Senjan Hesten: Seglan kaunis ja ruuhkainen naapuri

Senjan Hesten: Seglan kaunis ja ruuhkainen naapuri

Hestenin huipulta avautuvat hienot panoraamamaisemat ympäristöön, mutta näkymää hallitsee yksinvaltiaan lailla aivan vieressä pystysuoraan kohoava Segla. Jos malttaa irrottaa katseensa Seglasta, kaunista katseltavaa ovat myös näkymät Mefjorden-vuonolle ja korkealle Grytetippenille Øyfjorden-vuonon suunnalla.

Hesten (556 m) kuuluu Senjan saaren tunnetuimpiin kohteisiin viereisen Seglan ohella. Huiput sijaitsevat Senjan saaren pohjoispuolella, Fjordgårdissa. Hesten lienee kuuluisin ’Instagram-vuori’ Senjalla, sillä kuvat Seglasta räpsitään pääasiassa juuri Hesteniltä.

Senjan saari on Norjan toiseksi suurin saari, heti Lofoottien jälkeen. Lofoottien pikkusisareksi kutsuttu Senja tarjoaa yhtä upeita maisemia dramaattisine vuorineen ja syvän turkoosina hohtavine vuonoineen. Turistimäärät ovat viime vuosina kasvaneet Senjalla, ja suosituimmilla vuorilla on sesonkiaikaan ruuhkaista.

Hestenin huipulta avautuvat hienot panoraamamaisemat ympäristöön, mutta näkymää hallitsee yksinvaltiaan lailla aivan vieressä pystysuoraan kohoava Segla. Jos malttaa irrottaa katseensa Seglasta, kaunista katseltavaa ovat myös näkymät Mefjorden-vuonolle ja korkealle Grytetippenille Øyfjorden-vuonon suunnalla.

Hestenille saapuminen ja pysäköinti

Hestenin reitti löytyy Fjordgårdin sekä Seglan ja Bardenin reittien pohjoisemmalta puolelta, Segla-tien luoteiskulmasta. Lähtöpisteessä laskettelurinteen alapuolella on viitta reitille. Hestenin reitti on merkitty sinisillä täplillä kiviin, eksymisvaara on olematon.

Hestenin reitiltä pääsee vain Hestenin ja viereisen Stavelitippenin huipuille ja Seglan juurelle, takaisin on tultava samaa reittiä. Samalta reitiltä voi tosin käydä myös haastavassa ja myös ’instagrammattavassa’ kohteessa Kongeporten (The King’s Bridge) sekä Inste Kongen -huipulla.

Kasvaneen turistimäärän vuoksi Fjordgårdin alueella on tehty muutoksia pysäköinti- ja telttailumahdollisuuksiin. Suositussa Purknesetissä telttailu ei ole enää sallittua, eikä autoa saa jättää kadun varteen. Purknesetin lähelle on rakennettu uusi iso parkkipaikka (heinäkuussa 2022 ei vielä käytössä).

Hestenin polun alkupään välittömässä läheisyydessä ei ole pysäköintimahdollisuutta. Kylä on kuitenkin pieni ja välimatkat lyhyitä, joten mistä tahansa kävelee nopeasti Hesteninkin reitille. Iso ja maksullinen pysäköintialue löytyy Fjordgårdin eteläpäästä koulurakennuksen yläpuolelta noin 500 metrin päästä.

Hestenin vaellusreitti on merkitty vaativaksi. Pääosin polku on melko helppo, mutta aivan huipun tuntumassa on muutama hankalampi ja lievästi ilmava kohta. Omasta mielestäni Hesten on hitusen haastavampi kuin Barden juuri huipun könyämisen vuoksi, ja samaa tasoa kuin Hamnin läheltä löytyvä Sukkertoppen.

Hestenin vaellusreitti

Hestenin reitille lähdetään jyrkähköön nousuun laskettelurinteeseen, joka kasvaa matalaa pusikkoa. Sorapolku muuttuu nopeasti turvepoluksi. Laskettelurinteen alaosassa heti reitin alkupuolella on pieni katos penkkeineen.

Jonkun matkan päässä on yksittäinen penkki, jolla voi lepuuttaa jalkojaan. Polku kaartaa oikealle ja loivenee hieman. Kohta Fjordgårdin rakennusten katot jo näkyvät puskien takaa.

Kosteassa rinteessä kiemurtelevat pitkospuut. Pitkospuilla pääsee ylittämään myös reitin ainoan puron, joka virtaa tiheämmän koivumetsikön halki. Puron ympäristössä kasvaa valtoimenaan värikkäitä kesäkukkia.

Hestenin reitillä ei ole vesipisteitä, joten mukaan kannattaa ottaa riittävästi juomavettä. Vaikka virta vaikuttaakin kirkkaalta vuoristopurolta, näin ruuhkaisella alueella ei ehkä kannata juoda purosta suoraan.

Matkan varrelle osuu useita hienoja isoja kiviä, joilla pitää taukoa kesken kiipeämisen. Kiven päällä istumiseen voi tosin joutua jonottamaan omaa vuoroaan. Voi myös joutua kuvaamaan muita retkeilijöitä useamman kerran.

Ylempänä reitillä polkuja alkaa risteillä enemmänkin. Jos kaartaa vasemmalle, pääsee Hestenin ja Seglan väliselle harjanteelle, josta voi jatkaa Hestenin huipulle. Hestenin reitti kääntyy Hestenin ja Stavelitippen-huipun välistä harjannetta kohti. Reitin jyrkin osuus on nousu juuri tälle harjanteelle. Polku ei kuitenkaan ole vaikea, vaikka onkin jyrkkä.

Hestenin ja Stavelitippenin välinen satula on leveä ja tasainen, kuin tehty piknikille tai ainakin hetken maisematauolle. Pohjoisen puolella avautuu upea näkymä Øyfjorden-vuonoon. Vihreästä maastosta on helppo päätellä, että koko laakso on enemmän tai vähemmän soista. Korkedalen-laakson halki kuljetaan Kongeportenille.

Seglan ja Hestenin väliin jää alue, josta löytyy useita kuluneita telttapaikkoja. Ylhäältäpäin katsottuna pyöreät ruskeat läntit erottuvat selvästi. Illan tullen ja aamuvarhain rinnettä täplittävät värikkäät teltat.

Harjanteella käännytään vasemmalle kohti Hestenin huippua. Hestenin harjanteella nousu on melko helppoa ja rinne loiva. Polku luikertelee isojen kivien ja lohkareiden välissä.

Kaikkein hankalin kohta Hestenin reitillä osuu huipun tuntumaan. Vaihtoehtoisia polkuja on useampia, mutta monet tuntuivat valitsevan kiipeilyn Seglan puoleisella seinämällä. Muutamassa kohdassa etenemistä pitää avittaa myös käsillä. Useiden metrien pudotus ei tunnu pahasti ilmavalta, ehkä siksi, että alla oleva rinne on hyvin loiva. Kamera oli tässä kohdassa pakattava reppuun.

Hestenin huippu

Hestenin huippu on aavistuksen sokkeloinen, tasanteita maisemien katseluun löytyy vähän joka puolelta. Porukkaa on luultavasti niin paljon, että omaa vuoroaan parhaille paikoille voi joutua jonottamaan. Huipulta löytyy myös vihreä postilaatikko, vieraskirjaan voi jättää puumerkkinsä.

Hestenin lenkin voi tehdä myös hieman pidempänä silmukkana, sillä huipulta voi jatkaa Seglan juurelle kapeaa harjannetta pitkin. Harjanteen vuonon puoleinen seinämä on lähes pystysuora. Jos korkeat paikat ahdistavat kannattaa pysytellä kauempana reunasta.

Seglan huipulle ei pääse suoraan Hesteniltä, sillä Seglan pohjoisseinämä on aivan pystysuora. Parhaiten Seglaa voikin ihailla juuri Hestenin huipulta.

Urheilukellon statistiikan mukaan matkaa kertyi yhteensä 5 km, nousua noin 550 m. Kovin paljon muuta urheilusuorituksen lisäksi Hestenistä ei jäänyt käteen, sillä rauhallinen maisemien ihailu huipulla (eli se paras juttu vuorelle kiipeämisessä) oli melko mahdotonta väenpaljouden ja metelin takia.

Vinkki: Jos etsit rauhallisempaa kohdetta Senjalla, suosittelen ehdottomasti Bardenin reittiä. Barden on paikallisten suosikki, enkä ihmettele miksi – reitti on todella miellyttävä kulkea koko matkalta ja maisemat ainakin omasta mielestäni Senjan kauneimmat!

Katso myös Senjan muut kohteet:

Barden - hienoin auringonlasku Senjalla
Grytetippen - mahtavat maisemat Fjordgårdiin
Sukkertoppen - lyhyt mutta hieno reitti Hamnin vieressä

Hesten, Senja

  • Kohde: Fjordgård, Senja, Norja
  • Reitin pituus: 2,3 km yhteen suuntaan
  • Vaikeus: helpohko vaativa (huipulla hankalaa kiipeämistä)
  • Kulkuaika: 2-3 h
  • Milloin mennä: kesäkuulta syyskuulle
  • Missä yöpyä: telttaillen vuorilla, Fjordgårdissa hotellimajoitusta

Norja Senja Patikointi Vuorilla Kesä
– SHARING IS CARING –

LISÄÄ TARINOITA

EDELLINEN JUTTU
Tässä ovat Suomen hienoimmat 5 pitkää vaellusta
SEURAAVA JUTTU
Mallan luonnonpuisto ja huikea Kitsiputous sykähdyttävät