Ruotsi


Mystinen Tarfalan laakso Pohjois-Ruotsissa kätkeytyy useiden paritonnisten vuortenhuippujen kainaloon. Laakson pohjalla kimaltelee turkoosi Tarfalajärvi (Tarfalajaure, Darfáljávri), vuoria peittävät Ruotsin suurimmat jäätiköt, Storglaciären ja Isfallsglaciären. Karu ja kivikkoinen Tarfala on yksi kauneimmista Kebnekaisen vuorimassiivin laaksoista.

Lue lisää


Sarekin vaellus on monen vaeltajan ämpärilistalla. Sarekin kansallispuisto sijaitsee Ruotsin Lapissa Jokkmokkin kunnassa. Jylhä Sarek on Euroopan vanhin kansallispuisto ja sitä kutsutaan usein Pohjolan viimeiseksi todelliseksi erämaaksi. Sarekin alueella kohoavat kuusi Ruotsin kolmestatoista paritonnisesta vuoresta, jäätiköitä on noin sata. Merkittyjä polkuja tai tupia erämaassa ei ole, mikä yhdessä suurien jokien ylityksien ja vaihtelevien sääolosuhteiden kanssa tekee vaelluksesta vaativaa.

Lue lisää


Kebnekaisen vaellus: yksin Ruotsin huipulle

Kebnekaise (Giebmegáisi saameksi) on Ruotsin korkein vuori, jonka huipulla seistään noin 2097 metriä merenpinnan yläpuolella. Eteläiselle Sydtoppenille pääsee helpohkoa polkua pitkin, pohjoisemmalle Nordtoppenille vaaditaan muutakin kuin hyvät tossut. Kiirunasta noin 80 kilometriä länteen sijaitseva Kebnekaise on Pohjois-Ruotsin vaellusklassikko ja reisilihaksia mukavasti lämmittelevä päiväretki.

Lue lisää


Vaellus Ruotsin Lapissa: sateinen Vistas

Vistasin laakso – ruotsiksi Vistasdalen ja saameksi Vistasvagge – on vehreä vaelluskohde Kebnekaisen alppimaisemissa Ruotsin Lapissa. Polku kulkee alhaalla vuorten reunustamassa laaksossa Vistasjohka-joen vartta Alesjauren ja Nikkaluoktan välillä, ja se on merkitty punaisella maalilla. Vistasin halki pääsee Nikkaluoktasta myös Abiskoon, jolloin matkaa kertyy 84 kilometriä. Keskellä laaksoa sijaitsee Vistasin vuoristomaja. Vesialueet houkuttelevat myös melojia. Hyvällä säällä Vistasissa saattaa kulkea paljonkin retkeilijöitä, mutta hyvällä tuurilla tai huonolla kelillä laaksossa ei välttämättä törmää kehenkään. Paitsi ehkä hirviin!

Lue lisää