Riisitunturin kansallispuisto – Suomen kuvauksellisin tykkymaisema eteläisessä Lapissa

Riisitunturin kansallispuisto – Suomen kuvauksellisin tykkymaisema eteläisessä Lapissa

Riisitunturin huipulta avautuvat avarat lumiset maisemat joka suuntaan. Kauniilla säällä valkoiset tykkykuuset piirtyvät upeasti sinistä taivasta vasten. Tykkypuut ja maisema ovat kenties kaikkein kuvauksellisimpia auringon noustessa tai laskiessa pilvettömällä kelillä.

Riisitunturin kansallispuisto Posiolla on hieno luontokohde kesällä ja talvella. Kaikkein suosituin retkikohde Riisitunturi on luultavasti talvella, kun paksu valkoinen lumi kuorruttaa puut ja tunturit. Erityisesti Riisitunturin satumaisen upeat tykkykuuset houkuttelevat kuvaajia kansallispuistoon sankoin joukoin.

Kesällä Riisitunturin huipuilta avautuvat hienot vehreät tunturi- ja vaaraluontomaisemat sekä näkymät kimaltelevalle Kitkajärvelle. Yli- ja Ala-Kitkajärvet muodostavat yhdessä Euroopan suurimman lähteen.

Riisitunturin kansallispuisto

Riisitunturin luonnonsuojelualueella näkee hienoa erämaista metsä- ja suoluontoa. Alue tunnetaan erityisesti rinnesoistaan. Kansallispuiston tunturien laet ovat lähes puuttomia. Riisitunturin korkeus on 465 metriä.

Riisitunturin lähtöpisteelle on matkaa Posion keskustasta 30 kilometriä, Rukalta 35 kilometriä, Oulangan luontokeskukselta 49 km ja Kuusamosta 60 km. Suuri parkkipaikka ja Riisitunturin kahvila Tykky löytyvät Riisitunturintien päästä. Kansallispuiston pysäköinti on maksutonta.

Riisitunturin kansallispuistossa leiriytyminen on sallittua vain merkityillä taukopaikoilla eli laavujen ja tulentekopaikkojen läheisyydessä. Yöpyä voi tietenkin autiotuvissa ja majoitusta löytyy myös Kirintövaarasta. Tulenteko on sallittua vain tulentekopaikoilla.

Riisitunturin reitit

Riisitunturin ja Karitunturin alueella on noin 85 kilometriä merkittyjä retkeilyreittejä sekä hiihtolatuja. Riisitunturin kansallispuiston lähtöpiste on Riisitunturintien pysäköintialue.

Helpoimmat Riisitunturin reiteistä ovat 1,5 kilometrin reitti Riisin autiotuvalle sekä lyhyt ja suosittu Riisin Rääpäsy. Riisin Rääpäsy on 4,3 kilometrin rengasreitti, joka on kesällä patikointireitti ja talvella lumikenkäreitti.

Riisin Rääpäsyn talvireitti on kuitenkin niin suosittu, että tallautunutta polkua pystyy yleensä kulkemaan talvikengillä. Pyöräily ei ole reitillä sallittua.

Talvella Riisitunturin lähtöpisteestä alkaa myös 20 kilometrin monitoimireitti, joka kulkee ensin Soilun laavulle ja tekee sitten myötäpäivään lenkin Uudensuonlammen, Kolmiloukkosen ja Soilunlammen kautta takaisin Soilun laavulle ja Riisitunturin lähtöpisteelle. Monitoimireitillä voi lumikenkäillä, hiihtää ja pyöräillä, ja se on osin myös koiravaljakkoura.

Riisin rietas on noin 11 kilometrin rengasreitti vaihtelevassa tunturi- ja metsämaisemassa. Reitti on käytettävissä lokakuulle tai lumien tuloon saakka. Riisitunturin 26 kilometrin reitti kulkee Riisitunturilta Kirintövaaralle.

Riisitunturin kansallispuistossa saa liikkua vapaasti, mutta luonnon suojelemiseksi on hyvä suosia merkittyjä reittejä. Riisitunturi on roskaton retkeilykohde. Häiritsevä dronen lennättäminen on kielletty.

Riisin Rääpäsy talvella

Riisitunturin Riisin Rääpäsyn lähtöpiste on pysäköintialueella kahvilan vieressä. Polun alussa on portti ja katos, jonka sisältä löytyy kaikenlaista infoa retkeilystä ja alueen luonnosta sekä Riisitunturin kartta. Katoksen vieressä on myös kuivakäymälöitä, ota mukaan oma wc-paperi.

Polku alkaa saman tien nousta korkeiden kynttiläkuusien välissä kiemurrellen. Loivaa nousua jatkuu melkein koko 1,7 kilometrin matkan Riisitunturin huipulle.

Heti reitin alkupuolella on aidattu nähtävyys, Tapion pöytä. Tapion pöytä on latvaton kuusi, joka kasvaa vain leveyssuuntaan. Talvella kuusi näyttää sokeritoppavuorelta, jonka alle pääsee pujahtamaan.

Sitä mukaa kun polku kohoaa ylemmäs, puiden päällä on yhä paksumpi kerros lunta ja maisema alkaa avartua eri suuntiin. Veistosmaiset kynttiläkuuset reunustavat polkua. Jalanjäljet risteilevät hangessa joka puolella ristiin rastiin rinteitä.

Riisitunturin huipulta avautuvat avarat lumiset maisemat joka suuntaan. Kauniilla säällä valkoiset tykkykuuset piirtyvät upeasti sinistä taivasta vasten. Tykkypuut ja maisema ovat kenties kaikkein kuvauksellisimpia auringon noustessa tai laskiessa pilvettömällä kelillä.

Reittitolpat saavat talvella jäästä ja lumesta kuorrutuksen, mutta ne erottuvat melko hyvin. Tunturin huipulla voi olla ruuhkaa, lapset kiipeilevät tykkykuusissa ja retkeilijät kuvaavat kilpaa maisemia.

Riisitunturin huipulta Riisin Rääpäsy kääntyy alamäkeen kohti Ikkunalampea. Lampi on saanut ylleen paksun lumihunnun, joten se ei maisemasta erotu. Vain kyltti paljastaa lammen sijainnin.

Muutama sata metriä Ikkunalammelta saavutaan kesäreittien risteykseen. Riisin Rääpäsyä jatketaan oikealle kohti autiotupaa ja pysäköintialuetta. Ylös rinteeseen kohti Pikku Riisitunturia lähtisi Riisin Rietas.

Jalanjäljet paljastavat, että myös Pikku Riisitunturilla riittää vierailijoita, vaikka talvireittiä ei ylläpidetä. Omille reiteille on hankala poiketa polulta talvikengissä, sillä hanki saattaa upottaa vyötäisille asti. Autiotuvalle on matkaa parisataa metriä tampattua polkua.

Riisitunturin autiotupa

Riisitunturin autiotupa on kuuden hengen tupa reilun puolentoista kilometrin päässä Riisitunturin pysäköintialueesta. Tuvasta löytyvät puiset laverit, pöytäryhmä, kamiina sekä kaasuliedellä varustettu keittiönurkkaus. Riisitunturin autiotupa on hyvin suosittu vierailukohde ympäri vuoden.

Pihapiiristä löytyy kuivakäymälä sekä puuvaja. Vähän alempana rinteessä on iso keittokatos, josta löytyy useita pöytiä ja penkkejä. Keskellä katosta on suuri tulisija, jonka ympärille mahtuu useampikin seurue grillailemaan eväitään.

Riisitunturin autiotuvalta pääsee ensin ihailemaan lumisia järvimaisemia, ennen kuin metsä vähitellen tihenee. Loppumatka on loivaa laskuvoittoista polkua takaisin pysäköintialueelle.

Jos etsit hiljaisuutta ja rauhallista talviretkeilykohdetta, en suosittele Riisitunturin reittejä ainakaan kauniilla kelillä ja hiihtolomien aikaan. Reittien ulkopuolelta sen sijaan voi löytyä hiljaisuutta ja hienoja maisemia.

Vinkkejä ja omia kokemuksia Riisitunturin luontokuvaus- tai talviretkelle

 • Riisitunturi on talvella kauneimmillaan pakkaspäivänä, kun taivas on kirkkaan sininen, mutta maisemista voi nauttia myös pilvisessä säässä.
 • Pikku Riisitunturilla ja Soilunvaaralla on vähemmän ruuhkaa kuin Riisitunturilla.
 • Keskitalvella valoisaa aikaa on vain vähän ja keli saattaa muuttua huonoksi vain minuuteissa. Opettele talviretkeilyn perusteet ja pakkaa mukaan riittävästi lämmintä vaatetta sekä otsalamppu.
 • Ota mukaan wc-paperia, grillattavaa ja tulitikut. Keittokatoksella on todennäköisesti tulet, mutta ei aina.
 • Pakkaa reppuun eväät termokseen, sujauta jalkaan metsä- tai tunturisukset tai lumikengät, ja suuntaa koskemattomille hangille.
 • Vieraile Riisitunturin kansallispuistossa kirkkaana kuutamoyönä tai lähde bongaamaan revontulia.
 • Riisitunturin kansallispuisto sijaitsee vain lyhyen ajomatkan päässä Oulangan kansallispuistosta ja Karhunkierroksen maisemista ja Rukalta – upeita talvimaisemia löydät mm. Pieneltä Karhunkierrokselta, Käylästä, Konttaiselta, Valtavaaralta sekä Rukan Pyhävaaralta!

Riisin Rääpäsy talvella

 • Kohde: Posio, Lappi
 • Reitin pituus: 4.3 km 
 • Vaativuus: Helppo
 • Milloin mennä: Marraskuulta huhtikuulle talviretkelle, ympärivuotinen kohde
 • Kesto: 1.5-2 h 

Suomi Riisitunturi Tunturissa Patikointi Retkeily Talvi Talviretkeily
– SHARING IS CARING –

LISÄÄ TARINOITA

EDELLINEN JUTTU
Sipoonkorpi talvella: Kalkinpolttajanpolku on suosituin reitti
SEURAAVA JUTTU
Saivonkierros – Äkässaivon luontopolku Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kainalossa