Sipoonkorven kansallispuisto itäisellä Uudellamaalla on pääkaupunkiseutulaisten vihreä keidas. Helsingistä hurauttaa kansallispuistoon alle puolessa tunnissa. Sipoonkorpi tarjoaa nimensä mukaisesti korpimaisia metsiä sekä maaseutumaisia perinnemaisemia.
Sipoonkorven kansallispuiston reiteillä kuljetaan vaihtelevan luonnon keskellä, maastossa on toisinaan suuria korkeuseroja. Uusimaalaiseen luontoon kuuluu jylhiä kallioita, tiheitä metsiä ja metsälampia, puroja ja peltoaukeita. Metsissä kasvaa erityisesti havupuita.
Bakunkärrin kierros on lyhin Sipoonkorven merkityistä rengasreiteistä ja sen voi yhdistää vaikkapa Knutersin kierrokseen. Suurin piirtein saman mittainen on myös Byabäckenin luontopolku rengasreittinä kuljettuna. Reitin voi kulkea ympäri vuoden, mutta polkua ei kunnosteta talvella.
Sipoonkorven kansallispuiston pysäköintialueet
Helsingin keskustasta Sipoonkorpeen on matkaa parisenkymmentä kilometriä. Kansallispuistoon pääsee helposti julkisilla, joko bussilla tai junalla ja bussilla. Bussipysäkkejä on kansallispuiston eri laidoilla.
Sipoonkorven kansallispuistosta löytyy useita parkkipaikkoja autolla saavuttaessa. Bakunkärrin reitille lähin pysäköintialue on Bakunkärr (Knutersintie 421), jossa pysäköintitilaa on Knutersintien molemmin puolin. Jos kulkee samalla kerralla Knutersin kierroksen, voi pysäköidä myös Knutersin parkkipaikalle, Fiskträskin kierrokseen yhdistettynä myös Korvenportti on hyvä vaihtoehto.
Ruuhka-aikoina, eli viikonloppuisin ja hyvällä kelillä, pienemmät Bakunkärr ja Korvenportti voivat täyttyä nopeasti. Lumimyräkän jälkeen suuremmat pysäköintialueet aurataan ensin. Lumisena talvena voi etsiä tietoa auraustilanteesta Sipoonkorven kansallispuiston Facebook-sivuilta.
Omalla helmikuisella retkelläni lunta oli koko eteläisen Suomen alueella melko vähän. Sipoonkorvessa sekä tiet että metsän polut olivat joko jäisiä tai sulia. Arkipäivänä Bakunkärrin pysäköintialueella oli parkissa vain yksi auto.
Bakunkärrin kierros talvella
Bakunkärrin kierros on rengasreitti, jonka pituus on 2 kilometriä. Reitti lähtee suoraan Bakunkärrin parkkipaikalta, joten siirtymistä ei kerry lisää matkaa. Bakunkärrin kierros sopiikin oikein hyvin pikaiseen virkistäytymiseen myös talvella, kun valoisaa aikaa on niukasti.
Reitti on merkitty sinisin vinoneliöin puiden runkoihin. Merkkejä on tiheässä ja ne erottuvat hyvin myös talvella. Vaikka eksyminen on epätodennäköistä, kannattaa karttaa ja kompassia pitää luonnossa liikkuessa mukanaan.
Bakunkärrin kierroksen puolivälistä löytyy uusi keittokatos, joka sijaitsee kallion päällä. Tilavassa keittokatoksessa on tulisija ja istumapaikkoja isommallekin ryhmälle. Katoksen vieressä kallion päällä on lisää pöytiä ja penkkejä. Pihapiirissä on myös halkovaja sekä kuivakäymälä. Hyyskästä löytyy yleensä paperia.
Bakunkärrin tulipaikalle on Bakunkärrin polulta matkaa kolmesataa metriä. Keittokatoksen polku on merkitty oranssein vinoneliöin.
Bakunkärrin tulipaikalla on sallittua myös telttailla. Telttailualueen rajat on merkitty kyltein puihin.
Bakunkärrin kierroksen reittikuvaus
Vähälumisena talvena Bakunkärrin kierroksen pystyy kulkemaan tavallisilla talvikengillä. Vaikka polku olisi paikoin jäinen, se ei ole erityisen liukas tai hankala mistään kohdin. Jos lunta on paljon, kannattaa ottaa alleen lumikengät tai liukulumikengät.
Reitti kulkee kallioilla ja tiheässä metsässä. Soistumien ja purojen yli pääsee pitkospuita sekä siltoja pitkin. Talvella osa puroista ja kosteikoista voi olla sulana.
Myötäpäivään kierrettynä ensimmäinen puolisko ennen Bakunkärrin keittokatosta on lyhyempi, noin 700 metriä, jälkimmäiselle puoliskolle jää vastaavasti 1,3 kilometriä. Lyhyempi pätkä kulkee aluksi hyvin tiheässä metsikössä lähellä tietä, josta kantautuvat autojen äänet vähän häiritsevästi luontoon. Meteli rauhoittuu, kun polku kaartaa syvemmälle korpeen ja ylös kallioille.
Kallioilla kuljetaan korkeiden kuusten ympäröimänä. Ensimmäinen taukopaikka löytyy myös kallioilta, joitakin kymmeniä metrejä polulta vasemmalle poiketen. Pöytäryhmä näkyy reitille, jos ei ole lumen peitossa.
Seuraavaksi kuljetaan hienojen suurten kivien välistä, jossa voi pysähtyä katselemaan ikivihreitä sammaleita ja saniaisen näköistä kallioimarretta. Juurakkoinen polku luikertelee puiden lomassa ja nousee ylös viitoitettuun risteykseen, josta pääsee Bakunkärrin tulipaikalle sekä Kalkinpolttajanpolulle.
Keittokatokselle johtavalle polulle voi osua liukkaimmat kohdat, varsinkin pitkospuille. Myös katokselle johtava rinne on melko jyrkkä ja jäisenä liukas. Bakunkärrin tulipaikka on suosittu, tulistelijoita riittää usein arkenakin.
Pidempi jälkimmäinen puolisko on maastoltaan hiukan vaihtelevampaa kuin alkupuolisko. Polku kulkee suurimmaksi osaksi avarilla kallioilla, ja tuntuu valoisammalta. Heti Bakunkärrin keittokatoksen risteyksen jälkeen noustaan korkealle kalliolle. Polun oikealta puolelta löytyy viihtyisä taukopaikka.
Reitin loppuosa laskeutuu jälleen tiheämpään metsään. Juuri ennen pysäköintialueelle saapumista puikkelehditaan lehdettömien pähkinäpensaiden runkojen välissä.
Bakunkärrin kierroksen kesäajan ohjeellinen kulkuaika on noin tunti. Myös talvella reitin voi kulkea tunnissa, jos polku on tallautunut tai lunta on vähän, eikä poikkea tulistelemassa. Jos kuljet lumikengillä ja reitillä on paljon lunta, kierrokseen kuluu aikaa enemmän.
Bakunkärrin kierros on helppokulkuinen ja luontopolkumainen. Talvella reitti sopii loistavasti pikaista metsäkylpyä kaipaavalle, kesällä mukavaksi polkujuoksulenkiksi. Lumikenkäretkenä parin kilometrin retki kävisi jo kunnon kohotuksestakin.
Bakunkärrin kierros voi yllättää positiivisesti. Varsinkin polun läntinen eli pidempi osio kulkee hienoissa metsämaisemissa, joissa mieli rauhoittuu arjen kiireiden keskellä.
Retkeily Sipoonkorven kansallispuistossa
Sipoonkorvessa on sallittua liikkuminen jokaisenoikeuksilla. Alueella on paljon yksityisiä pihapiirejä, laitumia ja viljelyksiä, joilla kulkeminen ei kuulu jokaisenoikeuksiin. Polulta poiketessa kannattaa tutkia karttaa, jotta pystyy kiertämään yksityiset alueet riittävän kaukaa.
Sipoonkorvessa voi telttailla. Telttailu on sallittua vain leirintään merkityillä paikoilla. Tulet saa tehdä vain huolletuilla tulipaikoilla, josta löytyy polttopuuta ympäri vuoden.
Sipoonkorven kansallispuistossa noudatetaan roskatonta retkeilyä. Biojätteet voi laittaa kuivakäymälään, muut roskat pitää tuoda pois metsästä. Talvella pilkkiminen on sallittua, paitsi Byabäcken-, Ritobäcken ja Hälsangsbäcken joilla sekä Storträskillä.
Sipoonkorvessa matkapuhelinten kuuluvuus on yleensä hyvä. Hätätilanteessa soita 112.
Lue myös: Talviretkeily: varusteet, valmistautuminen ja turvallisuus
Sipoonkorven muita talvireittejä
Jos Bakunkärrin kierros tuntuu liian lyhyeltä, yhdistä talviretkeen toinen rengassreitti. Näille Sipoonkorven reiteille pääset myös Bakunkärrin parkkipaikalta:
- Knutersin kierros 3,8 km
- Fiskträskin kierros 2,8 km
- Kalkinpolttajanpolku 4,8 km
Linkkejä
Luontoon.fi – Sipoonkorven kansallispuisto
Luontoon.fi – Sipoonkorven kulkuyhteydet