Pallasjärven helmi: Punainenhiekka ruska-aikaan

Pallasjärven helmi: Punainenhiekka ruska-aikaan

Mikä voisi olla täydellisempi aamun aloitus kuin pulahdus peilityyneen Pallasjärveen ja kuuma kaurapuuro Punaisenhiekan päivätuvan lämmössä, kun muut retkeilijät eivät ole vielä ehtineet paikalle?

Pallasjärvi sijaitsee Länsi-Lapissa Pallastunturien kaakkoispuolella, Kittilän ja Muonion rajalla. Järvikaunotar kuuluu Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon. Patikointi Punaisenhiekan päivätuvalle sopii mainiosti esimerkiksi Hetta-Pallas -vaelluksen päätteeksi.

Pallasjärven ranta kuluu kovaa vauhtia suurten kävijämäärien vuoksi, joten Punaisellahiekalla telttailua on rajoitettu. Rajoitukset ja eroosio on hyvä huomioida Pallasjärven ja Punaisenhiekan retkeä suunnitellessa.

Pohjoisen vaellusreissuja valmistellessani yleensä mietin, mitä muuta nähtävää ja koettavaa alueelta löytyisi vaellusreitin lisäksi. Muonion alueella on yli 20 tunturia ja yli 200 järveä, joten retkeilykohteita on paljon.

Hetta-Pallas -reitin vaellukseni päättyi Taivaskerolta Pallastunturin luontokeskukselle. Sen lähistöltä helposti saavutettavia ja houkuttelevia kohteita olivat Palkaskero sekä Pallasjärvi. Hiukan kauempana hienoja kohteita ovat esimerkiksi Keimiötunturi, Keimiöjärvi (talvella), Särkitunturi ja Olostunturi. Autolla hurauttaa nopeasti myös Yllästunturin kohteisiin, kuten Aakenustunturille ja Äkässaivon luontopolulle eli Saivonkierrokselle.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on jylhien tunturijonojen aluetta, jolta löydät vaihtelevia reittejä ympäri vuoden. Pallastunturin näkymä on valittu yhdeksi Suomen kansallismaisemaksi. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on yksi maamme vanhimmista kansallispuistoista.

Pallas-Yllästunturin alueen monimuotoiseen luontoon kuuluvat pohjoisen havumetsät, Lapin mäntymetsät ja tunturikoivikot sekä puuttomat tunturiylängöt. Suomen Lapissa on tutkitusti maailman puhtain ilma. Tunturialueella voit myös kokea uskomattoman hiljaisuuden sekä öisen tähtitaivaan revontulineen.

Miten saavut Punaisellehiekalle ja Pallasjärvelle?

Punaisenhiekan päivätuvalle ja Pallasjärvelle voi matkata Pallastunturin luontokeskukselta joko kävellen tai autolla. Autolla pääsee suoraan Pallaksentieltä Majavaojantien parkkipaikalle, josta kävelyä on alle puoli kilometriä järvelle. Matkaa kertyy patikoiden reilu 11 km.

Luontokeskukselta kävellään ensin leveää hiekkatietä, Orava Avenueta, noin 800 metriä Pallaskodalle. Kodan lähistöllä virtaa puro, jonka ylitse pääsee sillan kautta. Sillalta polku jatkuu metsään retkeilyreitille. Havumetsän halki kulkee noin neljän ja puolen kilometrin pituinen polku, joka päättyy tielle. Päällystettyä tietä riittää noin 300 m. Pallasjärvelle käännytään vasemmalle hiekkatielle. Hiekkatie seuraa järven lounasrantaa ja koukkaa Pallaslompolon eteläpuolelta.

Pallaslompolon etelärannalla aivan tien vieressä on kota ja veneenlaskupaikka, jossa telttailu on kiellettyä. Vajaan parin kilometrin kuluttua saavutaan Punaisenhiekan parkkipaikalle, joka on vain hiekkatien levike. Tienposkesta johtaa noin 300 m esteetön polku rantaan ja Punaisenhiekan päivätuvalle. Autolla olisit siis jo perillä, mutta missannut hienon metsäpolun. Kivituhkapolku on merkitty opasviitalla. Rantahiekalle saapuvalle polulle on tehty sorastuksia eroosiota estämään.

Punaisenhiekan päivätupa

Punaisenhiekan päivätupa on nimensä mukaisesti vain päiväkäyttöön tarkoitettu. Sisällä on pöytä ja penkkejä, sekä kamiina ja puulaatikko. Ikkunasta avautuvat maisemat kauniille Pallasjärvelle, jonka takana siintävät Pallastunturit. Pihapiiristä löytyy uudehko kuivakäymälä, puuliiteri sekä nuotiopaikka penkkeineen. Punaisellahiekalla ei ole jätehuoltoa, joten omat roskat on syytä viedä mennessään.

Tulenteko Punaisellahiekalla on sallittua vain tuvan kamiinassa sekä nuotiopaikalla. Omia nuotioita ei saa tehdä rannalle tai metsään. Kelopuita ei saisi polttaa, sillä ne ovat tärkeitä eliöstölle.

Kun saavuin tulipaikalle, tyhjät penkit erottuivat juuri ja juuri hämärässä. Kivien keskellä hohkasi punaisia kekäleitä. Nappasin pikaisesti puuvajasta pari klapia, jotka syttyivät pienellä puhalluksella. Kylmiä sormia oli ihana lämmitellä ja katsella liekkien rätinää mustaa taivasta vasten. Täysin pilvisellä kelillä ei näkyisi revontulia Pallasjärven yllä, mutta eipä se haitannut, sillä olin saanut nauttia maagisesta valonäytöksestä muutama päivä aiemmin Pahakurussa.

Pallasjärveä saa kahlata lähes sata metriä matalassa vedessä, hieno punainen rantahiekka jatkuu pitkälle. Kirkas vesi on hyytävän kylmää, ainakin syyskuussa.

Telttailu Punaisellahiekalla

Maaston kulumisen estämiseksi Punaisellahiekalla telttailu on rajoitettu pienelle alueelle rannan lähistölle. Telttailualueella on opaste, tilaa on kuudelle teltalle. Alue on tarkoitettu vain satunnaiseen leiriytymiseen. Rantahiekalla ja -törmällä telttailu on ehdottomasti kiellettyä. Rantatörmälle on rakennettu aita, jonka tarkoituksena on suojella herkkää maastoa.

Punaisenhiekan rajoitukset tehtiin kesällä 2022 kävijämäärien suunnattoman kasvun ja punaisten hiekkojen ranta-alueen kiihtyvän kulumisen vuoksi. Telttailin Pallasjärvellä vuonna 2020, jolloin rajoituksia ei vielä ollut. Oman leiripaikkani etsin otsalampun valossa jostain metsänreunasta, kun en vielä ajatellut kuvien instagrammattavuutta, tai että hiekalla voisi edes telttailla. Maailmassa lienee riittävästi kuvia teltasta avautuvasta punahiekkaisesta Pallasjärvestä.

Kylmäuintia kirkasvetisessä Pallasjärvessä

Mikä voisi olla täydellisempi aamun aloitus kuin pulahdus peilityyneen Pallasjärveen ja kuuma kaurapuuro tuvan lämmössä, kun muut retkeilijät eivät ole vielä ehtineet paikalle? Pallasjärveä saa kahlata lähes sata metriä matalassa vedessä, hieno punainen rantahiekka jatkuu pitkälle. Kirkas vesi on hyytävän kylmää, ainakin syyskuussa. Hennonkin usvan takaa saattaa erottaa Lommoltunturin ja Pallastunturien siluetit metsikön takana ja kaukana järven toisella rannalla.

Jos pitäisi kuvailla sanaparia arktinen paratiisi, kuvailisin varmaan tätä aamuista hetkeä kauniilla Pallasjärven Punaisellahiekalla. Toivon todella, että maisema ja luonto säilyvät tuleville sukupolvillekin.

Tupaetiketti ja päivätupien käyttö

Metsähallituksen päivätupia voivat käyttää omin voimin liikkuvat yksityishenkilöt. Päivätupa on tarkoitettu taukopaikaksi, eväiden syöntiin, lämmittelyyn ja kuivatteluun. Yöpyminen on sallittua vain poikkeustapauksissa.

Vaikka tulen loimu on kaunista, polttopuuta pitäisi käyttää säästäen. Vain puhdasta paperia saa polttaa, roskat pitää viedä mennessään. Lattian lakaiseminen, tuhkien siivoaminen ja polttopuiden pilkkominen seuraaville tulijoille kuuluvat hyviin tapoihin.

Linkkejä

Luontoon.fi - Pallas-Yllästunturin kansallispuisto
Luontoon.fi - Punainenhiekka
Discover Muonio


Suomi Pallas-Yllästunturin kansallispuisto Patikointi Vaellus Retkeily Metsässä Tunturissa Syksy Ruska
– SHARING IS CARING –

LISÄÄ TARINOITA

EDELLINEN JUTTU
Pyhän talvireitit: Karhunjuomalammen hiihtoretki
SEURAAVA JUTTU
Varusteet viikon yksinvaellukselle Suomen kesään