Pieni Karhunkierros on Suomen suosituin vaellusreitti

Pieni Karhunkierros on Suomen suosituin vaellusreitti

Pienen Karhunkierroksen kulkee yli 100 000 retkeilijää vuodessa, ja käyntimäärät ovat tasaisesti kasvaneet. Suosion syy ovat varmasti Pienen Karhunkierroksen nähtävyydet – sekä tunnettuus.

Pieni Karhunkierros Oulangan kansallispuistossa Kuusamossa on Suomen suosituin lyhyt vaellusreitti, jolla vierailee yli 100 000 retkeilijää vuodessa. Maisemareittinä tunnettu Pieni Karhunkierros esittelee valtaosan legendaarisen Karhunkierroksen hienoimmista näköalapaikoista.

Pieni Karhunkierros vie retkeilijän 12 kilometrin seikkailulle jylhille kallioille, metsäisille poluille ja kuohuvien koskien äärelle. Tyynenä päivänä riippusillat heijastuvat vedenpinnasta, joka hohtaa taivaan sinistä. Puiston jyrkin köngäs, Jyrävä pauhaa rosoisten seinämien välissä ja Kitkajoen kosket vaahtoavat väsymättä.

Oulangan kansallispuisto

Suosittu Oulangan kansallispuisto sijaitsee Kuusamon ja Sallan kunnissa, osin Pohjois-Pohjanmaalla ja osin Lapissa. Oulangan kansallispuisto on perustettu jo vuonna 1956 ja aluetta on laajennettu vuosina 1982 ja 1989. Oulangan jyrkät kallioseinät ja kohisevat kosket kuuluvat Suomen kansallismaisemiin.

Oulangan kansallispuisto sopii retkeilyyn ympäri vuoden. Kansallispuiston alueella on lukuisia retkeily- ja vaellusreittejä. Ylivoimaisesti suosituin ja kuuluisin reitti on Karhunkierros (82 km). Puiston eteläosassa sijaitseva Pieni Karhunkierros on osa Karhunkierrosta. Muita hienoja reittejä ja nähtävyyksiä ovat mm. Kiutaköngäs, Pähkänänkallio ja Kanjonin kurkkaus.

Kuusamosta on Oulangalle noin 50 kilometriä ja Sallasta noin 40 kilometriä.

Pieni Karhunkierros – lähtöpaikka ja pysäköinti

Pienelle Karhunkierrokselle lähdetään Juumasta (lähtöpaikan osoite on Juumantie 134, Kuusamo). Juumaan on rakennettu iso pysäköintialue, jossa pysäköinti on maksutonta. Lähtöportilla on kesäaikaan avoinna myös pieni kioski. Portilta on matkaa Pienen Karhunkierroksen rengasreitille ja Myllykoskelle reilu 1,5 kilometriä.

Vaellusreitille voi lähteä myös Oulanka Basecampin parkkipaikalta (osoite: Myllykoskentie 33, Kuusamo). Pysäköintialueelta on Myllykoskelle matkaa 600 metriä.

Pienen Karhunkierroksen taukopaikat ja vaellusreitti

Pieni Karhunkierros on rengasreitti, jonka pituus on 12 kilometriä. Merkityn vaellusreitin voi kiertää kumpaan suuntaan tahansa. Kesällä suositeltu kulkusuunta on myötäpäivään, ja useimmat vaeltavatkin reitin juuri näin päin.

Talvella Pienen Karhunkierroksen kulkusuunnaksi suositellaan vastapäivään kiertämistä, sillä Kallioportin portaat lumisina ja jäisinä voivat olla erittäin vaikeat laskeutua.

Pienen Karhunkierroksen taukopaikat ovat järjestyksessä myötäpäivään kierrettynä: Myllykosken tulipaikka, Pyöreälammen tulipaikka, Harrisuvannon laavu ja keittokatos, sekä Siilastupa keittokatos ja autiotupa. Kaikilla taukopaikoilla (paitsi Pyöreälammella) on kuivakäymälä.

Metsähallituksen Luontopalvelut poistaa Pyöreälammen taukopaikan käytöstä vuoden 2024 aikana. Kuivakäymälät on jo poistettu käytöstä. Toistaiseksi tulentekopaikkaa voi käyttää polttopuiden loppumiseen saakka.

Pienen Karhunkierroksen huolletuilla taukopaikoilla on sallittua telttailla Myllykoskea lukuun ottamatta. Tunnelmallinen Siilastupa on ainoa autiotupa vaellusreitin varrella.

Kesällä ja syksyllä Pienen Karhunkierroksen kulkemiseen menee noin 3-6 tuntia. Pyöräily on reitillä kielletty ympäri vuoden. Pieni Karhunkierros -kartta löytyy Retkikartta.fi -palvelusta.

Pieni Karhunkierros – nähtävyydet

Pieni Karhunkierros kulkee kaiken aikaa hienoissa maisemissa. Kuvatuimmat kohteet ja näköalapaikat ovat:

  • Myllykoski ja Myllykosken riippusilta sekä mökki
  • Kallioportti, näköalatasanne
  • Harrisuvannon riippusilta
  • Kalliosaari, pieni saari keskellä jokea
  • Jyrävä, köngäs
  • Aallokkokoski

Pieni Karhunkierros – reittikuvaus

Pienen Karhunkierroksen lähtöportilta kuljetaan ensin lyhyen matkaa metsän halki. Niskakoski ylitetään huojuvaa riippusiltaa pitkin. Puiden oksien takaa avautuu maisema Ala-Juumajärvelle.

Ensimmäinen kilometri Oulanka Basecampille taittuu nopeasti. Polun vieressä on infotaulu Oulangan kansallispuistosta ja Pienen Karhunkierroksen kartta, josta voi napata kuvan kännykkään. Pessanvaaran eteläpäästä löytyy luultavasti Suomen kuvatuin paikka, Myllykoski.

Kuusamon Myllykoski

Myllykosken mökki on vanha viljamylly, joka on ollut toiminnassa rakennusvuodestaan 1926 vuoteen 1948 asti. Terassilta avautuvat maisemat riippusillalle ja koskelle. Nykyään kunnostettu mylly toimii päivätupana Pienen Karhunkierroksen varrella. Piha-alueelta löytyy katettu tulisija ja penkkiä sekä puuvarasto ja kuivakäymälä.

Jyrkät portaat johtavat ylös kalliolle. Riippusiltaa pitkin lähdetään kiertämään Pientä Karhunkierrosta myötäpäivään. Sillalla saattaa olla kuvausjono, sillä ”Instagram-Myllykoski” kuvataan juuri riippusillalta. Jos jatkaa suoraan eteenpäin ja portaisiin, pääsee Jyrävälle ja Siilastuvalle.

Putaansaari ja Pyöreälampi

Riippusillan jälkeen astellaan jonkin matkaa Putaansaaressa. Kivikkoisen koskipaikan yli johtaa silta, jonka jälkeen käännytään vasemmalle kiviselle metsäpolulle kohti Pyöreälammen taukopaikkaa.

Vaikka Pyöreälammen rakenteet kohta poistetaan, kallion päälle saattavat jäädä edelleen penkit, joilla levähtää. Puiden kehystämä lampi kimaltelee kauniisti aamuauringossa. Ensimmäiset retkeilijät pysähtyvätkin jo Pyöreälammelle eväiden kanssa.

Matka jatkuu alas kalliolta ja kääntyy jyrkästi oikealle pienemmän ja pitkulaisen lammen ohi. Polku mutkittelee suon poikki, suurin osa polusta on sorastettua. Portaat avittavat nousua kohti Kallioportin kalliota.

Kallioportti – huikean pitkät portaat

Kallion päälle on rakennettu näköalatasanne, jossa on korkeat kaiteet ja pari penkkiä. Jylhät maisemat avautuvat alas loputtomasti kumpuileviin metsiin ja Kitkajoen yläpuolelle. Kallioportilla kannattaa pysähtyä maiseman äärelle.

Koko reitin pisimmät portaat odottavat laskeutumista Kallioportilta. Melkein heti laskeutumisen jälkeen saavutaan viitoitettuun risteykseen – Karhunkierroksen taivaltajat saapuvat reitille vasemmalta ja valitsevat kumpaan suuntaan kiertävät Pienen Karhunkierroksen.

Harrisuvannon riippusilta

Sorastettua polkua matka jatkuu joutuisasti. Harrisuvannon puukatoksessa suuret pöllit tervehtivät tulijaa ensimmäisenä. Keittokatos piiloutuu metsän suojaan. Keskellä sijaitsee iso tulisija, pöytiä ja penkkejä on useammallekin seurueelle.

Harrisuvannon laavuilta avautuvat hulppeat suvantomaisemat tyynelle Kitkajoelle. Riippusilta heijastuu vedestä kuin taideteos. Riippusillalle kävellään kallionreunaa ja kiivetään jyrkät portaat ylös. Sillalla moni kaivaa kännykän esiin kuvausta varten.

Kapea kannas johtaa Kitkajoen toiselle rannalle, josta Pienen Karhunkierroksen reitti jatkuu kohti Vattumutkaa. Vattumutkan kohdalla joki tekee U-käännöksen ja näkyy puiden takaa kallioiden päältä.

Kalliosaari

Kalliosaari on yksi Pienen Karhunkierroksen kauneimpia nähtävyyksiä. Pikkuruista saarta joen keskellä on aluksi vaikea huomata, jos ei tiedä mitä etsiä silmillään. Puita kasvava minisaari on sietänyt aaltoja ja jäitä kymmenien tuhansien vuosien ajan. Näköalapaikalta maisema jatkuisi joen suuntaisesti aina Paanajärvelle saakka – seisotaan siis lähellä Venäjän rajaa.

Kalliosaaren näköalatasanteelta löytyy pieni penkki ja infotaulu. Maisema on kaunis ympäri vuoden, kelillä kuin kelillä.

Patikointi jatkuu metsäisellä polulla kallioiden päällä Kitkajokea pitkin. Tässä kohdassa alkaa retkeilijöistä muodostua jonoa, jos osuu paikalle sesonkiaikaan.

Siilastupa ja Jyrävä

Siilastuvan keittokatoksella käy kuhina. Pihapiirissä on tulipaikka pitkine penkkeineen. Kesäkuisella Karhunkierroksen vaelluksella on luultavasti rauhallisempaa kuin parhaaseen ruska-aikaan.

Kivenheiton päästä löytyy hämärä Siilastupa, ainoa majoittumiseen tarkoitettu autiotupa Pienen Karhunkierroksen varrella. Terassilla eväitä nauttiessa voi tiirailla suoraan uljaan Jyrävän kuohuihin. Muutaman metrin päässä on jo ranta, jossa voi pulahtaa kylmään veteen.

Siilastuvalta kävelee hetkessä Jyrävälle, joka on luonnontilainen koski ja Pienen Karhunkierroksen suurin putous. Putousta pääsee kuvaamaan aitiopaikalta rantakallioilta. Rantakallioilta noustaan pitkät ja jyrkät portaat kallioille, joilta voi katsella Jyrävää lintuperspektiivistä.

Maisemareitin viimeinen nähtävyys on 900-metrinen Aallokkokoski. Aallokkokoskea voi myös laskea, ken uskaltaa.

Paluu Myllykoskelle

Pienen Karhunkierroksen viimeinen etappi kuljetaan kumpuilevia harjuja ja hiekkapolkuja. Polkua pitkin pääsee oikaisemaan halutessaan suoraan Oulanka Base Campille, tai sitten voi kiertää takaisin Myllykoskelle. Suvantoon laskeudutaan portaita. Rannasta pääsee ihailemaan joen mutkaa, mutkassa nököttävää mökkiä ja vaahdon tekemiä kuvioita veden pintaan.

Suvannosta noustaan taas portaita ylös kallion päälle ja riippusillalle. Jos olet päässyt aikaisin aamulla liikkeelle ja nauttinut suhteellisen rauhallisesti Myllykoskesta, viimeistään nyt Pienen Karhunkierroksen suosio alkaa selvitä.

Vinkit Pienelle Karhunkierrokselle

  • Pysäköinti: Vaikka pysäköintialue on todella suuri, se täyttyy kauniina kesä- ja syyspäivinä nopeasti. Autoja aletaan pysäköidä Juumantien varteen kilometritolkulla, mikä hankaloittaa liikennettä. Kannattaa saapua mahdollisimman aikaisin aamulla.
  • Kuinka moni kävelee Pienen Karhunkierroksen vuosittain? Pienen Karhunkierroksen kulkee yli 100 000 retkeilijää vuodessa, ja käyntimäärät ovat tasaisesti kasvaneet. Suosion syy ovat varmasti Pienen Karhunkierroksen nähtävyydet – sekä tunnettuus.
  • Kesällä ja syksyllä vaellusreitti onkin usein hyvin ruuhkainen, vaikka upea onkin. Pieni Karhunkierros talvella sopii paremmin rauhaa etsivän retkeksi.
  • Kumpaan suuntaan Pieni Karhunkierros kannattaa kiertää? Pienen Karhunkierroksen voi kiertää kumpaan tahansa suuntaan. Suosittelen kesällä myötäpäivään kulkemista, jolloin Kallioportti on hieno elämys, Harrisuvannon laavulla maistuu jo lounas, ja Jyrävällä voi nauttia vielä iltapäiväkahvit. Talvella kannattaa kulkea vastapäivään Kallioportin jäisten ja jyrkkien portaiden takia.
  • Kauanko kestää kiertää Pieni Karhunkierros? Kesällä ja syksyllä vaelluksen kulkee 3-6 tunnissa evästaukoineen. Ruuhka-aikoina ”Pienellä Karhunkierroksella kuljetaan jonossa”, eikä kapeilla poluilla ohittaminen ole aina helppoa. En suosittele vaellusreittiä polkujuoksuun ainakaan huippusesonkina.
  • Mitä varusteita tarvitaan Pienelle Karhunkierrokselle? Portaat, pitkospuut ja sorastukset sekä tuhansien retkeilijöiden kuluttamat polut tekevät kulkemisen melko helpoksi. Pienelle Karhunkierrokselle et tarvitse mitään erityisiä retkeilyvarusteita. Kuumimman retkeilysesongin ulkopuolella omat tulitikut sekä retkeilijän perusvarusteet kannattaa olla mukana.

Lue myös:

Pieni Karhunkierros vaellusreitti

  • Kohde: Oulangan kansallispuisto, Kuusamo
  • Reitin pituus: 12 km
  • Vaikeustaso: keskivaativa
  • Kulkuaika: 3-6 h

Suomi Ruka-Kuusamo Oulangan kansallispuisto Pieni Karhunkierros Karhunkierros Syksy Kesä Metsässä Patikointi
– SHARING IS CARING –

LISÄÄ TARINOITA

SEURAAVA JUTTU
Sallan reitit: Kaunisharjun kierros ja näköalapaikka revontulien katseluun