Rokuan Keisarinkierros tarjoaa hienoja harjuja ja jääkauden jälkiä

Rokuan Keisarinkierros tarjoaa hienoja harjuja ja jääkauden jälkiä

Historiallisen Keisarintien mukaan nimetty Keisarinkierros johdattaa Rokuan hienoimpien maisemien ja luontokohteiden äärelle. Reitin varrella on myös kauniita kirkkaita lampia sekä kotia ja päivätupia, joissa pitää taukoa.

Rokuan kansallispuisto kuuluu Rokua Geoparkiin, joka on valittu yhdeksi alueeksi UNESCOn ainutlaatuisten geologisten kohteiden joukkoon ensimmäisenä Suomessa. Alueeseen kuuluvat myös Oulujärven ja Oulujokilaakson alueet.

Vaihtelevassa harjumaastossa mutkitteleva 20 kilometrin mittainen Keisarinkierros on Rokuan kansallispuiston vaellusreiteistä pisin. Hienoimpien nähtävyyksien kautta kulkeva Keisarinkierros sopii mainiosti niin polkujuoksuun kuin yhden tai kahden päivän vaellukseen.

Rokuan kansallispuisto

Rokuan ainutlaatuista luontoa leimaavat hienohiekkaiset dyyni- ja harjumuodostelmat sekä harjukuopat eli supat, jotka ovat jääkaudella hiekkaan hautautuneiden jäälohkareiden jälkiä. Kuivassa ja karussa maaperässä menestyvät puista pääosin männyt, maata peittää paikoin lähes valkoinen palleroinen jäkälä.

Kansallispuiston nähtävyyksiin kuuluvat mm. korkea Pookivaara ja Pookivaaran torni sekä Syvyydenkaivo, joka on Suomen syvin suppa. Hopeanhohtoisten jäkälämattojen ympäröimät kirkkaat lammet harjujen keskellä ovat nekin kaunista katseltavaa.

Rokuan kansallispuiston luonto on herkkää, ja esimerkiksi tallatulla jäkälällä kestää kauan kasvaa takaisin. Kannattaa siis kulkea valmiilla poluilla. Metsäpalovaroituksen aikaan tulenteko on kaikkialla kiellettyä.

Telttailu on sallittua merkityillä taukopaikoilla: Kirvesjärvellä, Pitkäjärvellä, Pookivaaralla, Rokuanjärvellä, Lianjärvellä ja Saarisella. Rokualla ei ole kaivoja tai muuta vesipisteitä, joten oma juomavesi kannattaa tuoda mukanaan. Keisarinkierros on roskaton eli tuo omat roskat mukanasi pois luonnosta.

Rokuan kansallispuisto sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla noin 80 kilometriä Oulusta kaakkoon. Rokualle pääsee suoraan bussilla kesäkuun alusta syyskuun loppuun Vaalasta ja Oulusta.

Rokuan reitit

Rokuan kansallispuiston alueella risteilee laaja polkuverkosto, josta löytyy niin helppoja ja lyhyitä luontopolkuja kuin pitkiä ja haastavampia reittejä. Pysäköintialueita ja reittien lähtöpisteitä on useita: eteläpäässä Pitkäjärvi, keskivaiheilla Pookin, Rokuanhovin ja Rokua Outdoorsin parkkipaikat, sekä pohjoisessa Rokua Health & Spa:n pysäköintialue.

Patikointi- ja polkujuoksureittejä ovat Harjunpolku (2,5 km), Pookinpolku (4,9 km), Syvyydenkierros (6,2 km), Pitkäjärven esteetön polku (800 m) sekä Keisarinkierros (20 km). Lisäksi alueella on paljon maastopyöräilyreittejä, joista osa on yhteisiä vaellusreittien kanssa.

Rokuan Keisarinkierros reittikuvaus

Historiallisen Keisarintien mukaan nimetty Keisarinkierros johdattaa Rokuan hienoimpien maisemien ja luontokohteiden äärelle. Reitin varrella on myös kauniita kirkkaita lampia sekä kotia ja päivätupia, joissa pitää taukoa. Reitti on merkitty valkoisilla palloilla.

Keisarinkierrokselle pääsee esimerkiksi Pitkäjärven pysäköintialueelta. Pitkäjärven taukopaikalle johtaa 800 metrin vaativa esteetön polku, joka on leveä ja tasainen hiekkapolku. Pitkäjärvellä on kota ja kuivakäymälä, järven rannalta löytyy useita hienoja teltta- ja riippumattopaikkoja.

Taukopaikalta polkuja ja opasteita menee vähän joka suuntaan, ja jos ei ole tarkkana, saattaa päätyä väärälle puolelle Pitkäjärveä. Se ei haittaa, sillä molemmat alle kahden kilometrin mittaiset järven kiertävät polut johtavat Pookivaaralle.

Rokuan korkeimmalle kohdalle Pookivaaralle tunkataan pitkät portaat keskellä mäntymetsää. Pookivaaralla on useita rakennuksia: päivätupa, autiotupa, vuokratupa ja kuivakäymälä. Keskellä pihaa kohoaa hurjan korkea torni, jonka huipulla on mökki. Täällä päivystivät palovartijat entisaikaan.

Pookivaaralta ei juuri näe maisemia, sillä puut ovat niin korkeita. Näkötornista saattaisi päästä ihailemaan Kainuuta merelle saakka. Omalla lenkilläni kiipeily jäi välistä Kaldoaivin polku-ultraseikkailulla venähtäneen käsivarren takia.

Matka jatkuu kohti Saarista hiekkaista polkua alamäkeen. Hiekkaisella polulla on myös juurakoita, joten tarkkana saa olla tässäkin varsinkin painava reppu selässään juostessa.

Puolentoista kilometrin päässä odottelee jännittävä Syvyydenkaivo. Suppa on suota, jossa turvetta on jopa kahdeksan metrin kerros. Syvyydenkaivon opastemerkkiin voi nojautua pesemään hiekkaan haavoista ja paikkailemaan sääriänsä, jos sattui kompastumaan mäessä juurakoihin.

Syvyydenkaivolta matka jatkuu Saariselle hiekkaista kangaspolkua. Edessä on taas pitkiä portaita. Jäkälät hohtavat hopeisina rinteissä. Polkujen risteyksissä ruskeat viitat opastavat oikeaan suuntaan.

Saarisen taukopaikalle polku kulkee kahden järven välissä, Saarisen ja Salmisen. Kummankin edessä kasvaa tiheä männikkö. Saarisella on toinen kota järven rannalla.

Taukopaikalta reitti jatkuu löysässä hiekassa ja juoksu muuttuu raskaammaksi. Samalla polulla kulkevat myös fatbiket. Polkua jatkuu kolmisen kilometriä Kirvesjärven viitalle, josta voisi tehdä 700 metrin piston kodalle.

Kirvesjärven ja kylpylähotellin välille osuu hiekkapolkua, hienoa harjua, neulaspolkua sekä molemmin puolin kimaltelevia järvimaisemia. Lianjärveltä löytyy myös päivätupa sekä huussi. Hotellia lähestyttäessä polku muuttuu taas kivituhkapäällysteiseksi, polun varrella on joitakin puisia veistoksia.

Hotellin kohdalta Keisarinkierros kääntyy kohti etelää. Pienen lammen ja neulaspolun pätkän jälkeen matka taittuu asvaltilla ja jalkakäytävällä ja tuntuu hyvin pitkältä. Rokua Outdoorsin kohdalla karttaa saa katsella tosissaan, sillä vähän joka suuntaan lähtee polkuja ja teitä. Keisarinkierros kulkee kartalla itäisimpänä.

Keisarinkierroksen eteläisempi osa kulkee vanhimmilla luonnontilaisilla metsäalueilla ja saapuu Rokuanjärvelle. Rokuanjärven taukopaikalla on myös kota ja kuivakäymälä. Lähtöpisteeseen Pitkäjärven pysäköintialueelle on parisen kilometriä neulaspolkua.

Rokua Keisarinkierros kokemuksia

 • Koska reitin varrella ei ole vesipisteitä, otin reppuun 2.5 litran lötkösäiliön, joka riitti juoksuseikkailulle ihan hyvin.
 • Oma wc-paperi kannattaa ottaa mukaan, käymälöistä paperia ei löydy.
 • Aloituspisteeksi suositellaan kylpylähotellia, Rokuanhovia tai Rokua Outdoorsia, mutta reitille voi mainiosti lähteä myös Pitkäjärveltä ja kulkea myötäpäivään. Hienoimmat nähtävyydet osuvat tällöin reitin alkupuoliskolle.
 • Alue on sen verran pieni ja helposti saavutettavissa, että taukopaikoilla voi olla paljon porukkaa. Hiljaisuudesta ei välttämättä pääse nauttimaan niin paljon kuin toivoisi.
 • Polkujuoksijalle vähiten mieluisaa: lukuisat paarmat, todella paljon fatbike-liikennettä poluilla, paljon sorastusta tai tasaista kivituhkatietä ja rakennettua (myös jalkakäytävää) – tunnelma hieman ’urbaani’.
 • Hienointa: mukavan juostava polku komeassa harjumaisemassa, mahtavat palleroiset jäkälämatot, hienohiekkaiset polut tiheissä mäntymetsissä sekä kauniit pienet lammet.
 • Vinkki: yhdistä polkujuoksulenkkiin tunnelmallinen telttayö Pitkäjärven rannalla – ota mukaan myös uikkarit!


Linkkejä

Luontoon.fi Rokuan kansallispuisto

Rokua Keisarinkierros

 • Kohde: Pohjois-Pohjanmaa, Vaala
 • Reitin pituus: 20 km
 • Vaikeustaso: helppo-keskivaativa 
 • Milloin mennä: kesäkuulta syyskuulle (ympärivuotinen kohde)

Suomi Rokuan kansallispuisto Polkujuoksu Seikkailujuoksu Metsässä Kesä
– SHARING IS CARING –

LISÄÄ TARINOITA

EDELLINEN JUTTU
Matala ferritiini – juoksijan raudanpuute, oireet ja hoito
SEURAAVA JUTTU
Festvågtinden Lofooteilla: maailman kaunein auringonlasku