Kilpisjärvi

Kuvankauniilla Kilpisjärven alueella sijaitsee erämainen Mallan luonnonpuisto, joka tarjoilee uskomattoman hienoja elämyksiä luonnossa jo lyhyellä päiväretkellä. Mallan luonnonpuiston kuuluisimmat nähtävyydet ovat Kolmen valtakunnan rajapyykki, Kitsiputous sekä Pikku-Malla. Mallan läpi kulkeva Mallan polku on osa Kalottireittiä.

Lue lisää


Saanatunturi on yksi Suomen tunnetuimmista ja korkeimmista tuntureista. Saana sijaitsee Kilpisjärvellä aivan Käsivarren peukalossa Enontekiön kunnassa. Saanalla on kaksi suosittua retkeilyreittiä: Saanan huipun reitti ja pidempi Saanan kierros.

Lue lisää


Halti on Suomen korkein tunturi, jonka huippu, Háldičohkka, kohoaa 1324 metriä merenpinnan yläpuolelle. Suosituin reitti Kilpisjärveltä Haltille on Kalottireitti, mutta perille pääsee myös omia polkujaan erämaan halki. Kuljin Haltille Kalottireittiä, mutta palasin Kilpisjärvelle Termisjärven kautta poiketen merkityltä polulta Kuonjarjoella. Olin haaveillut jo pitkään Haltin huiputtamisesta, ja yksinvaellus toteutui vihdoin elokuussa 2021. Menomatka sujui hiukan paremmin kuin paluumatka, josta tämä juttu kertoo.

Lue lisää


Haltin vaellus: yksin Suomen huipulle

Halti on Suomen korkein tunturi, jonka huippu, Háldičohkka, kohoaa 1324 metriä merenpinnan yläpuolelle. Tunturi sijaitsee Suomen ja Norjan rajalla, ja huipulle voi kiivetä molemmista maista. Suosituin vaellusreitti Kilpisjärveltä Haltille on Kalottireitti. Pohjoisen Suomen, Norjan ja Ruotsin halki kulkevasta Kalottireitistä noin 70 kilometrin pätkä on Suomessa, ja siitä suurin osa kulkee Käsivarren erämaa-alueella. Kilpisjärveltä Haltille matkaa kertyy noin 55 km yhteen suuntaan. Haltin vaellus on vaativa alueen erämaisuuden ja vesistöjen ylityksien takia, vaikka Kalottireitti onkin merkitty ja Haltin-reitillä on kattava tupaverkosto. Haltin vaelluksen kesto on noin 3-7 päivää.

Lue lisää