Pyhän hiihtokeskus sijaitsee Suomen eteläisimmällä suurtunturialueella Keski-Lapissa. Pyhätunturin suurin huippu on nimeltään Kultakero. Talvella Pyhällä pääsee ihastelemaan hohtavan valkoisia tykkylumikuusia sekä avaria tunturimaisemia.
Pyhälle lähdetään usein laskettelemaan, mutta Pyhältä löytyy hienoja mahdollisuuksia myös muuhun talviliikuntaan. Pyhän huipun valloitus kävellen tai maisemahissillä kulkien on hieno elämys talvisessa tunturissa. Huipulle kannattaa lähteä hyvällä kelillä – talvinen auringonlasku Pyhän huipulla on satumaisen kaunis!
Miten pääsee Pyhätunturin huipulle?
Pyhän huipulle kuljet nopeasti PyhäExpress-tuolihissillä. Pyhätunturin huipulle voi myös kävellä. Pyhätunturin huipun reitti on noin kolme kilometriä. Reitti on merkitty koko matkalta oranssein vinoneliöin sekä viitoin.
PyhäExpress-istumahissin kyytiin mahtuu kuusi henkeä kerrallaan. Istuimien ylle laskeutuu kuomu, joka suojaa viimalta ja lumipyryltä.
Maisemahissin kyytiin pääsee sekä suksien kanssa että ilman suksia. Myös kävelijät voivat siis käyttää hissiä sen normaalien aukioloaikojen mukaisesti. Edestakainen matka maksaa aikuiselta 12.50 €, yhdensuuntaista lippua ei ole tarjolla. Jalankulkijalipun PyhäExpress-hissiin voi ostaa automaatista tai lipunmyyntipisteestä.
Monet nousevat Pyhätunturin huipulle PyhäExpress-tuolihissillä, ja maisemien ihailun jälkeen palaavat hissillä takaisin alas. Toiset kulkevat reitin alas jalkaisin, jotta näkevät myös tykkykuuset, Tajukankaan, maisemat ja porot.
Kolmas vaihtoehto on liikunnallisin ja elämyksellisin: nouse kävellen Pyhän huipulle ja palaa päivän päätteeksi alas maisemahissillä. Kun nouset Pyhän huipulle kävellen, pääset nauttimaan taukopaikkojen tunnelmallisista tulista ja näet samalla kerralla myös tykkylumiset kuuset, porot ja upean auringonlaskun!
Muutaman harha-askeleen ja Huttuseikkailun laavulla poikkeamisen sisältäen urheilukelloni ilmoitti päivän matkaksi vähän reilu neljä kilometriä.
Kävellen Pyhän huipulle
Kävelyreitti Pyhän huipulle lähtee kolmen hengen tuolihissi B:n oikealta puolelta (Pyhän rinnekartta). Samaa reittiä Tajukankaan ohi kulkee myös Skinnausreitti 1. Ensin noustaan laskettelurinteen (Sininen rinne numero 5) jyrkähköä oikeaa reunaa. Pitää katsoa, ettei vahingossa eksy rinteeseen haahuilemaan, sillä laskettelijat hurauttavat alas hurjaa vauhtia.
Siinä vaiheessa, kun jalat ovat jo hapoilla ja selkä märkänä hiestä, saavutaan tasanteelle, jossa sojottaa iso opaspaalu viittoineen. Oikealle lähtee moottorikelkalla ajettu reitti kohti Tajukangasta. Polulla voi kävellä ja hiihtää.
Hetken kuluttua vasemmalla näkyy jyrkkää seinämää, jossa järjestetään muun muassa jääkiipeilyä. Oikealla puolella on kaikille avoin iso kota, jossa voi lämmitellä ja syödä eväitä. Alueella on myös WC.
Tajukankaalta alkaen kuljetaan jo upeissa tykkylumisissa rinteissä. Polulta kannattaa poiketa muutama metri rinteen reunalle, josta avautuvat huikaisevat maisemat Pyhälle.
Vähän ennen Pohjoisrinteille saapumista, skinnaajat kääntyvät suoraan ylös vasemmalle, mutta kävelijät jatkavat kohti Pohjoisrinteitä. Pienen metsäkaistaleen jälkeen ylitetään ensin Pohjoisrinne Sinipunaisen (rinne numero 6) punainen haara, ja sen jälkeen rinne kuutosen sininen haara.
Sinistä haaraa ylitettäessä pään päällä liukuvat Pohjoisrinteen ankkuri -hissit ja ylhäältä kaartavat laskettelijat metsikön halki. Tässä kohdassa saattaa joutua ottamaan muutaman juoksuaskeleen, varsinkin viikonloppuna ja kauniilla ilmalla.
Seuraavaksi ylitetään rinne numero seitsemän, Pohjoisrinne. Jos ei halua poiketa poroaitauksella ja kodalla, voi kääntyä suoraan ylöspäin ja kulkea Pohjoisrinteen oikeata reunaa. Risteyksestä löytyvät myös opasviitat.
Huttuseikkailureitin poroaitaus sekä laavu sijaitsevat Pohjoisrinteiden länsipuolella, Huttuseikkailun (rinne numero 8) ja Metsäseikkailun (rinne numero 9) välissä. Tulipaikalle ylitetään vielä Huttuseikkailun rinne.
Kuutionmuotoinen laavu ei ole suuren suuri, mutta tulien äärellä tykkykuusien helmassa on ihanan tunnelmallista lämmitellä. Makkaran asemesta nuotiolla voi grillata vaikka hillomunkkia kuuman mehun kylkeen. Poroja ei kuulemma ole aina aitauksessa, omalla retkelläni niitä oli kaksi.
Matka kohti Pyhän huippua jatkuu Pohjoisrinteen (Sininen 7) oikeata reunaa ylös asti.
Pyhän huippu
Pyhätunturin huipulla voisi lähteä auringonlaskunpuoleiselle rinteelle maisemia ihailemaan, mutta lumi saattaa upottaa niin paljon, ettei haahuilu ilman sivakoita onnistu. Hissien ja ravintolan läheisyydessä lumi on kuitenkin tallaantunut kovaksi.
Pyhän huipulla kohoaa hieno 360-maisemalava, josta avautuvat hulppeat näkymät valkoiseen tunturiluontoon sekä Pyhä-Luoston kansallispuistoon. Auringonlaskun aikaan hiukan kirkkaammalla säällä luonto vetelee siveltimellään syviä oranssin ja pinkin sävyjä taivaalle. Pyhätunturin huipulta löytyy myös Tunturivartijan maisematupa, jossa voi pitää taukoa ja syödä eväitä.
Heti maisemahissin takana Pyhän huipulla on Huttu-Ukon taidereitti. Reitin on toteuttanut Pyhän hiihtokeskus yhdessä paikallisen taiteilijan Tapio Uusitalon kanssa. Taidereitti sisältää alueen historiaan ja myytteihin perustuvia teoksia, jotka elävät eri vuodenaikojen mukaan. Tykkylumen kuorruttamia toteemeja voi olla aluksi vaikea havaita. Upottavan lumen takia niiden luokse saattaa olla myös hankala päästä.
Pyhän huipulla on suosittu maisemaravintola Tsokka. Ravintola on viihtyisä lämmittely- ja taukopaikka Pyhän huipun retkellä. Pienen jonottamisen jälkeen maistuvat esimerkiksi rapeat vohvelit hillolla ja kermavaahdolla. Vapaa pöytäkin saattaa löytyä.
Kovalla pakkasella ja tuulella Pyhätunturin huipulla voi olla järkyttävän kylmä, vaikka olisi pukeutunut paksuimpaan untuvatakkiinsa ja toppahousuihin. Jos olet kävellyt suksivuokraamolta Pyhän huipulle asti paukkuvassa pakkasessa ja ihaillut auringonlaskua hämärään saakka, kaikkein mukavinta on hypätä tässä vaiheessa PyhäExpress-tuolihissin pehmoisille penkeille!
Vinkit Pyhän huipun kierrokselle
- Jos aiot kävellä Pyhän huipulle tai huipulta alas, muista ottaa ainakin juomista termariin. Varsinkin huipulle kävely lumisessa rinteessä käy ihan urheilusta.
- Taukopaikoilla on mukava syödä omia eväitä. Ainakin sesonkiaikoina laavuilla on varmasti tulet valmiina, joten varaa mukaan jotain nuotiolla lämmitettävää. Ota varmuuden vuoksi mukaan myös tulitikut.
- Pyhätunturin huipulla saattaa tuulla erittäin kylmästi. Pukeudu lämpimästi ja suojaa kasvosi.
- Jos vierailet Pyhällä, piipahda myös upeassa Pyhä-Luoston kansallispuistossa. Pyhä-Luoston kansallispuistosta löydät 150 kilometrin mittaisen hoidetun latuverkoston sekä hienoja lumikenkäilyreittejä.
Lue myös: Pyhän talvireitit: Karhunjuomalammen reitti hiihtäen
Linkkejä
Visit Pyhä: Feel the Peak – Jalankulkijana huipulle
Luontoon.fi: Pyhä-Luoston kansallispuisto
Miten pääsee Pyhälle – Liikenneyhteydet ja aikataulut Pyhän sivuilla
- m a i n o s -
- m a i n o s -