Ultrakevyt sadehame kevytretkeilyyn ja vaellukseen – DIY

Ultrakevyt sadehame kevytretkeilyyn ja vaellukseen – DIY

Ripstop Nylonista valmistettu ultrakevyt sadehame (paino 36 g) on kevytretkeilyyn mainio varuste. Sadehameen ompeluun alusta loppuun kuluu vain pari tuntia.

Sadehame on yksi helpoimmista kevytretkeilyn varusteista valmistaa itse. Ultrakevyt sadehame on kätevä pakata taskuun ja kiskaista sateen yllättäessä vaellushousujen päälle.

Ripstop Nylonista valmistettu ultrakevyt sadehame (paino 36 g) on kevytretkeilyyn mainio varuste. Sadehameen ompeluun alusta loppuun kuluu vain pari tuntia.

Kas tässä ohjeet, joilla onnistut DIY-projektissa!

Sadehameen kangas ja muut tarvikkeet

Valitsin kankaaksi vedenpitävän ja kestävän Ripstop Nylon 20den -kankaan, joka painaa vain 36 grammaa / neliö. Myös ”silnylon” -nimellä tunnettu kangas sopii niin sadeasuihin kuin telttoihin ja tarppeihin. Ripstop Nylon on halpa ultrakevyt materiaali.

Tilasin kankaan saksalaisesta extremtextil.de -verkkokaupasta. Samasta kankaasta on tarkoitus ommella myös pieni ultrakevyt tarppi, joten hankin kangasta kerralla enemmän yksien postikulujen hinnalla.

Sadehameen hinta jäi todella edulliseksi. Kangasta kului alle metri, palan hinnaksi tuli noin 10 euroa. Muut tarvikkeet eli terävät sakset, ompelukoneen neulat, kuminauha, lanka, merkkauskynä jne. löytyivät omista varastoistani.

  • UL-kankaaseen tarvitset erittäin terävät sakset tai leikkuuterän, jotta leikkuupinnasta ei tule söhröä.
  • Koneeseen kannattaa vaihtaa ohut ja terävä mikroneula, joka läpäisee kankaan siististi ja jättää mahdollisimman pienen reiän.
  • Langaksi käy mikä tahansa tekokuituinen ompelulanka (polyester), eli ei puuvilla.
  • Kuminauhan on hyvä olla napakkaa mutta todella joustavaa.

Sadehameen kaava ja leikkaus

Yksinkertaisimmillaan sadehame syntyy suorakaiteen muotoisesta palasta.

  • Kankaan leveys: Mittaa levein kohtasi vyötäröstä alaspäin (todennäköisimmin lantion ympärys). Lisää tähän noin 40 cm. Mitta sisältää liikkumavaran ja saumanvarat
  • Kankaan korkeus: Mittaa väli vyötäröstä pohkeen alapuolelle. Lisää tähän noin 10 cm.
  • Väljempään malliin: lisää leveyteen senttejä. Näillä mitoilla ja vastaavalla kankaalla sadehameesta tulee mukavan väljä muttei säkki.
  • Pidempään malliin: suorakaiteen mallinen sadehame ei toimi hyvin nilkkapituisena – leikkaa helma leveämmäksi tai tee kävelyhalkio. Tai tee säkki.

Mittaa tarvittava pala kankaasta. Piirrä esim. liitukynällä tai erottuvalla (taika)tussilla merkit suoraan kankaaseen. Liitu lähtee pois pyyhkimällä. Ompelutarvikeliikkeistä löytyy myös tusseja, joista ei jää pysyviä jälkiä.

Kaavoja ei kannata kiinnittää nuppineuloilla ultrakevyeen kankaaseen, koska niistä jää turhia reikiä. Leikkaa terävillä saksilla tasaisella pinnalla, jotta kangas pysyy paikoillaan.

Sadehameen ompelu

Suorakaiteen ompelu hameeksi on yksinkertaista. Tarvitaan vain sivusauma, helman kääntäminen ja yläreunan kuja kuminauhaa varten.

Sivusauma

Aloitin sivusauman ompelulla. Unohdin ostaa saumateippiä, joten tikkasin saumanvarat.

Ensin ompelin sivusauman kankaan oikeat puolet vastakkain. Sitten käänsin saumanvarat nurjalla puolella litteäksi ja tikkasin kapeasti kiinni hameeseen.

Pienestäkin neulasta jää pienen pieniä reikiä, joten saumateippiä kannattaa käyttää, jos haluaa täysin vedenpitävät saumat.

Helma

Käänsin helman kahteen kertaan ja ompelin kapeasti kiinni.

Yläreuna

Kuminauhakujan valmistus sujui kätevästi seuraavassa järjestyksessä. Aluksi taitoin 4 cm yläreunasta hameen sisäpuolelle. Sitten käänsin noin sentin taitteen alareunasta kaksin kerroin, jotta reunasta tuli vahvempi ja siistimpi. Tikkasin taitteen läheltä sen alareunaa ja jätin parin sentin pätkän auki sivusauman kohdalle.

Seuraavaksi tein kuminauhoille (2 kpl) kujat tikkaamalla puolivälistä taitetta. Näin syntyi kaksi sentin levyistä kuminauhakujaa. Jätin keskitikkiin parin sentin aukon kuminauhoja varten.

Yhdelläkin kuminauhalla pärjää. Kaksi rinnakkaista kuminauhaa laskostaa kankaan tasaisemmin, eikä se ”pussita” kuten yksi kuminauha. Toista kuminauhaa voit myös käyttää hätätilanteessa jonkin asian korjaamiseen ja sadehame pysyy yhä päälläsi sillä yhdelläkin kuminauhalla.

Mittaa kuminauhan pituus niin, että puet ensin yllesi vaellushousut (tai ne varusteet, joiden päällä aiot käyttää sadehametta). Tee kuminauhasta lenkki (älä vielä leikkaa) ja testaa sopivaa pituutta.

Kun saat lenkin vedettyä vyötäröllesi venytettynä siten, että se kulkee vartalon leveimmän kohdan ohi sujuvasti ja istuu vyötäröllä mukavasti, olet löytänyt sopivan pituuden. Lisää tähän 10 cm. Leikkaa kaksi samanpituista pätkää.

Ohuen ja pyöreän kuminauhan saa vietyä kujaan kätevästi pikkuisen hakaneulan avulla. Minihakaneuloja kannattaa ottaa talteen uusien vaatteiden tuotelapuista. Helpoiten ohuen kuminauhan saa renkaaksi ihan vain solmimalla päät tiukasti.

Valmis! Sadehame pääsi testikäyttöön ensin Ruotsiin Abiskon-vaelluksille ja sen jälkeen Tuntsan erämaahan ja Sallan retkille.

Sadehame – kokemuksia

Sadehame onnistui ompelumielessä erittäin hyvin, mutta käytössä paljastui kolme suurta ongelmaa.

Sadehameen materiaali

Kangas hiostaa todella paljon. Vaikka sadehame on yllä, sadepäivänä tuhannen prosentin kosteus tiivistyy sadehameen sisäpuolelle. Seurauksena on nihkeän vetinen takamus vaellustrikoissa. Jos vesi olisi tullut sisään sivusaumasta, kastumisen olisi pitänyt olla enemmän toispuoleista. Saattoi olla silti teipin puutetta.

Sadehameen pituus

Mittasin mielestäni huolella sadehameen pituuden, jotta se riittäisi pitkälle sääreen. Ei riittänyt, tai sitten helma nousee juuri pohkeeseen kävellessä. Seurauksena on kaiken sadehameen ulkopuolelta noruvan veden valuminen suoraan vaellustrikoisiin polvesta alaspäin. Säärystimien lisääminen yhtälöön torpedoisi koko sadehameen idean helppoudesta ja keveydestä. En pysty käyttämään mitään epämukavia vettähylkiviä vaellushousuja, joten niillä ei ongelma ratkea.

Sadehame vai sadehousut

Tykkään sadehousuista! Sadehousut (erityisesti joustavasta ultrakevyestä materiaalista valmistetut OMM sadebyysat, jotka menivät riekaleiksi Sarekin vaelluksella Ruotsin Lapissa) toimivat kerta kaikkiaan paremmin kuin sadehame. Kahlauksessa housujen lahkeet voi niputtaa kiinni vaelluskenkiin, hameesta ei ole mitään iloa. Pensaikossa rämpiessä sama juttu, hame ei suojaa märiltä pajupuskilta ja kanervilta.

En ole heittänyt vielä kirvestä kaivoon, paitsi kohta numero 3 on melko kriittinen.

Seuraavaksi ompelen toisen sadehameen hieman erilaisesta kankaasta ja vähän pidempänä ja aavistuksen leveämpänä helmasta. Käytän saumateippiä. Saatan kokeilla kietaisumallia.

Hivenen painavampi tai jäykempi kangas ei ehkä nousisi niin helposti kävellessä ja tuulen mukana, mikä voisi vähentää jalkojen kastumista.

Sen jälkeen yritän luultavasti kursia sadehousujani kasaan epätoivon vimmalla!

Lue myös: Mitä on kevytretkeily? Pakkauslista ja 10 vinkkiä joilla aloitat kevytretkeilyn!


Varusteet DIY/MYOG Vaellus Kevytretkeily Patikointi Retkeily Kesä Syksy
– SHARING IS CARING –

LISÄÄ TARINOITA

EDELLINEN JUTTU
Bondhusvatnet Norjan Hardangerissa on uskomaton nähtävyys
SEURAAVA JUTTU
Sallan Pahakurun kierros – kansallispuiston tunturien ympäri