Ruuhitunturi Sallassa tarjoaa talvella tykkymetsien taikaa. Ruuhitunturin näkötornista avautuvat kauniit maisemat tuntureille ja vaaroille, kynttiläkuusikoihin ja aapasoille. Ruuhitunturin kierros talvella on hieno latu hiihtoon. Ruuhitunturin huipulle pääsee myös kävellen ja pyörällä.
Sallan kansallispuisto ja Sallan alue kuuluvat Perä-Pohjolan suojelualueiden metsä- ja aapasuovyöhykkeeseen. Samaan vyöhykkeeseen kuuluu Oulangan kansallispuisto. Sallan metsiä leimaavat vanhat naavaiset kynttiläkuuset ja kilpikaarnaiset aihkimännyt.
Salla ja Sallan kansallispuisto – reitit
Sallan reitit johdattavat ympäri vuoden pohjoisiin ikimetsiin sekä tunturi- ja vaaramaisemiin. Sallan kansallispuistossa on uudet ja kattavat retkeilyrakenteet ja helposti saavutettavat reitit.
Sallan kansallispuisto ulottuu enimmäkseen Salla-Kuusamo -tien (tie 950) itä- ja pohjoispuolelle, tiestä länteen ja etelään alkavat laajat metsien suojelualueet.
Sallan kansallispuiston alueella merkittyjä reittejä ovat muun muassa Sallatunturin Taivaan tavoittelijan taival, Kaunisharjun kierros, Kolmiloukkosen kierros sekä Pahakurun kierros.
Luontokeskukselta (entinen Poropuisto) pääsee metsien suojelualueelle, jossa kulkevat Ruuhitunturin reitti, Topsakantaival Aikkipetsille sekä Sallatunturin suosittu lähireitti Ämmin polku.
Sallan talvireitit ovat hiihtolatuja, lumikenkäreittejä ja talvipyöräilyreittejä. Sallan kansallispuiston alueella kulkevat talvella Sallatunturin Taivaan tavoittelijan taival lumikenkäreitti, Pienen Pyhätunturin huipulle kävelyreitti, Kaunisharjun kierros (latu), Tunturin ympäri -latu sekä Pahakurun kierros (talvipyöräily).
Tien länsipuolella erämaisemmat talvireitit ovat Ruuhitunturin kierros ja Kalliojärven latu. Kävellen pääsee Ruuhitunturille ja Kolmiloukkosen lyhyen reitin.












Ruuhitunturin kierros
Ruuhitunturin kierroksen pituus latukartasta laskien on noin 17,5 km – 19 km. Sen päälle tulee vielä rengasreitin ja lähtöpaikan välinen matka sekä halutessaan Ruuhitunturin näkötornin lenkki noin 1,5 km.
- Kaira Cafe – Ruuhitunturin kahvila 7,5 km
- Tunturikeskus – Ruuhitunturi ja Ruuhitunturin huipulla käynti 8,7 km
- Ruuhitunturi – Siskelilammen laavu – Luontokeskus 10,5 km
- Ruuhitunturin näkötornin lenkki 1,5 km
Ruuhitunturin kierroksen lähtöpaikka on ympäri vuoden Tunturikeskuksella. Myös luontokeskukselta voi lähteä Ruuhitunturille – kesällä kävellen ja talvella hiihtäen. Karttoja saa mm. Sallan luontokeskukselta.
Ruuhitunturin kierroksen voi talvella hiihtää kunnostettua latua rengasreittinä. Talvikävely- ja talvipyöräilyreitti on yhdensuuntainen reitti Tunturikeskuksen ja Ruuhitunturin välillä. Kävely- ja pyöräilyreitin pituus on yhteen suuntaan vähän alle 7km.
Ruuhitunturin kierroksen varrelle osuu talvella useampi laavu tai kota. Ruuhitunturilla on kahvila ja päivätupa sekä näkötorni huipulla. Ruuhitunturin kahvila on avoinna keväällä latukahvilana.
Sallan latukartta, joka löytyy latujen varrelta, näyttää Ruuhitunturin ladun hieman väärin luontokeskuksen ja Ruuhitunturin välillä. Kartassa latu on suorempi ja lyhyempi kuin maastossa kulkeva latu. Oikea latu näkyy luontokeskuksen näyttelyssä olevasta isosta seinäkartasta sekä Sallan Infogis-latukartasta.









Ruuhitunturin reitti talvella
Ruuhitunturin reitille hiihtäen voi lähteä vaikkapa Kaira Cafe -kahvilan vierestä. Latu kulkee aukean halki metsän laitaan, jossa on Tupien laavu tai puolikota sekä luonnonilmiöiden katselupaikka.
Reitti jatkuu loivien nousujen ja laskujen jälkeen Sotkan Ämmin lähteelle. Paikalla sijaitsi aikoinaan Sotkan tila. Lähteellä kannattaa käväistä ihmettelemässä sulan kohdan pohjahiekan renkaiden liikettä.
Hiukan lähteen jälkeen saavutaan latujen risteykseen. Vasemmalle lähtee latu kohti luontokeskusta, oikealle ylös rinteeseen kohti Ruuhitunturia. Keskimmäinen latu on Ruuhitunturin paluulatu.
Reisiä lämmittelevän nousun jälkeen hiihdetään tovi korkeiden mäntyjen ja kuusten keskellä. Sitten lasketaan alas kohti Hangasjärven laavua. Laavulle on risteyksestä sata metriä. Talvikävelyreitti tulee suoraan laavulle harjun yli.
Laavun jälkeen latu alkaa vähitellen nousta Hangasharjun rinteille. Puusto harvenee ja maisema avartuu. Korkeammalla puut hohtavat huurteisina, vaikka alarinteillä leudompi keli olisi vienyt kuusilta lumihunnun.
Nousu on enimmäkseen loivaa ja tasamaata. Ladun vieressä seisoo kelottunut mittari, josta voi tarkistaa lumensyvyyden. Vähän ennen Lehtoaapaa saavutaan taas laturisteykseen. Vasen latu vie Sallatunturille ja oikealle kääntyvä Kalliojärvelle.
Ruuhitunturin rinteitä noustessa alkaa näkyä tykkylumen kuorruttamia kynttiläkuusia. Takanapäin siintävät Sallatunturit. Viimeinen risteys ennen Ruuhitunturin kahvilaa opastaa kohti Lehtoaavan kotaa ja Aikkipetsiä.
Ruuhitunturin kahvila on suosittu taukopaikka talvella. Pihassa näkyy niin läskipyöriä, suksia kuin moottorikelkkojakin. Droonin meteli yläpuolella ei varsinaisesti sovi mielikuvaan erämaisen Ruuhitunturin luontoelämyksestä. Ehkäpä näkötornilla laskeutuu erämaan rauha tykkylumimaisemaan.













Ruuhitunturin näkötorni
Ruuhitunturin kahvilan vierestä lähtee reittejä Ruuhitunturin huipulle. Suoraan vasemmalle ylös nousee moottorikelkkareitti, jonne ei ole asiaa ilman moottorikelkkaa. Loivasti eteenpäin ja vasemmalle kaartaen lähtee kävelijöille ja hiihtäjille sopiva reitti.
Ruuhitunturin huipun kierrokselle ei ole vedetty latua, vaan reitti on luonnonlatua ja jalanjälkiä. Kävellen voi varautua myös upottavaan lumeen.
Lyhyen tasamaan lykkimisen jälkeen voi varautua haarakävelyyn, sen verran jyrkäksi rinne muuttuu. Haarakävelyä riittää koko rinteen matkalta ylös tasaiselle huipulle asti. Maisemat hivelevät silmää jo tässä vaiheessa sen verran, että taukoja on mukava pitää.
Ruuhitunturin näkötorni vilkkuu tykkypuiden lomasta laakealla huipulla. Lumi voi kasaantua portaisiin ja tehdä niistä liukkaat, mutta kiipeäminen torniin palkitsee vaivannäön.
Ruuhitunturin näkötornista avautuvat upeat talviset maisemat: pohjoisessa Sallatunturi ja sen rinteet sekä Taivaan tavoittelijan taival, idempänä vanhat Sallatunturit Venäjän puolella, molemmin puolin Ruuhitunturia kumpuilevat vaarat sekä niitä ympäröivät suot. Ilta-aurinko kultaa tykkykuuset.
Ruuhitunturin näkötornilta hiihtoa voi jatkaa tehden lenkin, tai sitten voi palata samaa reittiä takaisin kahvilalle. Jyrkässä rinteessä saa hulppeat vauhdit alaspäin.
Ruuhitunturilta luontokeskukselle
Ruuhitunturin kierroksen reitti jatkuu laturisteyksestä kohti Lehtoaavan kotaa. Ensin lasketaan pitkä ja vauhdikas lasku, sen jälkeen lykitään tasamaata suon yli kodalle.
Kodalta matka jatkuu kohti Siskellammen kotaa, jonne Lehtoaavalta on mataa reilu kolme kilometriä. Aikkipetsin autiotuvallekin voisi hiihtää Lehtoaavalta. Latu kiertää Ruuhitunturin eteläpuolelta kumpuilevassa maastossa ja laskee lopulta Siskellammin avaraan suomaisemaan.
Siskellammin kodalta matka jatkuu suon laitaa metsikköön. Nousuja ja laskuja on pienillä kumpareilla. Tuohenlusikkajänkälle ja Kolmiloukkosenvaaralle avautuvat hienot maisemat.
Tuohenlusikkajänkän kohdalla latu tekee isoja mutkia. Aina välillä tuntuu siltä kuin lähtisi aivan väärään suuntaan. Latua risteää koiravaljakkoura – huskyt juoksevat hurjaa vauhtia!
Ruuhitunturin reitti kesällä kulkee Pirttivaaran yli hienon näköalapaikan kautta. Talvella Ruuhitunturin latu menee Pirttivaaran itäpuolella metsässä. Muutaman hienon tunturinäkymän jälkeen latu lähtee kiertämään Tammakkolampea sähkölinjojen alla.
Latu laskee sillalle ja nousee takaisin ylös. Oikealle puolelle jää Tammakkolammen laavu. Jos haluaa palata Kaira Cafen lähtöpaikkaan, reitti jatkuu vasemmalle ja kiertää Kontiolammen laavun kautta noin 1 kilometrin matkan takaisin rengasreitille.
Luontokeskukselle jatketaan oikealle kääntyen. Ensin ohitetaan Upinlammen grillikota, loppumatka on tasaista latua noin 600 m luontokeskuksen pihalle.












Ruuhitunturi talvella – omia kokemuksia
- Ruuhitunturi on mielestäni Sallan hienoin paikka katsella talvista auringonlaskua. Päiväretkenä kierros onnistuu hyvin hitaammallakin vauhdilla edestakaisena retkenä Kaira Cafelta. Mukana kannattaa olla otsalamppu, jos ei ehdi hämärän aikaan takaisin.
- Vaikka sesonkiaikanakin laduilla on aika hiljaista, erämaan rauhaa ei välttämättä löydä varsinkaan taukopaikoilta. Ruuhitunturilla häiritsevät droonit ja moottorikelkkareitti saapuu suoraan näkötornille – keskellä maisemaa saattaa nököttää moottorikelkkoja kauneimman auringonlaskun aikaan.
- Latujen reitit ja kunnossapidon tilanne kannattaa tarkistaa Infogis-palvelusta. Ruuhitunturin kierroksen itäpuolen latu on siis erilainen kuin ladun varren kylteissä, ja luontokeskukselta on hankala löytää kyltin mukainen lähtöpaikka. Itse sain apua ladun löytymiseen paikalliselta työntekijältä, mutta hänkään ei huomannut mainita Infogis-palvelua.
- Kännykän kuuluvuus Ruuhitunturin reitillä on hyvä (Telia).
- Talven hiihtoretkellä on hyvä olla mukana lämmintä vaihtovaatetta, kuumaa juomaa, WC-paperia, tulitikut ja valaisin – jos siis et kiidä luistelusuksilla vaan enemmän seikkailumielellä pertsaa vaikkapa tunturisuksilla ja reppu selässä luonnon ihmeitä bongaillen.
Muita kohteita lähellä
Pieni Salla sopii hyvin muutaman päivän kohteeksi kesällä ja talvella. Pidempään reissuun kannattaa yhdistää esimerkiksi:
Ruka ja Kuusamo (80 km)
- Konttaisen kuhaus talvella
- Valtavaara talvella
- Pieni Karhunkierros talvella
- Pyhävaaran Pyhän jyssäys talvella
Posio ja Riisitunturin kansallispuisto (120 km)
Pyhä-Luosto (120 km)