Ultrajuoksu


Ultrajuoksu tai polku-ultra on kasvattanut suosiotaan viime vuosina polkujuoksun yleistymisen myötä. Ultrajuoksu vaatii yleensä kovaa harjoittelua ja aiheuttaa hien lisäksi kyyneleitä (joskus vertakin), mutta lajin tuomat elämykset keskellä kauneinta luontoa ovat vertaansa vailla.

Lue lisääHerajärven kierros Kolin kansallispuistossa ja sen ympäristössä on reilun 60 kilometrin vaellusreitti uskomattoman hienoissa maisemissa. Herajärven kierros muodostuu oikeastaan kahdesta Herajärveä kiertävästä rengasreitistä: 35 km pohjoispään kierroksesta ja 30 km eteläpään kierroksesta. Herajärven kierroksella pääsee nauttimaan vaihtelevasta vaaraluonnosta, vihreistä metsistä ja sinisistä järvistä.

Lue lisää
Urheiluvuosi 2021 & polkujuoksun tavoitteet 2022

Vaikka vuosi 2021 olikin jälleen koronan kehystämä, sain kuluttaa polkujuoksutossuja ja vaelluskenkiä ihan riittävästi. Vuoteen mahtui paljon kilometrejä ja nousumetrejä, uusia haasteita ja toinen toistaan kauniimpia maisemia. Välillä harrastustoimintaa haittasivat työ ja jonkunlaiset rasitustilat tai loukkaantumiset, kaameita kelejäkin osui seikkailuihin. Kas tässä selostus menneestä liikuntavuodesta sekä polkujuoksuun liittyvät suunnitelmani vuodelle 2022.

Lue lisää


Kaldoaivin erämaan läpi kulkee suosittu Sevettijärvi-Pulmanki -vaellusreitti. Utsjoen kunnan alueella Lapissa sijaitseva 2924 neliökilometrin erämaa on Suomen suurin. Kaldoaivin maisema vaihtelee pohjoisen karusta tunturiylängöstä eteläisempiin tiheisiin tunturikoivu- ja havumetsiin, joita halkovat lukuisat joet ja jokilaaksot, järvet sekä suoalueet. Juoksin yksin 70 kilometrin matkan yhdessä päivässä Sevettijärveltä Pulmankiin keskellä kylmintä heinäkuuta.

Lue lisää


Miksi polkujuoksen?

Aloitin polkujuoksuharrastukseni keväällä 2020, vaikka en tiennytkään polkujuoksevani. Olin joskus aiemmin kuullut tai nähnyt sanan polkujuoksu, mutta jotenkin ajatellut, että se lienee jokin erityinen polkeva tyyli juosta. Olin ehtinyt jo hyvän tovin viilettää metsissä ennen kuin lenkkitossuostoksilla selvisi, että polkujuoksu tarkoittaa juoksemista poluilla, eikä mitään tamppaamista. Melko noloa, mutta olkoon. Vaikka polkujuoksu on juoksua, on se aika lailla eri laji kuin maantie- tai ratajuoksu. Olennaisin asia lajissa on juokseminen tai ylipäänsä liikkuminen luonnossa erilaisilla alustoilla. En olisi ikinä voinut kuvitella 1) että hurahdan ’juoksuun’ tai 2) miten valtavasti polkujuoksu on vaikuttanut kokonaisvaltaiseen hyvinvointiini.

Lue lisää