Miten valitset parhaan makuupussin ja makuualustan kevytretkeilyyn?

Miten valitset parhaan makuupussin ja makuualustan kevytretkeilyyn?

Unisysteemiin kuuluvat: makuupussi, makuualusta sekä ylläsi olevat vaatteet. Kokonaisuus eli näiden asioiden yhdistelmä eri nukkumislämpötiloissa määrittelee sen, miten mukavasti ja lämpimästi pystyt nukkumaan.

Oikean makuupussin ja makuualustan valinta saattaa olla varsin haastavaa erilaisia vaihtoehtoja pursuavasta valikoimasta. Usein kehotetaan ensin miettimään, millainen retkeilijä olet: teetkö enemmän automatkoja ja lyhyitä telttaretkiä, vaellatko perinteiseen tyyliin vai haluatko kulkea mahdollisimman kevyillä varusteilla.

Keskityn tässä artikkelissa unisysteemin eli kevyen makuupussin ja makuualustan valintaan kevytretkeilyn näkökulmasta. Koska makuupussi ja makuualusta muodostavat yhdessä lämmittävän kokonaisuuden, ne kannattaa aina valita yhteensopiviksi.

Tästä oppaasta löydät:

  • Miten valita kevyt tai ultrakevyt makuupussi?
  • Miten valita kevyt tai ultrakevyt makuualusta?
  • Kevytretkeilijän unisysteemi: vinkit ja hienosäätö

Sen jälkeen, kun vaihtoehdot on rajattu kevyisiin ja ultrakevyisiin tuotteisiin, pohdittavaksi jäävät unisysteemin varusteiden:

  • Lämpötila (riittävän lämmin)
  • Tyyppi
  • Paino
  • Mukavuus
  • Koko
  • Hinta
  • Unisysteemin varusteet yhdessä

Kevytretkeilyssä tärkeimmät valintaperusteet ovat lämpötila ja paino. Mukavuudesta saattaa joutua tinkimään (muttei välttämättä) ja koko vaikuttaa painoon ja mukavuuteen. Hinta yleensä kasvaa painon pienentyessä.

Mitään tarkkaa jokaisen käyttäjän huomioivaa lämpöarvoa tuotteille ei voi määritellä, sillä unisysteemiin vaikuttavat esimerkiksi ilmankosteus, tuuliolosuhteet ja jokaisen oma lämpötilan kokemus, joka sekin voi vaihdella esimerkiksi sen mukaan, miten on syönyt ja nukkunut. Jotta ostajan eli sinun olisi helpompi vertailla tuotteita, on kehitetty erilaisia standardeja tuotteiden lämpötilojen luokitteluun.

Makuupussit arvioidaan Euroopassa kehitetyn testimenetelmän mukaisesti (ISO 23537-1:2022), jossa nukkujalla on tietyn lämpötilan makuualusta ja yllään pitkä aluskerrasto. Suurimmat valmistajat arvioivat makuualustojensa R-arvot nykyisin ASTM F3340-18 -standardin mukaisesti.

Aloita lämpötilasta

Käytät makuupussia ja makuualustaa lähinnä öisin. Mieti millaisia vaelluksia teet ja miten kylmiä yöt keskimäärin näillä vaelluksilla ovat. Tähtää unisysteemiin, joka pitää sinut lämpimänä nukkuessasi juuri näissä lämpötiloissa.

Satunnaisia kylmempiä öitä varten pystyt muokkaamaan settiä lämpimämmäksi, joten älä hanki varusteita ’kaiken varalta’ heinäkuun pakkasille. Palataan unisysteemiin ja sen hienosäätöön tuonnempana.

Lue myös: Mitä on kevytretkeily? Pakkauslista ja 10 vinkkiä kevytretkeilyn aloittamiseen

Kevytretkeilyn makuupussit

Makuupussit ovat käytännössä joko synteettisiä tai untuvatäytteisiä (untuvan ja höyhenen sekoitusta). Untuvalla on kaikista materiaaleista paras lämmittävyyden ja painon suhde, joten kevytretkeilijän kannattaa valita untuvatuote.

Synteettiset makuupussit ovat lähes poikkeuksetta painavampia ja pakattuna suuremman tilan vaativia kuin untuvapussit. Markkinoilta löytyy kuitenkin myös kevyitä ja ultrakevyitä synteettisiä tuotteita, jos et halua ostaa tai käyttää eläinperäisiä tuotteita.

RDS-merkintä untuvatuotteessa on lyhenne sanoista Responsible Down Standard. Se tarkoittaa vastuullisesti tuotettua untuvaa, eli ettei eläimiä ole vahingoitettu tuotantoprosessissa.

Untuvatäytteiset kevyet ja ultrakevyet makuupussit

Mitä asioita pitää ottaa huomioon, kun olet ostamassa kevytretkeilyyn sopivaa untuvamakuupussia? Jotta voit vertailla eri makuupusseja keskenään, on olennaista ymmärtää keskeiset untuvatuotteisiin ja makuupusseihin liittyvät luvut, arvot sekä eri mallien erot.

Untuvamakuupussin valinnassa keskeistä:

  • Lämpötila-arvot: comfort, limit, extreme
  • Täyttö ’fill power’
  • Vettähylkivä untuva (hydrophobic)
  • Muumiomalli vai suora
  • Makuupussi, huputon makuupussi vai täkki
  • Koko (leveys, pituus ja kätisyys eli vetoketju vasemmalla vai oikealla)
  • Paino
  • Hinta

Makuupussin lämpötila-arvot: Comfort, Limit ja Extreme

Makuupusseja markkinoidaan usein jollain lämpötila-arvolla, mutta mitä se tarkoittaa? Käytännössä makuupusseista löytyy kolme eri astelukua: Comfort, Limit ja Extreme. EN/ISO -merkittyjen makuupussien lämpötilat on luokiteltu standardien mukaan, jolloin eri makuupussien lämpötila-arvot ovat vertailukelpoisia.

  1. Comfort eli arvoista lämpimin on keskimäärin se lämpötila, jossa keskiverto nainen nukkuu mukavasti tuntematta oloaan kylmäksi.
  2. Limit tai Transition Range on keskimäärin se lämpötila, jossa keskiverto mies pystyy nukkumaan vain hiukan palellen.
  3. Extreme tai Risk Range viittaa lämpötilaan, jossa on jo hypotermian riski. Näissä lämpötiloissa makuupussia tulisi käyttää vain hätätilanteessa.
  4. Unisex-malleissa Limit eli keskimmäinen arvo viittaa siihen lämpötilaan, jossa keskiverto mies nukkuu mukavasti.
  5. Makuupussien lämpötila-arviot perustuvat maaperän lämpötiloja vastaavan R-arvon makuualustan sekä aluskerraston käyttöön makuupussin kanssa.

Esimerkiksi oman kolmen vuodenajan (valmistajan määrittely 2.5 vuodenaikaa) makuupussini Comfort-arvo on -4 °C ja nukun sillä keskimäärin mukavasti 0 °C lämpötilassa 5.4 R-arvon alustan ja pitkän merinovillaisen aluskerraston kanssa.

  • Vaikka nukkumislämpötilaan vaikuttavia muuttujia on loputtomasti, lämpötilaluokittelu on paras lähtökohta itselleen sopivan makuupussin valintaan.
  • Helposti palelevan nukkujan pitäisi valita makuupussi, jonka Comfort-arvo on joitakin asteita kylmempi, kuin lämpötila, jossa nukkuu.

Untuvamakuupussin ’fill power’

Untuvan Fill Power (FP) tai CUIN (cubic inches per ounce) luku kuvaa untuvan suhteellista laatua sen ilmavuuden ja täyttövoiman suhteen. Yleisiä lukuja ovat 650, 700, 800 ja 850, joista suurin luku kuvaa korkeinta laatua. Tämä luku ei yksistään kerro, miten lämmin makuupussi on.

Untuvamakuupussin lämpöarvon määrittelyssä tarvitaan myös toinen luku: täytteen paino (fill weight), joka ilmoitetaan grammoissa. Mitä korkeampi FP/CUIN, sitä vähemmän tarvitaan täytettä saman lämmön saavuttamiseksi.

  • Toisin sanoen: ultrakevyissä lämpimissä untuvamakuupusseissa on aina korkea FP/CUIN eli korkea lämmittävyys suhteessa painoon.

Esimerkkinä untuvaan liittyvistä luvuista kaksi saman lämpöluokan ja kokoluokan (regular) makuupussia vertailussa:

  • Marmot Sawtooth FP 650+ / täyttö 700 g / paino 1310 g
  • Sea to summit women’s Flame 3 FP 850+ / täyttö 440 g / paino 665 g

Vettähylkivä untuva

Kun untuvatuote kastuu, se menettää ilmavuutensa ja siten eristävän eli lämmittävän ominaisuutensa. Monet valmistajat ovat alkaneet käyttää untuvatuotteissaan ns. hydrofobista eli vettähylkivää untuvaa. Untuva käsitellään erityisillä kemikaaleilla, jolloin untuva säilyttää pidempään lämmöneristävyytensä kosteissa olosuhteissa.

Vettähylkivä untuva ei kuitenkaan tarkoita, että tuote olisi vedenpitävä, vaan sitä, ettei se kastu niin nopeasti kuin käsittelemätön untuva. Joillakin valmistajilla on myös perusteluita olla käyttämättä hydrofobista untuvaa tuotteissaan.

Ultrakevyet muumiomakuupussit

Kapeat ns. muumiomalliset makuupussit ovat kiilanneet perinteisten suorakulmaisten mallien ohi jo aikoja sitten. Ultrakevyissä muumiopusseissa ylimääräinen paino on karsittu erityisesti jalkojen kohdalta. Vaikka kevyempi paino miellyttää kevytretkeilijää, muumiomalliset makuupussit voivat olla liian kapeita varsinkin aktiiviselle nukkujalle eli yöllä paljon pyörivälle.

Osa ultrakevyistä makuupusseista on mallia ’rento muumio’. Nämä sopivat erityisesti naisille ja lanteilta leveämmille käyttäjille sekä leveässä asennossa nukkuville.

  • Jotta voisit nukkua mukavasti, makuupussin pitäisi olla juuri oikean kokoinen. Liian pienessä pussissa täyte voi paikoin litistyä, eikä se lämmitä näistä kohdista. Liian suuressa pussissa joudut käyttämään energiaa turhan tilan lämmittämiseen.
  • Makuupussin koossa kannattaa huomioida oma tyypillinen nukkumisasento, jotta pystyt nukkumaan rennosti.

Ultrakevyt täkki (quilt) tai huputon makuupussi

Kevytretkeilyssä ja varsinkin ultrakevyessä retkeilyssä ovat yleistyneet ultrakevyet täkit. Täkeissä on vähennetty painoa poistamalla kangasta ja untuvaa sieltä, missä se litistyneenä ei lämmittäisi eli selkäpuolelta. Täkit ovat myös huputtomia ja ne on varustettu usein vain lyhyellä vetoketjulla jalkopäästä.

Täkkimarkkina on kasvanut valtavasti, ja samoin kuin makuupusseissa, myös täkkien ominaisuudet vaihtelevat muun muassa lämpötilan, koon, painon ja käyttömahdollisuuksien mukaan. Riippuu täysin käyttäjän mieltymyksistä, pitääkö parempana makuupussia vai täkkiä.

Täkkiä käytettäessä makuualustan merkitys ja eristävyys korostuu entisestään ja useimmat täkit onkin suunniteltu kuulumaan makuualustaan kiinnitettäviksi osaksi unisysteemiä. Myös hupun puuttumisen voi joutua kompensoimaan kylmissä oloissa eristävällä balaklavalla tai vastaavalla.

  • Kaikkein kevyimmät täkit saadaan kaikkein kevyimpiä makuupusseja kevyemmiksi ja pienempään tilaan pakkautuviksi. Makuupussi taas on yleensä jonkun verran täkkiä lämpimämpi.
  • Ultrakevyitä untuvatäkkejä koskevat samat periaatteet (lämpötila, koko jne.) kuin ultrakevyitä untuvamakuupusseja.
  • Paras ultrakevyt makuupussi tai täkki on se, jonka ominaisuudet sopivat parhaiten sinun tarpeisiisi, ominaisuuksiisi ja mieltymyksiisi.

Paino ja hinta

Käytännössä keskimäärin: mitä kevyempi ja lämpimämpi makuupussi, sitä korkeampi hinta. Kun haluat optimoida budjettiasi, mieti unisysteemiä kokonaisuutena ja valitse vain niin lämmin makuupussi, mitä ehdottomasti tarvitset. Painoluokassa tähtää vain alle kilon makuupusseihin tai täkkeihin.

Suosittelen tutkimaan makuualustoja ennen makuupussin valintaa.

Kevyet ja ultrakevyet makuualustat

Miten valitset oikean makuualustan kevytretkeilyyn?

Ilman kokemusta et luultavasti tiedä, miten lämpimän makuualustan tarvitset. Kylmää huonommin sietävän ja kylmässä ilmastossa retkeilijän pitää luonnollisesti valita lämpimämpi alusta. R-arvo antaa hyvän tuntuman patjan eristävyydestä eli sen lämpöominaisuuksista.

Mikä on R-arvo makuualustoissa?

R-arvo tarkoittaa jonkin materiaalin tai rakenteen lämmöneristävyyttä. Mitä korkeampi makuualustan R-arvo, sitä paremmin se eristää maasta nousevan kylmän ilman. Eristävää kerrosta nukkujan ja maanpinnan välille tarvitaan myös kesällä.

Esimerkiksi Thermarest suosittelee seuraavia R-arvoja:

  • 1-2 kesään
  • 2-4 keväästä syksyyn (kolme vuodenaikaa)
  • 4-6 kaikkiin vuodenaikoihin (talvi)
  • 6+ äärimmäinen kylmyys (talvi, pakkanen)

Lisäksi lämpöluokkien väliin asettuu noin +-0.5 vaihteluväli olosuhteista ja käyttäjästä riippuen.

Thermarest määrittelee makuualustat ultrakevyiksi, kun ne painavat 0-454 g (0-1 lbs) ja hyvin kevyiksi 454-907 g (1-2 lbs) painavat alustat. Kevytretkeilyn näkökulmasta jälkimmäinen painoluokka kohoaa turhan painaviin tuotteisiin.

Makuualustojen vertailun apuna voi käyttää esimerkiksi valmistajien omia apureita, kuten Thermarestin sivustolla, joista tosin löydät pelkästään kyseisen tuotemerkin alustat.

Makuualustoja on kolmea eri päätyyppiä:

  • Solumuovialustat,
  • itsestään täyttyvät alustat (ilmatäytteiset) ja
  • puhallettavat (ilmatäytteiset) alustat.

Solumuovisista alustoista löytyvät kaikkein keveimmät (ja ohuimmat) vaihtoehdot, mutta niillä ei välttämättä ole mukava nukkua. Solumuoviset alustat vievät pakattuina melko paljon tilaa.

Elämäni ensimmäisen yksinvaelluksen tein solumuovisen Thermarestin RidgeRest SOLite -alustan kanssa. En juuri nukkunut vaelluksella. Ei löytynyt hyvää asentoa eikä kroppa tuntunut rentoutuvan mitenkään päin.

  • Kovaan alustaan saattaa tottua, joten heti ei kannata antaa periksi (kuten itse tein), vaikka peti kovalta tuntuisikin.
  • Erikoisliikkeistä (esim. kaupoista, joista saa materiaaleja DIY/MYOG-projekteihin) löytää usein edullisesti solumuovia, mutta R-arvoa voi olla hankala selvittää.

Itsestään täyttyvät alustat ovat usein painavampia ja vievät pakattuna enemmän tilaa.

  • Kevytretkeilijän ei kannata valita itsestään täyttyvää makuualustaa, sillä yhtä mukavia mutta huomattavasti kevyempiä vaihtoehtoja löytyy ilmatäytteisistä puhallettavista makuualustoista.

Ilmatäytteiset puhallettavat makuualustat ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Ne pakkautuvat pieneen tilaan ja tuntuvat mukavilta. Monissa ilmatäytteisissä alustoissa on mukana pumppu, jonka avulla patja täyttyy nopeasti ja helposti.

  • Paras ultrakevyt makuualusta useimmille löytyy puhallettavien ilmatäytteisten patjojen joukosta.

Esimerkkinä omat kolme kevytretkeilyyn sopivaa ultrakevyttä makuualustaa:

  • Thermarest UberLite Small R-arvo 2.3 (170 g)
  • Thermarest Ridgerest SOLite Regular R-arvo 2.1 (400 g; katkaistuna n. 120 cm 270 g)
  • Thermarest Women’s NeoAir XLite Regular R-arvo 5.4 (340 g)

Omistan myös kaksi Thermarestin hyvin kevyeksi määrittelemää alustaa:

  • Thermarest NeoAir Venture R-arvo 2.2. (540 g)
  • Exped Downmat HL Winter MW R-arvo 7.1 (620 g)

Omissa makuualustoissani mukavuus on (oman kokemukseni mukaan) suoraan verrannollinen painoon: mitä painavampi, sitä mukavampi. Koska vaellan melko kylmissä olosuhteissa ja olen kylmä nukkuja sekä nainen, optimaalinen R-arvo asettunee jonnekin 3-5 luokkaan kohteesta riippuen kolmen vuodenajan vaelluksilla.

Järkevin valinta omista alustoistani (vaikka eri patjoja yhdistelisikin) kolmen vuodenajan vaelluksille ja vuoristoon on Thermarest Women’s NeoAir XLite. Patja on riittävän lämmin ja painoonsa nähden erittäin kevyt. Mukavampiakin makuualustoja on olemassa, mutta patja on riittävän mukava.

  • Kevytretkeilijän kannattaa tähdätä noin 500 g ja sitä kevyempiin makuualustoihin. Tässä ryhmässä on useita vaihtoehtoja eri budjeteille. Kun panostat makuualustan keveyteen (ja eristävyyteen), voit valita tarvittaessa vähän painavamman ja edullisemman makuupussin.

Kevytretkeilijän unisysteemi

Unisysteemiin kuuluvat: makuupussi, makuualusta sekä ylläsi olevat vaatteet. Kokonaisuus eli näiden asioiden yhdistelmä eri nukkumislämpötiloissa määrittelee sen, miten mukavasti ja lämpimästi pystyt nukkumaan.

Makuupussi lämmittää, koska sen täyte pitää kylmän ilman loitolla ja kehostasi syntyvä lämmin ilma kiertää makuupussin sisällä. Makuualusta lämmittää, koska se eristää maasta nousevan kylmän ilman.

  • Olennaisin asia myös kevytretkeilyssä on se, että pystyt nukkumaan yösi riittävän lämpimästi.
  • Makuualustan eristävyys vaikuttaa huomattavasti siihen, miten lämpimästi nukut – sama makuupussi voi tuntua kylmältä tai lämpimältä eri makuualustojen kanssa.
  • Jos hankit vain yhden makuupussin ja yhden alustan, voit säädellä kokonaisuuden painoa ja lämpötilaa vain lisäämällä tai vähentämällä vaatetustasi.
  • Jos hankit pari kevyttä makuualustaa (joista toinen esim. ultrakevyt solumuovinen), pystyt säätelemään lämpötilaa huomattavasti enemmän. Toisin sanottuna, voit käyttää settiä useammassa eri lämpötilassa. Tämä on järkevää, jos harrastat retkeilyä ympäri vuoden.
  • Voit rakentaa unisysteemin myös hankkimalla kolmen vuodenajan untuvamakuupussin JA lämpimän ultrakevyen täkin. Lämpimämmillä kesäkeleillä täkki on sopivan vilpoisa, kylmillä keleillä pysyt lämpimänä makuupussissa, ja hyvin kylmillä keleillä voit vetää täkin makuupussin päälle lisälämmikkeeksi.

Vinkki: panosta retkeillessä makuupaikan valintaan. Auringonlaskumaisema ei välttämättä ole se optimaalisin.

  • Etsi tuulensuoja ja laskeudu alemmas korkeilta rinteiltä, kun tarvitset lämpöä. Pysy kauempana joenpientareelta tai laakson pohjalta, kun haluat minimoida kosteutta.
  • Siivoa terävät risut ja kivet pois alta ennen majoitteen pystyttämistä, kun käytät ultrakevyttä ja ilmatäytteistä makuualustaa.
  • Etsi pehmeämpi paikka, jos käytät ohutta solumuovialustaa saadaksesi mukavamman nukkumispaikan (mutta vältä houkuttelevan pehmeitä sammalia ja petollista kosteikkoa!)

Unisysteemistä kuulee sanottavan, että jos käytät kylmempää makuualustaa (pienempi R-arvo), sen kanssa tulisi käyttää lämpimämpää makuupussia ja kylmemmän makuupussin kanssa lämpimämpää alustaa. Näistä jälkimmäinen on mielestäni järkevämpi vaihtoehto.

  • Voit kompensoida kylmempää makuualustaa jonkun verran lämpimämmällä makuupussilla, mutta maasta nousee kylmää ilmaa eikä untuvapussin selän alla oleva untuva kasaan painuessaan lämmitä paljon.
  • Kylmä alusta + lämmin makuupussi tarkoittaa käytännössä enemmän painoa ja kalliimpaa hintaa verrattuna lämpimään alustaan ja vähän kylmempään makuupussiin, kun pysyttelet kevyissä ja ultrakevyissä varusteissa ja yrität saavuttaa yhdistelmällä yhtä mukavan tai lämpimän unisysteemin.
  • Jos budjettisi on tiukka, voit hankkia lisäeristeeksi ohuen ja ultrakevyen (esim. n. 150 g / 10 €) solumuovialustan retkeilyliikkeestä tai muusta erikoistarvikeliikkeestä, ja leikata siitä sopivan kokoisen. Usein lisäeristystä kaipaa lähinnä selän ja lantion seudulle.
  • Säätele nukkumislämpötilaa vaatteiden avulla. Tarkista ennen retkeä sääennuste, josta saat melko tarkan käsityksen yölämpötiloista ainakin tulevan viikon ajalta. Kevytuntuvatakki on hyvä lisälämmike, kunhan se on kuiva.

Vinkki: aloita unisysteemin rakentaminen selvittämällä millainen nukkuja olet (helposti paleleva vai viileyttä kestävä, kovalla vai pehmeämmällä alustalla viihtyvä, rauhallinen vai levoton nukkuja jne.) ennen kalliita hankintoja. Vuokraa setti ja yövy vaikka omassa pihassa tai lähimetsässä sellaisessa lämpötilassa, mikä vastaa keskimäärin vaelluksiesi lämpötilaa. Valitse kokemuksen perusteella tarvittaessa lämpimämpi tai pehmeämpi kokonaisuus.


Kevytretkeily Vaellus Patikointi Varusteet
– SHARING IS CARING –

LISÄÄ TARINOITA

EDELLINEN JUTTU
Talviretkeily: varusteet, valmistautuminen ja turvallisuus
SEURAAVA JUTTU
Mitä on kevytretkeily? Pakkauslista ja 10 vinkkiä kevytretkeilyn aloittamiseen