Pirunkuru Ylläksellä on jyrkkä ja rakkainen kuru Kesänkitunturin kyljessä Lapissa. Kesänkitunturin retkeilyreitti, Pirunkurun ponnistus, palkitsee reippaan polkujuoksijan tai retkeilijän hienoilla ja jylhillä tunturi- ja järvimaisemilla.
Pallas-Yllästunturin kansallispuiston alueella sijaitseva Kesänki kohoaa aivan Kesänkijärven rannalla Kellostapulin ja Yllästunturin vieressä. Kahdeksan kilometrin reitin varrelle osuu pari taukopaikkaa ja kahvila.
Keskikesän yöttömän yön aurinko maalaa tunturien rinteet hehkuvaan kultaan. Ylläksen reiteillä ilma on puhdasta ja luonto kaunista.
Ylläksen reitit
Pallas-Yllästunturin kansallispuisto ja sen lähialueet sopivat erinomaisesti niin pitkiin vaelluksiin kuin lyhyempiin päiväretkiin ja polkujuoksuun sekä muihin lajeihin vuodenajasta riippuen. Merkittyjä retkeilyreittejä on yli viisisataa kilometriä. Suosituin pitkä vaellusreitti on klassikko Hetta-Pallas -reitti, jota voi jatkaa aina Ylläkselle asti.
Ylläksen reitit kuljettavat hienoihin maisemiin laakeiden tunturien huipuille, jyrkkiin kuruihin ja kirkasvetisten järvien äärelle. Reiteille pääsee helposti ja opasteet ovat selkeät.
Ylläksen suosittuja reittejä ja nähtävyyksiä ovat Kesänkitunturin lisäksi Aakenustunturi ja Moloslaen kierros, Kellostapuli ja Varkaankuru, Kukastunturi, Kesänkijärvi ja Saivonkierros.
Kesänkitunturi
Kesänki kohoaa pienen kirkasvetisen Kesänkijärven rannalla. Kesänkitunturin korkeus on 517 m. Toisella puolella järveä siintävät Kellostapuli ja Yllästunturin rinteet.
Kesänkitunturin kierros eli Pirunkurun ponnistus on pituudeltaan 8 km ja patikoiden arvioitu kulkuaika noin kolme tuntia. Rento retkijuoksu menee parissa tunnissa.
Kesänkitunturin kiertävä reitti on luokiteltu keskivaativaksi.
Pirunkuru
Pirunkuru on yksi Ylläksen suosituimmista nähtävyyksistä. Kesänkitunturin Pirunkurun nousu on jyrkkä kivikko, mutta kivet ovat pieniä eikä nousu ole erityisen hankala.
Koko Kesänkitunturin kahdeksan kilometrin reittiä ei tarvitse kulkea kurun nähdäkseen, sillä Pirunkurun juurelle pääsee helppoa polkua pitkin. Maastopyöräily on kielletty Pirunkurussa.
Pirunkurun ponnistus on tunnettu myös Tähtipolku-nimellä. Reitin varrella on tauluja, joissa kerrotaan tähdistä ja revontulista. Tähtiä pääsee ihailemaan vasta elokuussa, keskikesällä on vielä liian valoisaa.
Pallas-Yllästunturin kansallispuisto
Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on Suomen vanhimpia ja suosituimpia kansallispuistoja ja Pallastunturien siluetit rakastetuimpia kansallismaisemiamme. Kansallispuiston kiistaton kruunu on 50 kilometrin Hetta-Pallas -vaellusreitti. Pallakselta retkeilyreitti jatkuu aina Ylläkselle asti.
Pallas-Yllästunturilla on tällä hetkellä vain yksi luontokeskus, joka sijaitsee kansallispuiston Yllästunturin päässä. Yllästunturin luontokeskus Kellokas löytyy Äkäslompolosta, osoite: Tunturintie 54.
Kesänkitunturin parkkipaikka ja lähtöpaikka
Kesänkijärven reiteille lähdetään Kesänkijärven pysäköintialueelta, osoite: Sahatie, Kolari. Tiellä ei ole numerointia, mutta opasteviittojen ja Google Mapsin avulla löytää perille. Parkkipaikka on melko tilava ja ilmainen.
Pysäköintialueen reunasta polun alkupisteestä löytyvät opastetaulu ja Kesänkitunturin alueen kartta. Järven rantaan johtaa lyhyt hiekkatien pätkä. Laiturilta voi pulahtaa juoksu- tai patikkaretken päätteeksi Kesänkijärveen, vesi viilentää takuulla.
Pirunkurun ponnistus – reittikuvaus
Sorastettu polku sukeltaa tiheään ja rehevään metsään. Reitti kulkee aivan järven rannassa, joten ensimmäiset kilometrit rullaavat sukkelasti tasamaalla. Tiheä metsä kätkee valtaosan järvi- ja tunturimaisemista.
Kesänkijärven kahvila
Aivan järven itäpäädyssä sijaitsee Kesängin Keidas. Heinäkuussa kahvila oli avoinna klo 11-17. Kahvilaa ennen polku kääntyy järven rantaan laiturille, jossa on mukava pitää hetken taukoa vihdoin avointa järvimaisemaa ihaillen.
Laiturin ja kahvilan välistä polku jatkuu oikealle Kesänkijärven kierrokselle. Hillapolkuna tunnettu noin kuuden kilometrin järvikierros sopii mainiosti polkujuoksuun sekin.
Kesänkijärven kota ja taukopaikka
Kun jatkaa polkua suoraan parikymmentä metriä, päätyy Kesänkijärven kodalle. Sen takana on tulipaikka puolikodan suojissa. Taukopaikalla on myös puuvarasto ja kuivakäymälät. Telttapaikan löytäminen voi olla hivenen työlästä.
Polku alkaa loivana ja juurakkoisena nousuna tuuheiden kuusien katveessa. Runkojen takana pilkottavat tunturin tummat ääriviivat. Juuret vaihtuvat nopeasti teräviksi kiviksi. Siinä samassa Pirunkuru nousee suoraan edessä.
Pirunkuru
Ensimmäinen osa Pirunkurun nousua piiloutuu metsän varjoihin. Rakka lisääntyy, välillä pitää ylittää kaatuneita puunrunkoja. Kivet luruavat paikoin, mutta mitenkään erityisen vaikeaa kiipeäminen ei ole. Polkumerkkejä ei juuri näe, mutta reitti kulkenee aivan kurun keskeltä.
Kun puiden latvat alkavat jäädä alapuolelle noin 360 metrin korkeuskäyrän tuntumassa, on hyvä hetki tasoitella hengitystä. Pirunkurun nousun jälkeen jalat saattavat olla hiukan hapoilla, mutta edessä avautuva huikea maisema alas Kesänkitunturilta palkitsee nousijan.
Kapea Kesänkijärvi kimaltelee kuin suppilossa uljaiden tunturien ympäröimänä. Rantoja reunustaa komea havumetsä. Kellostapulin ja Yllästunturin kiviset rinteet aaltoilevat harmaina taivasta vasten.
Rakka tuntuu jatkuvan aina vain ylöspäin eri harmaan ja vaaleanpunaisen sävyissä. Kuru kaareutuu mutkalle ja sitä mukaa kun Kesänkijärvi ja Yllästunturi valloittavat maisemaa, Pirunkurun ensimmäiset nousumetrit katoavat näkyvistä.
Linnuntietä koilliseen noin 13 kilometriä kohoaa hieno Aakenustunturi. Aivan Aakenustunturille asti ei kuitenkaan taida nähdä Kesängin takimmaisen huipun takaa.
Pirunkurun näköalapaikalta voisi kääntyä takaisin alaspäin ja Kesänkijärven rantapolkua parkkipaikalle, jolloin lenkki lyhenisi noin 5-6 kilometriin. Pirunkurun kivirakkaa voi olla hiukan hankalampi kulkea alaspäin kuin ylöspäin, mutta koko Kesänkitunturin kierrosta ei tarvitse kulkea parhaat maisemat nähdäkseen.
Tahkokurun kota
Pirunkurun maisemapaikalta on kilometrin verran matkaa seuraavalle taukopaikalle, Tahkokurun kodalle. Pirunkurun ponnistus -reitti ei kulje aivan tunturin korkeimmille kohdille, vaan Kesängin kahden huipun välisen satulan kautta.
Reitin korkeimmalla kohdalla on kuitenkin kivikasa. Jos reippailee vastapäivään, kannattaa tähän asti kääntyä usein vilkaisemaan Yllästunturin ja Kellostapulin suuntaan. Keskikesän öinen aurinko saattaa valaista koko tunturin upeaan kultaiseen valoon!
Matalaan kivirakkaan on muodostunut sorapolku, jota pitkin on helppo kirmata loivaa rinnettä Tahkokurun kodalle. Taukopaikalla on kodan lisäksi puuvaja, kuivakäymälät ja tulipaikka erinomaisin ilta-aurinkonäkymin. Jos ei ole jäniksen selässä, hyvällä ilmalla kannattaa viipyillä Tahkokurussa eväistä ja maisemista nauttien.
Tahkokurulta eteenpäin polku on laskuvoittoista ja helppoa sorastettua polkua. Kodalta alkaa melkein heti komea havumetsä, jota jatkuu aina takaisin parkkipaikalle asti. Puolen kilometrin päässä polku risteää oikealle kohti Hangaskurua ja kotaa.
Matkan varrella voi tankata tietoutta luonnosta ja ukonilmasta retkeillessä. Jännittävänä yksityiskohtana reitin loppupuolella voi huomata, että matka Kesänkijärven pysäköintialueelle kasvaa yhdellä kilometrillä: kun muut kohteet ovat joko kilometrin lähempänä tai kauempana, järvelle on aina vain kaksi kilometriä matkaa.
Muita polkujuoksuun ja patikointiin sopivia reittejä Pallas-Yllästunturin kansallispuiston alueella: