Vaellusvarusteet ja pakkauslista -artikkeli päivitetty 2.9.2024. Sisältää mainoslinkkejä*
Syysvaellus on vuoden ihanin vaellus – vielä ehdit päivittää varusteet ruskaretkelle! Olen päivittänyt tämän blogitekstin kokonaan ajankohtaisilla tiedoilla. Mukana myös kokemukseni uusista vaelluskengistä.
Kun haluat retkeillä kevyillä varusteilla, valitse kevyestä päästä ’isot kolme varustetta’: unisysteemi eli makuupussi ja makuualusta, majoite eli teltta sekä kantoväline eli rinkka. Vaihtoehtoja punnitessasi mieti, mihin voit panostaa ja mistä pitää pihistää.
Syksyn vaellukselle tarvitset suurin piirtein samat varusteet kuin kesän vaellukselle, varsinkin jos suuntaat retkeilemään pohjoiseen. Vaellusvarusteet syksyllä täydentyvät usein hiukan lämpimämmillä vaatekerroksilla, mutta jos olet alun perin valinnut kolmen vuodenajan varusteita, mitään sen kummempia uusia hankintoja ei tarvitse tehdä.
Listasin tähän artikkeliin omat suosikkini, joita käytän vaelluksilla keväästä myöhäiseen syksyyn, osa kulkee mukana talvellakin. Tästä löydät kevytretkeilyyn sopivat varusteet viikon vaellukselle:
- Makuupussi
- Makuualusta
- Teltta
- Rinkka
- Retkikeittiö
- Vaatteet ja vaelluskengät syysvaellukselle
- Olennainen sälä (ensiapu, wc-paperi, elektroniikka, kartta jne.)
Paras makuupussi kesän ja syksyn vaelluksille
Makuupussi ja makuualusta yhdessä muodostavat ’unisysteemin’. Koska makuupussi ja makuualusta muodostavat lämmittävän kokonaisuuden, ne kannattaa aina valita yhteensopiviksi.
Syksyn ja pohjoisen vaelluksilla saattaa pärjätä kesäpussillakin, jos makuualusta on lämmin, kelit eivät mene pakkasille, etkä palele helposti. Mitä myöhemmin syksyllä vaellat, sitä todennäköisempiä ovat yöpakkaset. Helposti paleleville suosittelen ehdottomasti kolmen vuodenajan makuupussia.
Käytän vuolaita ylisanoja kuvaillessani omistamaani kolmen vuodenajan makuupussia Sea To Summit Flame FM3 W Regular (665 g, FP 850). Pussi on ihanan tilava ja lämmin (olen kylmä nukkuja ja palelen helposti) ja se pakkautuu aivan pieneksi palloksi.
Naisten Sea-To-Summit Flame 3 on parhaimmillaan -4°C lämpötilassa, ja kuumalla kelillä pussi avautuu lähes kokonaan peitoksi tai pehmeäksi alustaksi. Otan tämän mukaan varapussiksi myös talvivaelluksille.
- Sea To Summitin Ascent-sarjasta löytyy vastaavalla tilavuudella ja käyttömukavuudella varusteltu *Sea To Summit Women's Ascent Down -1C Regular -makuupussi. Sen untuva on hivenen vähemmän laadukasta (FP 750), joten se on myös hieman painavampi (893 g).
- Rabin *Rab Mythic Ultra 360 -makuupussi pistää paremmaksi: pussin FP on 900 ja paino vain 645 grammaa. Jos pitää kapeammasta mallista, tämä on pidemmällekin vaeltajalle loistava makuupussi Lapin-vaelluksia ajatellen.
- Lyhyen vaeltajan unelmapussi on *Marmot Bantamweight 15 Short -makuupussi. Pussi on ylellisen lämmin, FP 900 ja paino vain 632 grammaa. Jos en omistaisi Sea To Summitin Flamea, investoisin luultavasti tähän.
Huomattavasti edullisempia, mutta silti kevyitä ja lämpimiä kolmen vuodenajan makuupusseja löytyy esimerkiksi Rabilta:
- *Rab Alpine Women's 400, 840 g
- *Rab Neutrino 400 W, 765 g
Lue myös oppaani makuualustan ja makuupussin valinnasta kevytretkeilyyn!
Erillistä puhallettavaa tyynyä ei ehkä kannata hankkia, jos se ei ole uniesi kannalta välttämätön. Suosittelen taittelemaan kevytuntuvatakista tyynyn tunkemalla takki omaan huppuunsa.
Paras makuualusta kesän ja syksyn vaelluksille
Jopa makuupussia tärkeämpi kylmyyden eristäjä on riittävän lämmin makuualusta. Oma luottopatjani syksyn ja pohjoisen vaelluksilla on Thermarest Neoair XLite W (434 g tarvikkeiden kanssa), jota ei tahdo löytyä enää kaupoista.
Tätä lähinnä on mielestäni *Sea To Summit Aircell Etherlight XT Insulated Regular (470 g).
- Sea To Summitin alusta on ylellisen paksu 10 cm ja R-arvokin mukava 3.2, jolla pärjää syyspakkasiin asti. Jos en omistaisi Thermarestin Neoair XLiteä, hankkisin luultavasti tämän.
Kenties kevein kolmen vuodenajan makuualusta markkinoilla on *Thermarest Neoair Uberlight -alusta (regular 250 g, wide 310 g). Omistan itse tästä lyhyen torsomallin, jonka olen hankkinut kesän juoksuvaelluksia varten.
- Makuualustan R-arvo on 2.3 eli voisi sanoa, että se on varauksella kolmen vuodenajan alusta. Jos olet helposti paleleva nukkuja, tällä tulee todennäköisesti kylmä. Ratkaisuna ja vaelluskauden pidentäjänä kylmemmälle alustalle toimii superedullinen kympin *ultrakevyt (155g) alusta, josta voit leikata halutessasi ylimääräisen palan pois. Alusta myös suojaa ultrakevyttä ilmapatjaa mahdollisesti teltan alle jääneiltä teräviltä kiviltä ja oksilta. Yhteispaino jää silti erittäin kevyeen luokkaan.
- Miinuksena makuualustassa on herkän rikkoutuvuuden lisäksi rapiseva materiaali, joka voi häiritä herkkää nukkujaa.
Todella suosittu makuualusta on myös *Thermarest Women’s Trail Lite. Makuualustan parhaita ominaisuuksia ovat sen lämpimyys (R-arvo 4.5 eli toimii jopa ensipakkasilla), mukavuus ja kukkaroa miellyttävä edullinen hinta. Ainoa huono puoli on makuualustan paino (710 g) – kevyen rinkan saavuttaminen vaatii sitten höyläämistä jostain muualta.
Lisäeristeenä kesäisemmille varusteille (tai vaikkapa ohuelle teltan pohjakankaalle, istumiseen ym.) voi käyttää superkevyttä ja halpaa ohutta vaahtomuovialustaa, kuten Scandinavian Outdoor Makuualusta Extreme (155 g). Tatamilla hyvät unet saava voi kokeilla myös askeettista *Thermarest Z-Lite Sol Regular -solumuovialustaa (410 g).
Kevyt rinkka syysvaellukselle
Viikon tai useamman päivän syysvaellukselle tarvitset noin 40-80 litran rinkan, riippuen varusteistasi ja oheisharrastuksista (valokuvaus, kalastus jne.). Tärkeimmät valintakriteerisi ovat:
- kantovälineen istuvuus ja säädettävyys omaan selkääsi ja hartioihisi hyvin istuvaksi
- rinkan koko vastaa varustemäärääsi (ei liian pieni eikä liian suuri)
- rinkkaa on mukava kantaa silloinkin, kun se on ahdettu täyteen tavaraa.
Hyvä ja tukeva lantiovyö on sitä tärkeämpi, mitä painavampi kantamuksesi on. Edestä avattavuus, useat yksityiskohdat, taskut, narut ja lokerot eivät automaattisesti tarkoita parempaa kantolaitetta. Ultrakevyet kantolaitteet avautuvat usein päältä ja kaikki turha on riisuttu, mutta ne usein toimivat oikein hyvin.
- Älä osta *Fjällräven Kajkaa, jos haluat vaeltaa kevyesti. Osta kaikin mokomin, jos kantamuksen paino (naisten 75l 3300 g, uuteen malliin on saatu lisättyä häkellyttävät 90 grammaa lisää!) ei haittaa. Kajka nimittäin istuu hyvin selkään ja kantomukavuus on hyvä suurellakin kuormalla. Kevytretkeilyyn Kajka ei kuitenkaan sovi.
Kevyttä rinkkaa etsiessäni testailin Ospreyn muutamaa mallia, koska omistan päiväretkille 20-litraisen Tempestin sekä lyhyille kesävaelluksille sopivan 44-litraisen Talonin, joihin olen ollut tyytyväinen. Ospreyn reppujen ja kantolaitteiden säädettävyys ja istuvuus on huippuluokkaa.
- Kajkaa yli kilon kevyempi rinkka on esimerkiksi uusi huippureppu *Osprey Aura AG 65 W (miesten vastaava on *Osprey Atmos AG 65). Nämä reput on tarkoitettu korkeintaan 14-18 kg kuormalle.
- Lähes kilon kevyempi on myös saman kokoluokan 70-litrainen *Osprey Ariel Plus 70 W, josta saa irrotettavan päivärepun vaikkapa läheisten tunturien tai vuorten valloitusretkelle.
60-kilon ja sitä pienemmissä vaellusrinkoissa on jo paljon valinnanvaraa ja keveitäkin vaihtoehtoja. Jos muut varusteesi ovat kevyitä (nämä eivät sovi painaville kantamuksille!) ja teet korkeintaan muutaman päivän (max viikon) vaelluksen, hyviä malleja pienemmille kantamuksille ovat mm.
- *Lundhags Padje Light 60 Regular (74 L), 1100g
- *Osprey Rook 65, 1600 g
Ultrakevyitä (alle kilon) kantolaitteita alkaa jo saada melko hyvin verkkokaupoista. Jos päädyt hankkimaan sellaisen, suosittelen tutkimaan tarkasti, miten paljon kantolaitteessa voi olla painoa ennen kuin kantomukavuus kärsii, ja vertaamaan omien kantamuksiesi painoa (mukaan lukien retkiruoka ja polttoaine) tuohon rajaan. Esimerkiksi suosittu HMG -kevytrinkka menettää (tutkimuksieni mukaan) kantomukavuuden melko nopeasti.
Päädyin itse lopulta tilaamaan ultrakevyen repun omilla mitoilla ennen Ruotsin Lapin ja Sarekin vaellusta, koska painoa 15 päivän superkarsitusta ruokavarastosta tuli jo niin paljon, että vaihtoehdot kävivät vähiin.
Paras teltta syysvaellukselle
Syksyn vaelluksella voi yleensä käyttää samaa telttaa kuin kesälläkin, myös pohjoisessa. Erityisesti jos vaellat yksin, kannattaa valita mahdollisimman kevyt teltta alle kahden kilon painoluokasta.
- Vaelluksieni perusteella esimerkiksi *Fjällräven Abisko Lite 1 on todella suosittu yksinvaeltajan teltta. Tunneliteltta kestää hyvin syysmyrskyjä, ja paino on kohtuullinen, 1900 g. Fjällrävenin teltat ovat kestäviä ja laadukkaita.
- Edullisempi ja kevyempi versio yhdelle hengelle löytyy MSR:ltä. *MSR Hubba NX painaa vain 1290 g. Samaan painoluokkaan pääsee *MSR FreeLite 3 V3, joka majoittaa kolme henkeä ja painaa vain 1230 grammaa.
Omistamani kahden hengen MSR Hubba Hubba NX painaa noin 400 g enemmän. Teltta on kulkenut matkassani jo useamman vuoden ja kokenut kaikenlaiset haastavat olosuhteet. MSR:n Hubba Hubba on ollut täyden kympin ostos. Harkitsen parhaillaan uuden ulkoteltan ompelua ultrakevyestä materiaalista, sillä kovan käytön jälkiä alkaa olla jo havaittavissa.
Olen tähän asti suosinut vaelluksilla kahden hengen telttoja, sillä isommassa teltassa kaikenlainen puuhastelu (vaatteiden vaihto tai ’välppäys’ eli tavaroiden järjestely seuraavaa päivää varten) sujuu jouhevammin. Tuntuu myös turvalliselta, kun rinkka lepäilee kainalossa eikä eteisessä.
Syysvaelluksella pätevät ihan samat asiat kuin kesälläkin. Kannattaa valita teltta, jonka saa helposti ja nopeasti pystytettyä. Yksinvaeltajan pitää onnistua asiassa yksin, myös sateessa, myrskyssä ja väsyneenä.
Absideissa ei keskimäärin kannata kokkailla, vaikka syysvaelluksella usein sataakin. Absidin tilavuus ei siis ole kovin olennainen tekijä kesä- ja syysvaelluksilla. Sateelta suojaan pääsee esimerkiksi monikäyttöisen tarpin alle.
- Kevyitä tarppeja yksinvaeltajalle ovat esimerkiksi *Hilleberg Tarp 5 (320 g) sekä edullinen *Halti Tarp (360 g). Toki näistäkin tulee ylimääräistä painoa, joten kannattaa harkita onko tarppi tarpeen - tai askarteleeko suojan itse vielä paljon kevyemmästä UL-materiaalista.
Retkikeittiö syysvaellukselle
Syysvaelluksen retkikeittiö on sama kuin kesävaelluksella: tarvitset keittimen, kattilan, kevyen kahvan kattilaan (jos kattilassa ei ole valmiina), sytyttimen ja polttoainetta sekä astian veden säilytykseen (tyhjä 1.5 litran limsapullo – *Nalgenen juomapullot ovat toki erinomaisia, mutta niissä on turhaa painoa), ruokailuvälineen (lusikka) ja juoma-astian (muki). Syksyllä pärjää hyvin kesäkaasulla ja mukana matkassa kannattaa olla myös jonkinlainen puukko.
- Kaikki painavat monitoimikeittimet kannattaa jättää talvikeleille. Hyviä kaasupulloon kierrettäviä keittimiä ovat *MSR PocketRocket 2 sekä *Robens Firefly Stove.
- Kattilaksi kannattaa valita joko kevyessä setissä (kuten tuo MSR) tuleva yhden hengen kattila tai sitten hankkia erikseen vaikkapa yksinvaeltajalle sopiva kova-anodisoitu *Trangia 27-8 UL HA -sarjan yhden litran kattila (älä siis hanki koko Trangia-settiä!), *1,75 L kattila riittää jo useammalle hengelle ja on myös kätevä talviretkeilyssä.
- Aterimeksi kannattaa hankkia kevyt ja kestävä pitkävartinen muovilusikka (esim. Sea To Summit) tai sitten titaaninen *MSR Titan Fork&Spoon tai *Sea To Summit Cutlery Set Titanium -setti. Setit ovat sinänsä huonoja, koska tarvitset vain joko lusikan (parempi) tai haarukan ja veitsi on ihan turha. Älä hanki *Light My Fire Sporkia (katkeaa).
- Mukiksi käy taittuva *Wildo Fold-A-cup muovikuksa, mutta jos nyt kuitenkin tykkäät *Kupilka-kuksasta niin sekin on ok. Puinen kuksa näyttää kivalta Instagramissa, mutta painaa syntisesti eikä siten läpäise kevytretkeilyn seulaa.
- Puukko kannattaa valita omien tarpeiden mukaan. Käytän itse kesävaelluksella superkevyttä lasten partiopuukkoa, mutta syysvaelluksella (jos mukana on vapa) *Marttiinin Lapinleukua, jonka ostin aikoinani itselleni synttärilahjaksi joltain Lapin ruskavaellukselta. Jos et harrasta kalastusta ja kiehiset syntyvät partiopuukolla, leukun voi tietty vaihtaa siihen kuksaan.
- Muista pitää tulitikkuja minigrip-pussissa, ja minigrip-pussia kuivapussissa.
- Muuta varustetta et oikeasti tarvitse paitsi haluamasi retkiruuat!
Vaatteet syysvaellukselle
Useamman päivän vaelluksella tarvitaan vähintään kaksi vaatekertaa: vaatteet, joissa vaellat sekä kuivat vaihtovaatteet. Merinovilla ja tekniset materiaalit toimivat hyvin, puuvilla on kaikin tavoin huono materiaali.
Oma vaellusvaatetukseni koostuu seuraavista tuotteista:
- *Fjällräven Abisko Trekking Tights Women’s tai *uudempi versio vaellustrikoista – koen nämä juuri sopiviksi melkein kelillä kuin kelillä, vain kesäisillä helteillä vaellustrikoot ovat liian kuumat. Alle voi sujauttaa ohuet merinopitkikset (esim. *Devold Lauparen Longs Woman), jos syysvaelluksella on hyvin kylmää. Jos ei tykkää trikoista, ohuita ja joustavia retkeilyhousujakin on tarjolla useita.
- Ohut tekninen t-paita (esim. Rab, Salomon, Patagonia, Salewa), joka tuntuu viileämmältä kuin villa hiostavissa keleissä. Teepparin päälle lisään tai vähennän päivän mittaan ohuen pitkähihaisen teknisen paidan (Arcteryx, vähän vastaava on *Rab Women’s Sonic LS Zip), Rabin fleecen (kuten *Rab Women’s Nexus Hoody), ohuen Tierran, Supernaturalin tai Acliman merinoneuleen (vastaava 100 % merinoneule on myös Mons Royalen Women's Yotei Classic Long Sleeve), Marmotin flanellipaidan tai tuulitakin (*Rab Women's Vital Hoody tai Patagonia Houdini).
- Merinovillaiset urheiluliivit (*Devold tai *Mons Royale) sekä alushousut (*Mons Royale tai Icebreaker). Alusvaatteissa ja sukissa villa on lyömätön materiaali, sillä se ei tunnu märältä eikä haise päivän päätteeksi karmivalta.
- Sukkina käytän merinovillaisia vaellussukkia, kengästä riippuen ohuita tai paksuja. Hyviä malleja löytyy esim. *Bridgedalelta, Devoldilta, Smartwoolilta ja Hanwagilta. *Liner-sukkia vaellussukkien alla en ole käyttänyt sen jälkeen, kun heivasin perinteiset painavat vaelluskengät. Käytän sen sijaan liner-sukkia sellaisenaan. Jos vaelluksella on luvassa vesistöjen ylityksiä, otan mukaan *vedenpitävät Sealskinz sukat.
- Päähineenä tarvittaessa *ihan perus merinovillamyssy tai *Buffin merinotuubihuivi.
- Hansikkaina olen käyttänyt erinomaisia Black Diamond Midweight Screentap Gloves -hanskoja, joilla pystyy käyttämään kännykkää. Olen ommellut kovassa käytössä olleiden sormikkaiden saumoja jo moneen kertaan, ehkä on aika hankkia uudet. Vastaavanoloinen on *Haglöfs Bow Glove, joka on kaiken lisäksi Goretex-hansikas.
- Koska sää voi muuttua milloin tahansa, vaelluksella pitää olla mukana myös sadetakki ja sadehousut tai sadehame. Syksyllä käytän usein reilumman kokoista Bergans -kuoritakkia, jonka alle mahtuu tarvittaessa kevytuntuvatakkikin. Koska Bergansin vetoketjut hajoilevat, olen alkanut katsella sillä silmällä *Rab Women’s Muztag GTX W Jacket -kuoritakkia – Rabin vaatteista on pelkästään erinomaisia kokemuksia.
Vaihtovaatekertaan kuuluu minimissään asu, jossa yövyt sekä lämmittävä välikerros ja lämmin taukotakki. Otan itse mukaan:
- Yöksi merinovillainen kerrasto (esim. *Devold Duo Active Woman Long Johns ja *Duo Active W Shirt), alpakkavillasukat ja *Buffin tuubihuivi sekä kuivat hanskat, kuten *Hestran Merinowool Liner -alussormikkaat.
- Kevytuntuvatakki (ehdoton luottovaate) on erinomainen taukotakki, sillä se on lämmin ja kevyt kantaa, ja siitä saa taiteltua tyynyn yöksi. Olen löytänyt hyviä takkeja Mountain Equipment ja Scandinavian Explorer -merkeiltä. Suosittu ja edullinen malli on myös *Rab Microlight Alpine Women’s Jacket -kevytuntsa, mutta se on hieman painava. Panosta-osastoa olisi upean värinen *Rab Women’s Mythic Alpine Down Jacket, jonka FP on 900 ja painoa vain 286 grammaa.
- Vaelluspäivän aikana päälle lisättävät ja poistettavat vaatteet ovat juuri vaihtovaateosastoa, eli ohut merinoneule, fleece, tuulitakki. Yleensä otan ohutta teknistä pitkähihaista paitaa (á 96 g) kaksi kappaletta, joista toinen on päällä ja toinen kuivapussissa. Pakkaan myös kahdet vaihtosukat, jos luvassa on hyvin märkää vaellusta, kuivalle kelille riittävät yhdet.
- Kevytretkeilijälle turhake on ehkä flanellipaita, mutta koska rakastan selkäpuolelta napitettavaa Marmotin flanellipaitaani (245 g) ja se on täydellinen syyskeleissä vaeltamiseen, otan sen aina mukaani. *Marmot Women’s Fairfax Light Novelty Flannel on vastaava kevyempi flanellipaita syysvaellukselle.
- Luksusta on myös löytää rinkasta yhdet puhtaat alusvaatteet loppuvaellukselle, jos vaeltaa kauemmin kuin 5 päivää.
- Yleensä mukanani on lisäksi bikinit ja kevyt matkapyyhe (*Sea to Summit Airlite M).
Vaelluskengät syysvaellukselle
Kevytretkeilyssä mukavaa on myös se, että kengätkin voivat olla mukavan kevyet. Varsinkin, jos nilkkasi on tottunut rasitukseen (harrastat esim. polkujuoksua), et todellakaan tarvitse perinteisiä painavia vaellussaappaita. Koska olen itse siirtynyt perinteisistä vaelluskengistä pois, en käy niitä tässä edes suosittelemaan.
- Testasin muutamalla pitkällä vaelluksella (myös Sarekin vaelluksella) kevyitä vaelluskenkiä Inov 400 Rocklite, jotka toimivat älyttömän hyvin. Huono puoli kengissä oli se, että ne kuluivat hyvin nopeasti reikäisiksi ja pohjakin uhkaa jo pudota palasina pois. Mutta jalkani kiittivät ja askel nousi reippaasti.
- Ainakin helpommilla ja valmiilla poluilla vaelluskengiksi voi valita myös polkujuoksukengät, joita esim. Kungsledenilla on tullut vastaan. Omista mieltymyksistä riippuen tossut voivat olla Goretex-versiot tai sitten voi asennoitua niin, että vaelluksella jalat ovat joka tapauksessa aina märät.
- Kevyet ja vedenpitävät *Lowa Renegade GTX Mid Lady (445 g) toimivat oikein hyvin helpommilla poluilla ja kevyemmillä kantamuksilla. Voisin kulkea näillä esim. Karhunkierroksen, mutta en ehkä ottaisi Haltin-vaellukselle. Tuntuma on "vaelluskenkämäinen" ei niinkään sporttinen.
- Hankin syksyn 2023 ruskavaelluksille Tuntsan erämaahan ja Sallatunturille varrelliset Hokan Trail Code retkeilykengät räjähtäneiden Inov Rocklite 400 -kenkien tilalle. Odotukset olivat korkealla, sillä Hokan Speedgoat -polkujuoksukenkä on ykkössuosikkini juoksussa. Hokan Anapaca ei sopinut jalkaani, mutta aika paljon arvoin myös *Hoka Women’s Kaha 2 GTX -kenkien äärellä. Harmillisesti Trail Codet eivät toimineet hyvin omassa käytössäni: malli oli kuitenkin liian ahdas ja lisäksi varren suuaukko tuntui keräävän kaiken roskan ja veden suoraan kenkään. Tänä vuonna päädyin hankkimaan Inov Rocklite 400 Pro Goretex V2 -kengät, joiden materiaalin piti olla paljon vahvempi. Viikon vaelluksen perusteella veikkaan, etteivät ne kovin paljon vahvemmat kuitenkaan ole.
- Tauoille ja vesistöjen ylitykseen on hyvä olla lisäksi jonkunlaiset sandaalit (Crocsit tai vastaavat), joihin mielellään mahtuu edes ohut villasukka (iltaisin voi olla kylmä).
Muut vaellusvarusteet syksyyn
Vaelluksen ensiapupakkaus
*Ensiapupakkaus kannattaa käydä läpi aina ennen vaellusta, sillä lääkkeet ja laastarit vanhenevat ja olet saattanut käyttää vaikkapa desinfiointiaineen loppuun. Kokoa pieni vedenpitävä pussi matka-apteekiksi määränpääsi ja omien tarpeidesi mukaan. Oma EA-pussini sisältää:
- pienet sakset, minipullon desinfiointiainetta tai muutaman yksittäispakatun desinfiointipyyhkeen, eri kokoisia hengittäviä ja vedenpitäviä laastareita tai leikattavaa laastarinauhaa, yhden suuren laastarin (6x10 cm) ja muutaman ison vedenpitävän sideharsotyynyllisen laastarin, rullan Leukoplast-teippiä (monikäyttöinen), steriilin joustavan sideharsorullan (6cmx5m), muutaman yksittäispakatun pienen sideharsotyynyn, neulan, pätkän ohutta polyester-lankaa, ultrakevyen avaruuspeiton, 400 mg ibuprofen-tabuja (2x10), antihistamiininappeja (10 kpl), 5 Imodiumia, nenäsuihke. Tähän mennessä olen tarvinnut kaikkia muita paitsi avaruuspeittoa ja ripulipillereitä. Painoa n. 150-200 g.
Navigointi ja elektroniikka
Kartta ja kompassi on syytä pitää mukana aina vaelluksella, vaikka lähtisit merkitylle vaellusreitille. Hanki kartta, joka on painettu vedenkestävälle Tyvek-paperille, tai tulosta kartasta tarvittavat osat itse vedenkestävälle paperille. *Peruskompassi riittää tavallisille vaelluksille säässä kuin säässä.
Monilla vaellusreiteillä kännykkäverkko katoaa enimmäksi ajaksi. Karttasovelluksia voi käyttää myös lentokonetilassa, joka säästää akkua. Kännykän sulkeminen säästää akkua vielä enemmän.
- Kuljetan mukanani yhtä *varavirtalähdettä (plus johdot), josta iPhonen ja *urheilukellon lataa useamman kerran. Jos matkustat kohteeseen lentäen, hanki max 20000mah virtapankki. Erämaassa ja vuorilla käytän myös *satelliittiviestintä, koska vaellan yksin.
Koska harrastan vaelluksen ohella kuvausta, pakkaan mukaan kaikenlaista kuvaustarviketta. Jos et harrasta kuvausta, et luonnollisestikaan tarvitse kamerahärpäkettä.
Hygienia ja muuta hyödyllistä
- *Taiteltava vaahtomuovialunen. Pieni vaahtomuovista leikelty suorakulmio tai taiteltava alunen ei paina paljon, mutta on todellinen monitoimiväline. Alusta lämmittää pyllyä istuessa, pitää lian pois teltasta, kun käytät sitä eteismattona, sekä toimii keittimen tuulensuojana ja sopii myös retkipöydäksi.
- Taitettavat vaellussauvat. Paras kaverisi ylämäessä, vesistöjen ylityksissä ja suossa. Omistan ultrakevyet *Black Diamond Distance Carbon Z -sauvat (FLZ lähes sama), enkä lähde mihinkään ilman niitä. Vastaava on esimerkiksi *Leki Ultratrail FX.One Superlite.
- Otsalamppu ja varapatterit. Oma suosikkini on *Petzl Tikka, joka toimii hyvin pitkään yksillä pattereilla.
- Kuivapussit. Keveimpiä kuivasäkkejä ovat *Sea To Summit Ultra-Sil Dry Sack -pussit, joita kannattaa käsitellä varoen etteivät rikkoudu. Riippuen rinkastasi ja makuupussin ja makuualustan pakkauksistasi (makuupussi pitää pysyä kuivana) sekä varustemäärästäsi, hanki pari isompaa (esim. 12 l) ja pari pienempää (esim. 1.5 l) kuivasäkkiä vaihtovaatteita, kevytuntuvatakkia, vessapaperia, lääkkeitä, elektroniikkaa ja rahapussia (esim. *Deuter Security Wallet) varten. Kuljetan kaulahihnallisessa rahapussissa vaellusmatkoilla rahat, kortit, muistiinpanovälineet ja autonavaimen.
- Karabiinit. Kantolaitteestasi ja varusteistasi riippuen pari karabiinia voi olla erittäin hyödyllinen lisä rinkan ulkopuolella. Valitse kevyet mutta vahvat karabiinit.
- WC-paperi. Määrä riippuu ihan omista tarpeista. Viikon vaelluksella pärjään yhdellä isolla rullalla. Kuljeta rullaa pienessä kuivapussissa. Hylsyyn mahtuu pieni käsidesi. Pahvihylsyn voi poistaa vähentääkseen grammoja.
- Hygienia. Toilettilaukku voi koostua yksinkertaisimmillaan vain hammasharjasta (kevyen bambuhammasharjan puolittamalla säästää noin 10 g) ja minihammastahnasta. Oma luottotuotteeni on vaseliinirasia – sopii kaikkialle huulista sormenpäihin ja jalkapohjiin.
- Henkilökohtaiset lääkkeet ja muu kosmetiikka. Jos tarvitset.
Kevytretkeily on parhaimmillaan ihanaa askeleen keveyttä mistään sen kummemmin tinkimättä. Suosittelen kokeilemaan varusteiden karsimista ja keventämistä vähän kerrallaan, jotta oma mukavuusalue löytyy. Tärkeintä ei välttämättä ole ’grammanviilaus’ ja varustehifistely, vaan ihanasta syksyn värittämästä luonnosta nauttiminen mahdollisimman mukavasti!
Lue myös oppaani kevytretkeilyyn äläkä osta turhaa:
Rakkaudesta lajiin
Artikkeli sisältää affiliate-linkkejä, jotka on merkitty *-merkillä. Linkkien klikkaaminen ja tuotteisiin tutustuminen ei maksa Sinulle mitään, mutta jos päädyt ostamaan jonkin tuotteen sivujeni kautta, saatan saada pienen komission. Tämä auttaa minua erittäin paljon blogin ylläpidossa ja tuotteiden testaamisessa jatkossakin. Suuri kiitos tuestasi!
Suosittelen ja linkitän blogiini vain vastuullisia yrityksiä, joista hankin nämä omatkin juoksuvaatteet ja varusteet. Vaatteista ja varusteista kerron niin hyvät kuin huonotkin puolet oman kokemukseni mukaan. En valitettavasti pysty takaamaan, että juuri nämä minulle parhaat tuotteet olisivat myös juuri sinulle parhaita, mutta olen yrittänyt parhaani mukaan miettiä varusteiden toimivuutta erilaisilla ihmisillä ja eri tilanteissa.
Olen ostanut kaikki blogissa näkyvät vaatteet ja varusteet itse eli en ole vastaanottanut yhtään ilmaisia tuotelahjoja tai ottanut tuotteita mainosta vastaan.
PS. Jos päädyt ostamaan tuotteita *Scandinavian Outdoorista joko blogini kautta tai ihan muuten vain, suosittelen katsomaan myös jäsenedut, joilla saat alennuksia ostoksistasi. Syyskuussa on yleensä myös huikeita tarjouksia niistä parhaistakin tuotteista!