Parhaat varusteet syysvaellukselle: nauti ruskasta ja kevyestä rinkasta

Parhaat varusteet syysvaellukselle: nauti ruskasta ja kevyestä rinkasta

Kevytretkeily on parhaimmillaan ihanaa askeleen keveyttä mistään sen kummemmin tinkimättä. Suosittelen kokeilemaan varusteiden karsimista ja keventämistä vähän kerrallaan, jotta oma mukavuusalue löytyy. Tärkeintä ei välttämättä ole ’grammanviilaus’ ja varustehifistely, vaan ihanasta syksyn värittämästä luonnosta nauttiminen mahdollisimman mukavasti!

Artikkeli sisältää affiliate-linkkejä, jotka on merkitty *-merkillä.

Syysvaellus on vuoden ihanin vaellus – vielä ehdit päivittää varusteet ruskaretkelle! Kun haluat retkeillä kevyillä varusteilla, valitse kevyestä päästä ’isot kolme varustetta’: unisysteemi eli makuupussi ja makuualusta, majoite eli teltta sekä kantoväline eli rinkka. Vaihtoehtoja punnitessasi mieti, mihin voit panostaa ja mistä pitää pihistää.

Syksyn vaellukselle tarvitset suurin piirtein samat varusteet kuin kesän vaellukselle, varsinkin jos suuntaat retkeilemään pohjoiseen. Vaellusvarusteet syksyllä täydentyvät usein hiukan lämpimämmillä vaatekerroksilla, mutta jos olet alun perin valinnut kolmen vuodenajan varusteita, mitään sen kummempia uusia hankintoja ei tarvitse tehdä.

Listasin tähän artikkeliin omat suosikkini, joita käytän vaelluksilla keväästä myöhäiseen syksyyn, osa kulkee mukana talvellakin. Tästä löydät kevytretkeilyyn sopivat varusteet viikon vaellukselle:

 • Makuupussi
 • Makuualusta
 • Teltta
 • Rinkka
 • Retkikeittiö
 • Vaatteet ja vaelluskengät syysvaellukselle
 • Olennainen sälä (ensiapu, wc-paperi, elektroniikka, kartta jne.)

Paras makuupussi kesän ja syksyn vaelluksille

Makuupussi ja makuualusta yhdessä muodostavat ’unisysteemin’. Koska makuupussi ja makuualusta muodostavat lämmittävän kokonaisuuden, ne kannattaa aina valita yhteensopiviksi.

Syksyn ja pohjoisen vaelluksilla saattaa pärjätä kesäpussillakin, jos makuualusta on lämmin, kelit eivät mene pakkasille, etkä palele helposti. Mitä myöhemmin syksyllä vaellat, sitä todennäköisempiä ovat yöpakkaset. Helposti paleleville suosittelen ehdottomasti kolmen vuodenajan makuupussia.

Käytän vuolaita ylisanoja kuvaillessani omistamaani kolmen vuodenajan makuupussia *Sea To Summit Flame FM3 W Regular (665 g). Pussi on ihanan tilava ja lämmin (olen kylmä nukkuja ja palelen helposti) ja se pakkautuu aivan pieneksi palloksi.

Naisten Sea-To-Summit Flame 3 on parhaimmillaan -4°C lämpötilassa, ja kuumalla kelillä pussi avautuu lähes kokonaan peitoksi tai pehmeäksi alustaksi. Otan tämän mukaan sisäpussiksi myös talvivaelluksille, kun pakkanen kiristyy kovaksi.

 • Makuupussista löytyy versio myös pidemmille vaeltajille: *Sea To Summit Flame Fm3 W Long (745 g). Arvioisin, että lyhyempään versioon mahtuu korkeintaan 170 cm pitkä nukkuja.
 • Sea To Summitilta löytyy myös miesten malli *Sea To Summit Spark SP3 Long (745 g), joka käy myös pitkille vaeltajille.

Huomattavasti edullisempia, mutta silti kevyitä ja lämpimiä kolmen vuodenajan makuupusseja löytyy esimerkiksi Rabilta:

Lue myös oppaani makuualustan ja makuupussin valinnasta kevytretkeilyyn!

Erillistä puhallettavaa tyynyä ei ehkä kannata hankkia, jos se ei ole uniesi kannalta välttämätön. Suosittelen taittelemaan kevytuntuvatakista tyynyn tunkemalla takki omaan huppuunsa.

Paras makuualusta kesän ja syksyn vaelluksille

Jopa makuupussia tärkeämpi kylmyyden eristäjä on riittävän lämmin makuualusta. Oma luottopatjani syksyn ja pohjoisen vaelluksilla on Thermarest Neoair XLite W (434 g tarvikkeiden kanssa), jota ei tahdo löytyä enää kaupoista.

Tätä lähinnä on mielestäni *Sea To Summit Aircell Etherlight XT Insulated Regular (470 g).

 • Sea To Summitin alusta on ylellisen paksu 10 cm ja R-arvokin mukava 3.2, jolla pärjää syyspakkasiin asti. Jos en omistaisi Thermarestin Neoair XLiteä, hankkisin luultavasti tämän.

Kenties kevein kolmen vuodenajan makuualusta markkinoilla on *Thermarest Neoair Uberlight Regular (250 g). Omistan itse tästä lyhyen torsomallin, jonka olen hankkinut kesän juoksuvaelluksia varten.

 • Makuualustan R-arvo on 2.3 eli voisi sanoa, että se on varauksella kolmen vuodenajan alusta. Jos olet helposti paleleva nukkuja, tällä voi tulla kylmä. Ratkaisuna ja vaelluskauden pidentäjänä toimii superedullinen kympin *ultrakevyt (155g) alusta, josta voit leikata halutessasi ylimääräisen palan pois. Alusta suojaa ultrakevyttä ilmapatjaa mahdollisesti teltan alle jääneiltä teräviltä kiviltä ja oksilta. Yhteispaino jää silti erittäin kevyeen luokkaan.
 • Miinuksena makuualustassa on herkän rikkoutuvuuden lisäksi rapiseva materiaali, joka voi häiritä herkkää nukkujaa.

Todella suosittu makuualusta on myös *Thermarest Women’s Trail Lite. Makuualustan parhaita ominaisuuksia ovat sen lämpimyys (R-arvo 4.5 eli toimii jopa ensipakkasilla), mukavuus ja kukkaroa miellyttävä edullinen hinta. Ainoa huono puoli on makuualustan paino (710 g) – kevyen rinkan saavuttaminen vaatii sitten höyläämistä jostain muualta.

Lisäeristeenä kesäisemmille varusteille (tai vaikkapa ohuelle teltan pohjakankaalle, istumiseen ym.) voi käyttää superkevyttä ja halpaa ohutta vaahtomuovialustaa, kuten Scandinavian Outdoor Makuualusta Extreme (155 g). Tatamilla hyvät unet saava voi kokeilla myös askeettista *Thermarest Z-Lite Sol Regular -solumuovialustaa (410 g).

Kevyt rinkka syysvaellukselle

Viikon tai useamman päivän syysvaellukselle tarvitset noin 40-80 litran rinkan, riippuen varusteistasi ja oheisharrastuksista (valokuvaus, kalastus jne.). Tärkeimmät valintakriteerisi ovat:

 • kantovälineen istuvuus ja säädettävyys omaan selkääsi ja hartioihisi hyvin istuvaksi
 • rinkan koko vastaa varustemäärääsi (ei liian pieni eikä liian suuri)
 • rinkkaa on mukava kantaa silloinkin, kun se on ahdettu täyteen tavaraa.

Hyvä ja tukeva lantiovyö on sitä tärkeämpi, mitä painavampi kantamuksesi on. Edestä avattavuus, useat yksityiskohdat, taskut, narut ja lokerot eivät automaattisesti tarkoita parempaa kantolaitetta. Ultrakevyet kantolaitteet avautuvat usein päältä ja kaikki turha on riisuttu, mutta ne usein toimivat oikein hyvin.

 • Älä osta *Fjällräven Kajkaa 75 W, jos haluat vaeltaa kevyesti. Osta kaikin mokomin, jos kantamuksen paino (3300 g) ei haittaa. Kajka nimittäin istuu hyvin selkään ja kantomukavuus on mahtava suurellakin kuormalla. Kevytretkeilyyn Kajka ei kuitenkaan sovi.

Kevyttä rinkkaa etsiessäni testailin Ospreyn muutamaa mallia, koska omistan päiväretkille 20-litraisen Tempestin sekä lyhyille kesävaelluksille sopivan 44-litraisen Talonin, joihin olen ollut tyytyväinen. Ospreyn reppujen ja kantolaitteiden säädettävyys ja istuvuus on huippuluokkaa.

 • Kajkaa yli kilon kevyempi rinkka on esimerkiksi suosittu *Osprey Ariel 65 W (miesten vastaava on *Osprey Aether 65). Lähes kilon kevyempi on myös saman kokoluokan 70-litrainen *Osprey Ariel Plus 70 W, josta saa irrotettavan päivärepun vaikkapa läheisten tunturien tai vuorten valloitusretkelle.

60-kilon ja sitä pienemmissä vaellusrinkoissa on jo paljon valinnanvaraa ja keveitäkin vaihtoehtoja. Jos muut varusteesi ovat kevyitä (nämä eivät sovi painaville kantamuksille!) ja teet korkeintaan muutaman päivän (max viikon) vaelluksen, hyviä malleja pienemmille kantamuksille ovat mm.

Ultrakevyitä (alle kilon) kantolaitteita alkaa jo saada melko hyvin verkkokaupoista. Jos päädyt hankkimaan sellaisen, suosittelen tutkimaan tarkasti, miten paljon kantolaitteessa voi olla painoa ennen kuin kantomukavuus kärsii, ja vertaamaan omien kantamuksiesi painoa (mukaan lukien retkiruoka ja polttoaine) tuohon rajaan.

Päädyin itse lopulta tilaamaan ultrakevyen repun omilla mitoilla ennen Ruotsin Lapin ja Sarekin vaellusta, koska painoa 15 päivän superkarsitusta ruokavarastosta tuli jo niin paljon, että vaihtoehdot kävivät vähiin. (Kirjoitan ultrakevyistä repuista oman vertailun myöhemmin!)

Paras teltta syysvaellukselle

Syksyn vaelluksella voi yleensä käyttää samaa telttaa kuin kesälläkin, myös pohjoisessa. Erityisesti jos vaellat yksin, kannattaa valita mahdollisimman kevyt teltta alle kahden kilon painoluokasta.

 • Vaelluksieni perusteella esimerkiksi *Fjällräven Abisko Lite 1 on todella suosittu yksinvaeltajan teltta. Tunneliteltta kestää hyvin syysmyrskyjä, ja paino on kohtuullinen, 1900 g. Fjällrävenin teltat ovat kestäviä ja laadukkaita.
 • Edullisempi ja kevyempi versio yhdelle hengelle löytyy MSR:ltä. *MSR Hubba NX painaa vain 1290 g. Samaan painoluokkaan pääsee *MSR FreeLite 3 V3, joka majoittaa kolme henkeä ja painaa vain 1230 grammaa.

Omistamani kahden hengen MSR Hubba Hubba NX painaa noin 400 g enemmän. Teltta on kulkenut matkassani jo useamman vuoden ja kokenut kaikenlaiset haastavat olosuhteet. MSR:n Hubba Hubba on ollut täyden kympin ostos. (Toivon silti, että 2024 vaelluksilla yövyn jo itse ompelemassani ultrakevyessä teltassa!)

Olen tähän asti suosinut vaelluksilla kahden hengen telttoja, sillä isommassa teltassa kaikenlainen puuhastelu (vaatteiden vaihto tai ’välppäys’ eli tavaroiden järjestely seuraavaa päivää varten) sujuu jouhevammin. Tuntuu myös turvalliselta, kun rinkka lepäilee kainalossa eikä eteisessä.

Syysvaelluksella pätevät ihan samat asiat kuin kesälläkin. Kannattaa valita teltta, jonka saa helposti ja nopeasti pystytettyä. Yksinvaeltajan pitää onnistua asiassa yksin, myös sateessa, myrskyssä ja väsyneenä.

Absideissa ei keskimäärin kannata kokkailla, vaikka syysvaelluksella usein sataakin. Absidin tilavuus ei siis ole kovin olennainen tekijä kesä- ja syysvaelluksilla. Sateelta suojaan pääsee esimerkiksi monikäyttöisen tarpin alle.

Retkikeittiö syysvaellukselle

Syysvaelluksen retkikeittiö on sama kuin kesävaelluksella: tarvitset keittimen, kattilan, kevyen kahvan kattilaan (jos kattilassa ei ole valmiina), sytyttimen ja polttoainetta sekä astian veden säilytykseen (tyhjä 1.5 litran limsapullo – *Nalgenen juomapullot ovat toki erinomaisia, mutta niissä on turhaa painoa), ruokailuvälineen (lusikka) ja juoma-astian (muki). Syksyllä pärjää hyvin kesäkaasulla ja mukana matkassa kannattaa olla myös jonkinlainen puukko.

Vaatteet syysvaellukselle

Useamman päivän vaelluksella tarvitaan vähintään kaksi vaatekertaa: vaatteet, joissa vaellat sekä kuivat vaihtovaatteet. Merinovilla ja tekniset materiaalit toimivat hyvin, puuvilla on kaikin tavoin huono materiaali.

Oma vaellusvaatetukseni koostuu seuraavista tuotteista:

Vaihtovaatekertaan kuuluu minimissään asu, jossa yövyt sekä lämmittävä välikerros ja lämmin taukotakki. Otan itse mukaan:

 • Yöksi merinovillainen kerrasto (esim. *Devold Duo Active Woman Long Johns ja *Duo Active W Shirt), alpakkavillasukat ja *Buffin tuubihuivi sekä kuivat hanskat, kuten *Hestran Merinowool Liner -alussormikkaat.
 • Kevytuntuvatakki (ehdoton luottovaate) on erinomainen taukotakki, sillä se on lämmin ja kevyt kantaa, ja siitä saa taiteltua tyynyn yöksi. Olen löytänyt hyviä takkeja Mountain Equipment ja Scandinavian Explorer -merkeiltä. Suosittu ja edullinen malli on myös *Rab Microlight Alpine Women’s Jacket -kevytuntsa, mutta se on hieman painava. Panosta-osastoa olisi upean värinen *Rab Women’s Mythic Alpine Down Jacket, jonka FP on 900 ja painoa vain 286 grammaa.
 • Vaelluspäivän aikana päälle lisättävät ja poistettavat vaatteet ovat juuri vaihtovaateosastoa, eli ohut merinoneule, fleece, tuulitakki. Yleensä otan ohutta teknistä pitkähihaista paitaa (á 96 g) kaksi kappaletta, joista toinen on päällä ja toinen kuivapussissa. Pakkaan myös kahdet vaihtosukat, jos luvassa on hyvin märkää vaellusta, kuivalle kelille riittävät yhdet.
 • Kevytretkeilijälle turhake on ehkä flanellipaita, mutta koska rakastan selkäpuolelta napitettavaa Marmotin flanellipaitaani (245 g) ja se on täydellinen syyskeleissä vaeltamiseen, otan sen aina mukaani. *Marmot Women’s Fairfax Light Novelty Flannel on vastaava kevyempi flanellipaita syysvaellukselle.
 • Luksusta on myös löytää rinkasta yhdet puhtaat alusvaatteet loppuvaellukselle, jos vaeltaa kauemmin kuin 5 päivää.
 • Yleensä mukanani on lisäksi bikinit ja kevyt matkapyyhe (*Sea to Summit Airlite M, 46 g).

Vaelluskengät syysvaellukselle

Kevytretkeilyssä mukavaa on myös se, että kengätkin voivat olla mukavan kevyet. Varsinkin, jos nilkkasi on tottunut rasitukseen (harrastat esim. polkujuoksua), et todellakaan tarvitse perinteisiä painavia vaellussaappaita. Koska olen itse siirtynyt perinteisistä vaelluskengistä pois, en käy niitä tässä edes suosittelemaan.

 • Testasin muutamalla pitkällä vaelluksella (myös Sarekin vaelluksella) kevyitä vaelluskenkiä Inov 400 Rocklite, jotka toimivat älyttömän hyvin. Huono puoli kengissä oli se, että ne kuluivat hyvin nopeasti reikäisiksi ja pohjakin uhkaa jo pudota palasina pois. Mutta jalkani kiittivät ja askel nousi reippaasti.
 • Ainakin helpommilla ja valmiilla poluilla vaelluskengiksi voi valita myös polkujuoksukengät, joita esim. Kungsledenilla on tullut vastaan. Omista mieltymyksistä riippuen tossut voivat olla Goretex-versiot tai sitten voi asennoitua niin, että vaelluksella jalat ovat joka tapauksessa aina märät.
 • Kevyet ja vedenpitävät *Lowa Renegade GTX Mid Lady (445 g) toimivat oikein hyvin helpommilla poluilla ja kevyemmillä kantamuksilla. Voisin kulkea näillä esim. Karhunkierroksen, mutta en ehkä ottaisi Haltin-vaellukselle, koska pohjat ovat melko pehmeät.
 • Olen juuri hankkinut varrelliset Hokan Trail Code retkeilykengät räjähtäneiden Inovien tilalle – näistä raportoin testien jälkeen, mutta odotukset ovat korkealla. Hokan Anapaca ei sopinut jalkaani, mutta aika paljon arvoin *Hoka Women’s Kaha 2 GTX ja *Hoka Speedgoat 5 Mid GTX äärellä – varsinkin kun *Speedgoat on se oma ykkössuosikkini polkujuoksussa.
 • Tauoille ja vesistöjen ylitykseen on hyvä olla lisäksi jonkunlaiset sandaalit (Crocsit tai vastaavat), joihin mielellään mahtuu edes ohut villasukka (iltaisin voi olla kylmä).

Muut vaellusvarusteet syksyyn

Vaelluksen ensiapupakkaus

*Ensiapupakkaus kannattaa käydä läpi aina ennen vaellusta, sillä lääkkeet ja laastarit vanhenevat ja olet saattanut käyttää vaikkapa desinfiointiaineen loppuun. Kokoa pieni vedenpitävä pussi matka-apteekiksi määränpääsi ja omien tarpeidesi mukaan. Oma EA-pussini sisältää:

 • pienet sakset, minipullon desinfiointiainetta tai muutaman yksittäispakatun desinfiointipyyhkeen, eri kokoisia hengittäviä ja vedenpitäviä laastareita tai leikattavaa laastarinauhaa, yhden suuren laastarin (6x10 cm) ja muutaman ison vedenpitävän sideharsotyynyllisen laastarin, rullan Leukoplast-teippiä (monikäyttöinen), steriilin joustavan sideharsorullan (6cmx5m), muutaman yksittäispakatun pienen sideharsotyynyn, neulan, pätkän ohutta polyester-lankaa, ultrakevyen avaruuspeiton, 400 mg ibuprofen-tabuja (2x10), antihistamiininappeja (10 kpl), 5 Imodiumia, nenäsuihke. Tähän mennessä olen tarvinnut kaikkia muita paitsi avaruuspeittoa ja ripulipillereitä. Painoa n. 150-200 g.

Navigointi ja elektroniikka

Kartta ja kompassi on syytä pitää mukana aina vaelluksella, vaikka lähtisit merkitylle vaellusreitille. Hanki kartta, joka on painettu vedenkestävälle Tyvek-paperille, tai tulosta kartasta tarvittavat osat itse vedenkestävälle paperille. *Peruskompassi riittää tavallisille vaelluksille säässä kuin säässä.

Monilla vaellusreiteillä kännykkäverkko katoaa enimmäksi ajaksi. Karttasovelluksia voi käyttää myös lentokonetilassa, joka säästää akkua. Kännykän sulkeminen säästää akkua vielä enemmän.

Koska harrastan vaelluksen ohella kuvausta, pakkaan mukaan kaikenlaista kuvaustarviketta. Jos et harrasta kuvausta, et luonnollisestikaan tarvitse kamerahärpäkettä.

Hygienia ja muuta hyödyllistä

 • *Taiteltava vaahtomuovialunen. Pieni vaahtomuovista leikelty suorakulmio tai taiteltava alunen ei paina paljon, mutta on todellinen monitoimiväline. Alusta lämmittää pyllyä istuessa, pitää lian pois teltasta, kun käytät sitä eteismattona, sekä toimii keittimen tuulensuojana ja sopii myös retkipöydäksi.
 • Taitettavat vaellussauvat. Paras kaverisi ylämäessä, vesistöjen ylityksissä ja suossa. Omistan kevyet Black Diamond Distance Carbon Z -sauvat, enkä lähde mihinkään ilman niitä. Vastaava on esimerkiksi *Leki Ultratrail FX.One Superlite.
 • Otsalamppu ja varapatterit. Oma suosikkini on *Petzl Tikka, joka toimii hyvin pitkään yksillä pattereilla.
 • Kuivapussit. Keveimpiä kuivasäkkejä ovat *Sea To Summit Ultra-Sil Nano Dry Sack -pussit, joita kannattaa käsitellä varoen etteivät rikkoudu. Riippuen rinkastasi ja makuupussin ja makuualustan pakkauksistasi (makuupussi pitää pysyä kuivana) sekä varustemäärästäsi, hanki pari isompaa (esim. 12 l) ja pari pienempää (esim. 1.5 l) kuivasäkkiä vaihtovaatteita, kevytuntuvatakkia, vessapaperia, lääkkeitä, elektroniikkaa ja rahapussia (esim. *Deuter Security Wallet) varten. Kuljetan kaulahihnallisessa rahapussissa vaellusmatkoilla rahat, kortit, muistiinpanovälineet ja autonavaimen.
 • Karabiinit. Kantolaitteestasi ja varusteistasi riippuen pari karabiinia voi olla erittäin hyödyllinen lisä rinkan ulkopuolella. Valitse kevyet mutta vahvat karabiinit.
 • WC-paperi. Määrä riippuu ihan omista tarpeista. Viikon vaelluksella pärjään yhdellä isolla rullalla. Kuljeta rullaa pienessä kuivapussissa. Hylsyyn mahtuu pieni käsidesi. Pahvihylsyn voi poistaa vähentääkseen grammoja.
 • Hygienia. Toilettilaukku voi koostua yksinkertaisimmillaan vain hammasharjasta (kevyen bambuhammasharjan puolittamalla säästää noin 10 g) ja minihammastahnasta. Oma luottotuotteeni on vaseliinirasia – sopii kaikkialle huulista sormenpäihin ja jalkapohjiin.
 • Henkilökohtaiset lääkkeet ja muu kosmetiikka. Jos tarvitset.

Kevytretkeily on parhaimmillaan ihanaa askeleen keveyttä mistään sen kummemmin tinkimättä. Suosittelen kokeilemaan varusteiden karsimista ja keventämistä vähän kerrallaan, jotta oma mukavuusalue löytyy. Tärkeintä ei välttämättä ole ’grammanviilaus’ ja varustehifistely, vaan ihanasta syksyn värittämästä luonnosta nauttiminen mahdollisimman mukavasti!

Lue myös oppaani kevytretkeilyyn äläkä osta turhaa:

Rakkaudesta lajiin

Artikkeli sisältää affiliate-linkkejä, jotka on merkitty *-merkillä. Linkkien klikkaaminen ja tuotteisiin tutustuminen ei maksa Sinulle mitään, mutta jos päädyt ostamaan jonkin tuotteen sivujeni kautta, saatan saada pienen komission. Tämä auttaa minua erittäin paljon blogin ylläpidossa ja tuotteiden testaamisessa jatkossakin. Suuri kiitos tuestasi!

Suosittelen ja linkitän blogiini vain vastuullisia yrityksiä, joista hankin nämä omatkin juoksuvaatteet ja varusteet. Vaatteista ja varusteista kerron niin hyvät kuin huonotkin puolet oman kokemukseni mukaan. En valitettavasti pysty takaamaan, että juuri nämä minulle parhaat tuotteet olisivat myös juuri sinulle parhaita, mutta olen yrittänyt parhaani mukaan miettiä varusteiden toimivuutta erilaisilla ihmisillä ja eri tilanteissa.

Olen ostanut kaikki blogissa näkyvät vaatteet ja varusteet itse eli en ole vastaanottanut yhtään ilmaisia tuotelahjoja tai ottanut tuotteita mainosta vastaan.

PS. Jos päädyt ostamaan tuotteita *Scandinavian Outdoorista joko blogini kautta tai ihan muuten vain, suosittelen katsomaan myös jäsenedut, joilla saat alennuksia ostoksistasi. Syyskuussa on yleensä myös huikeita tarjouksia niistä parhaistakin tuotteista!


Syksy Vaellus Patikointi Varusteet Suomi Kevytretkeily Merinovilla Usean päivän seikkailu Retkeily Yksinvaellus
– SHARING IS CARING –

LISÄÄ TARINOITA

EDELLINEN JUTTU
Aakenustunturin reitit – kaunis Moloslaen kierros ja yö Aakenustuvalla
SEURAAVA JUTTU
Vesistöjen ylittäminen vaelluksella – varusteet, tekniikka ja turvallisuus