gjendelle ja sieltä laaksoa pitkin takaisin lähtöpisteeseen. Voi myös patikoida harjannetta huipulle ja palata samaa reittiä takaisin. Knutshøe on luokiteltu vaativaksi ja reitillä on muutamia ilmavia kohtia kapealla harjanteella. Sitä ei siis välttämättä suositella, jos korkeat paikat aiheuttavat ahdistusta.
- Knutshøen reitin pituus rengasreittinä: 13 km
- Vaelluksen kesto: 3-4 h
- Hyvä tietää: paikoin kiipeämistä jyrkissä kohdissa, ei suositella lainkaan huonolla kelillä.
Lisää haasteita voi etsiä suosituilta mutta vaikeilta vuoristovaelluksilta, kuten Falketind ja Uranostind. Näille reiteille suositellaan lähtemään vain oppaan kanssa, sillä ne sisältävät jäätiköiden ylitystä ja siihen sopivia varusteita.
Jotunheimenin suuri kansallispuistoalue tarjoaa myös toinen toistaan upeampia pitkiä vaellusreittejä. Suosittuja lähtöpaikkoja usean päivän vaelluksille ovat muun muassa Memurubu, Gjendebu, Juvvasshytta, Leirvassbu ja Spiterstulen.
Turvallisuus vuorilla
Vuoristossa liikkuessa on osattava vuoristoturvallisuuden perusteet. Tärkeintä on ymmärtää sääennusteita sen verran, ettei lähde huonolla ilmalla vuorille. Lisäksi vaatetuksen pitäisi olla retkeilyyn ja säähän sopivaa.
Muista ottaa aina mukaan retkelle sopivasti ja vähän ylimääräistä energiaa sekä riittävän lämmintä vaatetta, otsalamppu, ensiapupakkaus sekä täyteen ladattu kännykkä. Ilmoita aina jollekin esimerkiksi vuoristomajan vastaanottoon, minne olet lähdössä ja milloin arvioit palaavasi takaisin.
Katso lisää vaellusreittejä vaikkapa Visit Jotunheimen -sivuilta!