Vesiputousten Husedalen on Norjan kauneimpia vaellusreittejä

Vesiputousten Husedalen on Norjan kauneimpia vaellusreittejä

Husedalenin laakson jylhät ja vehreät maisemat ovat huikaisevan kauniita. Keskellä vuoria suuret vesiputoukset syöksyvät satoja metrejä valkoisenaan vaahdoten.

Husedalen on mahtavien vesiputousten laakso Hardangerviddan kansallispuistossa ja yksi kauneimmista laaksoista Norjassa. Neljän vesiputouksen reitti johtaa huikeille näköalapaikoille ja kuohujen partaalle.

Husedalenin vaellusreitti on tunnettu jo pitkään yhtenä Norjan kauneimmista vaelluksista. Reitin lähtöpisteeseen Kinsarvikiin on noin 2,5 tunnin ajomatka Bergenistä.

Hardangerfjordin alue

Hardangerin seutu on uljaiden vuonojen aluetta läntisessä Norjassa. Bergenistä on noin tunnin matka autolla Hardangerille.

Hardangerin alueella sijaitsevat useimmat Norjan suosituimmista luontokohteista. Tunnetuimmat turistikohteet ovat Trolltunga ja Vøringsfossenin putous.

Helpoiten hienot vaellusreitit ja vesiputoukset saavuttaa autolla. Samalla kannattaa poiketa edullisissa, laadukkaissa ja valikoimiltaan suurissa urheilu- ja retkeilyvarusteliikkeissä, joita löytyy pienistäkin kylistä.

Hardangerviddan kansallispuisto

Hardangerviddan kansallispuisto on Norjan suurin kansallispuisto, pinta-alaltaan 3422 neliömetriä. Kansallispuisto on perustettu vuonna 1981. Hardangerviddassa elää Pohjois-Euroopan suurin villien porojen lauma, 12 000 yksilöä.

Laajalla vuoristoylängöllä on kattava tupaverkosto ja paljon vaellusreittejä yli 1000 metriä merenpinnan yläpuolella. Retkeilyreiteille pääsee eri puolilta kansallispuistoa. Suosituin reitti on Kinsarvikista pitkin Husedalenin laaksoa, jolloin nousumetrejä tasangolle kertyy noin tuhat.

Hardangervidda on suosittu retkeilyalue vuoden ympäri. Varsinainen vaelluskausi alkaa yleensä vasta lähempänä heinäkuuta.

Saapuminen ja pysäköinti Husedaleniin

Bergenin suunnalta saavutaan autolla tietä E16 ja Rv13 Hardangerbruan sillan yli. Sillan jälkeen käännytään Oddaan, Kinsarvik on matkan varrella.

Kinsarvikissa voi pysäköidä esimerkiksi Mikkelparkenilla. Kylän keskustasta johtaa kävelytie ”Fossastien” Husedaleniin, jolloin patikointiin tulee pari kilometriä lisää matkaa.

Husedaleniin ajetaan tietä Fv108 pitkin. Husedalenin pysäköintialue sijaitsee lähellä mikroautorataa ja ampumarataa juuri ennen Vivippo-jokea. Pysäköinti on maksutonta.

Joissain kartoissa näkyy P-alue lähellä Tveitafossenia. Tämä on voimalaitoksen aluetta, jonne ei saa ajaa. Husedaleniin järjestetään myös kuljetuksia.

Husedalen – vaellusreitti

Husedalenin laakson jylhät ja vehreät maisemat ovat huikaisevan kauniita. Keskellä vuoria suuret vesiputoukset syöksyvät satoja metrejä valkoisenaan vaahdoten. Reitti vie paikoin aivan veden rajaan ja niin lähelle vesiputouksia, että putouksesta hienona sumuna kulkeutuva vesi kastelee vaatteet.

Husedalenin viiden kilometrin vaellusreitin varrelle osuu neljä uskomattoman hienoa vesiputousta. Vesiputoukset ovat järjestyksessä Kinsarvikista:

  • Tveitafossen 200 mpy
  • Nyastølfossen 400 mpy
  • Nykkjesøyfossen 600 mpy
  • Søtefossen 900 mpy.

Hardangerviddan kansallispuiston raja osuu kahden ensimmäisen putouksen välille.

Husedalenin vaellusreitti vesiputouksille on yhdensuuntainen reitti eli paluumatka kuljetaan samaa polkua. Nyastølfossenilta voi vaihtoehtoisesti patikoida helppoa ja nopeaa hiekkatietä molempiin suuntiin.

Vesiputousten reitti on merkitty punaisella, eli se on luokiteltu vaativaksi. Hiekkatietä pitkin ja vain 1-2 putouksella käynti on kuitenkin helposta keskivaativaan.

Husedalenin reitti on suosittu myös pidemmille vaelluksille. Stavalin vuoristotuvalle on Kinsarvikista 13 km. Kahden päivän klassikkovaellus Kinsarvikista Stavalin kautta päätyy Lofthusiin.

Reittikuvaus

Husedalenin reitti alkaa Vivippojoen ylityksellä hienoa siltaa pitkin. Nykkjesøyvegen -soratie sukeltaa havumetsään lyhyen niittyosuuden jälkeen. Loistavan vihreän ja turkoosin värinen Kinso-joki mutkittelee koko matkan oikealla puolella laakson pohjalla, soratie kulkee ylempänä rinteessä.

Matkan varrella on useampi infotaulu ja kartta, jossa kerrotaan alueen historiasta, luonnosta ja reiteistä. Ensimmäiselle vesiputoukselle ehtii reilusti alle tunnissa, vaikka kuvaisikin joka puskan.

Tveitafossenin alapuolella seisoo valkoiseksi rapattu vesivoimala. Vesiputous jää kansallispuiston alueen ulkopuolelle, joten suojelu ei ulotu Tveitafossenille asti. Sähkölinjat eivät varsinaisesti kaunista maisemaa, mutta aivan kuohujen päälle rakennetulta tasanteelta näkymä vesiputoukselle on hieno.

Tveitafossenin valkoinen vesimassa syöksyy voimalla noin sadan metrin matkan tummaa kiveä vasten. Hieno vesisumu leijailee kauas tielle asti. Näkymä on vangitseva.

Tveitafossenilta patikointia voi jatkaa hiekkatietä tai T-kirjaimilla merkittyä luonnonpolkua. Voimalaitoksen takaa lähtevä polku kulkee ison putken vieressä jyrkkää rinnettä. Polku on kivikkoinen ja sateella paikoin melko liukas.

Rinteen nousemisen jälkeen saavutaan tasaisemmalle alueelle. Kinso-joki muodostaa ison suvantokohdan ennen syöksymistään alas vuorilta. Rannalla on betonitasanne ja pikkuinen mökki. Kyltti kieltää uimisen altaassa – virtaus veisi nopeasti mennessään.

Puun latvojen takana kohisee jo valkoisenaan seuraava vesiputous, Nyastølfossen. Seuraava etappi kuljetaan vehreässä metsässä ja kallioilla, jotka kasvavat saniaista ja mustikkaa.

Välillä polku on tasaisempaa, välillä juurakkoista ja kivikkoista. Kuravelliäkin on sateella jonkun verran, mutta märät kohdat voi kiertää. Ylemmäs noustessa männyt vaihtuvat käkkyräisiin koivuihin.

Muutamassa kohdassa pääsee ihailemaan maisemia alas laaksoon, kun polku kulkee aivan jyrkän seinämän lähellä. Kovin pitkään ei tarvitse kulkea, kun jylinä Nyastølfossenilta alkaa jo kuulua.

Nyastølfossenia pääsee ihailemaan hienolta paikalta, kun poikkeaa polulta kallioiden reunalle. Tasanne on melko jyrkkä ja seinämät putoavat pystysuoraan laakson pohjaa kohti. Aivan reunalle ei kannata mennä heilumaan varsinkaan sateella.

Nyastølfossen on vielä Tveitafossenia vaikuttavampi ja pudotukseltaan melkein kaksi kertaa pidempi. Vesiputous alkaa loivemmalla valumisella pitkin kivipaasia ja lopulta jyrkkenee pystysuoraksi pudotukseksi. Pauhu on käsittämättömän kova ja putous niin maaginen näkymä, että on vaikea jatkaa matkaa.

Polku jatkuu kivikkoisena ja kulkee isoa puutonta kallionrinnettä pitkin. Sateella sammaleisella kalliolla saa astella varovaisesti, ettei liukastu. Puiden latvojen yläpuolelta avautuu maisemia vehreään laaksoon.

Matkan varrella kuljetaan varjoisassa metsässä, jossa syvän vihreät sammalmatot peittävät maan. Valtavan suurien lohkareiden väliin jää luolia, kuin vuorenpeikkojen asumuksia.

Viimeinen osuus kulkee ylös jyrkkää kalliota, jossa kasvaa tiheässä mäntyjä. Reitti saapuu polkujen risteykseen: eteenpäin ja oikealle jatkaen voisi käydä Nyastølfossenin putouksen yläpuolella ja jatkaa Nykkjesøyfossenin ja Søtefossenin vesiputouksille. Vasemmalle lähtee oikopolku soratielle.

Soratielle johtavasta risteyksestä olisi ollut vain lyhyt matka käväistä vesiputouksen päällä ja seuraavalle Nykkjesøyfossenin vesiputouksellekin polku olisi ollut lähinnä tasamaata.

Alun perin tarkoitus oli nähdä kaikki vesiputoukset, mutta yltyvä sade ja zoom-linssin rikkuminen Norjan-reissun alussa saivat kääntymään paluumatkalle jo Nyastølfossenin jälkeen. 50mm linssillä vesiputouksia ei oikein saanut edes mahtumaan kuvaan.

Soratieltä avautuvat kauniit maisemat laaksoon puiden latvojen yläpuolelta. Aivan laakson pohjalle ei ole näkymiä, mutta vesiputouksia ja jylhiä vuoria pääsee ihailemaan.

Tie laskeutuu ensin pitkän matkaa suoraan, kunnes muuttuu serpentiiniksi Tveitafossenin yläpuolella. Loppumatka kuljetaan tuttua tietä takaisin Vivippo-joelle ja parkkipaikalle.

Käytännön vinkit Husedalenin retkelle

Pysäköinti

  • Pysäköintialueen vierestä löytyvät maksulliset WC-tilat.
  • Pysäköintialue sijaitsee hienon joen vieressä. Joen äärellä on pöytä- ja penkkiryhmä, jossa nauttia eväitä.

Polku

  • Sateella reitti on paikoin erittäin liukas, mikä hidastaa kulkemista.
  • Ensimmäiselle ja lähelle toista vesiputousta pääsee helposti hiekkatietä hienossa maisemassa. Jos keli on huono, aikaa on vähän, tai etsit vain helppoa vaellusta, suosittelen reitin ensimmäistä etappia.

Luonto ja eläimet

  • Toukokuun alusta kesäkuun puoliväliin osuu porojen vasonta. Poronvasojen suojelemiseksi monet DNT:n tuvista ovat kiinni, ja luonnossa tulee liikkua erittäin varovaisesti.
  • Maisemat mitä ilmeisemmin vain paranevat putous putoukselta – hyvällä kelillä kannattaa varmasti käydä ihailemassa koko reitti.

Muuta nähtävää lähellä:

  • Reilun vartin ajomatkan päässä odottaa huikea Hardangerbrua-silta. Silta yli vuonon on hieno nähtävyys ja jännittävä ylitys matkalla Bergeniin.
  • Upeiden retkikohteiden Oddaan on matkaa kolme varttia.
  • Alle tunnissa ajaa Norjan yhdelle suosituimmalle luontonähtävyydelle, Vøringsfossen-vesiputoukselle.
  • Tunnin ajomatkan päästä Sunndalista löytyy Hardangerin suosituin Insta-kuvauspaikka, Bondhusvatnet.
  • Upea Vettisfossenin vesiputous ja Jotunheimen parhaat vaellukset odottavat kolmen tunnin päässä.

Husedalen vaellus

  • Kohde: Kinsarvik, Hardanger, Norja
  • Reitin pituus: 5 km neljännelle vesiputoukselle
  • Vaikeus: keskivaativa-vaativa
  • Kulkuaika: 5-6 h (riippuen reitin pituudesta)
  • Milloin mennä: toukokuulta syyskuulle
  • Missä yöpyä: telttaillen vuorilla, DNT:n tuvissa, Kinsarvikissa leirintäalue

Norja Hardanger Hardangerviddan kansallispuisto Patikointi Vaellus Retkeily Vuorilla Kesä
– SHARING IS CARING –

LISÄÄ TARINOITA

EDELLINEN JUTTU
Isokuru ja Karhunjuomalammen reitti Pyhä-Luostolla
SEURAAVA JUTTU
Bondhusvatnet Norjan Hardangerissa on uskomaton nähtävyys