Pyhä-Luoston kansallispuiston vieressä, Pyhäjärven rannalla, kohoaa kenties alueen kaunein tunturi Soutaja. Pyhän Soutaja on hieno ympärivuotinen retkikohde, joka sopii talvella niin lumikenkäilyyn, talvipyöräilyyn kuin hiihtoonkin. Puuteriluminen Soutaja (373 m) on varsinkin lumisurffaajien ja vapaalaskijoiden suosiossa.
Pyhän talvi on offarimaastojen aatelia, mutta Pyhän ja Luoston talvireitit tarjoavat upeita mahdollisuuksia myös maastohiihtoon ja lumikenkäilyyn. Soutaja on huomattavasti Pyhän korkeinta ja tunnetuinta Kultakeroa pienempi, mutta kuulaana ja aurinkoisena pakkaspäivänä tunturi mykistää kauneudellaan. Soutajalla on hiljaista keskellä kiireisintä hiihto- ja laskettelusesonkiakin.
Pyhä-Luoston kansallispuisto on Suomen eteläisintä suurtunturialuetta. Pyhätunturi on muinoin ollut metsäsaamelaisten pyhä paikka, minkä voi yhä huomata alueen paikannimistä. Rauhaa huokuva Soutaja on kuin tehty hiljentymiseen arjen kiireiden keskellä.
Pyhä-Luoston hiihtoladut
Pyhä-Luoston alueella on noin 150 kilometrin mittainen huollettu latuverkosto. Pyhän ladut sopivat sekä perinteiseen hiihtotyyliin että luisteluhiihtoon. Pyhä-Luostolla on yhteensä nelisenkymmentä kilometriä valaistua latua, Pyhällä valaistua latua on noin neljätoista kilometriä. Ladut on valaistu klo 7-21:30.
Pyhän Soutajan talvireitti
Soutajan talvireitti on lumikenkäilyreitti ja talvipyöräilyreitti. Lumikenkäilyreitti on merkitty sinisillä aurausviitoilla tai sinisillä lumikenkäilysymboleilla. Lumikenkäilyreittejä ei huolleta talvisin, paitsi silloin, kun reitti on myös talvipyöräilyreitti.
Talvipyöräilyreitti on merkitty sinisillä aurausviitoilla tai sinisillä talvipyöräilysymboleilla. Talvipyöräilyreitillä myös kävely ja lumikenkäily on sallittua. Talvipyöräily- ja lumikenkäilyreiteillä voi ulkoilla lemmikkien kanssa, kun ne ovat kytkettynä.
Soutajan merkityn talvireitin pituus Soutajantieltä Soutajan kodalle on noin kolme ja puoli kilometriä.
Soutajalle tunturisuksilla hiihtäen
Jos etsit seikkailua, muttet kaipaa laskettelua, laita allesi tunturisukset ja suuntaa merkitsemättömille poluille! Tunturisuksia optimaalisemmat välineet olisivat varmasti liukulumikengät, mutta karvapohjaisilla ja teräskanttisilla sivakoilla sekä riuskalla hauiksella todistettavasti selviytyy Soutajalle.
Tavallisilla murtomaasuksilla tai luistelusuksilla saattaa olla hankalaa kivuta tunturiin, sillä ylös ei ajeta latua. Jos on paljon lunta, myös kävely upottavassa lumessa voi tuntua toivottomalta.
Reitti Pyhätunturin Soutajalle
Soutaja-tunturille lähdetään Soutajantieltä. Merkitty reitti kulkee Soutajantieltä mutkitellen ensin ylös Ranta-Soutajalle tunturin itäpuolelta ja sieltä ensin hiukan laskeutuen ja sen jälkeen Soutajalle kääntyen. Talvireitti kulkee kesäreittiä pitkin Soutajantien ja Soutajan kodan välillä. Takaisin palataan samaa reittiä. Pyhäntien (962) ja Soutajantien risteyksessä on parkkialue.
Soutajalle voi lähteä myös tunturin pohjoispuolelta Pyhäntien (9621) varrelta. Pyhäjärven rantaan johtava pienempi poikkitie on suljettu puomilla, mutta ilman autoa sen ohi pääsee polulle ja kohti Soutajaa. Tallatut polut mukailevat kesäreittejä.
Jos hiihtää tunturisuksilla, Soutajalle on helppo poiketa Pyhäjärven ympäri kiertävältä ladulta. Pohjoispäädystä Soutajalle pääsee nopeasti, eteläpäästä kilometrejä kertyy enemmän. Pyhäjärven ja Soutajan välistä latua ei ole valaistu.
Soutajantien ja Pyhäntien risteyksen alikulkutunnelissa kulkee yhdyslatu Pyhän puolelta saavuttaessa. Vähän Kortelammin risteyksen jälkeen käännytään vasemmalle ja ylitetään Soutajantie. Latu kulkee Pyhäjärven rannan myötäisesti Ranta-Soutajan länsipuolella välillä nousten ja välillä laskien.
Ranta-Soutajan ohittamisen jälkeen ladun oikealla puolella saattaa olla jonkunlainen ura tai tallattu polku. Ladun vieressä on maastopyöräreitin viitta, joka tarkoittaa kesäreittiä, eli sitä ei huolleta talvella. Tästä kohtaa voi silti lähteä nousemaan tunturisuksilla (tai liukulumikengillä tai lumikengillä) suoraan kohti itää ja Soutajaa.
Jossain vaiheessa rinnettä päätyy lopulta kesäreitille eli tallatulle uralle, jota seuraten löytää tiensä Soutajan kodalle. Jos maastopyöräreitillä vastassa oli vain umpihanki, kannattaa Soutajalle suunnata vasta hiukan pohjoisemmasta kesän patikointireitin kohdalta.
Soutajan kota
Ennen huippua tykkylumisten kuusten keskeltä pilkottaa harmaan kelottuneita rakennuksia. Soutajan kota sijaitsee puurajan alapuolella metsikössä, tunturin koillisrinteellä. Tunnelmallisessa ja tilavassa kodassa on mukava lämmitellä tulien äärellä kylmänä pakkaspäivänä eväitä syöden. Tulisijan päällä on pari säädettävää ritilää.
Pihapiiristä löytyy myös halkovaja sekä kuivakäymälä. Tuo mukana oma WC-paperi.
Soutajan huipulle lähdetään heti kodan takaa. Sesonkiaikoina lumessa kulkee takuulla tallattu polku, jota seurata kohti korkeuksia. Kodalta Soutajan huipulle on vielä pitkä matka, mutta maisemiin puurajan yläpuolelle pääsee suhteellisen nopeasti.
Aurinkoisena talvipäivänä hulppeimmat maisemat avautuvat etelään ja lounaaseen kohti Pyhän Kultakeroa ja laskettelukeskusta sekä länteen ilta-auringon ja Pyhäjärven suuntaan. Kultakeron erottaa linkkimastosta, kaukana Pyhäjärven taustalla näkyy Luoston huippu.
Häikäisevän valkoinen lumi, kauniit tykkylumikuuset ja avarat tunturimaisemat kutsuvat hengittämään puhdasta ilmaa ja viipyilemään hetkessä.
Alas tunturista pääsee huimaa vauhtia lumikinoksien keskellä kaarrellen. Reittivalinta on vapaa, mutta puuterilumessa tunturisuksilla suhauttajan kannattaa pysytellä tampatussa urassa.
Vinkit Soutajan retkelle
- Jos lähdet Soutajalle muuta reittiä kuin merkittyä talvireittiä pitkin, pitää osata talviretkeilyn perusteet ja olla suunnistustaitoinen. Talvella eksyminen on oikeasti vaarallista. Pidä mukanasi ladattua kännykkää ja pidä se lämpimässä paikassa koko retken ajan.
- Talviretkeen vierähtää helposti paljon aikaa, joten pakkaa mukaan riittävästi syömistä ja juomista sekä lämmintä varavaatetta. Kodan tulipaikkaa kannattaa hyödyntää niin grillailuun kuin lämmittelyynkin. Ota varmuuden vuoksi mukaan tulitikut.
- Reitti Soutajalle on paikoin jyrkkä ja jos lunta on paljon, se myös upottaa muualla kuin huolletuilla urilla. Sääolosuhteet saattavat vaikuttaa huollettujen reittien kuntoon, joten tarkista säätiedot ennen retkeä. Harkitse myös, millä välineillä retki kannattaa tehdä.
- Kevättalvella lumi häikäisee, joten muista ottaa mukaan aurinkolasit. Talvella päivät ovat lyhyitä ja pimeä voi laskeutua yllättäen. Pidä aina mukanasi myös otsalamppua.
- Jos vierailet Pyhällä ja Soutajalla, poikkea myös upeassa Pyhä-Luoston kansallispuistossa. Pyhä-Luoston kansallispuistosta löydät 150 kilometrin mittaisen hoidetun latuverkoston sekä upeita lumikenkäilyreittejä.
Katso myös muut Pyhä-Luoston tärpit:
Kävellen Pyhän huipulle – Kultakeron valloitus
Pyhän Karhunjuomalammen reitti hiihtäen
Linkkejä
Pyhä.fi
Pyhä-Luoston kansallispuisto – talvireitit
Miten pääsee Pyhälle – Liikenneyhteydet ja aikataulut Visit Pyhä-Luoston sivuilla