Sipoonkorven kansallispuisto on itäisen Uudenmaan vihreä keidas vain kivenheiton päässä Helsingistä. Suomen metsäisimmäksi metsäksikin kutsuttu Sipoonkorpi ihastuttaa erämaisuudellaan ja maaseudun perinnemaisemilla. Alue kuuluu Natura 2000-ohjelmaan.
Maaston korkeuserot Sipoonkorven reiteillä ovat paikoin suuria ja luonto vaihtelevaa. Alueen luonto on tyypillistä uusmaalaista luontoa: kallioita, metsiä, lampia, puroja sekä peltoja. Metsät ovat valtaosin havumetsiä ja kuusivaltaisia.
Pääkaupunkiseudulta ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan lumisena talvena. Sipoonkorven talvireitit sopivat loistavasti talviliikuntaan, niin lumikenkäillen kuin hiihtäenkin!
Sipoonkorven parkkipaikat ja saapuminen kansallispuistoon
Sipoonkorpi sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Kansallispuistoon pääsee helposti julkisilla, joko bussilla tai junalla ja bussilla. Bussipysäkkejä on myös Knutersintien varrella.
Sipoonkorven kansallispuistossa on useita parkkipaikkoja autolla saavuttaessa. Knutersin reitille lähimmät pysäköintialueet ovat Knuters, Bakunkärr sekä Korvenportti. Ruuhka-aikoina pienemmät Bakunkärr ja Korvenportti saattavat täyttyä nopeasti. Samoin jos lunta on pyryttänyt äkisti enemmän kuin etelässä yleensä, kannattaa suunnata suuremmille parkkialueille. Ne aurataan yleensä nopeasti, samoin kuin tiet Sipoonkorvessa.
Omalla lumikenkäretkelläni Bakunkärrin parkkipaikka oli aurattu jo aamupäivällä, vaikka illalla oli pyryttänyt lunta. Arkipäivänä parkissa oli kolme autoa. Auraustilanteesta löytyy toisinaan tietoa Sipoonkorven kansallispuiston Facebook-sivuilta.
Knutersin kierros talvella
Knutersin kierros on rengasreitti, jonka pituus on 3,8 kilometriä. Parkkialueilta saapuessa reittiin tulee lisää matkaa. Bakunkärrin parkkipaikalta on matkaa reilu kilometri suuntaansa, joten talviretken pituudeksi tulee kokonaisuudessaan noin kuusi kilometriä.
Reitti on merkitty oranssein vinoneliöin puiden runkoihin. Merkit erottuvat hyvin myös talvella, vaikka lunta olisi paljon. Eksyminen ei ole todennäköistä.
Sipoonkorven uusi nuotiopaikka, Bakunkärrin keittokatos, sijaitsee kalliolla Knutersin kierroksen reitin pohjoispäädyssä, Bakunkärrträsket-järven lähellä. Keittokatoksessa on tulisija ja istumapaikat. Katoksen vieressä kallion päällä on lisää pöytiä ja penkkejä. Pihapiiristä löytyy myös halkovaja sekä kuivakäymälä. Huusissa on paperia.
Jos pidät mieluummin tauon retken puolivälissä, lähde matkaan Knutersin parkkipaikalta. Jos taas haluat istahtaa nautiskelemaan tulille liikunnan päätteeksi kuten minä, Bakunkärrin parkkialue on parempi retken aloituskohta.
Bakunkärrin tulipaikalla saa myös telttailla. Telttailualueen rajat on merkitty kyltein puihin.
Knutersin kierroksen reittikuvaus
Reitti kulkee pääosin kallioilla ja tiheässä metsässä. Soistumien ja purojen yli on rakennettu pitkospuita sekä siltoja. Talvella osa puroista ja kosteikoista voi olla sulana. Lumikengillä kulkiessa kannattaa olla tarkkana pitkospuilla, ettei vahingossa lumpsahda ojaan.
Keittokatokselta laskeudutaan ensin muutama kymmenen metriä halki kuusikon polkujen risteykseen. Vastapäivään kierrettynä kuljetaan ensimmäisellä puoliskolla pidempi matka Brännbergetin kalliolla. Välillä laskeudutaan loivasti metsään, kunnes palataan taas puiden latvojen tasalle. Vaikka kovin korkealle reitti ei nousekaan, talvinen maisema lumisine puineen on sykähdyttävä.
Puolivälissä reittiä kierrellään tiheässä metsässä. Risteyksessä on viitat Knutersin parkkialueelle sekä paluumatkalle Bakunkärriin. Toisella puoliskolla takaisin päin kuljetaan enemmän metsän keskellä, kunnes noustaan kallioille. Muutamassa kohdassa on hiukan korkea kohta polulla, ja lumikengillä pitää hiukan könytä. Kallion korkeimmalla kohdalla on taukopaikka, jossa on pöytä ja penkit.
Vielä ennen viimeistä nousua takaisin Bakunkärrin keittokatokselle polku laskeutuu pidemmän matkaa alaspäin. Polun varrelta saattaa yhtäkkiä lähteä lentoon kookas kanalintu lumikiepistään. Hienointa Knutersin kierroksella on ehkä se, että koko reitin varrella saa nauttia erämaisista tunnelmista, kuin kulkisi kaukanakin sivilisaatiosta.
Jos kuljet lumikengillä ja reitillä on paljon lunta, kierrokseen kuluu aikaa reilusti yli tunti ripeälläkin vauhdilla ilman taukoja. Kesäajan ohjeellinen kulkuaika on noin kaksi tuntia.
Vaikka kesäaikaan Knutersin reitti ei tarjoaisi huikeita nähtävyyksiä eikä edes fyysistä haastetta, talvella reitti on mitä parhain päiväretki- ja luontoliikuntakohde. Hangessa lumikengillä kahlaaminen on mahtavaa kunnon kohotusta. Lumen kuorruttamat kuuset ja kalpean sinisenä kajastava taivas kallioiden yllä paljastaa lähiluonnon kauneimmillaan.
Retkeily Sipoonkorven kansallispuistossa
Sipoonkorvessa on sallittua liikkuminen jokaisenoikeuksilla. Telttailu on sallittua vain leirintään merkityillä paikoilla. Tulenteko on sallittua vain huolletuilla tulipaikoilla. Älä siis rakenna omaa nuotiopaikkaa kalliolle.
Sipoonkorvessa noudatetaan roskatonta retkeilyä. Biojätteet voi jättää kuivakäymälään, muut roskat pitää tuoda pois metsästä. Talvella pilkkiminen on sallittua, paitsi Byabäcken-, Ritobäcken ja Hälsangsbäcken joilla sekä Storträskillä.
Sipoonkorvessa matkapuhelinten kuuluvuus on hyvä. Jos joudut hätään, soita 112.
Sipoonkorven muita talvireittejä lumikenkäilyyn
Jos Knutersin kierroksen lumikenkäilyn jäljiltä löytyy vielä puhtia reisistä ja valoisaa aikaa päivästä, yhdistä päiväretkeen toinen rengassreitti. Näille Sipoonkorven reiteille pääset myös Bakunkärrin parkkipaikalta:
- Kalkinpolttajanpolku 4,8 km
- Bakunkärrin kierros 2,0 km
- Fiskträskin kierros 2,8 km
- m a i n o s -
- m a i n o s -
Linkkejä
Luontoon.fi – Sipoonkorven kansallispuisto
Luontoon.fi – Sipoonkorven kulkuyhteydet
Lue myös:
Lumikenkäilyä Kolin tykkylumisilla vaaroilla
Pyhän talvireitit: Kävellen Pyhän huipulle
Lumikenkävaellus Syötteen kansallispuistossa
Pyhän Karhunjuomalammen kierros hiihtäen