Pyhävaara sijaitsee Kuusamossa aivan Rukan kyljessä, Rukankylän eteläpuolella. Pyhävaaran reitti, Pyhän Jyssäys, on 6 kilometrin rengasreitti, jonka voi kulkea ympäri vuoden. Pikku Pyhävaaran huipulta avautuvat hienot talviset maisemat Rukan ympäristöön, Kuusamon vaara- ja järvimaisemaan.
Valtavaara-Pyhävaaran luonnonsuojelualueen talvireittien korkeimpia ja hienoimpia huippuja ovat Pyhävaaran lisäksi Valtavaara ja Konttainen. Oulangalla pääsee ihailemaan Pienen Karhunkierroksen maisemia sekä Kiutaköngästä tai voi seikkailla erämaaladulla. Myös Posion Riisitunturi on vain puolen tunnin ajomatkan päässä.
Retkeilyreittien lisäksi Ruka-Kuusamon alueelta löytyvät hienot laskettelurinteet sekä mahtava latuverkosto. Rukankylän ympäri kulkee valaistu latu, jolta pääsee myös Pyhävaaran hiihtoladulle.
Pyhän Jyssäys talvireitti
Lähtöpiste Pyhän Jyssäykselle löytyy Rukan vierestä Plantingintien ja Petäjäkujan risteyksen pysäköintialueelta läheltä Rukajärventietä ja Juhannuskallion luonnonsuojelualuetta. Pyhän Jyssäyksen talvireitti on pyöräilyreitti, jolla voi pyöräilyn lisäksi myös lumikenkäillä ja kävellä.
Pyhän Jyssäyksen reitillä kulkee myös lyhyempi Hirsilammen lenkki, joka ei kierrä Pyhävaaralle asti. Risteyksissä on viitat, joista kannattaa tarkistaa oikea kulkusuunta. Pyhävaaran hiihtolatu risteää useissa kohdissa Pyhän Jyssäyksen talvireitin kanssa.
Pyhävaaran reitti sopii retkeilyyn ympäri vuoden. Reitti on merkitty matkan varrella selkeästi, eikä eksyminen ole todennäköistä. Talvella retkeillessä kannattaa kuitenkin varautua talvisiin keleihin ja osata talviretkeilyn perusteet.
Pyhän Jyssäys -reitti on sen verran suosittu, että polku pysyy usein tallautuneena talvella. Lumikenkiä ei siis välttämättä tarvitse, ellei lähde retkelle juuri kovan lumisateen jälkeen ensimmäisten joukossa. Toisaalta lumikengillä voi poiketa polulta seikkailemaan tykkylumikuusten joukkoon.
Pyhävaaran talvireitin kuvaus
Plantingintien ja Petäjäkujan risteyksen parkkipaikalla on infotaulu ja talvireittien kartta. Liikkeelle voisi lähteä helpoiten myötäpäivään, koska reittiviitta osoittaa siihen suuntaan. Jos haluaa lähteä vastapäivään, pitää kävellä ensin Petäjäkujan tietä pitkin alas risteykseen ja kääntyä vasemmalle. Pyöräreitin merkki on oikealla puolella tietä muutaman kymmenen metrin päässä.
Ensin polku kulkee vähän matkaa rakennusten välistä ja saapuu ladulle. Ladun ylittämisen jälkeen kuljetaan sen vieressä mäki alas. Reitin kääntyessä Rytilammen suuntaan oikealle saa olla tarkkana, sillä polku poikkeaa ensin vasemmalle puolen latua ja moottorikelkkaura kulkee myös risteyksen halki.
Hiihtolatujen ja talvireittien risteyksessä on uusi infokyltti ja latukartta. Pyhävaaran reitti kulkee ladun vieressä Rytilammen ohi sen pohjoispuolelta, ja kääntyy sitten vasemmalle metsään.
Polku kulkee melko tasaisessa maastossa metsikössä, välillä tiheässä kuusikossa, välillä aukeammilla paikoilla. Lumipeitteinen Rytilampi vilkkuu puiden lomasta.
Hirsilammen eteläpäässä on taas talvireittien risteys sekä näkyvä punainen kyltti ohjaamassa Hirsilammen reitille vasemmalle. Pyhävaaralle jatketaan suoraan eteenpäin. Koivunrunkoon on kiinnitetty punainen kyltti, jossa lukee ”Pyhän Jyssäys”.
Risteyksestä alkaen loppumatka Pienelle Pyhävaaralle on nousua. Polku kulkee korkeiden kynttiläkuusten välissä. Kuusien juurilla alimmat oksat muodostavat mahtavia ’karhunpesiä’, joissa voisi vaikka yöpyä.
Mitä korkeammalle noustaan, sen paksumpi valkoinen lumi kuorruttaa maisemaa. Kohta avautuvat jo maisemat lumisten tykkypuiden yli kauas luoteeseen ja Rukalle. Saattaapa taivaalla leijailla myös kuumailmapallo lumisten järvien yllä.
Pyhävaaran kota
Pyhävaaran kota sijaitsee Pikku Pyhävaaran huipulla. Sen edessä on pieni pöytä- ja penkkiryhmä. Puuvaja ja kuivakäymälät löytyvät hiihtoladun toiselta puolelta. Kota on hiihtoladun ja fatbike- sekä lumikenkäreitin risteyksessä, joten se on ahkerassa käytössä talvella, erityisesti sesonkiaikaan ja kirkkaalla aurinkoisella kelillä.
Kodan läheisyydessä heti huipulle saapuessa oikealla puolella on näköalapaikka, josta avautuvat huikeat maisemat iltapäiväauringossa kylpevälle Pyhävaaralle, etelään ja länteen aina Posion Riisitunturille asti. Piirroksesta voi vertailla maaston muotoja ja bongata nähtävyyksiä.
Karttasovellusta katsoessa voisi ajatella, että kävisi pikaisesti myös isomman Pyhävaaran huipulla. Vaarojen välissä on kuitenkin hyvin jyrkkä ja syvä notkelma, jossa lumi yltää vyötäröön saakka. Puuterilumessa lumikengätkään eivät kannattele siihen malliin, että Pyhävaaralla tuosta vain piipahtaisi.
Jos kodalla on kuhinaa, upea rauhallinen eväspaikka löytyy jonkun matkaa puuvajan takaa. Aurinkoiseen rinteeseen pääsee helposti lumikengillä tai suksilla, kävelijällä on tiedossa hangessa kahlaamista. Oman taukopaikan paras varuste on kevyt taitettava peffanalunen. Kevättalven mahtava aurinko lämmittää niin ettei tuliakaan kaipaa.
Talvireitti alas Pyhävaaralta
Polku jatkuu aivan Pyhävaaran kodan vierestä, punaisella ja vihreällä teipatut tolpat osoittavat Pyhän Jyssäyksen talvireitille. Laskeva aurinko kultaa tykkykuuset ja Kuusamon vaarat. Välillä puiden lomasta näkyy Rukajärvelle ja kaukaisuudessa utuun katoaviin metsiin.
Pyhävaaran huipulta ei malttaisi lähteä paluumatkalle, sillä aurinko jää nopeasti selän ja tykkykuusten taakse. Rukan suunnalla pumpuliin peittyneet vaarat kumpuilevat loputtomiin. Pyhävaaran itäpuolen rinteet ovat paljon länsipuolta loivemmat.
Polku sukeltaa jälleen tiheään metsään. Itäpuolinen reitti kulkee korkeammalla kuin länsipuolen reitti, ja puiden latvojen yli näkee vilahduksia taivaanrantaan. Hirsilammen talvireitin kyltti ohitetaan tältäkin puolelta.
Hirsilampi kierretään kumpuilevassa maastossa hämärtyvässä metsässä. Aivan Hirsilammen pohjoispuolella polku johtaa kallion reunalle, josta avautuvat käsittämättömän hienot maisemat alas Kuusamon metsiin, jotka jatkuvat horisonttiin kuin vesivärimaalauksessa.
Rukan Pyhävaaran talvireitti ja kokemukseni pähkinänkuoressa
- Talvireittien karttaan (karttoja saa mm. Rukan välinevuokraamoista) on merkitty kulkusuunnaksi vastapäivään, mutta lähes kaikki kävelijät ja pyöräilijät tulivat vastaan eli kulkivat myötäpäivään.
- Myötäpäivään kulkiessa ilta-aurinko paistaa hienosti juuri vaaran läntisille rinteille ja Pyhävaaran näköalapaikalle. Vastapäivään kulkiessa pääsee ihailemaan hienoa maisemaa myös kalliolle, jolta avautuvat huikeat näköalat Hirsilammelle ja metsämaisemaan laskeutuvaan ilta-aurinkoon.
- Lumikenkäreitti kulkee fatbike-reittiä. Reitillä on paikoin lumisia mutkia, joissa saattaa yllättäen lähes törmätä pyöräilijöihin. Käytännössä lumikenkiä ei tarvitse, tavalliset talvikengät riittävät.
- Reitin alkumatkan ajan kuuluu mahdollisesti kova mökä moottorikelkoista, luonnonrauhaan pääsee vasta jossain Hirsilammen tienoolla.
- Pyhävaaran kota on Pyhävaaran ladun varrella, ja se on luultavasti tupaten täynnä, sillä ainoalla taukopaikalla lämmittelevät niin lumikenkäilijät, kävelijät, pyöräilijät kuin hiihtäjätkin.
- Reitti ylittää useasta kohdasta ladun sekä moottorikelkkareitin. Hiihtäjät saattavat jostain syystä paheksua ladun ylittämistä, jos allasi on mitä tahansa muuta kuin sukset, vaikka reitti siitä kohdin kulkisikin ladun yli. Ystävällinen vinkki hiihtäjälle: katso sinäkin etukäteen talvireittien karttaa – mahdumme kaikki metsään, jookosta joo.
- Pyhävaaran talvireitti on luokiteltu vaativaksi, mutta omasta mielestäni reitti on melko helppo. Vaativuutta tuo reitin pituus (6 km), vastapäivään kuljettuna Pyhävaaralle nousun jyrkkyys sekä mahdollisesti vaativat talviolosuhteet.
- Pyhävaara on Kuusamon hienoimpia talvikohteita, joka on parhaimmillaan hiljaisempana ajankohtana ja aurinkoisena pakkaspäivänä!
Katso myös muut Ruka-Kuusamon tärpit:
Valtavaaran huiputus talvella
Konttaisen kuhaus talvella
Pieni Karhunkierros talvella