Riisitunturin kesäreitit: 11 km Riisin Rietas vie lumoaviin maisemiin

Riisitunturin kesäreitit: 11 km Riisin Rietas vie lumoaviin maisemiin

Riisitunturin huipulta avautuvat vihreät ja avarat maisemat joka suuntaan. Riisin Rääpäsy kääntyy kohti Ikkunalampea, Riisin Rietas ja Riisitunturin vaellusreitti jatkavat alas rinnettä länteen ja kohti Nuolivaaraa.

Jos olet suuntaamassa Oulangan kansallispuistoon Karhunkierroksen maisemiin, kannattaa ehdottomasti myös poiketa vain kivenheiton päässä sijaitsevassa Riisitunturin kansallispuistossa Posiolla. Riisitunturi on hieno luontokohde kesällä ja talvella. Kaikkein suosituin Riisitunturi on kenties talvella – upeat tykkykuuset houkuttelevat kuvaajia satumaiselle Riisitunturille sankoin joukoin.

Kesällä Riisitunturin huipuilta avautuvat kauniit vihreät tunturi- ja vaaraluontomaisemat sekä näkymät Kitkajärvelle. Yli- ja Ala-Kitkajärvet muodostavat yhdessä Euroopan suurimman lähteen.
Riisitunturin reitit sopivat kesällä polkujuoksuun, päiväretkeilyyn ja vaellukseen.

Riisitunturin kansallispuisto

Riisitunturin luonnonsuojelualueella on hienoa erämaista metsä- ja suoluontoa. Riisitunturi on tunnettu erityisesti rinnesoistaan. Riisitunturin huiput ovat lähes puuttomia, korkein huippu kohoaa 465 metriin.

Riisitunturin kansallispuistossa leiriytyminen on sallittua vain merkityillä taukopaikoilla eli laavujen ja tulentekopaikkojen läheisyydessä. Tulenteko on sallittua vain tulentekopaikoilla ja vain silloin, kun metsäpalovaroitus ei ole voimassa.

Riisitunturille on matkaa Posion keskustasta 30 kilometriä, Rukalta noin 35 kilometriä, Oulangan luontokeskukselta Riisitunturin parkkipaikalle 49 km ja Kuusamosta 60 km. Iso pysäköintialue sekä kahvila löytyvät Riisitunturintien päästä, jonne käännytään Tolvantieltä. Pysäköinti on maksutonta.

Riisitunturin kesäreitit

Riisitunturin alueella on yli 40 kilometriä merkittyjä reittejä. Riisitunturin kesäreitit lähtevät Riisitunturin pysäköintialueelta Riisitunturintieltä. Kaikki reitit pistäytyvät Riisitunturin huipulla.

Helpoin reiteistä on lyhyt ja suosittu Riisin Rääpäsy, 4,3 kilometrin rengasreitti. Riisin rietas on noin 11 kilometrin rengasreitti hienossa vaihtelevassa tunturi- ja metsämaisemassa. Riisitunturin 26 kilometrin reitti johtaa Riisitunturilta Kirintövaaralle. Reitit on merkitty näkyvästi, eksymisen vaaraa ei juuri ole.

Riisitunturin kansallispuistossa saa liikkua vapaasti, mutta luonnon suojelemiseksi on hyvä suosia merkittyjä reittejä. Riisitunturi on roskaton retkeilykohde. Häiritsevä dronen lennättäminen on kielletty.

Riisin rietas reittikuvaus

Riisin rietas -reitin lähtöpaikka on pysäköintialueella kotakahvilan vieressä. Porttirakennelman sisältä löytyy kaikenlaista infoa retkeilystä ja alueen luonnosta. Polku alkaa saman tien nousta ja loivaa nousua jatkuu käytännössä koko 1,7 kilometrin matkan Riisitunturin huipulle.

Heti reitin alkupuolella on aidattu nähtävyys, Tapion pöytä. Tapion pöytä on latvaton kuusi, joka kasvaa leveyssuuntaan. Kohta tiheä ja naavainen kynttiläkuusikko alkaa harventua ja maisemat avautua eri suuntiin.

Iso osa polusta on päällystetty kivituhkalla maaston kulumisen estämiseksi. Päällyste on varmasti hyvä luonnon kannalta, mutta se ei juuri miellytä silmää eikä tasaisella kivituhkalla ole kovinkaan jännittävää juosta.

Riisitunturin huipulta avautuvat vihreät ja avarat maisemat joka suuntaan. Riisin Rääpäsy kääntyy kohti Ikkunalampea, Riisin Rietas ja Riisitunturin vaellusreitti jatkavat alas rinnettä länteen ja kohti Nuolivaaraa.

Polku on nopea juosta alas rinnettä. Kivituhka vaihtuu napakaksi turpeeksi, joka tuntuu miellyttävältä tossun alla. Alempana rinteessä polku muuttuu hiekkaiseksi ja kiviseksi.

Uusilammen laavulle saavutaan pienen vehreän puron eli Riisijoen ylityksen ja pitkospuupätkän jälkeen. Laavu sijaitsee metsässä pienen tunnelmallisen Uudensuonlammen rannalla. Puuvaja ja huussi löytyvät ylempää rinteestä.

Reitin parasta antia on osuus Nuolivaaralta Riisisuon kautta Soilunvaaralle. Jylhät vaarat ja kuusikot kumpuilevat maisemassa. Polku on enimmäkseen hienoa luonnonpolkua, välillä hyvin juurakkoista.

Laavun jälkeen seuraa tupasvillaa ja kituliaita mäntyjä kasvava Uusisuo. Noin kolmensadan metrin pätkän jälkeen tulee risteys, josta lähdetään kohti Kirintövaaraa. Riisin Rietas -reitti jatkuu suoraan eteenpäin muutaman sata metriä ja kääntyy sitten jyrkästi kohti Nuolivaaran rinteitä.

Märissä kohdissa on jälleen kivituhkaa. Onneksi paljon löytyy myös kapeaa turve-neulaspolkua, joka kiemurtelee korkeiden kuusten välissä. Polun varren kyltit kertovat muun muassa karhunkallopetäjistä sekä erilaisista laavuista, joita Riisitunturin suoniityillä on käytetty yöpymiseen.

Seuraava pidempi kolmen kilometrin osuus sisältää jonkin verran nousua ja laskua Nuolivaaran itäisillä rinteillä. Matkalle osuu myös uudenkarheita puisia penkkejä, joilla on mukava pitää energiatankkaustauko. Notkelmissa virtaa puroja hienon rehevän kasvillisuuden ympäröimänä.

Reitin parasta antia on osuus Nuolivaaralta Riisisuon kautta Soilunvaaralle. Jylhät vaarat ja kuusikot kumpuilevat maisemassa. Polku on enimmäkseen hienoa luonnonpolkua, välillä hyvin juurakkoista. Valtaosa retkeilijöistä pyörii Riisitunturin läheisyydessä, Nuolivaaralla on melko hiljaista.

Riisisuota halkoo loputtomiin jatkuva pitkospuiden jana. Riisinsuon niittylato nököttää somasti keskellä vehreyttä. Latoon pääsee käymään sisällekin. Energiageeliä ryystäessään voi lukea entisaikojen eväistä: heinäntekijöillä oli mukanaan muun muassa voita, kuivalihaa, suolakalaa ja piimää.

Nousu Soilunvaaralle hapottaa reisiä mukavasti, vaikka rinne ei ole kovin pitkä. Soilun laavu sijaitsee Soilunvaaran alarinteillä. Soilunvaaran huippua kohti pohjoiseen jatkuisi UKK-reitti.

Soilun laavulta reitti jatkuu kohti Pikku Riisitunturia nousten, matkaa lähtöpisteeseen on jäljellä 3,2 kilometriä, Riisitunturin autiotuvalle 1,5 kilometriä. Reitti on linjattu uudelleen vuonna 2021. Vanha reitti kulki puisia portaita.

Pikku Riisitunturilla kulkeva polku on kauttaaltaan päällystetty kivituhkalla. Hienot avarat maisemat avautuvat jälleen tulosuuntaan Soilunvaaralle sekä Riisitunturin suuntaan.

Loivaa rinnettä pääsee juoksemaan vauhdilla alaspäin aina risteykseen saakka, josta käännytään Riisitunturin autiotuvalle. Jos ei ole kiire, kannattaa piipahtaa ihailemassa Ikkunalampea noin 300 metrin päässä risteyksestä Riisitunturin suuntaan.

Riisitunturin autiotupa on kuuden hengen tupa vähän alle kahden kilometrin päässä Riisitunturin pysäköintialueesta. Vähän alempana rinteessä on iso keittokatos, josta löytyy useita pöytiä ja penkkejä. Riisitunturin autiotupa on erittäin suosittu vierailukohde.

Loppumatka Riisitunturin autiotuvalta on loivaa laskuvoittoista polkua takaisin parkkipaikalle.

Riisitunturin Riisin Rietas kokemukseni

Riisin Rietas on luokiteltu keskivaativaksi-vaativaksi reitiksi korkeuserojen vuoksi. Nousua kertyy reilut 400 metriä. Omat juomavedet kannattaa pakata mukaan ennen lenkille lähtöä, sillä aivan kirkkaimpia Lapin tunturipuroja ei reitille juuri osu.

Erityisesti polkuosuuksilla Riisitunturin, Ikkunalammen ja autiotuvan lähistöllä porukkaa on niin paljon, että hyvä kun ohittamaan mahtuu. Jos etsit rauhallista kohdetta, en suosittele Riisitunturia ainakaan sesonkiaikoina eli heinä-elokuussa. Rauhaa löytyy tosin kaukaisemmilta reittiosuuksilta - ja maisemat ovat äärettömän kauniita.

Riisin Rietas ei ollut reittinä erityisen vaikea tai raskas, joten se sopi oikein hyvin alkuverryttelyksi muutama päivä ennen Sevettijärvi-Pulmanki -vaellusreitin 70 kilometrin juoksua. Paniikki iski tosin varusteiden kohdalla, sillä Riisitunturilla testaamani systeemi ei toiminut lainkaan ja muutin välineistöä lennosta ennen Kaldoaivin starttia. Poimi tästä vinkki: testaa kamat hyvin helpoissa olosuhteissa ennen erämaata!

Katso myös valitsemani parhaat varusteet polkujuoksuun vuonna 2023

Riisitunturi Riisin Rietas reitti

  • Kohde: Posio, Etelä-Lappi
  • Reitin pituus: 11 km
  • Vaativuus: Keskivaativa (korkeuseroja)
  • Milloin mennä: Kesäkuulta syyskuulle (ympärivuotinen kohde)
  • Kesto: 1-2 h polkujuoksu (4-5 h patikointi)

Suomi Riisitunturi Polkujuoksu Patikointi Tunturissa Metsässä Kesä
– SHARING IS CARING –

LISÄÄ TARINOITA

EDELLINEN JUTTU
Miten treenata ultramatkalle? 16-viikon treeniohjelma polkujuoksuun
SEURAAVA JUTTU
Parhaat juoksuvaatteet ja juoksuvarusteet 2023: 7 tärppiä polkujuoksuun!