Sipoonkorven talvireitit: Byabäckenin luontopolku rengasreittinä

Sipoonkorven talvireitit: Byabäckenin luontopolku rengasreittinä

Byabäckenin talvisella luontopolulla elämyksellisintä olivat hiljaisuus, lintujen viserrys helmikuussa, kevätauringon kultaamat kuusenoksat sekä tunnelmallinen evästauko Ängesbölessä nuotion äärellä.

Sipoonkorven kansallispuisto itäisellä Uudellamaalla on helposti saavutettava retkeilykohde pääkaupunkiseudulla. Helsingistä ehtii kansallispuistoon alle puolessa tunnissa. Sipoonkorpi tarjoaa tilaa hengähtää arjen kiireistä metsäpoluilla ja maaseudun perinnemaisemissa.

Sipoonkorven kansallispuiston reiteillä pääsee ihailemaan vaihtelevaa luontoa, kipuamaan jylhille sammaleisille kallioille ja kulkemaan tiheissä korpimaisissa havumetsissä. Useimmille reiteille osuu myös puroja ja metsälampia tai erämaisia järviä sekä vehreitä peltomaisemia.

Byabäckenin kierros rengasreittinä kuljettuna on suurin piirtein Bakunkärrin kierroksen pituinen. Reitin voi kulkea ympäri vuoden, mutta polkua ei kunnosteta talvella. Byabäckenin polku on ollut kaikista kulkemistani Sipoonkorven talvireiteistä liukkain.

Pysäköinti Sipoonkorven kansallispuistossa

Sipoonkorven kansallispuistoon pääsee Helsingistä parinkymmenen kilometrin matkan helposti julkisilla, joko bussilla tai junalla ja bussilla. Bussipysäkkejä löytyy kansallispuiston eri laidoilta. Byabäckenin reitille lähimmät pysäkit (Hindsby ja Länsitie) ovat reilun parin kilometrin päässä.

Autolla saavuttaessa eri kokoisia parkkialueita on useita. Byabäckenin luontopolulle Sipoonkorven kansallispuiston pohjoisosassa lähin pysäköintialue on Byabäcken I (Länsitie 237), jossa pysäköintitilaa on parille kymmenelle autolle. Aivan kivenheiton päässä on lisäksi hiukan isompi Byabäcken II -pysäköintialue, ja vähän kauempana vielä pienempi Källängenin parkkialue.

Sipoonkorven pienemmät parkkipaikat täyttyvät nopeasti viikonloppuisin ja varsinkin hienolla ilmalla. Lumisateiden jälkeen suurimmat pysäköintialueet aurataan ensin.

Retkeilin Byabäckenin luontopolulla arkipäivänä helmikuussa. Pysäköintialue oli tyhjä, ja metsässäkin sai kävellä omassa rauhassa. Lunta oli koko eteläisen Suomen alueella vain vähän, ja Sipoonkorvessa erityisesti Byabäckenin alue oli erittäin jäinen.

Byabäckenin luontopolku rengasreittinä

Byabäckenin luontopolku on pituudeltaan 1,4 kilometriä, rengasreittinä kuljettuna matkaa tulee 2,1 kilometriä. Luontopolku lähtee suoraan Byabäcken I -parkkipaikalta. Ohjeellinen sulan ajan kulkuaika on noin tunti.

Reitti on merkitty oranssein vinoneliöin puiden runkoihin. Merkkejä on tiheässä ja ne erottuvat hyvin myös talvella. Vaikka luontopolulla tuskin eksyy, on hyvä pitää karttaa ja kompassia mukanaan, kun liikkuu luonnossa.

Byabäckenin luontopolun puolivälin paikkeilla on iso Ängesbölen laavu- ja tulipaikka. Alueelta löytyy loistavasti yöpymiseen sopiva parilaavu, jonka keskellä katoksen alla on tulisija ja molemmin puolin puiset laverit. Laavun edessä on myös nuotiopaikka penkkeineen.

Penkkien ympäröimiä tulipaikkoja Ängesbölessä on yhteensä kolme. Pihapiiristä löytyy lisäksi pöytä- ja penkkiryhmä, halkovaja sekä kuivakäymälä. Polttopuut ovat suuria pöllejä, joita joutuu sahaamaan. Avuksi on tarjolla myös kirvesteline. Huussista löytyy luultavasti paperia.

Ängesbölen tulipaikalle on luontopolulta matkaa vain sata metriä. Ängesbölessä on sallittua myös telttailla. Vähän matkan päässä sijaitsee myös Bergströmin torpan varaustulentekopaikka, jossa on kaivo juomaveden ottamista varten.

Byabäckenin luontopolun voi kulkea pistäytymällä vain Ängesbölessä ja palaamalla takaisin parkkipaikalle samaa reittiä, kulkemalla rengasreitin ilman tulipaikalla poikkeamista, tai kiertää koko reitin pitkän kaavan kautta. Byabäcken sopii hyvin nopeaan rentoutumisretkeen myös talviaikaan, kun päivät ovat lyhyitä.

Byabäckenin luontopolun reittikuvaus

Byabäckenin luontopolun pystyy kulkemaan tavallisilla talvikengillä, jos lunta on vähän tai polku on tampattu. Polku saattaa olla paikoin erittäin jäinen ja liukas, joten nastakengät helpottavat kulkemista jäiseen aikaan. Jos lunta taas on paljon, kannattaa ottaa alleen lumikengät.

Byabäckenin luontopolun reitti kulkee pääosin tiheässä metsässä, korkeilla kallioilla sekä tietä pitkin peltomaisemassa rengasreitillä. Peltojen kautta ei saa kulkea viljelysten takia.

Vastapäivään kierrettynä ensimmäinen puolisko ennen Ängesbölen tulipaikkaa on lyhyempi, noin 600 metriä, jälkimmäiselle puoliskolle jää kuljettavaa 1,5 kilometriä. Pysäköintialueen vieressä on infotaulu, josta löytyy Sipoonkorven kartta sekä tietoa retkeilystä.

Parkkialueelta laskeudutaan alas Byabäcken-puron varteen, jonka yli johtaa puinen silta. Byabäcken on Sipoonjoen sivuhaara, joka mutkittelee Natura-alueen halki. Kuuset ovat heti reitin alussa niin korkeita ja tiheässä, että aurinkoinenkin aamu muuttuu heti hämäräksi. Polun ollessa jäinen, kieli on keskellä suuta jo sillalle laskeutuvassa rinteessä.

Heti sillan jälkeen polku nousee jyrkästi ylöspäin pitkän matkaa. Talvinen aurinko pilkottelee puiden runkojen välistä. Helmikuun puolivälissä linnut sirkuttavat muuten hiljaisessa metsässä.

Polku jatkuu tasaisena kiemurrellen kuusten helmassa. Ensimmäisellä taukopaikalla on yksinkertainen penkki polun varressa. Penkillä on mukava istua ja kuunnella hiljaisuutta ja rauhaa.

Taukopaikalta on vain muutaman minuutin matka Ängesbölen risteykseen. Tulipaikalle käännytään oikealle, luontopolku jatkuu vasemmalle.

Ängesböleen saavutaan pienen aukion kautta, jossa aurinko paistaa kirkkaasti. Ängesbölen viitan tolppaan on kytketty puiset maitokärryt. Tulipaikka sijaitsee tiheässä metsikössä, jossa on hämärää kirkkaanakin talvipäivänä. Istumapaikkoja on reilusti ruuhka-aikoja ajatellen, mutta sain tulistella omassa rauhassani eväitä nauttien.

Ängesbölestä palataan takaisin risteykseen ja jatketaan kalliota kiertävää polkua. Polulla nököttää kaunis iso sammaleinen kivi. Puiden latvoista kuuluu väsymätöntä koputtelua, kun tikka nakuttaa runkoa.

Puron solina alkaa kuulua lumipenkereitten takaa, kun polku laskeutuu kallioilta pellon reunaan. Samassa putkahdetaan jälleen hämärästä metsästä kirkkaaseen ja avaraan maalaismaisemaan. Tielle johtava polkuosuus on rajattu molemmin puolin, jottei pelloille lähdettäisi liikkumaan.

Peltomaisema on varmasti kesällä hienompi vehreänä, ja tien varressa on mukavampi kävellä, kun se ei ole jäinen. Seitsemänsadan metrin hiekkatieosuudella maiseman kauneus riippuu hiukan kelistä.

Byabäckenin talvisella luontopolulla elämyksellisintä olivat hiljaisuus, lintujen viserrys helmikuussa, kevätauringon kultaamat kuusenoksat sekä tunnelmallinen evästauko Ängesbölessä nuotion äärellä.

Retkeily Sipoonkorven kansallispuistossa

Sipoonkorvessa on sallittua liikkuminen jokaisenoikeuksilla. Jokaisenoikeudet eivät ulotu alueen yksityisiin pihapiireihin, laitumiin ja viljelyksiin. Jos poikkeat polulta, kierrä yksityiset alueet riittävän kaukaa.

Sipoonkorvessa saa telttailla useissa paikoissa. Yöpyminen on sallittua leirintään merkityillä paikoilla. Tulet on sallittua tehdä vain huolletuilla tulipaikoilla, joista löytyy polttopuita ympäri vuoden.

Sipoonkorvessa retkeillään roskattomasti. Biojätteet saa jättää kuivakäymälään, muut roskat on tuotava pois metsästä. Poimin roskapussiin Ängesbölen tulipaikalta yhdeksän kaljatölkkiä luontoa roskaamasta, olipa joku jättänyt nuotion ääreen virtalähteenkin (se jäi penkille, kun arvelin omistajansa palaavan sitä etsimään).

Talvella pilkkiminen Sipoonkorven kansallispuistossa on sallittua, paitsi Byabäcken-, Ritobäcken ja Hälsangsbäcken joilla sekä Storträskillä.

Sipoonkorvessa matkapuhelinten kuuluvuus on suhteellisen hyvä. Hätätilanteessa soita 112.

Sipoonkorven muita talvireittejä

Byabäckeniltä on vain lyhyt ajomatka esimerkiksi Bakunkärrin pysäköintialueelle. Jos Byabäckenin luontopolku oli liian nopeasti kierretty, jatka talviretkeilyäsi vaikkapa näillä rengasreiteillä:

Linkkejä

Luontoon.fi – Sipoonkorven kansallispuisto
Luontoon.fi – Sipoonkorven kulkuyhteydet


Suomi Sipoonkorven kansallispuisto Talviretkeily Patikointi Metsässä Talvi
– SHARING IS CARING –

LISÄÄ TARINOITA

EDELLINEN JUTTU
Valtavaara talvella – Rukan upeimmat tunturimaisemat
SEURAAVA JUTTU
Sipoonkorven reitit: Bakunkärrin kierros talvella