Mitä varusteita tarvitset talviretkeilyyn? Miten pukeutua talviretkelle? Mitä pitää ottaa huomioon, kun suunnittelee talvivaellusta?
Talviretkeily on kylmän vuodenajan retkeilyä, useimmiten lumilla ja pakkasilla. Tärkeimmät asiat talviretkeilyssä ovat lämpimänä pysyminen, retken suunnittelu, ruoka ja juoma sekä turvallisuus talvella. Talviretkeily kannattaa aloittaa lyhyemmistä päiväretkistä ja helpoista kohteista ennen kuin suuntaa pidemmille talvivaelluksille. Myös yöksi autiotuvalle lähteminen talvella pitää suunnitella huolellisesti, vaikka matka olisi lyhyt.
Kokosin tähän talviretkeilijän oppaaseen omia parhaita vinkkejäni talviretkeilyn aloittamiseen. Näillä opeilla pärjäät talvisella päiväretkellä tai ensimmäisellä yön yli retkellä.
Talviretkeily ja talvivaellus – reitit
Minne mennä talviretkeilemään Suomessa? Talviretkeily on helppoa aloittaa kansallispuistojen upeilla merkityillä reiteillä. Usein kansallispuistojen välittömästä läheisyydestä löytyy lisää kivoja kohteita.
- Ensimmäinen talviretki kannattaa tehdä lähiluontoon. Kun tunnet kohteen kesäretkiltä, on hyvä havainnoida, miten maisema ja retkeily muuttuu vuodenajan vaihtuessa.
- Jotkut kansallispuistot sopivat paremmin kesäretkeilyyn, eikä talviretkeilyä kohteessa suositella. Tarkista luontoon.fi -sivustolta kohteiden talvireitit ja niiden kartat.
- Etelä-Suomen helppoja talviretkeilyyn sopivia reittejä löydät esimerkiksi Sipoonkorvesta, Nuuksiosta, Meikosta ja Liesjärveltä. Blogistani löydät juttuja talviretkeilystä ja talvivaelluksesta mm. Syötteen kansallispuistossa, Kolin kansallispuistossa, Pyhä-Luoston alueelta Soutaja-tunturilla, Pyhän huipulla ja Karhunjuomalammella sekä Pallas-Yllästunturin alueelta Keimiöjärveltä ja Hetta-Pallas -talvireitiltä.
Talviretken suunnittelu
Jos (ja kun) olet tottunut suunnittelemaan kesäretkien etappien pituuksia ja kulkuvauhtia kartalla, sama suunnitelma ei sovi talveen. Talvella liikkuminen on hidasta tai erittäin hidasta, joten päivässä kuljettu matka on lyhyempi kuin kesäaikaan. Kulkuvauhtiin vaikuttaa luonnollisesti se, miten ja millä välineillä taitat matkaa.
- Jos olet aloittelija talviretkeilyssä, valitse retkikohteeksi vain merkittyjä reittejä. Helpotkin reitit voivat muuttua vaikeiksi lumen ja jään takia.
- Reitti voi näyttää helpolta kartalla, mutta talviolosuhteissa retki voi olla haastava. Arvioi vauhtisi järkevästi reitin suunnitteluvaiheessa. Etenkään talviretkeilyyn tottumattoman ei kannata viipyillä metsässä tai tuntureilla pimeän laskeutuessa. Lähde siis talvella retkelle aikaisin aamulla.
- Monet suosituimmat talvireitit kansallispuistoissa ovat helppoja kulkea, sillä joku on varmasti ehtinyt jo polulle ja tallannut sen helposti kuljettavaksi. Jos taas etsit rauhallisempaa kohdetta, joudut luultavasti kulkemaan hyvin hitaasti umpihangessa. Huomioi vauhti retken suunnittelussa.
- Lounas- ja lepotauko on mukava pitää matkan varrella jonkunlaisessa suojassa. Jos pysähdyt pitkäksi aikaa, kylmä hiipii nopeasti. Suunnittele talviretki siten, että matkan varrelle osuu tulipaikka.
- Kännykkä ja muut laitteet saattavat lakata toimimasta kylmässä. Lataa puhelin täyteen ennen retkeä ja pidä se lämpimässä lentokonetilassa tai pois päältä akkua säästääksesi.
Pukeutuminen talviretkelle
Talviretkeilyssä pukeutuminen oikein on yksi tärkeimmistä turvallisuuteen liittyvistä asioista. On olennaista pysyä lämpimänä ja kuivana. Ei haittaa, jos talvella retkeillessä tulee välillä pikkuisen kylmä, mutta jos hikoilee paljon, tulee todella kylmä.
- Valitse oikeat materiaalit talviretkeilyyn: villaa, merinovillaa, teknistä tai fleeceä. Vältä mitään puuvillaista.
- Suosi kerrospukeutumista. Kerrospukeutumisen hyödyt korostuvat juuri talvella: voit helposti lisätä tai vähentää vaatetta sen mukaan, tuntuuko kylmältä vai liian lämpimältä.
- Aluskerros siirtää kosteutta pois iholtasi. Merinovilla ja tekninen materiaali ovat molemmat mukavia ja nopeasti kuivuvia. Oma suosikkini on merinovilla, sillä se ei ala haista pahalta. Erittäin kylmillä keleillä voi laittaa kaksi aluskerrosta.
- Välikerroksen tehtävä on eristää ja lämmittää. Esimerkiksi fleece toimii hyvin.
- Kuorikerros suojaa tuulelta ja kosteudelta. Pakkasille ja urheilullisempaan liikkumiseen sopii esimerkiksi soft-shell -asu, joka ei hiosta kuten vedenpitävät kuorivaatteet. Veden- ja tuulenpitäviä kuorivaatteita tarvitset pidemmillä talviretkillä ja usein Etelä-Suomen kosteilla talvikeleillä.
- Päiväretkille pakkasessa mahtava vaate on Islannin villapaita (tai vastaava). Se on samaan aikaan lämmin, hengittävä ja kuivalta tuntuva kosteanakin.
- Valitse lämpötilan mukaan joko kevyempi tai lämpimämpi pipo sekä hansikkaat. Merinovillainen tuubihuivi suojaa kaulan ja kasvot. Hyvin kylmillä keleillä balaklava antaa parhaan suojan viimalta.
- Jalat ja varpaat paleltuvat herkästi. Käytä ohuempaa alussukkaa ja sen päällä paksua villasukkaa.
- Taukoja varten tarvitset lämpimän neljännen kerroksen vaatetta. Vaikka soft-shell -takki tai villapaita tuntuisi jopa kuumalta liikkuessa, tauolla kylmä tulee nopeasti. Kevytuntuvatakki tai lämmin untuvatakki kuuluu talviretkeilijän varusteisiin niin pitkillä kuin lyhyilläkin talviretkillä.
- Kengät talviretkeilyyn kannattaa valita huolella. Pohjoisessa kannattaa varautua koviin pakkaslukemiin ja hyvin lämpimiin talvikenkiin. Erittäin kovilla pakkasilla voi käyttää lisäpohjallisia, varpaanlämmittimiä tai vetää villasukan kengän päälle. Talvikengän on myös hyvä olla vedenpitävä ja riittävän iso paksuille sukille, jotta varpaita pystyy liikuttelemaan.
Muita tärkeitä talviretkeilyvarusteita
- Ota talviretkelle aina mukaan otsalamppu ja varaparistot. Valoisa aika on talvella lyhyt, ja jos kulkuvauhdin arvio on mennyt pahasti pieleen, saatat yhä olla poluilla hämärän laskeutuessa.
- Pakkaa mukaan pieni ja kevyt solumuovinen alusta, jotta voit istuskella mukavasti lumessa tauoilla.
- Heti kun valoisa aika lisääntyy tammikuussa, pakkaa mukaan aurinkolasit. Lumi heijastaa valoa ja saattaa vahingoittaa näköäsi. Ota mukaan pidemmille retkille myös laskettelulasit.
- Ota aina mukaasi kartta ja kompassi, äläkä lähde talviretkelle ennen kuin osaat suunnistuksen perusteet.
- Pakkaa talviretkelle myös pieni ensiapupakkaus ja kevyt avaruuspeitto. Avaruuspeite ei vie paljoa tilaa repusta, mutta se voi hätätilanteessa suojata hypotermialta.
Liikkuminen talviretkellä
Talviretkikohteesta riippuen voit patikoida jalan tai lumikengillä. Lumikenkäillen tai liukulumikengillä voit poiketa helposti polulta omaan rauhaan lumiseen metsään. Pidemmille ja yön yli talvivaelluksille sopivat lumikengät, liukulumikengät sekä sukset.
- Jos maassa on vain vähän lunta, on helpointa retkeillä jalkaisin. Kun lunta on paljon, liikkumisen avuksi tarvitaan kohteesta riippuen esimerkiksi lumikenkiä. Pakkasella kulkeminen on usein helpompaa, nuoskalumi takertuu helposti lumikenkien ja suksien pohjiin.
- Jos retkeilet suosituilla talvireiteillä, ja polut on tallattu kovaksi, pääset parhaiten liikkumaan kävellen. Jäisillä alustoilla ja paljon korkeuseroja sisältävässä maastossa kannattaa käyttää nastakenkiä tai erillisiä kenkien päälle kiinnitettäviä jäärautoja.
- Sauvat ovat avuksi talviretkellä, myös jalan kulkiessa.
- Pidemmille yön yli talviretkille eli talvivaelluksille on suosituinta lähteä hiihtäen ja ahkion kanssa, mutta talvivaellus onnistuu myös lumikenkäillen ja rinkan kanssa. Älä lähde ensimmäiselle talviretkelle erämaahan, jossa ei ole tupia.
Ruokailu talviretkellä
Pakkasessa kaikki ruoka ja neste jäätyy: vesipullot, suklaapatukat ja pullat ovat ennemmin tai myöhemmin kivikovia. Lyhyemmillä päiväretkillä selviät perustaidoilla, pidemmillä talvivaelluksilla tarvitset enemmän osaamista ja varusteita ruoanlaittoon pakkasessa.
- Tosi kovilla pakkasilla puolentoista litran vesipullo jäätyy alle vuorokaudessa. Jäätyminen alkaa nopeasti, kun avaat pullon ensimmäisen kerran, avaamattomana jäätyminen on hitaampaa. Älä käytä lasipulloja pakkasessa, sillä ne rikkoutuvat. Pakkaa juomapullosi esimerkiksi villasukkaan tai solumuovisuikaleeseen.
- Talviretkelle kannattaa ottaa termospullo, ja täyttää se ennen retkeä kuumalla vedellä, kaakaolla, teellä tai mehulla. Lounaskeiton voi tehdä valmiiksi toiseen termokseen (tavallinen tai ruokatermos), ruokatermokseen sopii mikä tahansa ruoka.
- Evääksi päiväretkelle voi ottaa mitä tahansa joko nuotiolla lämmitettävää tai sellaisenaan syötävää. Kovilla pakkasilla haluat luultavasti syödä tumput kädessä, joten valitse helposti pakattavaa ja syötävää ruokaa. Suklaapatukkaa kannattaa pitää jonkun aikaa takin sisällä, jotta se pehmenee syötäväksi.
- Talvella retkeily kuluttaa enemmän kaloreita kuin kesällä, joten ota mukaan riittävästi energiaa.
- Ota mukaan retkelle tulitikut, jotta voit sytyttää nuotion.
- Muista talvella riittävä nesteytys. Janon tunnetta ei tule talvella samalla tavoin kuin kesällä, vaikka talviretkeily on usein urheilullisempaa kuin kesäretkeily. Siinä vaiheessa, kun janontunne iskee, nestevajausta on jo ehtinyt syntyä.
Turvallisuus talviretkellä ja talvivaelluksella
Turvallisuus retkeillessä on tärkeää ympäri vuoden, mutta talvella riskit ovat suuremmat. Sääennuste ja lumitilanne on hyvä selvittää ennen retkeä ja retken aikana. Pohjoisessa pitää tarkistaa myös lumivyöryvaara ja rajoitusvyöhykkeet kansallispuistojen alueella. Muissa Pohjoismaissa talviretkeilyssä on osattava myös turvallisuus talvella vuoristoalueella liikkuessa.
Sääolosuhteet talvella
- Sää voi vaihtua nopeasti ennusteesta riippumatta erityisesti tunturialueella Lapissa, mutta sään vaihteluihin on hyvä varautua missä tahansa talvella retkeillessä. Äkillinen lumimyräkkä voi peittää polut ja pyyhkiä kaikki jäljet näkymättömiin. Jos olet kulkenut jonkun jalanjäljissä, et välttämättä enää tiedä mihin suuntaan jatkaa, tai mihin suuntaan palata.
- Näkyvyys voi kadota talvella täysin joko lumen tai pilvisyyden takia. Kun kaikkialla näkyy vain valkoista, on vaikea hahmottaa mitään maamerkkejä, joita voisi verrata karttaan. ’Whiteoutissa’ suuntavaisto voi kadota ja navigointi tulla mahdottomaksi. Lumimyrskyssä on osattava päättää, pitääkö kääntyä takaisin vai jatkaa esimerkiksi tuvalle, jolle oli kulkemassa.
- Tunne vesistöt. Kaikki virrat eivät jäädy kovallakaan pakkasella ja jäät voivat olla liian ohuita kantaakseen painosi. Tarkista jää- ja lumitilanne huolellisesti ennen retkeä esimerkiksi luontokeskuksesta. Jos kuljet järven jäällä, mukana pitäisi olla naskalit. Älä ota riskejä jäällä varsinkaan yksin retkeillessä.
- Kovalla tuulella kylmä keli muuttuu hyytävän kylmäksi. Kylmyys altistaa kylmettymiselle ja hypotermialle.
- Älä lähde ensimmäisillä talviretkilläsi kovaan pakkaseen, lumisateeseen, sumuun, merkitsemättömille reiteille tai lumivyöryalueille.
Hypotermia – tunnista varoitusmerkit
Mikä on hypotermia? Hypotermia on tila, jossa ihminen menettää enemmän lämpöä kuin pystyy sitä tuottamaan. Hypotermiassa ruumiinlämpö laskee alle 35°C:een yleensä johtuen altistuksesta kylmälle ilmalle tai kun ihminen on ollut kylmässä vedessä. Jos hypotermiaa ei hoideta, seurauksena voi olla sydämen tai hengityksen pysähtyminen.
Hypotermian yleiset syyt:
- Säähän nähden riittämättömän lämmin vaatetus
- Putoaminen veteen ja märissä vaatteissa oleminen liian pitkään
- Kylmässä ilmassa oleskelu liian kauan
Hypotermian oireet ovat joko lieviä, keskivaikeita tai vakavia:
- Tärinä
- Pinnallinen hengitys, heikko pulssi
- Koordinaatiokyvyn heikkeneminen
- Epäselvä puhe, sekavuus
- Kova uupumus, väsymys ja matala energiataso
- Tajunnan menetys
Hypotermiassa ei välttämättä itse tiedosta tilannettaan, sillä oireet ilmestyvät vähitellen. Sekavuus vaikeuttaa loogista ajattelukykyä, joka voi johtaa riskien ottamiseen.
Lukusuositus: Juoksija.fi - 21 juoksijaa kuoli hypotermiaan Kiinassa
Lumivyöryt ja talviretkeily
Tiedosta lumivyöryvaara. Vaikka Suomessa ei ole vuoria, Lapin suurtuntureilla on lumivyöryjä. Tarkista lumivyöryennuste Ilmatieteenlaitoksen sivuilta ja kysy myös neuvoja alueen luontokeskuksesta. Lumivyöryalueella retkeillessä pitäisi osata lumiturvallisuuden perusteet:
- On osattava tunnistaa erilaiset lumivyörytyypit ja epävakaat lumiolosuhteet.
- Lumessa ja jäällä liikkuessa ei saa ottaa riskejä.
- Jos näet toisten ihmisten jälkiä rinteillä, se ei tarkoita, että reitti olisi turvallinen.
- Turvallisuus on tärkeämpää kuin kohteen saavuttaminen – käänny takaisin, jos jokin tuntuu turvattomalta tai poikkeavalta.
- Jos aiot retkeillä säännöllisesti lumivyöryalueilla, kouluttaudu lumiturvallisuuskursseilla.
Talviretkeily yksin
Voit retkeillä myös talvella yksin, vaikka sitä ei yleensä suositella. Harjoittele yksinvaellusta ja -retkeilyä ensin kesällä.
- Varsinkin pidemmillä talviretkillä ja talvivaelluksilla on ehdottoman tärkeää tuntea varusteensa ja niiden toiminta läpikotaisin. Varmista ennen retkeä, että kaikki varmasti toimii kunnolla.
- Käytä näkyviä vaatteita talviretkillä. Valitse ainakin yksi kirkkaan värinen takki, reppu tai pipo, jotta hätätilanteessa näkyisit kauas.
- Kulje talviretkillä vain merkityillä poluilla. Valitse ensimmäisiksi talviretkikohteiksi polkuja, jotka tunnet jo kesältä tai syysvaelluksilta. Jos et löydä polun merkkiä, tai merkit ovat hautautuneet lumeen, käänny takaisin. Turvallisuus on tärkeämpää kuin kohteeseen pääsy.
- Jos retkeilet talvella vaativammissa kohteissa tai lähdet talvivaellukselle, harkitse satelliittiviestintä. Muista, että matkapuhelinten kuuluvuus on rajallista varsinkin pohjoisemmassa.
- Varaudu kelin äkilliseen huononemiseen ja laadi turvallisuussuunnitelma. Suhtaudu hypotermiaan vakavasti, varsinkin, jos sinulla on jokin sairaus, joka vaikuttaa lämmönsäätelyysi.
Muista aina kertoa jollekin reittisuunnitelmistasi ja aikataulustasi ennen retkelle lähtöä, vaikka et lähtisi yksin matkaan. Kerro retkestäsi myös silloin, kun menet vain päiväretkelle tai olet menossa yöpymään autiotuvalle, jonne ei olisi pitkä matka.
Talvivaellus eli yön yli retket talvella
Kun olet ensin harjoitellut helpompia talviretkiä tekemällä päiväretkiä tai nukkumalla yöt tuvissa tai vuokramökeissä, voit kokeilla talvitelttailua tai pakkasella laavussa yöpymistä. Merkityiltä poluilta kannattaa siirtyä omille reiteille vasta kun kokemusta on karttunut riittävästi – ja voi myös pysytellä merkityilläkin reiteillä.
Pidemmille talvivaelluksille teltan kanssa voit lähteä ensin reiteille, joilla on paljon tupia. Tuvan vieressä telttaillessa voit harjoitella esimerkiksi hiihtovaellusta ahkion kanssa helpommissa olosuhteissa kuin avotunturialueilla, jossa tupaverkostoa ei ole.
Majoittuminen ja yöpyminen teltassa talvella – perusasiat
- Perusvarusteet ovat suurin piirtein samat yhden yön reissulle tai viikon talvivaellukselle. Pidemmälle talvivaellukselle otetaan mukaan enemmän ruokaa ja polttoainetta. Lyhyelläkin retkellä tarvitset riittävästi lämmintä vaatetta.
- Tarvitset talvimajoittumiseen sopivan teltan, makuupussin ja makuualustan sekä halutessasi routamaton. Olennaisiin varusteisiin kuuluu myös mm. lapio.
- Opettele pystyttämään ja kiinnittämään teltta lumeen.
- Suunnittele, miten huolehdit WC-käynneistä.
- Opettele talvivaelluksen rutiinit leirin pystyttämisestä sen purkamiseen.
Ruoka ja vesi pakkasella – perusasiat
- Jos lähdet yön yli talvivaellukselle, ota mukaan retkikeitin ja talvikaasu. Talvikaasua voit käyttää noin -15°C asteen pakkasilla. Kylmemmille keleille tarvitset bensa- tai monipolttoainekeittimen sekä polttoainetta. Opettele keitinten käyttö.
- Älä käytä retkikeitintä teltassa ennen kuin tiedät varmasti mitä teet. Jos kuitenkin lumimyräkkä on yllättänyt ja kokkaat teltassa, huolehdi tuuletuksesta, jottei vesihöyry ja häkä jää telttaan.
- Talvivaelluksella joudut sulattamaan vettä lumesta. Tähän tarvitset ison kattilan. Täytä aamulla termospullot kuumalla vedellä ja laita ruokatermokseen lounas tekeytymään.
- Pidä juomapullot yön aikana lämpimässä, jotta ne eivät jäädy.
- Hyödynnä autiotupia lämmittelyyn, varusteiden kuivaamiseen ja veden sulatukseen.
Talviretkeily voi olla kivaa vaikkei talvi olisi se lempivuodenaika. Talvivaelluksesta voi nauttia, vaikkei haluaisi tai voisi yöpyä teltassa pakkasella. Aloita mukavista muutaman tunnin päiväretkistä lähiseudullasi hienolla kelillä ja siirry vähitellen itsellesi sopivasti haastavampiin retkiin – toiselle laavuyö pakkasessa tuo yhtä paljon elämyksiä kuin toiselle Grönlannin halki hiihtäminen!